سه شنبه, 02 مرداد 1403

 



دستور العمل های مالی و ثبت حسابداری آموزش و پرورش

بسمه تعالی

وزارت آموزش و پرورش

معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی

اداره کل امور مالی و ذیحسابی

امور مالی

دستور العمل مالی مدارس

7 copy copy copy copy 

مقدمه:

در اجرای ماده 19 آیین نامه اجرایی مدارس وقانون اصلاح ماده 11 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش و تبصره4 ماده واحده قانون راجع به هزینه سرانه واحدهای آموزشی به منظور ایجاد وحدت رویه در زمینه امور مالی مدارس وتسهیل در امر کنترل و نظارت بر مصرف منابع مالی که در اختیار واحد های آموزشی و پرورشی قرار می گیرد.این دستور العمل در 13 ماده و 20 تبصره به همراه راهنمای استفاده از نرم افزار حسابداری مدارس ابلاغ می گردد.کلیه ی واحد های آموزشی و پرورشی یاد شده در ماده 1 مکلف به رعایت دقیق مفاد آن می باشد.مسئولیت حسن اجرای این دستور العمل به عهده ی مدیر آموزشگاه و نظارت آن به عهده ادارات آموزش و پرورش می باشد.

ماده(1)تعاریف :

الف)مدرسه :

مدرسه از نظر این دستور العمل به کلیه واحد های آموزشی و پرورشیاطلاق می شودکه در چارچوب اهداف و وظایف وزارت آموزش و پرورش عهده دار تعلیم و تربیت در دوره های مختلف تحصیلی شامل : پیش دبستانی ، دبستان ، مجتمع های آموزشی و پرورشی ، مدارس راهنمایی ، دبیرستان ، هنرستان های فنی و حرفه ای ، کشاورزی ، مدارس عادی ، شبانه روزی ، عشایری ، استثنایی ، استعداد های درخشان(سمپاد) ، نمونه دولتی ، شاهد ، ایثارگران و سایر واحد های آموزش و پرورش بوده که تمام یا بخشی از هزینه آن به نحوی از محل بودجه اعتبارات و منابع دولت پرداخت می گردد.

ب)منابع مالی مدرسه :

طبق ماده 11 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استان ها و شهرستان ها و مناطق کشور منابع مالی مدرسه عبارتند از :

1-وجوه مربوط به اعتبارات دولت که به استناد تبصره های 1 و 2 ماده قانون راجع به هزینه سرانه واحد های آموزشی و پرورشی از محل اعتبارات وزارت آموزش و پرورش و با سازمان های وابسته به حساب بانکی (مورد اجاره در بند(ج))واحد آ<وزشی و پرورشی واریز می گردد.

2-وجوه حاصل از کمک های داوطلبانه مردمی(خاص و عام)که حسب دستور العمل و بخشنامه های مربوطه و با رعایت مفاد قانون اصلاح ماده 11 قانون تشکیل شوراهای آموزشی و پرورشی برای مصارف عام یا خاص واریز می گردد.

3-وجوه مربوط به سهمی که از طریق شوراهای آموزش و پرورش شهرستان یا منطقه از عوارض اخذ شده در اختیار مدرسه قرار می گیرد.

وجوه حاصل از ارائه خدمات آموزش و پرورش فوق برنامه و جبرانی که به استناد آیین نامه ی نحوه ی ارائه خدمات آموزشی و پرورشی فوق برنامه و شیوه نامه های اجرایی مربوط توسط اولیای دانش آموزان به حساب مدرسه واریز می گردد.که با رعایت مفاد قانون اصلاح ماده11 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش هزینه می شود.

تبصره 1 :

سایر وجوهی که مدرسه به موجب مصوبات مراجع ذیصلاح مجاز به دریافت آن می باشد از نظر این دستور العمل در زمره ی منابع مالی مدرسه تلقی می گردد.

تبصره 2 :

اختصاص سرفصل حساب جداگانه برای هر منبع مالی در دفاتر و یا سامانه های مالی مدرسه ضروری است(سرانه آموزشی ،سرانه پرورشی ،سرانه غذایی ،کمک های مردمی عام یا خاص و...)

تبصره 3 :

طبق ماده 86 آیین نامه اجرایی مدارس کلیه در آمد ها و منابع مالی مدرسه(سرانه دانش آموزان ،وجوه حاصل از خدمات فوق برنامه ،کمک های شورای آموزش و پرورش شهرستان ها و مناطق و کمک های مردمی و ...)باید ابتدا به حساب بانکی مدرسه واریز و با رعایت مقررات تحت نظر شورای مالی مدرسه هزینه شود.

ج)حساب بانکی مدرسه :

حسابی است الکترونیکی که با نام مدرسه در ردیف حساب های دولتی نزد یکی از شعب بانک های دولتی با معرفی اداره آموزش و پرورش شهرستان و مناظق افتتاح شده یا می شود.

تبصره 1 :

به استناد ماده 88 آیین نامه اجرایی مدارس برداشت از حساب مذکور با دو امضا از سه امضا (امضای مدیر مدرسه ثابت و امضای یکی از دو نفر اعضای شورای مالی مدرسه ذکر شده در ماده(2)انجام خواهدشد و در

مقابