شنبه, 03 آذر 1403

 


daneshjo jadid
 راهنمای دانشجویان و اخبار دانشجویان ورودی جدید  
دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد13
pajoh2 copy
کارکاه ها و نشست های تخصصی  مجازی    
دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد13
paziresh1111111
پذیرش دانشجو بدون کنکور ، ثبت نام از طریق سایت    
دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد13
anjoman1
سامانه آموزش مجازی   
برای ورود به سامانه کلیک نمایید
anjoman1
ارسال سوال و درخواست
از طریق تیکتینگ
  
(پاسخگویی آنلاین)

10 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy
ثبت نام ، انتخاب واحد ، پرداخت شهریه 

12 copy copy copy copy copy copy copy 1 copy
زمان ثبت نام،انتخاب واحد ،
حذف و اضافه و برنامه هفتگی 

anjoman1
 انجمن های علمی دانشجویی
و سامانه آموزش مجازی 

karvarzi copy
اخبار کارورزی 
فرهنگ و هنر مرکز 13 


کاربینی-شرکت دخانیات

گزارشی ازروابط عمومی شرکت دخانیات ایران

 021

مقدمه

   موجودات زنده برای برقراری ارتباط با محیط دارای اندام های ارتباطی هستند، موسسات و سازمان ها و در حقیقت موجودات زنده مجازی هستند آنها بایستی با محیط خود در ارتباط باشند و به سمت اهدافی که آنرا دنبال دارند و طراحی شده اند حرکت کنند.عاملی که به عنوان ارزش و اساس کارآنها در رسیدن به هدفشان یاری می دهد ایجاد ارتباط و شناخت آن، پذیرش و حمایت افکارعمومی جامعه است.اکنون اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک اصل و اساس کار در مدیریت نوین و پیشرفته پذیرفته شده است.اهمیت و ضرورت وجود ارتباط موثر و مفید با محیط، امروزه به دلیل شدت رقابت، کثرت و فشردگی موسسات و سازمان های مختلف و عواملی چون رشد آگاهی های مردم، توسعه مردم سالاری، پیشرفت ارتباطات در سطح بین الملل، فراوانی رسانه ها ودست یابی به اهداف سازمان ها باعث شده است که مدیران موسسات از دهه آغازین قرن بیستم به این سو در ساختار سازمانی و تشکیلاتی خود اقدام به تاسیس واحد، بخش و دفتری تحت عنوان روابط عمومی نمودند، تا از این طریق با کمک کارشناسان این رشته رابطه مفید و موثری با افراد، گروهها و سازمان ها و مخاطبین برون و درون سازمانی برقرار نمایند و با اطلاع رسانی بموقع ، ترغیب و تشویق و انجام اقدامات مشارکت جویانه و همگرایی با جامعه ، سریعتر به اهداف سازمانی خود دست یابند.

تعاریف و مفاهیم اولیه

   روابط عمومی از اصطلاح لاتینی public relations در ایران ترجمه شده است و به مفهوم یک حرفه برای نخستین بار در ایالات متحده امریکا بوجود آمد و دفاتری بنام دفتر تبلیغات یاpublicty bureau  دفاتر مطبوعات بوجود آمد.

تعاریف:

   روابط عمومی عبارتست از آن بخش از مسئولیت ها و وظایف ارتباطی مدیریت سازمان که از طریق آن مدیران می کوشند برای دست یابی به اهداف سازمانی با محیط خود سازگار و هم صدا شده یا در صورت نیاز در محیط تغییرات مطلوب ایجاد نموده و شرایط محیط را به شرط مساعد بهبود بخشند.

انجمن روابط عمومی انگلستان: روابط عمومی عبارتست از تلاش ها و اقداماتی آگاهانه ، برنامه ریزی شده و سنجیده جهت استقرار و کسب تفاهم متقابل بین یک سازمان و گروههای مورد نظراست.

روابط عمومی کاربردی: عبارتست از مدیریت ارتباطات یک سازمان با مخاطبان آن

روابط عمومی از منظر کارشناسان ارتباطات:

۱. روابط عمومی پل ارتباطی بین مردم و مسئولین است.

۲ . روابط عمومی هنر بکارگیری ارتبط موثر در هر سازمانی است.

۳ . روابط عمومی فن و هنری است که از علوم متعددی بهره می گیرد.

۴. روابط عمومی یعنی داشتن رابطه ی خوب با دیگران .

۵ . روابط عمومی قلب تپنده ی سازمان است.

۶. روابط عمومی سخنگوی متفکر هر سازمانی است.

۷ . روابط عمومی یعنی اقدام به کارهایی جهت افزایش و تقویت رابطه با مردم.

۸. روابط عمومی آیینه ی تمام نمای یک سازمان است.

 

پیشینه ی تاریخی روابط عمومی در جهان

تاریخ روابط عمومی این است که این فن ویا هنر گسترده محصول ابتکار و اختراع شخص یا اشخاص معین نبوده و نیز بروز و نمود اولیه اش در جایی مشخص تجلی نیافته است بلکه ضرورت های زندگی نوین اجتماعی و پیشرفت های صنعتی و علمی باعث ایجاد و رواج آن به صورت تدریجی با نامهای گوناگون و شیوه های مختلف در جهان و ایران بوده است.

در امریکا و اروپا همزمان با توسعه سازمان های اداری و بازرگانی و صنعتی واحدهایی برای انتشار اخبار و اطلاعات و ارتباط با مردم و مطبوعات ایجاد گردید ابتدا به این گونه اقدامات ارتباطی و تبلیغی به معنی انتشارات و واژه هایی از این سنخ اطلاق گردید، و بعدها اصطلاح روابط عمومی از واژه ی انگلیسی آن استخراج شده و بتدریج عمومیت پیدا کرد.هم اکنون نیز در پاره ای از کشورها با نامهای مختلف و اصطلاحات بومی و محلی خاص به کار برده می شود.  امریکا را پیشکسوت و مقدم درایجاد تشکیلات امروزی روابط عمومی دانسته اند و شخصی به نام ایوی لی را پدر روابط عمومی امریکا و موجد وطرح برنامه های نوین این هنر درآن کشور می دانند وی در سال ۱۹٠۶ اولین دفتر روابط عمومی را در نیویورک تاسیس کرد وبیانیه ای به تمام سردبیران مطبوعات فرستاد که هر مطلبی وخبری که برای شما می فرستیم از روی کمال دقت و صحت تنظیم می شود، وهر سردبیری بخواهد در نوشته ها و گفته های ما تحقیق کند ما به او کمک خواهیم کرد، یعنی هدف ما ارائه اطلاعات و اخبار سازمان که برای مردم و مطبوعات دارای ارزش باشد در اختیار آنها می گذاریم .

   ایالات متحده پیشگام صنعت روابط عمومی بوده است. مسئولیت این صنعت همان گونه که رهبران آن تعیین می کردند عبارت بود از کنترل اذهان عمومی، در آن زمان، صنعت روابط عمومی در معرض گسترش عظیمی قرار گرفت. در سرتاسر دهه 1920، این صنعت برای مدتی در ایجاد تقریباً وابستگی کامل عموم به قواعد تجارت موفقیت حاصل کرد. به تدریج که وارد سال های 1920 شدیم به دلیل گستردگی اش کمیته های کنگره آمریکا اقدام به نظارت برآن کردند. این همان جایی است که بیشتر اطلاعات ما از آن ناشی می شود.

روابط عمومی صنعت عظیمی است و امروزه رقمی در حدود یک میلیارد دلار در سال صرف این کار می شود. در تمام این مدت مسئولیت این صنعت عبارت از کنترل اذهان عمومی بوده است. در سال های 1930، همانند مشکلاتی که در طول جنگ جهانی اول وجود داشت مشکلات بزرگی پدید آمد.

این مشکلات عبارت از رکود عظیم اقتصادی و سازان دهی بنیادی تشکیلات کارگری بود. در واقع در سال 1935 با تصویب قانون واگنر مبنی بر حق سازمان دهی، کارگران به اولین پیروزی عمده قانونی خود نایل آمدند. این کار سبب ایجاد دو شکل جدی شد. مشکل اول این بود که دموکراسی دچار سوء کارکرد شد. عوام الناس گیج و گنگ در واقع پیروز میدان قانون گذاری شدند و به این طریق به نظر نمی رسید که کار کنند. مشکل دیگر این بود که این امکان برای افراد به وجود آمد که دست به سازمان دهی بزنند زیرا مردم باید مجزا شده و تفکیک شده و تنها باشند. فرض بر این نیست که آن ها سازمان دهی شوند زیرا به این طریق ممکن است چیزی ورای تماشاگران اقدام کنند. اگر تعداد زیادی با منابع محدود بتوانند گردهم جمع شوند و وارد عرصه سیاسی شوند ممکن است واقعاً جزو شرکت کنندگان در حکومت باشند. این عملی حقیقتاً تهدید کننده است. برای اطمینان خاطر یک پاسخ به دست آمده در بخشی از این کار آن است که این آخرین پیروزی قانونی برای کارگران است و این که این امر آغازی بر پایان انحراف دموکراتیک سازمان عمومی است همین اتفاق افتاده است و این امر آخرین پیروزی قانون گذاری برای کارگران بوده است.

 

 

پيشينه روابط عمومي در ايران

   روابط عمومی در ایران از دهه۱۳۳٠ ابتدا در شرکت نفت و سپس بتدریج در ادارات مختلف کشور به روابط عمومی تغییر نام دادند که بنیان کذار روابط عمومی ایران مرحوم دکتر حمید نطقی بود.

   از اواسط دهه ۱۳۴٠، دو واقعه موجب اشتهار و رسمیت یافتن روابط عمومی شد، ابتدا در سازمان ها و امور اداری و استخدامی کشور، روابط عمومی را در طرح ها و برنامه های تشکیلاتی خود برای سازمان های دولتی منظور و ملحوظ نمود ودیگر تاسیس دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی و گشایش رشته روابط عمومی بود و طولی نکشید که کارایی ها و نفس وجودی آنها در همه جا به عنوان یک ضرورت احساس شد و در حال حاضر روابط عمومی جزء اصلی پیکره هر سازمان و موسسه ای قرار دارد.

 

اهداف روابط عمومی ها

   برقراری ارتباط متقابل بین مردم و مسئولین و جلب همکاری و بسط تفاهم عمومی، کاهش حجم کاری مدیران و آگاهی بخشی به مردم درتمامی مراحل و رجوع مخاطبین ، آماده نمودن اذهان عمومی دراجرای طرحها و برنامه ها و ایجاد محیط مناسب برای رشد فضایل اخلاقی کارکنان ، مشارکت دهی به مردم و اتفاق نظر درباره ی موضوعات مختلف و سهیم کردن آنها در تصمیم گیریهای سازمان مربوطه، مشاوره به مدیر و اجرایی نمودن کارها با هماهنگی های تمامی سازمان های متبوع.

هدف ازروابط عمومی موثر

   روابط عمومی را به فعالیت های در دست اقدامی اطلاق می شود که انجام آنها برای حصول اطمینان از برخورداری یک سازمان از یک تصویر عمومی قوی در اذهان لازم می باشد را گویند.

بطور کلی فعالیت های هدفمند روابط عمومی عمدتا عبارتند از؛ کمک به جامعه برای درک خدمات ارائه شده توسط سازمان، برقراری و حفظ روابط متقابل رضایت بخش با گروههای اجتماع و از دیگر فعالیت های آن می توان، ارتباط با افکارعمومی و عوامل درون سازمانی را نام برد، و درواقع ارتباط موثر روابط عمومی ها بهرگیری از توان رسانه های ارتباط جمعی، و شناخت رسانه به عنوان عنصر موثر در ساختار اجتماعی زندگی بشری است، که برای انتقال و توزیع پیام و مبادله افکار استفاده می کند.

ارتبط روابط عمومی در سازمان برمبنای تحقق اهداف سازمانی و منافع سازمانی پیش می رود، و از جمله ی این فعالیت ها شامل؛ تولید و انتشار اخبار مانند نشر خبرنامه، نشریه داخلی، گزارش کار و تنظیم آن حتی بروشور و پارچه نوشت و غیره می باشند.

هدف از کارورزی در روابط عمومی شرکت دخانیات

هدف ما در این این پروسه کاری در واحد روابط عمومی را می توان، ارتباط موثر برون سازمانی و درون سازمانی، که از یک سو مخاطبین اصلی و از سوی دیگر مخاطبین فرعی، کارکنان و مدیران داخل سازمان را شامل شده، و نتیجتا آشنایی با اصول علمی و عملی مسئولین روابط عمومی و همفکری و مشارکت در تصمیم گیریهای محول شده، که با ایجاد ارتباط ،همراه با انتقال معانی و پاسخگویی به مخاطبین عام و خاص برقرار می شود. که هدف بیشتر شفاف سازی اطلاعات و اخبار، تاثیر كافی بر مخاطبین (اصلی وفرعی) و ترغیب و تشویق آنها توسط روابط عمومی برای بالا بردن مشارکت جمعی است.

تاريخچه شركت دخانيات ايران

   از زمان كشف قاره امريكا توسط كريستف كلمب در سال 1492 ميلادي و پيدايش گياه توتون در آن منطقه ، شايد هيچ گاه تصور نمي شد اين گياه و فرآورده هاي آن روزي به سومين تجارت جهاني تبديل شود و جمعيت بسياري را از مراحل كشت و برداشت تا مصرف در برگيرد. استفاده از اين گياه اول بار در ميان بوميان امريكا ، در قرن 15 ميلادي پس از سفر اكتشافي كريستف كلمب به آن ديار مشاهده گرديد . درسالهاي بعد ، پرتغال ، نخستين كشور اروپايي بود كه اين گياه را از قاره امريكا بارمغان آورد واز آنجا به ديگر كشورهاي اروپايي روانه ساخت. در سال 1560 ميلادي " ژان نيكوت " سفير فرانسه در پرتغال ، مقداري بذرتوتون براي ملكه فرانسه به رسم هديه فرستــاد كه باين مناسبت آنــرا بنــام فرستنده اش " نيكوتيانــا " (Nicotiana )نامگذاري كردند . بذر توتون پس از ورود به انگلستان و اسپانيا توسط دريانوردان انگليسي به كشور هاي تركيه، يونان ، مصر ، سوريه ، چين و ژاپن راه يافت.

در اوايل قرن 17 ميلادي پس از حمله پرتغاليها به جنوب ايران و تصرف جزيره هرمز و در طول صد سال اشغال اين جزيره ، بذر توتون و تنباكو وارد ايران شد و در دوره شاه عباس صفوي كشت اين گياه از نواحي جنوب به مناطق مركزي ، شرق و شمالغرب ايران گسترش يافت.

روند تأسيس شركت دخانيات ايران ( موسسه انحصار دخانيات )

       تا قبل از سال 1300 هـ . ش سيگار توسط كارگاههــاي كوچك بطور دستي توليد مي شد تا اينكه كارخانجــات مركزي دخانيات درمحل كنوني خيابـان قـزوين و در زميني به وسعت 10هكتار تأسيس گرديد. كارساختماني و نصب ماشين آلات و تجهيزات طي مدتي كمتر از يكسال به پايان رسيد و در سال 1316 اولين كارخانه سيگارتسازي دولتي در ايران تحت نظارت وزارت دارائي كارخود را آغاز كرد.

     يكسال قبل از راه اندازي كارخانجات سيگارتسازي در تهران اولين مزرعه آزمايشي توتون درسال 1315 در تالش ( استان گيلان ) ايجاد شد و بعدها اين مزرعه به منطقه تيرتاش در نزديكي بهشهر در استان مازندران كه محل مناسبتري بود انتقال يافت.

     بدنبال گسترش و توسعه كشت توتون در مناطق شمالي كشور مزرعه نمونه ديگري در سال 1344 در احمد گوراب رشت ( كيلومتر 5 رشت – فومن ) تأسيس شد و چهارسال بعد مركز ديگري تحت عنوان مركزتحقيقات توتون اروميه در حوالي شهرستان اروميه مورد بهره برداري قرارگرفت.

     بدنبال افزايش مصرف سيگار ، شركت دخانيات ايران در سال 1372 طرح تاسيس و توسعه مجتمع كارخانجات سيگارتسازي گيلان را در منطقه احمد گوراب شهرستان رشت به مرحله اجرا در آورد . اين مجتمع در فضاي ساختماني 50 هزار متر مربع در سه بخش عمل آوري توتون ، ساخت سيگارت و فيلتر و بسته بندي فعاليت دارد.

 

نمونه هایی ازچارت سازمانی

روابط عمومی آنطور که در دانشگاهها و سازمان های بزرگ جهان از علوم ارتباطات بحث شده و برای آن نظریه ها و تشکیلات ساختاری و موثری را در سازمان ها تعیین و تبیین می کنند، متاسفانه این رشته هنوز به جایگاه و ضرورت خود در نهادهاو سازمان های ایران بعنوان واحد متخصص و کارا، جایی را برای خود باز نکرده است، و معیارهای اصلی ارتباطات اجتماعی و حتی محوریت نقش موثر روابط عمومی به فراموشی و غفلت مدیران سازمان ها تبدیل شده است.

                                                                                                                           

   روابط عمومی سازمان بایستی اعتماد سازی را در مخاطبین خود ایجاد کند و این اعتمادسازی همراه با متقاعد سازی و اقناع ، تبلیغ و القا صورت می گیرد.

  

وظایف اصلی روابط عمومی ها

   سازمان روابط عمومی در برخورد نظری، دارای یک سری وظایف است، که این وظایف با مد نظر داشتن سازمان تابعه روابط عمومی دارای، وسعت، گستردگی، حجم و سمت و سوی مشخصی به خود می گیرد، اینک براساس سازمان دهی برمبنای وظیفه به سازمان دهی یک روابط عمومی می پردازیم.

وظایف کلی یک روابط عمومی:

1. جمع آوری تمرکز دادن اطلاعات و اخبار مربوط به فعالیت های سازمان 2. آگاه ساختن جامعه از اهداف، برنامه ها و فعالیت های سازمان 3. یاری به مدیریت در شناخت بستر روابط انسانی ومسائل و مشکلات کارکنان 4. سخنرانی، در مجامع و محافل، تهیه متن سخنرانی برای مدیران و اشخاص دیگر 5. انجام کارهای هنری و عکاسی برای انتشارات سازمان 6. تهیه طرح و برنامه، تشخیص نیازمندی ها و اهداف، و توصیه برای این اهداف، که مشکل ترین کار روابط عمومی هاست 7. تنظیم متن آگهی ها، برای انتشار در نشریه سازمان 8. تهیه و تنظیم، برنامه های عملیاتی، دستورالعمل ها و رویه های اجرایی در روابط عمومی 9. برقرار ارتباط حضوری با مردم، مسئولان و کارکنان به مناسبت های مختلف 10. همراهی میهمانان و شخصیت های سیاسی، اقتصادی واجتماعی سازمان.

شرح وظایف روابط عمومی

الف) ارتباطات: 1 . سیاست گذاری ها و برنامه ریزی و بکارگیری شیوه های موثر برای رسیدن به هدف 2. گردآوری، جمع بندی و تحلیل نظرات مختلف و ارائه به مدیر سازمان 3. تلاش برای ایجاد زمینه های تفاهم بیشتر در سازمان 4. اعلان مواضع سازمان 5. عضویت و شرکت در جلسه های مهم سازمان 6. تدوین تقویم جامع ارتباطات سازمانی در قالب ملاقات ها و بازدیدهای مسئولان از سازمان 7. تدارک تمهیدات لازم برای دسترسی مخاطبین به مسئولان سازمان 8. برنامه ریزی و اطلاع رسانی به مردم با انگیزه دهی به افکارعمومی 9. تدوین برنامه سالانه مصاحبه های مسئولان سازمان با مطبوعات 10. تهیه و تنظیم اطلاعات پایه ای به افکارعمومی به زبان های مختلف 11. ایجاد ارتباط حسنه با وسایل ارتباط جمعی .

ب) ارتباطات فرهنگی: 1. مشارکت در برگزاری مراسمات و سمینارهای تخصصی و علمی 2. پوشش تبلیغی سازمان در اعیاد و مناسبت های ویژه 3. تدوین و اجرای طرح جامع تبلیغات ساختمان اداری سازمان 4. مدیریت نمایشگاه ها در داخل و خارج سازمان 5. طراحی و تولید هدایای تبلیغاتی برای اهدا به مخاطبان 6. تهیه، تدوین و اجرای نظامنامه و تقویم مراسم داخل سازمان 7. راه اندازی و اداره موزه و اتاق افتخارات سازمان 8. ترتیب برنامه های بازدید کارکنان از طرح های شاخص سازمان 9. تولید و سفارش ساخت آگهی های تلویزیونی و مستند سازی از عملکرد سازمان برای تبلیغ 10. همکاری با فرهنگ سراها به منظور توسعه ی فرهنگ سازمان با برگزاری جشنواره ها و مقاله نویسی ، در بین دانش آموزان .

ج) انتشارات: 1. تدوین کتب جزوه ها   2. گرآوری و نشر اطلاعات و اخبار و گزارش های مربوط و متنوع در قالب های موثر 3. طراحی، تنظیم نظامنامه اشتراک، و تامین و توزیع آن در خارج سازمان و نظارت بر حسن اجرای آن 4. تدوین و انتشار خلاصه عملکرد سالانه سازمان 5. گردآوری و تولید مجموعه های موردی به صورت موضوعی و مورد نیاز مدیران و کارکنان سازمان وهمکاری با حوزه های دیگر 6. انتشار نشریه داخلی و برون سازمانی 7. نظارت بر نحوه انتشار نشریات در سازمان.

 

د) سنجش افکار: 1. تهیه گزارش های تحلیلی ادواری و ارایه آن به مدیریت سازمان 2. نقد و بررسی، تحلیل بازتاب عملکرد سازمان از منظر مردم و کارکنان، از سوی دیگر 3. سنجش افکار عمومی درون سازمان به منظور ارایه راهکارهای مناسب به مدیریت 4. طراحی و اجرای نظام گردآوری پیشنهادات کارکنان و ترغیب آنها برای بهبود امور سازمانی 5. تحلیل محتوای مطبوعات به صورت ماهانه، فصلی و سالانه و نتایج آن به مدیریت 6. تحلیل مخاطب، تحلیل اثر، تحلیل رسانه و تحلیل میزان توفیق در برنامه های روابط عمومی.

و) آموزش،پژوهش و برنام ریزی: 1. تهیه گزارش های عملکردی دوره ای روابط عمومی 2. نوآوری، خلاقیت و طراحی فعالیت های جدید در روابط عمومی 3. نظارت و ارزیابی فعالیت ها و اعمال نتایج از برنامه ها 4. تهیه و تدوین، برنامه و بودجه سالانه 5. برنامه ریزی ، برآورد و پیگیری اعتبارات مورد نیاز روابط عمومی برای برنامه عمل سالانه   6. طراحی و برنامه ریزی برای ارتقای سطح سازمان جه مخاطبین درو ن و برون آن سازمان 7. شرکت دادن کارکنان در دوره های آموزشی برای متناسب با فعالیت های آنان 8. برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی کوتاه مدت روابط عمومی 9. برگزاری همایش آموزشی برای آشنایی کارکنان روابط عمومی با جدید ترین دستاوردهای علوم ارتباطات و روابط عمومی.

وظایف ادارات روابط عمومی

1. نویسندگی؛ شامل خبرنویسی و تهیه مطالب

2. تنظیم مطالب و گزارش ها

3. درج مطالب در جراید و مجلات وسایل ارتباط جمعی

4. برگزاری جشن ها، ترتیب دادن مجالس، مهمانی ها

 

نقاط قوت و ضعف روابط عمومی

   روابط عمومی صرف تنظیم کردن و فرستادن مقالات به رسانه های ارتباط جمعی نیست بلکه فعالیت های مرتبطی را شامل می شود که هدف همگی آنها انتقال پیامهایی خاص به مخاطبان با هدف مشخص است.

نقاط قوت روابط عمومی : 1. مذاکره با روابط عمومی در فضای صمیمی صورت می گیرد 2. طرف و مخاطب روابط عمومی با طیف وسیعی چون افکارعمومی است 3. روابط عمومی اصرار ندارد و شفافیت و حسن تفاهم از مشخصه های بارز آن است 4. جنبه اطلاعی و خبری در آن بسیار قوی و محوری است 5. روابط عمومی با کسب نظرات و تمایلات مخاطبین خود راهش را هموار می کند 6. مشاور خوب و همیار خوبی برای سازمان به حساب می آید 7. روابط عمومی صادقانه و با ایجاد تفاهم به اعلان قوت و ضعف سازمان می پردازد و در رشد واقع بینی بین مسئولین نقش مهمی را ایفا می کند 8. روابط عمومی در اجرایی کردن بهتر امور سازمانی نقش کلیدی دارد.

نقاط قوت اداره ی روابط عمومی شركت دخانيات تعامل ارتباطی با عوامل درون سازمانی- فعالیت های مستمر در امر تبلیغات ، علی الخصوص مناسبت ها- بسیج و تقسیم کار در روابط عمومی در مواقع ضروری و ویژه- راهنمایی به مخاطبین با روی خوش- تعاون و همفکری بین اعضای روابط عمومی- دادن وقت بازدید ازشركت دخانيات ايران به مدارس و دانشگاه ها و تنظیم هماهنگی ها توسط این واحد.

نقاط ضعف روابط عمومی شركت دخانيات : منتقل شدن نیروهای غیر متخصص، به واحد روابط عمومی- عدم همخوانی گزینش نیروها با مدرک تحصیلی آنان در این واحد- عدم استفاده از نیروهای خبره ی ارتباطات یا روابط عمومی در گزینش سازمان در این واحد- عدم انگیزش به اداره روابط عمومی از طرف مدیریت سازمان- افزایش جابجایی کارکنان و کاهش بازدهی روابط عمومی ها- تبدیل شدن روابط عمومی کارا به روابط عمومی صرف تدارکاتی - گرفتن فرصت ها از روابط عمومی و دادن آنها به واحدهای غیرمتخصص- محافظه کار بودن روابط عمومی و ندادن نظرات خود به مدیریت سازمان-نبود نوآوری از طرف روابط عمومی ها در تحول امور اداری- نبود برنامه ریزی منظم و اهمیت ندادن به پژوهش و تحقیق علمی بر روابط کاری کارکنان در پیشبرد اهداف سازمانی، توسط روابط عمومی

موانع و محدودیت های تشکیلاتی و ساختار سازمانی روابط عمومی ها

   1. قدرت در دست مدیران ارشد سازمان است   2. نامشخص بودن جایگاه واقعه ای روابط عمومی ها حتی در چارت سازمانی   3. عدم توجه به روابط عمومی ها   4. عدم گزینش علمی و تخصصی در واحدهای روابط عمومی و بدون تجربه و تحلیل 5. اهمیت ندادن به پژوهش و تحقیق و حمایت نکردن از فکرهای خلاق روابط عمومی ها   6. عدم تفویض اختیار به این واحدها   7. نگرش مدیران از دغدغه های اساسی و حل نشدنی نسبت به روابط عمومی هاست.

گزارشی از فعالیت های روابط عمومی سازمان

   فعالیت های روابط عمومی ها در سازمان ها عبارتست از هفت مرحله که شامل:

فعالیت های تبلیغاتی : ابلاغ و رساندن پیام به مخاطبین است، تبلیغات در تحولات عمومی جهان، در همه امور جاری فعالیت های بشری اعم از علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، تاثیر فراوانی دارد، تبلیغات در وجه مثبت خود یک ضرورت است.

   فعالیت اطلاع رساني روابط عمومی شركت دخانيات شامل : آگهی های دیواری و توزیع بروشورها و کاتالوگ ها (که حاوی اطلاعات مشخصی از جمله احداث و یا افتتاح مجتمع و مراكز جدید در آن گنجانده شده، و گزارشاتی درباره عملکرد آنها با جنبه اطلاع رساني به مخاطبین عرضه می شود) پوسترهای علمی تخصصی مربوط به هر مقطع و با تفکیک موضوعات مختلف ، استفاده از پلاکارت هایی چون روابط عمومی در یک نگاه و یا منشور اخلاقی

فعالیت انتشاراتی : امروزه با گسترش امکانات چاپ و نشر و کوچک شدن وسایل انتشاراتی در سازمان های بزرگ به طبع آن در شرکت های کوچک، فعالیت های انتشاراتی چون مطبوعات، روزنامه و سایر وسایل ارتباط جمعی از طریق فعالیت های روابط عمومی ها در سازمان گزارش شده است، این فعالیت ها شامل انتشار کتاب، برچسب بروشور، نشریات تخصصی، دفتر تلفن وغیره را دربرمی گیرد، بطوریکه در کشورهای بزرگ، سازمان ها و شرکت ها از این صنعت روابط عمومی به عنوان بریده جراید نام برده می شود.

فعالیت انتشاراتی روابط عمومی ، طبقه بندی نشریات تخصصی و کتاب های رسیده به روابط عمومی و همچنین استفاده از بروشورهای تبلیغی رسیده از کارخانجات و شرکتهای تجاری و استفاده فرم یا رنگ آنها و سایر مسائل، برای بهتر انتخاب کردن بروشورهای تبلیغی شركت مورد استفاده قرار می گیرد.

برگزاری نمایشگاه داخلی و انتشار كاتالوگ منتشر شده مجتمع ها و مراكز تحقيقات با هماهنگی روابط عمومی

فعالیت ارتباط مردمی : این فعالیت با توجه به اهمیت نگاه مردم به سازمان، بخصوص سازمان های تولیدی و خدماتی در سالهای اخیر اهمیت بسزایی پیدا کرده بطوری که امروزه سازمانی را نمی توان پیدا کرد که در برخورد نگاه مردم از عکس العمل آن غافل باشند، مسئولیت کنش و واکنش در مقابل مردم بنا به رفتارهای اجتماعی و عمومی روابط عمومی گذاشته شده، امروزه برای پاسخگویی به این نیاز در کار سایر کارها برنامه ریزی رفتارشناسی لحاظ می شود که از آن با عنوان نظرسنجی یاد می کنند.

دیدار از خانواده های ایثارگران و شهدا ، توسط ریاست شركت دخانيات ايران با هماهنگی روابط عمومی

برگزاري سمينارهاي مشترك با ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز و نيروهاي مسلح (‌نيروي انتظامي) وزارت بهداشت در قالب كميته كاهش مصرف و مبارزه با قاچاق سيگارت هاي قاچاق و غير بهداشتي

04

فعالیت سمعی و بصری : این فعالیت مستقیماً در رابطه با ابزارهای ارتباطی و تکنولوژیهای ارتباطی که همه به عنوان کارنامه ای از مجموعه فعالیت ها، پوشش برنامه های سازمان و هم اهداف سازمان را مورد توجه قرار می دهد، تهیه عکس و برنامه های صوتی، برنامه های تصویری حتی خطاطی و پارچه نویسی را هم دربرمی گیرد اهمیت این فعالیت به حدی در روابط عمومی بالا رفته که امروزه بین 40 تا 60 % کار روابط عمومی را به خود اختصاص داده است، فعالیت مذکور فعالیتی را شامل می شود که در مجموع نادیده های سازمان را به تصویر تبدیل می کند با این فعالیت ذهن سازمانی به عمل سازمانی تبدیل می شود.

فعالیت سمعی و بصری روابط عمومی ، شركت دخانيات ايران ، تمرکز در فعالیت نصب پوسترها، و پلاکاردها و تهیه عکس و پارچه نویسی در مناسبت های مختلف اعم از فوت یکی از کارکنان شركت دخانيات ايران و یا سایر مناسبت های ایم هفته ازجمله ماه محرم ونیز استفاده از تلویزیون و اینترنت برای کارهای جزئی مورد استفاده قرار می گیرد. نصب پلاکارت در ایام فاطمیه، ايام محرم و صفر همچنين ساير مناسبتهاي مذهبي و ملي توسط روابط عمومی

فعالیت مدیریتی : براساس تالیف روابط عمومی ، بعنوان علم مدیریتی و معرفی و جایگاه آن شرح داده می شود، مدیریت در واقع علمی است که با هدف ارتقا سازمان و وظایف پنج گانه آن از جمله: سازماندهی، برنامه ریزی، هدایت و رهبری، کنترل و تصمیم گیری را انجام می دهد، علم مدیریت روابط عمومی همان وظایف سازماندهی، برنامه ریزی، رهبری و هر آنچه که مربوط به مدیریت است انجام می دهد، مدیریت روابط عمومی علم توام با هنر است.

فعالیت مدیریتی در روابط عمومی شركت ، مدیریت نظاره گر و یا مدیریت کارهای تدارکاتی بوده، و اگر کاری بدست روابط عمومی انجام بگیرد تحت نظر ریاست سازمان و سلیقه ی مدیریتی سازمان می باشد.

فعالیت آموزشی : بخشی از فعالیت های روابط عمومی آمیزه ای از فعالیت آموزشی است، یعنی نمی توان فعالیت های روابط عمومی را بدون آموزش تصور کرد زیرا آموزش در زمره فعالیت هایی است که هم عوامل سازمانی و هم عوامل روابط عمومی را مورد توجه قرار می دهد، روابط عمومی در زمینه آموزش نیروی انسانی و ارتقا جایگاه علمی خود بایستی تلاش کند و جلسات آموزشی و حتی جلسات مشارکتی بین مدیران را انجام دهد و در اهداف سازمانی نقش مفیدی را ایفاکرده و برای خود فرصت مانور و جلوه گری را ایجاد کند.

   ارتقا سطح آموزشی و هماهنگی با مسئولین واحدهای مختلف با ریاست شرکت دخانیات ايران   و هماهنگی آنها با روابط عمومی سازمان

فعالیت رسانه ای : از مهمترین فعالیت کار روابط عمومی در سازمان ها به شمار رفته، که به صورت مستقیم و غیر مستقیم سازمان را به درون جامعه می برد و امکان آشنا شدن مخاطب یا طیفی که از آنها یاد می شود با سازمان فراهم می کند، در این عرصه روابط عمومی موفق است، که چه از منظر، چه از نوع گزارش، چه مقاله مطبوعاتی را خوب شناخته و با تهیه مطالب مورد نیاز نشریات به همکار نشریاتی رسانه ها تبدیل شود، امروزه روابط عمومی و رسانه دو عنصر جدانشدنی از هم هستند با این نگاه روابط عمومی و فعالیت رسانه ای آن دو نوع است، نوع اول، کارهای شبهه مطبوعاتی ، انتشار خبرنامه، نوشتن خبر، انجام مصاحبه ها، جراید، جوابیه. و نوع دوم، گزارشات سازمانی، جلسات هماهنگی شده، و رپورتاژ یا آگهی، میزگرد و خبر را شامل می شوند.

فعالیت رسانه ای روابط عمومی ، بیشتر در افتتاح سمینارهای جدید و اطلاع آن به صداوسیما، و ارسال جوابیه به نامه ها، و تعامل دو سویه و همیشگی با رسانه های ارتباط جمعی وجود ندارد و شاید محدودیتی برای این کار وجود داشته باشد، زیرا هیچ از این ارگان ها در این راه پیش قدم نمی شوند،

تعامل روابط عمومی با سازمانهای استان در برگزاری همایش های مبارزه با قاچاق کالای دخانی و فعالیت های فرهنگی در اجرای مستمر کمیته کاهش مصرف

منشور اخلاقی سازمان

   هر سازمانی برای خود یک منشور اخلاقی را متناسب با سازمان خود ترسیم کرده و بعنوان نماد، یا شعار اخلاقی آن سازمان، در معرض دید مخاطبان و مراجعین آن سازمان با هدف اطلاع رسانی و پایبندی کارمندان به آن اصول اخلاقی را در خود لازمه پیشرفت و ترقی خود دانسته و در جا انداختن این ارزش سازمانی به فرهنگ سازمانی را از ضروریات اولیه آن معرفی کرده، و نهادینه کردن این فرهنگ سازمانی برعهده ی روابط عمومی سازمان می باشد.

منشور اخلاقی شرکت دخانیات : این منشور شامل موارد و بندهای مهم اخلاقی است

1) رعایت اخلاق اسلامی و اداری در ارتباط با همکاران و ارباب رجوع.

2 ) سعی و تلاش در حضور بموقع در محل کار و احترام به وقت ارزشمند ارباب رجوع.

3 ) ایجاد انگیزه لازم برای درک صحیح اهداف و خط و مشی مجموعه ، و اجرای مقررات و آیین نامه های مصوب .

4) تلاش در جهت رعایت اصل انصاف، جلوگیری از اسراف و تضییع اموال سازمان و همچنین صرفه جویی در استفاده از منابع و وسایل.

5) ارائه اطلاعات لازم و راهنمایی شایسته به نحوی که موجبات رضایت ارباب رجوع را فراهم نماید.

 

روابط عمومی و توسعه

   دنیای امروز بدون هیچ شبهه ای پذیرفته است که روابط عمومی در سطوح استرتژیک و عالی سازمان قرار دارد، و جایگاه کارگزار روابط عمومی در درون تیم رهبری سازمان یا هیات مدیره سازمان یا شرکت است، چرا که روابط عمومی یک مدیریت استراتژیک است. و درک سازمان و درک از خود را در سطوح مختلف گسترش می دهد، و با بالندگی خود راه سازمان را توسعه می دهد.

   در درجه اول روابط عمومی در صورت داشتن یک تشکیلات حرفه ای قدرتمند ، می تواند به عنوان حلقه ارتباطی بین درون و برون سازمان تبدیل شده و به عنوان نهاد واسطه ای و مدنی مطرح گردیده و از حقوق هریک از مخاطبینش دفاع کند.

   روابط عمومی واحد اصلی ارتباط سازمان ها با مخاطبین می باشد، و در عصر اطلاعات، روابط عمومی باید اولین واحد در بررسی دسترسی به شبکه های ارتباطی محلی ، ملی و جهانی باشد، در این عرصه باید فرصت ها، تهدیدات، نقاط قوت و ضعف کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات از دیدگاه روابط عمومی ها شناخته شود، این شناخت باعث خواهد شد تا روابط عمومی ها بتوانند از فناوری اطلاعات هم از نظر توانمند سازی و هم از نظر ابزاری استفاده کنند، و بستر لازم را از نظر فنی و مهندسی و نیروی انسانی تلاش کنند.

روابط عمومی با تکیه بر سرمایه های اجتماعی بویژه در حضور فعالیت خود می تواند موجب افزایش کارامدی سازمان شده و با افزایش احساس تعلق کارکنان مشارکت آنان را در تحقق برنامه های سازمان که زمینه ساز تحقق توسعه کشور است فراهم نماید.

   اختیارات کامل به نمایندگان روابط عمومی ها می توانند اطلاعات را برای روزنامه نگاران درباره حوادث و وقایع مهم فراهم کنند، وحتی می توانند به پیشرفت یک ایده یا مسئله درون سازمان کمک کنند و برای توسعه متخصصان روابط عمومی نیازمند استفاده از ابزارهای نوین ارتباطات جمعی بوده و هستند ، زیرا با تسلط بر این ابزارها می توانند بر تبلیغات و نفوذ در اذهان افکارعمومی موفق شده و راه خود را گسترش دهند.

 

 

 

نتیجه گیری

   امروز یکی از عوامل موثر در مشروعیت بخشیدن به نظام سیاسی توجه ویژه به افکارعمومی ، به عنوان یک قدرت سازمانی محسوب می شود و دست یابی به این قدرت اجتماعی و جامعه نیازمند روابط عمومی کوشا و کارای سازمانی است، که به بررسی و مطالعه افکارعمومی بپردازد.

   برای دست یابی به روابط عمومی خلاق و فعال، تغییر نگرش سازمان ها و دید مدیران را نسبت به این علم بایستی عوض شود، و توسعه روابط عمومی در سازمان های اداری کشور نیازمند برنامه ریزی و سرمایه گذاری در این بخش و تطبیق آن با عصر ارتباطات و دهکده ی جهانی است، لذا تغییر ساختار تشکیلاتی مدیریتی و فرهنگی در نهاد روابط عمومی برای انطباق با شرایط جدید از ضروریات کنونی جامعه است.

   روابط عمومی ها در سازمان ها نقش های مهمی را ایفا می کنند، که از جمله آنها می توان به کارآمدی، اطلاع رسانی، پاسخگویی، تغییر نگرش به سازمان، ارتباط با رسانه ها و نقد و اصلاح نظریه ها و عملکردها اشاره نمود.

   ایجاد روابط عمومی دوسویه میان مدیران و کارکنان، تشویق مشارکت و افکارسنجی و انعکاس آن برای تصمیم گیری مدیران سه وظیفه بسیار مهم روابط عمومی ها به شمار می روند.

   روابط عمومی ها باید در حیطه عمل درون و برون سازمانی خود فرهنگ مناسب را برای توسعه ایجاد کنند و در عین حال به برنامه های سازمانی ، توسعه ملی، گسترش جامعه و فرهنگ ارتباطی نوین، توسعه ی سیاسی و فرهنگی در سطح کلان یاری رسانند و نیاز روابط عمومی کارا در سازمان قدرت بیشتر دادن به آنها و تامین امکانات پیشرفته و قرار دادن آنها در مدیریت اجرایی سازمان می باشد.

   بنابراین روابط عمومی واحد اصلی ارتباط سازمان ها با مخاطبین می باشد و در عصر اطلاعات، روابط عمومی باید اولین واحد در بررسی دسترسی به شبکه های ارتباطی محلی، ملی و جهانی باشد در این عرصه باید فرصت ها، تهدیدات نقاط قوت و ضعف کاربردهای فناوری اطلاعات در ارتباطات از دیدگاه روابط عمومی ها شناخته شود،زیرا باعث خواهد شد تا روابط عمومی ها بتوانند از فناوری اطلاعات هم از نظر ابزاری استفاده کنند و بستر لازم را از نظر فنی و مهندسی و نیروی انسانی در راستای چشم انداز سازمان ها خود ایجاد کنند.

 

 

 

پیشنهادات و راهکارها

   روابط عمومی برای اینکه بتواند، در هر سازمانی موفق باشد نیاز به تغییر از وضع موجود به وضع مطلوب را در خود ایجاد کند، و روابط عمومی کارا و موثر در سازمانهای ایران نیازمند پیشنهادات و راهکارهایی است که از جمله ی آنها عبارتنداز؛

1) مشخص کردن جایگاه مدیریت روابط عمومی

2) اختصاص وسایل پیشرفته در اختیار روابط عمومی سازمان

3) انتخاب مدیران متخصص در جایگاه روابط عمومی و بهره گیری از تخص های فردی

4) بهره گیری از افراد متخصص در بیرون از سازمان، و همکاری دو سویه با آنها

5) اجرای کلاس های آموزشی مسئولین روابط عمومی و ارتقاء سطح تشکیلاتی در پیشبرد اهداف سازمان

6) توجه به فعالیت های روابط عمومی و بستر سازی خلاقیت و انگیزه دهی به مسئولین روابط عمومی توسط مدیران سازمان ها

7) روابط عمومی ها باید دنبال فرصت ها باشند

8) روابط عمومی بایستی به اخبار تبدیل شود

9) روابط عمومی ها بایستی زمان بیشتری در پرداختن به وقایع روز داشته باشند

10) روابط عمومی باید همیشه، وجه خود را مثبت نگه دارد

11) روابط عمومی ها بایستی مخاطبان خود را مورد هدف و تحت نظر داشته باشند

 

 

 

 

مقدمه

انتشارات

انتشارات يكي از فعاليتهاي عمده روابط عمومي است كه به شكل مكتوب صورت مي گيرد و علاوه بر ارتباطات نوشتاري از قبيل ، نشريه درون سازماني و برون سازماني ، كاتالوك ، كتاب ،‌بروشور و برخي فعاليتهاي ديداري و شنيداري را مانند سايتهاي اينترنتي ، وسايل ارتباطي ، مانند تلفن همراه

وظایف کلی یک روابط عمومی:

1. جمع آوری تمرکز دادن اطلاعات و اخبار مربوط به فعالیت های سازمان 2. آگاه ساختن جامعه از اهداف، برنامه ها و فعالیت های سازمان 3. یاری به مدیریت در شناخت بستر روابط انسانی ومسائل و مشکلات کارکنان 4. سخنرانی، در مجامع و محافل، تهیه متن سخنرانی برای مدیران و اشخاص دیگر 5. انجام کارهای هنری و عکاسی برای انتشارات سازمان 6. تهیه طرح و برنامه، تشخیص نیازمندی ها و اهداف، و توصیه برای این اهداف، که مشکل ترین کار روابط عمومی هاست 7. تنظیم متن آگهی ها، برای انتشار در نشریه سازمان 8. تهیه و تنظیم، برنامه های عملیاتی، دستورالعمل ها و رویه های اجرایی در روابط عمومی 9. برقرار ارتباط حضوری با مردم، مسئولان و کارکنان به مناسبت های مختلف 10. همراهی میهمانان و شخصیت های سیاسی، اقتصادی واجتماعی سازمان.

وظایف اصلي روابط عمومی

الف) ارتباطات

ب) ارتباطات فرهنگی

ج ) انتشارات

د) سنجش افکار:

و) آموزش،پژوهش و برنام ریزی:

 

 

انتشارات در روابط عمومي شركت دخانيات ايران

انتشارات: 1. تدوین کتب جزوه ها   2. گرآوری و نشر اطلاعات و اخبار و گزارش های مربوط و متنوع در قالب های موثر 3. طراحی، تنظیم نظامنامه اشتراک، و تامین و توزیع آن در خارج سازمان و نظارت بر حسن اجرای آن 4. تدوین و انتشار خلاصه عملکرد سالانه سازمان 5. گردآوری و تولید مجموعه های موردی به صورت موضوعی و مورد نیاز مدیران و کارکنان سازمان وهمکاری با حوزه های دیگر 6. انتشار نشریه داخلی و برون سازمانی 7. نظارت بر نحوه انتشار نشریات در سازمان.

تعريف نشريه داخلي

   نشريه داخلي به عنوان بولتن رسمي هر سازمان و نهاد ،‌ واسطه ارتباط بين اعضاء يك مجموعه و مسئولان آن است كه مي تواند حاوي اخبار و اطلاعات هر سازمان و بخشنامه هاي جديد براي اطلاع رساني به كاركنان باشد.

براي انـتشـار نشريه داخلي طبق ماده 15 آئين نامه قانون مطبوعات، ضوابط صدور مجوز از سـوي وزارت فرهـنگ و ارشـاد اسـلامي براي نشريه داخلي به شرح زير است:

  1. 1.  درخواست انتشار نشريه از سوي بالاترين مقام مسوول سازمان؛
  2. 2. معرفي مدير مسوول پيشنهادي از سوي بالاترين مقام مسوول سازمان؛
  3. 3. مطالب و اخبار عمداً بايستي درباره شرح وظايف مركز درخواست كننده و فقط براي استفاده كاركنان باشد؛
  4. 4.  داراي چاپ ساده و حداكثر دو رنگ براي جلد باشد؛
  5. 5.  تعداد صفحات نبايد از 48 صفحه تجاوز كند؛
  6. 6. رايگان باشد؛
  7. 7.  تيراژ بايستي معادل 10 درصد تعداد پرسنل باشد.

 

از نظر محتوي يك نشريه داخلي مي تواند شامل بخش هاي مختلفي مانند:

1. اخبار 2. سرمقـاله 3. مقــاله 4. مصاحبه 5. گزارش 6. پرسش و پاسخ 7. تريبون آزاد كاركنان 8. مطالب سرگرمي و ... مي باشد.

ساختار نشريه داخلی:يك نشريه ادواري براي توفيق در كار خود نيازمند سازماندهي و طــراحي بخش هاي مختلف است. بخش هاي خبر، مقاله، گزارش، ويراستاري، طراحي، توزیع و ... از جمله بخش هايي هستند كه وجود آن ها براي انتشار نشريه داخلي ضروري است.

نشريات موردی: نشرياتي هستند كه به طـــور نامنظم و در صورت نياز منتشر مي شوند و انتشار آن ها تابع زمان نيست. بروشور، كاتالوگ، كتاب، كتابچه، گزارش عملكرد و پوستر از جمله نشريات موردي است.

 

 

نشریه داخلی، تریبون مدیران یا کارکنان؟!

   یکی از ابزارهای مهم اطلاع رسانی درون سازمانی روابط عمومی ها را تهیه و انتشار نشریه داخلی سازمان تشکیل می دهد و یک روابط عمومی کارآمد از این رهگذر خواهد توانست بخشی از روابط درون سازمانی خود را که ایجاد تفاهم، همدلی، هم اندیشی و همبستگی سازمان بین مدیران و کارکنان است تحقق بخشد باشد، به شرط آنکه به معنای واقعی کلمه بتواند نشریه ای حرفه ای، پویا و جذاب و خواندنی برای مخاطبان خود طبع و نشر کند و چنان آرایش ظاهر و باطنی برای آن فراهم آرد که دو دسته مخاطبان اصلی خود را که همانا مدیران و کارکنان یک سازمان است به خود جذب کرده و بستری برای ایجاد ارتباط، نزدیکی و همگرایی و همکاری بیشتر بین آنان فراهم آورد. چرا که نشریه داخلی که فقط تریبون مدیران و مسئولان باشد بنا را بر یک ارتباط یک سویه گذاشته و به صورت شایسته و بایسته نخواهد توانست با کارکنان آن سازمان ارتباط برقرار کند و در مرحله یک سو نگری کلیشه پرداز گرفتار خواهد آمد. ولی اگر یک نشریه داخلی سازمان دو گروه مخاطب را مد نظر داشت میدان و عرصه ای مناسب را برای طرح انتقادات، خواسته ها و احتمالا گلایه ها هر دو دسته را فراهم خواهد آورد که از این طریق پل ارتباطی اطلاعاتی بین مدیران و کارکنان سازکان مهیا و زمینه ساز هم فهمی سازمانی خواهد شد که نتیجه آن چیزی جز بالندگی پرسنل و سازمان را در پی نخواهد داشت. لذا به نظر می رسد یه نشریه داخلی سازمانی که برای توفیق و اثر بخشی خود باید دو گروه مخاطب را مد نظر داشته و ابراز و امکانی را در فرهنگ مکتوب سازمانی ایجاد کند که به سهولت برنامه ها و سیاست های سازمانی از سوی مدیران به کارکنان انتقال یافته و از طرف دیگر انتظارات، خواسته ها و پیشنهادات کارکنان به راحتی و سهولت امکان بروز و ظهور در عرصه مدیریت سازمان پیدا کند.

 

نشريه داخلي و ضرورت ها

   انجمن جهاني روابط عمومي در تعريف روابط عمومي تاکيد بر مفاهمه دارد ؛ تفاهمي که درون سازمان ، ميان مديران و کارکنان و در بيرون سازمان ، ميان سازمان و کساني که با آن سر و کار دارند، بايد وجود داشته باشد و يا به وجود آيد.

    براساس همين تعريف و با عنايت به وظايف روابط عمومي ، بدون ايجاد رابطه صحيح ميان کارکنان در داخل سازمان ، رابطه صحيح با خارج از سازمان نيز امکانپذير نيست ، اگر هم باشد خالي از خدشه نخواهد بود.

    هر چند روابط عمومي با استفاده از نظريه ها و فلسفه هاي علومي چون مديريت ، روان شناسي و ارتباطات انساني مي تواند روابط بهتري با مديران و کارکنان ايجاد کند ؛ اما اين نکته را نبايد از نظر دور داشت که خلاقيت به عنوان عنصر اساسي در کار روابط عمومي ، وجه تمايز روابط عمومي موفق از ناموفق تلقي مي شود. در هر حال ، با استفاده و بهره گيري از خلاقيت ، روابط عمومي مي تواند به اقدامات زير در بهينه سازي روابط درون سازمان دست بزند:
    -
ايجاد احساس مسووليت به نحوي که کارکنان همواره خود را جزئي از سازمان بدانند.
    -
روابط عمومي بايد زبان کارکنان ، يا به عبارتي سخن گوي آنان باشد و در مقابل ، خواست هاي مديران سازمان را نيز به کارکنان منتقل کند.

    - روابط عمومي بايد به نيازها، شکايت ها و درد دل هاي کارکنان توجه کند و تا سرحد امکان در جهت رفع و حل مشکلات و نيازها و مسائل آنان بکوشد و دست کم براي شنيدن نيازها و درد دل هاي آنها گوش شنوا داشته باشد.

    - سياست هاي سازمان را به کارکنان منتقل کند و آنان را در جريان برنامه هاي در دست اقدام و برنامه هاي آينده قرار دهد و به همين منظور سيستم اطلاع رساني روزآمد و قوي ايجاد کند و از اين راه کارکنان را با اهداف سازمان آشنا کند.

    - روابط عمومي بايد به رفاه کارکنان در سازمان توجه نشان دهد و در زمينه بهداشت محيط کار و سلامت کارکنان بکوشد و موارد رفاهي ديگر چون غذاخوري و سرگرمي هاي مناسب براي ساعات فراغت آنان فراهم آورد.

    - روابط عمومي حتي در خارج از محيط کار نيز موظف به ايجاد تسهيلاتي براي کارکنان است که از جمله آنها مي توان به بيمه ، وسيله رفت و آمد، ايجاد مهد کودک و تهيه ملزومات زندگي به قيمت ارزان تر از بازار اشاره کرد.

    - روابط عمومي وظيفه دارد به برگزاري جشنها، جلسه هاي سخنراني و جلسه هاي آشنايي کارکنان با يکديگر اقدام کند و به انتشار نشريات داخلي بپردازد.

 

    هدف از انتشار نشريه داخلي

    هدف اصلي از انتشار نشريه داخلي بايد ارزيابي شود. روابط عمومي موظف است اهداف کوتاه مدت و بلند مدت انتشار نشريه را پيش از انتشار، تدوين و تبيين کند تا در خلال انتشار دچار گمراهي يا خطا نشود و در حين راه بخشي از مخاطبان خود را از دست ندهد. به اين منظور لازم است پيش از انتشار نشريه داخلي ، پرسشنامه اي ميان کارکنان و مديران توزيع شود و يک نظرسنجي به عمل آيد تا براي روابط عمومي روشن شود که کارکنان و مديران چه محتوايي را براي نشريه خودشان مي پسندند. پرسشنامه ضمن آن که نبايد حاوي پرسشهاي متعدد و خسته کننده باشد، بايد از پرسشهاي تخصصي و خارج از توان پاسخگويي کارکنان نيز خالي باشد. در پرسشنامه مي توان پرسشهايي درباره علاقه و تمايل مخاطبان به نوع مطالب و همچنين قطع و اندازه نشريه ، نام نشريه ، تعداد صفحات و نظاير آن مطرح کرد.
    
تعداد پرسشها بايد حداکثر 10 پرسش و به صورت تستي باشد تا وقت زيادي براي پر کردن آن نگيرد. همچنين حتي در حين انتشار مي توان هر 3 ماه يک بار پرسشنامه هاي مشابه ديگري نيز در خود نشريه به چاپ رساند تا همچنان گردانندگان نشريه از نظرهاي مخاطبانشان براي بهبود محتواي نشريه بهره بگيرند. نتيجه بررسي پرسشنامه کمک شايان توجهي به دست اندرکاران انتشار نشريه داخلي خواهد کرد و حرکت آنان را براي انتشار تسريع مي کند. همچنين پرسشنامه به روابط عمومي کمک مي کند تا به هدفهاي خود که در واقع ايجاد تفاهم از راه انتشار نشريه است ، دست يابد. روابط عمومي ضمن آگاهي يافتن از نظرات کارکنان و مديران درباره نشريه دلخواه آنان ، بايد به اين نکات توجه کند و در انتشار نشريه آنها را به مورد اجرا درآورد: 1- آگاه کردن کارکنان از عملکرد و پيشرفت هاي سازمان 2- آگاه کردن کارکنان از اهداف کوتاه مدت و بلندمدت سازمان 3- آموزش کارکنان از طريق نوشته هاي مختلف مانند مقاله ، گزارش هاي گوناگون ، مصاحبه و حتي داستان و حکايت 4- آگاه کردن مديران از وضع کارکنان و نحوه کارکرد آنان 5- آگاه کردن کارکنان از خواست هاي مديران براي بالا بردن کيفيت فعاليت هاي سازمان 6- تهيه مطالبي براي سرگرمي کارکنان و ايجاد همدلي بين آنان.

    
    
انواع نشريه هاي داخلي


    
نشريه هاي داخلي برحسب نوع مطالب و هدف از انتشار، به انواع مختلفي تقسيم بندي مي شوند که هريک کارکرد ويژه خود را دارند و با توجه به انگيزه روابط عمومي با هدف خاصي منتشر مي شوند.

    نشريه داخلي اطلاع رساني: اين نوع نشريه معمولا با توجه به ميزان فعاليت سازمان به صورت روزانه يا هفتگي منتشر مي شود و مطالب آن حاوي اخبار درون سازمان به منظور آگاه کردن کارکنان از وضعيت داخلي و همچنين تصميم گيري هاي مديران درباره مسائل داخلي و کارکنان است. اطلاعيه ها، بخشنامه انتصاب ها، ترفيع ها و خبرهايي از اين دست نيز در اين نشريه مي آيد.
    
نشريه داخلي آموزشي: نشريه هاي آموزشي هنگامي انتشار مي يابند که مديران درصدد باشند از طريق نشريه اقدام به آموزش کارکنان خود کنند. گاهي اين نشريه ها مي توانند جاي کلاسهاي آموزشي را هم بگيرند يا زمينه مساعدتري را براي تشکيل اين گونه کلاسها فراهم آورند. نوع مطالب آموزشي بستگي تام به ميزان سواد کارکنان و اهداف آموزش دارد.

    گاه چند نشريه همزمان ، با توجه به نوع مخاطب منتشر مي شوند. مثلا نشريه اي براي کارکناني که به کارهاي تخصصي اشتغال دارند و نشريه اي براي کارکنان عادي با سطح سواد مثلا زيرديپلم که به کارهاي خدماتي مشغولند. يا نشريه اي براي آن دسته از کارکنان که به کارهاي حسابداري يا کامپيوتر مي پردازند. به اين ترتيب اگر آموزش براي هر گروه با توجه به ميزان سواد و تخصص آنان از راه انتشار نشريه صورت گيرد، نتايج مثبت خود را نشان خواهد داد. ذکر اين نکته ضروري است که آموزش از طريق نشريه بويژه براي افراد کم سواد، حتما بايد با در نظر گرفتن برخي از موضوع هاي ديگر مثل چاپ تصاوير مختلف (عکس ، طرح و کاريکاتور) باشد تا درک و فهم آن براي مخاطب آسان شود. دوره انتشار نشريه هاي آموزشي بسته به نوع آموزش ، هفتگي و ماهانه است.

    نشريه سرگرمي و رفاهي: روابط عمومي ها وظيفه دارند همواره از روحيه کارکنان خود باخبر باشند و بکوشند طراوت و سرزندگي کارکنان سازمان را در محيط کار از راههاي گوناگون حفظ کنند. يکي از راههاي حفظ روحيه بالاي کارکنان ، انتشار نشريه اي است که محتواي آن به حفظ طراوت و سرزندگي کارکنان به شکل مقتضي کمک کند ؛ مطالب شاد، سرگرم کننده ، مسابقه هاي جايزه دار، داستان هاي خنده آور، داستان هاي شاد و مصور، قرار دادن انواع کوپن براي تخفيف خريد از برخي فروشگاه هاي از قبل تعيين شده و... مي تواند اوقاتي از ساعات فراغت کارکنان را پر کند و ضمن آن تفريح و سرگرمي هم به شمار آيد. دوره انتشار چنين نشريه هايي معمولا هفتگي است ؛ اما به تشخيص روابط عمومي و تمايل مخاطبان مي تواند هفته اي 2 شماره هم منتشر شود.
    
نشريه تبليغي: اين نشريه ها در سازمان هايي انتشار مي يابند که به علت گستردگي کار يا کثرت و تنوع محصولات ، داراي کارکنان زيادي هستند که در ساختمان هاي مختلف يا حتي شهرهاي گوناگون به کار مشغولند. محتواي اين نشريه ها، معرفي فعاليت ها يا محصولاتي است که توليد مي شوند ؛ زيرا اگر کارکنان از کم و کيف فعاليت ها و توليدات آگاه باشند، نوعي غرور و افتخار به آنان دست مي دهد و توانايي آنان را نيز افزايش مي دهد. اين نشريه ها از نظر کاغذ و چاپ بايد کيفيت بسيار بالايي داشته باشند و دوره انتشار آنها ماهانه باشد.

    نشريه هاي عمومي: اين نشريه ها متداول ترين نشريه هاي داخلي هستند و محتواي آنها تلفيقي از اطلاع رساني ، آموزش ، سرگرمي و رفاهي است. درصد حجم هر يک از اين موضوع ها، بستگي به مخاطبان آن دارد که در پرسشنامه پيش از چاپ با توجه به سن ، سواد، شغل و نوع کار در سازمان و پارامترهاي ديگر ارزيابي مي شود تا معلوم شود مثلا چند درصد مطالب اطلاع رساني باشد و چند درصد آموزشي ، سرگرمي و يا رفاهي. موضوع اين نشريه که معمولا به صورت هفتگي يا ماهانه (بسته به تعداد صفحات آن) انتشار مي يابد، مي تواند شامل موارد زير باشد: - سرمقاله ، درباره مهمترين موضوع داخلي سازمان که همه کارکنان در آن سهمي دارند يا درباره يکي از برنامه هاي آينده و نقش کارکنان در پيشبرد آن. مقاله هاي آموزشي به زبان غيرتخصصي که همه فهم و قابل درک باشد. کاربرد تصوير، کارهاي گرافيکي ، نقشه ، جدول و نظاير آن در درک بهتر مقاله موثر خواهد بود. تهيه و ارائه گزارش از قسمت هاي مختلف سازمان ، به نحوي که کارکنان ديگر را در شناخت فعاليت هاي آن بخش ياري دهد. مصاحبه با مديران يا يکي از کارکنان به مناسبت موفقيت در کار يا آشنايي با کارمند جديد، کارمند مبتکر و خلاق و...اين مصاحبه ها بايد بتدريج با همه کارکنان صورت بگيرد و مصاحبه هايي جدي نيست ، بلکه پرسش ها مي تواند درباره ساده ترين موضوع ها مثلا در مورد غذاي مورد علاقه مصاحبه شونده و يا غيره باشد.
    
    داستان هاي کوتاه

    خبرهاي سازماني مربوط به تازه ترين تصميمات ، انتصاب ها، اعلاميه ها، بخشنامه ها که به زبان خبري تنظيم شده باشد، خبر درباره کارکنان ، جابه جايي ها، تعميرات و...اخبار مربوط به تولد فرزندان کارکنان ، ترفيع آنان ، بازنشستگي ها، مسافرت ها درج خبر مربوط به بيماري کارکنان ، عيادت از بيماران صفحه مربوط به خوانندگان که خود نويسنده آن باشند، مانند داستان هايي که نوشته اند، شعرهايي که سروده اند يا چاپ خاطراتشان با ذکر نام نويسنده. صفحه سرگرمي و بازيها با قيد اين که مثلا به برنده حل جدول جايزه تعلق مي گيرد. صفحه انتقادها، بويژه انتقاد از برخي تصميماتي که مديران اتخاذ مي کنند. صفحه خانواده ، در هر شماره معرفي خانواده يکي از کارکنان همراه با تصاوير آنان. چاپ کوپن هاي مختلف و ذکر اين نکته که جمع آوري متوالي آنها براساس شماره و ارسال به روابط عمومي به قيد قرعه جايزه دارد و همچنين کوپن هاي تخفيف چند درصدي براي خريد از فروشگاه سازمان يا کوپن غذاي مجاني در برخي شماره ها به صورت شانسي.

    
    آناتومي نشريه داخلي

    آناتومي يا اندام شناسي يک نشريه داخلي بستگي به موضوع نشريه دارد. در واقع 3 عنصر محتواي نشريه ، دوره انتشار و مخاطبان نشريه تعيين کننده قطع ، اندازه و ستون بندي آن است. اگر مخاطبان نشريه داخلي افرادي باسواد بالا باشند، قطع نشريه نبايد چندان بزرگ باشد و قطع A4 مناسب ترين قطع خواهد بود. قطع تابلوئيد(Tabloid)براي مخاطباني که ميانگين سواد آنان حدود ديپلم است ، کارآمد خواهد بود. تنوع ستون بندي نشريه نيز براساس همين مبناست. نشريه اي که کيفيت محتواي آن زياد است ستون ثابتي رامي طلبد و نشريه هايي که از نظر موضوع متنوع هستند، به تبع آن تنوع ستون بندي با عرضهاي متفاوت را مي خواهد.
    
    نام نشريه

    نام نشريه بايد هماهنگ با فعاليت سازمان و در ارتباط مستقيم با آن باشد. واژه هاي با حروف اندک و جدا از هم ايده آل است ، اما بهتر آن است که نام نشريه را بين کارکنان به مسابقه گذاشت و مناسب ترين نام را برگزيد. در عين حال بايد توجه داشت که نام نشريه ، يک واژه و آن واژه آشنا و مانوس باشد. طراحي يا خطاطي نام نشريه نيز بايد در ارتباط با فعاليت سازمان باشد. روابط عمومي يک سازمان سازنده رايانه ، طراحي مدرني براي نام نشريه در نظر مي گيرد و يک کارخانه قاليبافي ، زمينه هاي سنتي را در خطاطي يا طراحي لوحه از ياد مي برد.
    
    تعداد صفحات نشريه داخلي

    تعداد صفحات يک نشريه داخلي با هر يک از موضوعاتي که قبلا به آن اشاره شد، به دوره انتشار آن بستگي دارد ؛ به طور مثال در يک نشريه هفتگي نه آنقدر بايد تعداد صفحات زياد باشد که در مدت يک هفته مجالي براي مطالعه آن نباشيد و نه آنقدر کم که با ورق زدني در چند دقيقه خوانده شود.تنوع مطالب سبک و سنگين ، ميزان زمان مطالعه را تعيين مي کند.
    
    نشريه داخلي ، نشريه خانه

    هر نشريه داخلي بايد اين امکان را براي خود فراهم کند که به عنوان يک مايحتاج ضروري در سبد خانواده کارکنان قرار گيرد. اگر مرد خانه کارمند سازمان است بايد اين جذابيت را در نشريه ببيند که آن را به خانه ببرد و اين احساس به او دست بدهد که همسر و کودک يا کودکانش نيز مي توانند چون او از نشريه بهره ببرند.

    يک نشريه داخلي خوب عضو خانواده کارکنان خواهد شد، به شرط آن که روابط عمومي سازمان بتواند همراه با نشريه ، طراوت ، تازگي ، نشاط، مسووليت و احساس خوش دلبستگي را به خانه کارکنان ببرد.


    
    

آشنایی با چاپ و نشر در روابط عمومی

بخش اول

واژه نشر به معنای عمل و فرایند منتشر کردن می باشد.متداول ترین و گسترده ترین معنای آن نشر افکار و نشر دین و فرهنگ است.

   در بخش بعدی این فصل به صنعت نشر یا صنایع انتشاراتی پرداخته شده است. در این قسمت بنا به اعتقاد مولف ایجاد و ابداع زبان و ارتباط کلامی مهم ترین تحول در زمینه صنایع انتشاراتی بوده است. اگر چه بعدها اختراع خط نیز باعث پیشرفت و دگرگونی صنعت نشر گردید به گونه ای که امروز غالبا منظور از صنایع انتشاراتی صنایع و منابع محدود مثل روزنامه ها و نظایر اینها می باشد. بعدها با پیدایش نشر الکترونیکی محدودیت منابع و رسانه ها به اشکال چاپی و مکتوب برداشته شد. به این معنا که نشر الکترونیکی هم شامل منابع چاپی و مکتوب و هم شامل منابع دیداری و شفاهی می شود.

   بخش دوم انتشارات می باشد. این واژه به معنای تمامی محصولاتی است که به صور گوناگون منتشر می گردد.به این گونه منابع نشریه یا نشریات هم گفته می شود. نکته قابل توجه این است که واژه نشریه یا نشریات را فقط به طور اخص نمی توان برای یکی از انواع انتشارات به کار برد. چرا که این واژه تمام گونه های انتشارات چاپی یا غیر چاپی را دربرمی گیرد و نه فقط یک نوع خاص. علاوه بر این دسته دیگری از منابع نیز وجود دارند که قابلیت چاپ و طرح در نشریات را ندارند مثل پوسترها، بروشورها و… بنابراین تنها موضوعاتی در حوزه انتشارات قرار می گیرند که قابلیت ذکر در رسانه ها و صنایع انتشاراتی را داشته باشند.

   بخش سوم به توضیح درباره ناشر یا سایر عوامل نشر اختصاص یافته است. از جایی که نشر به مجموعه اقداماتی گفته می شود که جهت انتشار منابع اطلاعاتی به اشکال مختلف چاپی و غیر چاپی انجام یافته و شامل اقداماتی از قبیل ترجمه، تالیف، ویراستاری، صفحه چینی و… می شود ناشر به فردی گفته می شود که اعمال ذکر شده در صنعت نشر را بر عهده داشته باشد. ناشر حلقه ارتباط بین تولید کننده و مصرف کننده اطلاعات است.

ناشران را از دیدگاه ها و منظرهای متفاوتی می توان دسته بندی نمود:

1- از نظر نوع وابستگی به بخش های مختلف مثل ناشران خصوصی، دانشگاهی و…

2- از نظر نوع منابع اطلاعاتی مثل ناشر کتاب، مجله و…

3- از نظر نوع محتوا مثل ناشر درسی، ناشر متون دانشگاهی و…

4- از نظر نوع چاپ مثل ناشر چاپی، الکترونیکی و…

در قسمت تاریخ تحلیلی نشر مولف به شرح تاریخ نشر پرداخته و معتقد است تاریخ نشر وابسته به دو عامل زیر است: ۱٫ تحولات فنی ۲٫ تحولات اجتماعی

با گذشت زمان میزان استفاده از محصولات الکترونیکی بر محصولات چاپی و غیر الکترونیکی پیشی می گیرد. تحولات زیادی در صنعت نشر اتفاق افتاد:

1- کمیت و کیفیت سواد در جامعه

2- رشد فرهنگی و سیاسی افراد در جامعه

3- کمیت و کیفیت آموزش و پرورش و آموزش عالی در جامعه

4- کمیت و کیفیت آزادی های سیاسی و دسترسی به اطلاعات در جامعه و…

بخش 4

روابط عمومی و نشر ، نخستین گزاره مطرح شده در این بخش به اهمیت انتشارات در روابط عمومی پرداخته است. در این بخش روابط عمومی را به عنوان یک نهاد اجتماعی معرفی شده است این نهاد اجتماعی به یک سازمان مادر وابسته است و این سازمان مادر می تواند یک وزارتخانه، یک دانشگاه یا هر نهاد اجتماعی دیگری باشد. طبق باور عمومی نقش و وظیفه عمده یک مسئول روابط عمومی ایجاد رابطه رضایتمندانه بین یک سازمان و مخاطبان آن سازمان می باشد.

بهترین و موثرترین شیوه برای برقراری ارتباط استفاده از صنعت نشر است چرا که ماهیت بسیاری از وظایف روابط عمومی شبیه و نزدیک به صنعت نشر است.

بخش 5

عنوان انواع منابع اطلاعاتی، اجزای آن و کاربرد آنها در روابط عمومی می باشد. در اين قسمت به ذکر و توضیح ابزارها و محمل های ارتباطی که هر کدام به بازه زمانی خاصی تعلق داشته اند پرداخته شده است. به طور مثال از وسایل ارتباطی کهن می توان به کتیبه ها و سنگ نوشته ها اشاره نمود و در مورد وسایل ارتباطی نوین می توان لوح های فشرده چند رسانه ای را نام برد. بنابراین با توجه به تنوع و تکثر این محمل ها به منظور انتخاب محمل مناسب جهت برقراری ارتباط و انتقال پیام باید به سه موضوع مهم و اساسی توجه نشان داد:

1- توجه به مخاطبان و نیازهای ایشان

2- شناخت انواع محمل ها و ویژگی هایشان

3- نوع پیام و محتوایی که قرار است به وسیله محمل به مخاطبان منتقل گردد.

محمل به هر وسیله یا ابزاری که حامل محتوای مورد نظر باشد اطلاق می گردد. طبق این تعریف به اطلاعات موجود در محمل ها محتوا گویند.

به جای واژه محتوا از لغات دیگری مانند پیام، اطلاعات، علامت یا سیگنال استفاده می کنند. اما در بخش دسته بندی منابع اطلاعاتی می خوانیم که این گونه منابع با توجه به اهدافشان دسته بندی می گردند و به گروه های مختلفی مثل منابع چاپی و غیر چاپی ، منابع کتابی و غیر کتابی، منابع دیداری و شنیداری، منابع الکترونیکی و غیر الکترونیکی و نظایر اینها تقسیم می شوند.

بخش 6

مراحل یا فرایندهای نشر ، به طور کلی مراحل نشر منابع مطالعاتی به شرح زیر است:

1- مرحله پیش از چاپ

2- مرحله چاپ

3- مرحله پس از چاپ.

تمام مراحل فوق برای نشر منابع الکترونیکی نیز به کار می رود با این تفاوت که باید واژه چاپ حذف شده و انتشار را جایگزین آن ساخت. اگرچه مراحل مذکور به عناوین دیگری نیز نامیده می شوند ؛ به طور مثال مرحله پیش از چاپ مرحله تولید و ویرایش محتوا و آماده سازی چاپ نیز نامیده می شود. تولید محتوا به معنای ایجاد تمام مطالب و موضوعاتی است که تشکیل دهنده متن اصلی کتاب ها، مجلات و سایر منابع چاپی هستند. این مرحله یکی از اساسی ترین و مقدماتی ترین مراحل در فرایند نشر می باشد و عمدتا توسط نویسندگان، ویراستاران و مترجمان انجام می گیرد. نویسندگان افرادی هستند که در یک یا چند زمینه خاص مهارت دارند و این تخصص را در قالب یک کتاب یا مقاله انتشار می دهند. مهم ترین گروه های نویسنده عبارتند از شاعران، ادیبان، مورخان، فلاسفه، محققان و دانشمندان رشته های مختلف. مترجم نیز به کسی گفته می شود که وظیفه برگرداندن یک اثر به زبان دیگر را بر عهده دارد. ویراستاران گروه دیگری از تولید کنندگان محتوا هستند که وظیفه اصلاح یا ویرایش آثار دیگران را بر عهده دارند. ویراستاران را از نظر نوع ویرایش به گروه های مختلفی نظیر ویراستاران ادبی و ویراستاران علمی تقسیم می نمایند.

اين قسمت به تعریف خبر می پردازیم: خبر به متنی گفته می شود که تمامی مراحل نگارش و ویرایش آن صورت گرفته باشد. نام دیگر خبر ماکت آماده چاپ می باشد. آماده سازی خبر از یک سو نقطه پایانی تولید محتوا و از سویی دیگر نقطه آغازی برای مرحله آماده سازی قبل از چاپ می باشد. دو اقدام اساسی که در مرحله آماده سازی انجام می گیرد حروف نگاری و صفحه آرایی است. از مهم ترین گروه های فعال در عرصه آماده سازی می توان به حروف چین ها، نمونه خوان ها، صفحه بندها، گرافیست ها و لیتوگراف ها اشاره کرد. حروف نگاری که اولین مرحله آماده سازی است و تایپ نیز نامیده می شود. نمونه خوانی به معنای کنترل کلمه به کلمه نمونه متن تایپی جهت جلوگیری از اشکالات تایپی و افع آنها می باشد. در مرحله صفحه آرایی عمدتا پس از مراحل حروف نگاری ، نمونه خوانی و اصلاح نهایی متن یا همزمان با آنها انجام می پذیرد. صفحه آرایی به معنای اصلاح متن از نظر فنی و ظاهری و آماده سازی آن برای لیتوگرافی و چاپ یا انتشار الکترونیکی می باشد. شکل نهایی تمام مطالب و متونی که در مجلات و سایر نشریات به چشم می خورد نتیجه کار صفحه آراست.

نمایه فهرستی از مهم ترین و کاربردی ترین واژه های متن می باشد که به ترتیب حروف الفبا نوشته می شود مهم ترین و متداول ترین نوع نمایه نمایه موضوعی یا کلیدواژه ای می باشد. نمایه سازی می تواند به صورت دستی، ماشینی یا ترکیبی از این دو انجام گیرد.مرحله بعدی از مراحل آماده سازی برای انتشار و چاپ تهیه فهرست مطالب می باشد. در فهرست مطالب عنوان سرفصل های مختلف، بخش های اصلی و فرعی مطلب درج می گردد.هفتمین مرحله آماده سازی مطالب مربوط به مراحل اداری و فنی برای دریافت مجوز انتشار می باشد.

طراحی جلد: این مرحله توسط گرافیست ها انجام می پذیرد.

لیتوگرافی: در این مرحله اعمال مربوط به فیلم، رتوش ، مونتاژ و کپی زینک انجام می گردد.

چاپ و صحافی (انتشار): محصولات تولید شده نهایی به اشکال مختلفی توزیع می گردند که متداول ترین آنها به شکل چاپی و الکترونیکی است.

مرحله توزیع، تبلیغ، بازاریابی و فروش: این مرحله یکی از مراحل نهایی فرایند نشر می باشد.

بخش 7

نشر رومیزی و صفحه آرایی ، در نشر رومیزی بسیاری از مراحل و فرایندهای نشر معمولی از قبیل حروف چینی و صحافی توسط یک رایانه انجام می شود. تفاوت نشر رومیزی با نشر الکترونیکی در برونداد آنهاست. برونداد نشر الکترونیکی به شکل الکترونیکی بوده حال آنکه برونداد نشر رومیزی بیشتر در تهیه مطالب چاپی سنتی استفاده می شود.

   نشر الکترونیکی،نشر اینترنتی و نشر چند رسانه ای اصطلاحاتی جدید هستند که پس از نشر رومیزی به وجود آمدند. تفاوت نشر رومیزی با نشر الکترونیکی و اینترنتی در این است که خروجی نشر رومیزی به شکل چاپی و کاغذی بوده حال آن که خروجی نشر الکترونیکی و اینترنتی فقط اینترنتی است. نشر رومیزی مجموعه ای است از سخت افزارها و نرم افزارها جهت انتشار منابع اطلاعاتینرم افزارها و سخت افزارهای نشر رومیزی و الکترونیکی به دو دسته اصلی نرم افزارهای سیستمی و نرم افزارهای کاربردی تقسیم می گردند.

بخش 8

لیتوگرافی و آماده سازی ، لیتوگرافی یکی از مراحل نشر چاپی است که ورودی آن متن صفحه آرایی شده بوده و خروجی آن زینکی است که تحویل دستگاه چاپ می شود.

در لیتوگرافی سنتی رعایت موارد زیر الزامی می باشد:

۱٫      ابتدا فیلم متن تهیه و رتوش شود

۲٫      فیلم ها در کنار هم مونتاژ گردند.

۳٫      در نهایت بر روی زینک کپی شوند.

فیلم: طلقی شفاف است که در دو نوع مثبت یا positive یا منفی negative وجود دارد.

رتوش: به عمل حذف لکه های زاید و اعمال برخی تغییرات جزئی در فیلم گفته می شود.

مونتاژ: به عملی اطلاق می شود که طی آن تصاویر و صفحات به گونه ای کنار هم قرار می گیرندکه صفحه های کتاب پس از تا شدن کنار هم قرار گیرند.

فرم یا flat: مونتاژکار فیلم های تهیه شده هر صفحه را روی یک ورق پلاستیکی به نام فرم متصل می سازد.

نمونه اوزالید: برای کنترل کار مونتاژکار و جلوگیری از اشتباهات احتمالی یک نسخه از متن مونتاژ شده روی کاغذ اوزالید چاپ می گردد تا لیتوگراف و احتمالا ناشر آن را نظارت کنند.

زینک و انواع آن: زینک ورقه نازک مسی یا آلومینیومی است که علائم و نوشته ها روی آن منتقل می گردند تا بر روی دستگاه چاپ بسته شده و عمل چاپ متن روی کاغذ انجام گیرد. زینک واسطه نهایی عمل چاپ است. زینک ممکن است مسی، آلومینیومی یا از جنس سایر فلزها باشد.

کپی زینک: به عمل انتقال فرم های مونتاژ شده بر روی زینک گفته می شود. برای اینکار از دستگاهی به نام قید کپی استفاده می گردد. برای عمل لیتوگرافی لیتوگراف نسخه نهایی متن صحافی شده را روی کاغذ A4 یا کالک A4 به شکل اینترنتی باید چاپ گرداند.کالک نوعی کاغذ شفاف است که به خاطر شفافیتشان جایگزین فیلم ها می شوند.

در قسمت نهایی ، به برخی از نکات مهم مربوط به لیتوگرافی پرداخته شده است. برخی از این نکات عبارتند از:

۱) کاغذها، تاخوردگی و لک نداشته باشد و یکدست باشد.

۲) کیفیت رنگ چاپگرها خوب و یکدست باشد و مقدار تیرگی آن یکدست باشد تا لکه های اضافی ایجاد نکند

۳) تمام حروف، خوب بر روی کاغذ چاپ شود و در برخی از قسمت ها، سایه و روشن نباشد. ۴) کیفیت کاغذ و حروف پس از چاپ نیز مجددا کنترل گردد.

۵) اگر تصاویری بر روی کاغذ چسبانده می شوند، دقت شود تا کیفیت آن خوب باشد و به درستی و بدون انحراف چسبانده شود.

۶) دقت شود تمام صفحات به درستی در جای خود قرار بگیرند.

۷) نکات مهم مانند اندازه قبل و پس از ربشن و نظایر آن روی کاغذ یادداشت شده و برای لیتوگراف ارسال شود.

کاغذهای چاپ شده به درستی بسته بندی و حمل شود تا آسیب نبیند. تمامی مراحل مذکور، برای کالک ها نیز در نظر گرفته می شوند ، فرآیند.

چاپ و صحافی ، چاپ، به فرآیند انتقال علائم، نوشته ها و تصاویر بر روی محمل های مختلفی مثل کاغذ، سنگ، پارچه و نظایر اینها، اطلاق می گردد. صنعت چاپ را از نظرهای مختلفی می توان تقسیم بندی نمود. با این حال، در اکثر متون، صنعت چاپ به سه دسته چاپ برجسته، گود و هم سطح تقسیم می گردد. در برخی دیگر از متون، چاپ به سه بخش مستقیم، غیرمستقیم و چاپ غیرتماسی تقسیم گردیده است. در چاپ مستقیم، سطح چاپ شونده با فرم چاپ در تماس مستقیم و در چاپ غیرمستقیم، سطح چاپ شونده تماس غیرمستقیم با سطح چاپ دارد. چاپ غیرتماسی نیز به نحوی است که چاپ در اثر تماس ایجاد نمی شود بلکه پودر یا جوهر به سطح چاپ شونده پاشیده می شود. چاپ را به در دسته تماسی و غیرتماسی تقسیم بندی می کنند. چاپ تماسی، شامل گروه های زیر است:

۱) چاپ برجسته.

۲) چاپ فلکسورا فلکسوگرافی (Flexography).

3) چاپ گود (چاپ گراوری یا فرورفته).

۴) چاپ هم سطح یا مسطح.

۵) چاپ روتاری.

۶) چاپ استنسلی.

۷) چاپ سیلک اسکرین.

در توضیح مختصر هر کدام از انواع چاپ می توان گفت:

۱) در چاپ برجسته، علایم و نوشته های تایپ شونده، به صورت برجسته هستند.

۲) چاپ فلکسوگرافی یکی از اشکال جدید چاپ است (چاپ برجسته) که معمولا بر روی سلفون، طلق، نایلون، کاغذ، چرم، شیشه و نظایر اینها چاپ می گردد.

۳)چاپ گود که به گراوری و فرورفته نیز مشهور است، معمولا برای شمارگان بالا با صرفه است. البته این نوع چاپ، با نام هایی همچون هلیو یا هلیوگراور، روتوگراور و انگریومنگ نیز معروفند.

۴) در چاپ هم سطح، علایم و نوشته های چاپی به صورت برجسته و گود نیست بلکه هم سطح و مساوی با سایر قسمت هاست. این نوع از چاپ به دو دسته چاپ سنگی و چاپ افست تقسیم می گردد. در چاپ افست، به جای سنگ از زینگ استفاده می شود. به همین دلیل در قدیم به آن زینکو گرافی گفته می شد.

۵) چاپ روتاری، یکی از انواع روش های چاپ بوده که نقش ها و تصاویر چاپی دور یک سیلندر بسته می شوند و برای چاپ زیاد بر روی کاغذ، مقوا و پلاستیک مناسب می باشد. امروزه، سه نوع دستگاه چاپ روتاری مورد استفاده قرار می گیرد:

الف) افست یا وب افست.

۲) فلکسو (مخفف فلکسوگرافی).

۳) روتوگراور.

۶)دو مورد چاپ انستنسیلیمی توان گفت چاپ سیلک اسکرین و دستگاه تکثیر استنسیلی از انواع همین روش چاپی هستند.

۷) چاپ سیلک اسکرین یک روش چاپ بسیار ساده است که به آن متخلخل نیز گفته می شود و به کمک آن می توان روی هر چیزی عمل چاپ را انجام داد. این روش چاپی معمولا برای شمارگان پایین با صرفه است و برای اینگونه چاپ ها، از پارچه های نازک یا توری های ظریف استفاده می شود. این ماشین های چاپ به صورت خودکار، نیمه خودکار و دستی تهیه می شوند. علاوه بر تمامی انواع یاد شده چاپ، نوع دیگری از چاپ نیز وجود دارد که در یک دسته بندی رسمی قرار نمی گیرد. این نوع از چاپ، چاپ در صورت نیاز نام دارد. چاپ در صورت نیاز، کاربرد نشر رومیزی و تجهیزات آن را بهتر نمایان می سازد. البته این نوع چاپ فقط برای شمارگان پایین کاربرد دارد. از این روش چاپ، برای بازاریابی آزمایشی کتابها نیز میتوان استفاده نمود تا بعدها به صورت انبوه چاپ شوند.

صحافی ، صحافی با فرآیندی اطلاق می گردد که به موجب آن، صفحه های کتاب یا مجله چاپ شده،در بین جلد قرار می گیرند. واژه صحافی هم بر عمل صحافی اطلاق می گردد و هم بر مکان انجام صحافی. صحافی معمولا به صورت دستی، ماشینی یا ترکیبی از این دو صورت می گیرد که از شکل دستی آن در گذشته ها استفاده می شده است. البته امروزه نیز برای برخی نشریات با شمارگان پایین، از صحافی دستی استفاده می شود. صحافی ها از نظر نوع جلد، به دو دسته جلد سخت و جلد نرم تقسیم می گردند. از جلدهای سخت (کتابخانه ای) برای کتابهای مرجع و سبک قطور و از جلدهای نرم برای کتابهای داستان و نظایر آن استفاده می شود. از نظر روش اتصال صحافی ها به دو دسته ته چسب و ته دوخت تقسیم می گردند که جلدهای نرم، ته چسب و جلدهای سخت، ته دوخت می باشند. مهم ترین مراحل صحافی عبارتند از: تا کردن، ترتیب، ته دوزی، جلدزنی و برش. البته برخی از منابع اطلاعاتی مثل پوستر و بروشور به صحافی نیاز ندارند یا فقط برخی از مراحل صحافی روی آنها انجام می شود.

   نشر الکترونیکی ، قسمت اول این فصل در مورد فناوری اطلاعات و ارتباطات و صنعت نشر می باشد. به طور کلی، نشر به مجموعه اقداماتی اطلاق می گردد که به موجب آنها، امکان دسترسی به منابع اطلاعاتی و انتشار آنان (چه به صورت چاپی و چه غیرچاپی) برای عموم افراد فراهم می آید. نشر الکترونیکی، یکی از اشکال نشر است که خروجی های آن به شکل الکترونیکی بوده و با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات توزیع می گردد. در واژه نامه هارود، نشر الکترونیکی به معنای تولید و توزیع اطلاعات با استفاده از وسایل الکترونیکی تعریف گشته است. ابزارها و وسایل این نوع نشر، بیشتر همان ابزار نشر رومیزی می باشد. یکی از این ابزارها، فایل رایانه ای است. نشر سنتی بیشترین تاثیر را از فناوری اطلاعات و ارتباطات پذیرفته است که این تاثیرات را از دو جنبه متفاوت می توان بررسی نمود:

۱)     کاربرد فناوری اطلاعات در نشر سنتی: محصول نهایی نشر سنتی، منابعی مثل کتاب و مجله بیشتر به صورت غیرالکترونیکی و چاپی مورد استفاده قرار می گیرد. فناوری اطلاعات بر بسیاری از مراحل و فرایندهای نشر سنتی اثر گذاشته و بسیاری از آنها را تقریبا منسوخ ساخته است. رواج نشر رومیزی به تنهایی نشان دهنده تاثیر عمیق فناوری اطلاعات بر نشر سنتی و مراحل آن می باشد.

۲)تولید محصولات الکترونیکی: اصلی ترین و عمده ترین تاثیر فناوری اطلاعات بر نشر سنتی مربوط به تولید محصولات الکترونیکی و توزیع آنان می باشد. این محصولات بدون هیچ گونه محدودیت زمانی و مکانی قابل دسترسی می باشند. عنوان بخش نهایی فصل هشتم کتاب، روابط عمومی و نشر الکترونیک می باشد. در زیر به نمونه هایی از کاربرد نشر الکترونیک در انجام وظایف در روابط عمومی و سایر بخش های سازمان اشاره می شود:

۱) معرفی کلی سازمان و اهداف و وظایف آن.

۲) ارائه آیین نامه ها و قوانین و مقررات سازمانی برای تسهیل ارتباط.

۳) معرفی کامل کالاها و خدمات سازمان.

۴) معرفی واحدهای مختلف وابسته به سازمان.

۵) استفاده از نشر الکترونیکی برای اطلاع رسانی مربوط به برگزاری همایش های سنتی و فرآیندهای اجرایی آن.

۶) استفاده از وب سایت برای انجام فعالیت های اداری و اجرایی در محیط شبکه داخلی و از راه دور و دریافت خدمات از راه دور.

۷) ترغیب همکاری شبکه ای و کار گروهی بین اعضای سازمان.

برگزاری کنفرانس ها و همایش های الکترونیکی و… .

بخش 9

   پیش بینی هزینه ها و قیمت گذاری محصولات نشر ، نظام های قیمت گذاری، نخستین موضوع مطرح شده می باشد. یکی از مسایل مهم مدیریتی یک مؤسسه انتشاراتی، پیش بینی هزینه ها و قیمت گذاری محصولات نشر می باشد. به طور کلی، دو نوع نظام قیمت گذاری در صنعت نشر وجود دارد: قیمت گذاری ثابت و قیمت گذاری متغیر. در نظام قیمت گذاری ثابت، محصولات انتشاراتی تحت هر شرایطی دارای قیمت پایه و ثابت هستند. این نظام قیمت گذاری معمول ترین و متداول ترین نظام قیمت گذاری می باشد. در نظام قیمت گذاری متغیر، قیمت ثابت و واحدی برای یک محصول وجود ندارد و به عوامل متفاوتی از قبیل میزان استفاده، تعداد کل استفاده کنندگان، تعداد استفاده کنندگان همزمان، نوع شبکه مثل شبکه محلی یا شبکه گشترده، نوع سازمان، ناشر یا فرد ارائه کننده خدمات و کیفیت خدمات نرم افزاری بستگی دارد. معمولا از نظام قیمت گذاری ثابت برای محصولات قابل حمل و از نظام قیمت گذاری متغیر، برای محصولات درون خطی استفاده می شود. هزینه نشر هر منبع اطلاعاتی به چند بخش اصلی تقسیم می گردد: هزینه های تولید و ویرایش محتوا، هزینه های آماده سازی قبل از انتشار، هزینه های تولید، هزینه های بازاریابی و توزیع. بخش پایانی این فصل نیز در مورد هزینه های ثابت و هزینه های متغیر و رابطه آن با سود قیمت گذاری می باشد. هزینه های ثابت به آن دسته از هزینه ها گفته می شود که ارتباطی با تعداد شمارگان ندارند. مثل هزینه های حروفچینی و هزینه لیتوگرافی. اما هزینه های متغیر، هزینه هایی هستند که ارتباط مستقیمی با تعداد شمارگان دارند. نظیر هزینه کاغذ.

 

نقش نشریات در آموزش های همگانی

   رسانه ها را مرکب از سه مولفه می دانند: نظامهای نمادی از همه مهمترند چرا که می توانند آثار متفاوتی بر فعالیت های واسط استخراج و پردازش اطلاعات داشته باشند. این فرآیند بر فراگیری برخی محتواهای خاص هم موثرند، با این حال هم آثار عام و هم آثار خاص رسانه ها در صورتی کارسازند که منطبق با هدف های مدنظر گرفته شده برای مخاطبان خاص باشند. این همکنشی چهار جانبه رسانه، پیام، تکلیف و مخاطب رسانه ها را قادر به انجام دو کارکرد برتر می کند که یکی اطلاع رسانی و دیگری پرورش مهارتهای ذهنی است.

   وجه غالب نشریات را عموم مردم از زاویه اطلاع رسانی آن می بینند، که تنها یک بعد از کارکردهای آن به شمار می رود. بعد دیگر و یا کارکرد مهمتر نشریات و به طور عام رسانه ها را باید از زاویه آموزشی که می دهند و اهدافی که در پس پیام هایی که به منظور بهتر کردن کسب اطلاعات، برانگیختن و فعال ساختن عملیات ذهنی خاصی که مرتبط با تکالیف یادگیری به نظر می رسند و می توان آنها را پرورش داد مورد بررسی قرار داد. اصولا از نشریات به عنوان یک نظام رمزگذاری شده که استفاده از آن آثار خاص بر شناخت، ضمن انتقال اطلاعات باید داشته باشد، استفاده می شود.

   صاحبنظران علوم ارتباطات و متخصصان علوم تربیتی دو اثر عمده رسانه ها را همچنان که گفتیم یکی اطلاع رسانی و دیگری رشد مهارت های ذهنی و ارتقاء سطح آگاهی ها می دانند.

   در حقیقت کارکرد انتقالی نشریات را نوع نخست کاربرد رسانه ها و متداول ترین نوع در مورد رسانه های همگانی می شناسند. بدیهی است نشریات درون و برون سازمانی به دلیل ویژگی خاصی که از حیث توزیع و یا پراکندگی دارند، بین فواصل مکانی و به دلیل ویژگی ضبط و ثبت بین فواصل زمانی پل می زنند. استفاده از رسانه ها در آموزش هم اغلب به همین دلیل بوده است. بر اساس این رویکرد نشریه و در معنای عام آن"رسانه " حکم یک پاکت حاوی پیام را دارد و بنابراین انتظار نمیرود که تاثیری هم بر پیام منتقل شده داشته باشد. به بیان دیگر عنایتی به نظام نمادی خاص و انحصاری تکنولوژی مورد استفاده نمی شود.

   بر این اساس متداولترین کارکردی که کاربرد این گونه رسانه ها در بر دارد اکتساب دانش است، برای رسیدن به این هدف عام ترین و رایج ترین عناصر نمادین انتخاب می شود تا حدالمقدور افراد بیشتری بتوانند پیام منتقل شده را دریافت کنند. در این شیوه پرورش هیچ نوع مهارت خاصی که ویژگی رسانه خاصی باشد مورد نظر نیست.

نظر دوم در مورد کاربرد نشریات و رسانه های گروهی پرورش مهارتهای ذهنی است. استفاده از رسانه نه تنها به این دلیل که برای باز نمودن اطلاعات مورد نظر مناسبتر است بلکه در این حال به این دلیل که یادگیری خود رمزگان نتایج مهمی دارد توجیه می شود. استفاده از یک رسانه خاص مانند نشریه در یادگیری به این دلیل موجهی که رمزگان آن رسانه به نحوی با شیوه تفکر نمادین یادگیرنده، همشکل است، لذا ملاک اصلی انتخاب نشریه به عنوان یک رسانه و هر تکلیف خاص یادگیری، باید شیوه های تاثیر گیری مهارتهای پردازش اطلاعات و کیفیت فرایندهایی باشد که این تاثیرها را می پذیرد.

نشریات ویژه به عنوان یکی از رسانه های موثر دست کم به سه نحو می توانند فرایندها یا مهارتهای ذهنی را تحت تاثیر قرار دهند. نخست اینکه فرایندهای کلی توجه را بر می انگیزند . بدون برانگیختن توجه و نوعی پاسخ ریاضی مغناطیسی هیچ نوع ارتباطی هم به صورت موثر واقع نمی شود. لازم به ذکر است که شیوه هایی خاص از ارائه پیام، فرایندهایی از ذهن چون مقایسه، تحلیل، ربط دادن و نظایر آن را بر می انگیزند. فعال کردن این نوع از فرایند ها موجب تسهیل استخراج پیام های مورد نظر می شود.

وجه دیگر پرورش مهارتهای ذهنی توسط نشریات و در معنی عام انواع رسانه ها بسط دادن نظام نمادین مورد استفاده در رسانه به منظور استفاده بهتر یا شناخت دقیقتر اهمیت است. به بیان دیگر، نشریه به عنوان یک رسانه یعنی یاد دادن رمزگان نمادین به صورتی که هست تا شخص بهتر بتواند نقشه را بخواند، معنای فیلم را دریافت کند، و یا در تفسیر آمار احتیاط کند.

لذا اگر یک نشریه به عنوان یکی از انواع رسانه ها حوزه ای دارد که نسبتا خاص آن رسانه است، پس آشنایی با نظام رمزگذاری آن رسانه هم دسترسی به حوزه اطلاعاتی آن را آسانتر می کند. به عنوان مثال یادگیری \"زبان\"و رمزگان می تواند امکان استخراج اطلاعاتی را به یادگیرنده یا مخاطبان بدهد که قبلا از عهده او خارج بوده و در رسانه دیگری هم با آن روبرو نبوده است. اگر بپذیریم که \"هوش همان مهارت در یک رسانه است \"پس یادگیری یک نظام رمزگذاری جدید هم به معنای بهبود توانایی استفاده از رسانه ای است که رمزگان آن را یاد می گیریم و نیز به معنای دست یابی به حوزه های اطلاعاتی جدیدی است. شاید اساسی ترین شیوه تاثیر نشریات و یا رسانه ها بر مهارتهای پردازش اطلاعات که تا حدودی بر اساس نظریه مک لوهان استوار است. بدین شرح باشد که:

1- رمزگان نمادین رسانه ها هم برای مقاصد ارتباطی اند و هم برای مقاصد بازنمایی.

2- نظام های رمز گذاری بیرونی برای مقاصد ارتباطی را می توان جذب یا درونی کرد و پس از نهادینه کردن برای مقاصد بازنمایی به کاربرد.

3- رمزگان را پس از درونی کردن می توان به صورت طرح در آورد، به این معنی که از بافتهای اصلی آنها را منتزع کرد و به عنوان طرح های اندیشه از آنها بهره جست. زبان آموزی و درونی کردن زبان مثال بارز این مطلب است. مقوله های زبان عادی و رایج تبدیل به مقوله های عمده و اصلی تجربه اندوزی می شوند. زبان وسیله ای می شود برای به کارانداختن مجدد آن تجربه و خارج از بافت اصلی اش. اگر این موضوع در مورد زبان گفتار صدق کند ممکن است درباره سایر رسانه ها هم صادق باشد.

4- در هر حال اگر نشریات درون و برون سازمانی در ارسال پیام از نظریه های ارتباطی و تربیتی بهره برداری لازم به عمل آورند و به اهداف رفتاری که انتظار دارند در مخاطبان نشریه ایجاد شود نیک بیندیشند، می توانند مطمئن شوند که نشریه مورد نظر از لحاظ کارآیی اثرگذاری در حد قابل قبولی بوده است.

5- از دیگر سو باید به این نکته توجه داشت که نشریه تنها وسیله موثر برای ارتباط همگانی نیست حتی شاید مهمترین وسیله دسترسی مستقیم به مردم هم نباشد. با این حال باز هم تنها وسیله ارتباطی که منحصر و محدود به زبان و مکان خاصی نیست. می تواند همه نوع فکر و عقیده را به افراد قادر به خواندن ارائه کند و می تواند جزییات یک موضوع را به نحو احسن ادا کند. حال اینجا آنچه جای تامل دارد توانمندی و مدیریت نشریه در ادامه رمزگان و پیام های مورد نظر درک احتیاجات و علایق مخاطبین و مطابقت محتوا با خصوصیات فکری و ذهنی آنها به دو منظور اطلاع رسانی و پرورش مهارت های ذهنی است. که اساس ارزیابی یک نشریه و یا رسانه موفق نیز به شمار می رود.

 

نويسنده : مینا دانش بهرامی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

نظرات  

 
#1 رجب علی سالاریان 1392-03-09 10:20
سلام.چه ارتباطی به روابط عمومی دخانیات داره؟سالاریان
 

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.

  1. آموزش
  2. فرهنگی و پژوهشی
  3. اخبار کلاسها
  4. کانون های مشاوره
  5. سرفصل دروس
  6. مدیران گروه
  7. ثبت نام و ورود
  8. انجمن ها
  9. دسترسی سریع
  10. آموزش های کوتاه مدت (تک درس - تک پودمان)
  11. ارسال درخواست پشتیبانی (تیکت)
در 1403/08/29
اطلاعیه-کنسلی-کلاس-حقوق-ثبت-اسناد-1-مورخ-29-08-1403
قابل توجه دانشجویان گرامی رشته حقوق :کلاس  حقوق ثبت اسناد 1 روز  سه شنبه  مورخ 1403/08/29  برگزار نمی گردد.
در 1403/08/15
اطلاعیه-جلسه-توجیهی-کارورزی-1-و-2-رشته-ی-کاردانی-و-کارشناسی-حرفه-ای-مدیریت-امورفرهنگی-و-مدیریت-روابط-عمومی
به اطلاع دانشجویان گرامی رشته ی مدیریت امورفرهنگی و مدیریت روابط عمومی (کاردانی و کارشناسی) میرساند :جلسه توجیهی  کارورزی 1 و کارورزی 2 در روز شنبه مورخ  1403/08/19ساعت 15 در محل سالن همایش مرکز...
در 1403/08/12
اطلاعیه-جلسه-توجیهی-کارورزی-1-و-2-رشته-ی-کاردانی-و-کارشناسی-حرفه-ای-حقوق-ثبتی
به اطلاع دانشجویان گرامی رشته ی حقوق ( کاردانی و کارشناسی ) می رساند :جلسه توجیهی  کارورزی 1 و کارورزی 2 در روز دوشنبه مورخ  1403/08/14ساعت 17:30 در محل سالن همایش مرکز برگزار میگردد .حضور...
در 1403/07/30
اطلاعیه-کنسلی-کلاس-های-دانش-خانواده-و-اخلاق-اسلامی-استاد-صدوق-مورخ-1-و-3-آبان-1403
قابل توجه دانشجویان گرامی :کلاس های دانش خانواده و اخلاق اسلامی استاد صدوق روز های سه شنبه و پنجشنبه مورخ 1403/08/01 و 1403/08/03 برگزار نمی...
در 1403/07/17
گردهمایی-مدرسین-مرکز-به-مناسبت-سالروز-تاسیس-دانشگاه-جامع-علمی-کاربردی-در-مرکز-فرهنگ-و-هنر-واحد-13-تهران
جشن سالگرد تاسیس دانشگاه جامع علمی کاربردی در مرکز فرهنگ و هنر واحد 13 تهران با حضور رئیس و اساتید محترم روز چهارشنبه مورخ  1403/07/18 ساعت 20-18 در سالن همایش مرکز برگزار می گردد از کلیه اساتید و...
در 1401/09/02
برگزاری-نمایشگاه-کتاب-به-مناسبت-هفته-کتاب
برگزاری نمایشگاه کتاب به مناسبت هفته کتاب؛کتاب رخساره های گردشگری ایران مورد توجه و استقبال دانشجویان مخصوصا رشته...
در 1401/05/25
گزارش-تصویری-مراسم-سوم-امام-حسین-ع-مرکز-فرهنگ-و-هنر-واحد-13
در روز سوم امام حسین(ع) مراسم عزاداری به همت مدیر مرکز خانم صفاپو و بخش فرهنگی دانشگاه و با حضور گرم میهمانان عزادار امام حسین(ع) برگزار گردید. در ابتدای مراسم حاج...
در 29/07/1403
قابل توجه دانشجویان گرامی: جلسه توجیهی کارورزی1 و 2 ، رشته ی کاردانی حرفه ای حسابداری امورمالی روز سه شنبه مورخ 1403/08/01 ساعت 18-16و رشته ی کارشناسی حرفه ای حسابداری امورمالی ساعت 20-18 در محل دانشگاه برگزار می گردد. حضور تمامی دانشجویانی که این دروس را اخذ نمودند الزامی می...
در 17/07/1403
قابل توجه دانشجویان گرامی :به مناسبت گردهمایی اساتید و ریاست محترم مرکز13 به مناسبت فراسیدن سی و سومین سالگرد تاسیس دانشگاه جامع علمی کاربردی ، کلیه کلاس های روز چهارشنبه ساعت 20- 18 مورخ 1403/07/18  برگزار نمی...
در 23/05/1403
قابل توجه دانشجویان گرامی رشته ی کاردانی و کارشناسی حسابداری:جلسه توجیهی  کارورزی1 و 2 ، روز پنجشنبه مورخ 1403/05/25 ساعت 08:15 در محل دانشگاه برگزار می گردد.حضور تمامی دانشجویانی که این درس را اخذ نمودند الزامی می...
در 23/05/1403
قابل توجه دانشجویان گرامی رشته ی کاردانی و کارشناسی حقوق:جلسه توجیهی  کارورزی1 و 2 ، روز پنجشنبه مورخ 1403/05/25 ساعت 11 در محل دانشگاه برگزار می گردد.حضور تمامی دانشجویانی که این درس را اخذ نمودند الزامی می...
در 09/03/1403
قابل توجه دانشجویان محترم :کلاس جبرانی دانش خانواده ویژه آقایان ،استاد رمضانی روز پنجشنبه مورخ 1403/03/10  ساعت 20-18 و روز جمعه مورخ 1403/03/11در ساعت 12-9 تشکیل می شود.
moshaver karafari

ravan shenakhti

moshaver mazhabi
در 1401/06/13
سر-فصل-دروس
بخش : سر فصل دروس
در 1401/06/12
سر-فصل-دروس-کاردانی
  This page is in Chichewa   Translate to...
بخش : سر فصل دروس
به زودی ...
انجمن آفلاين
 فیلم-آموزشی-انتخاب-واحد       
  


در 1399/02/20
برگزاری-کارگاه-آموزشی-بورس-و-سرمایگذاری
قابل توجه دانشجویان ، اساتید و علاقمندان به شرکت گارگاه آموزشی بورس و سرمایه گذاریبه اطلاع کلیه علاقمندان میرساند واحد فرهنگ و هنر مرکز 13 تهران در راستای آموزش های کوتاه مدت خود اقدام...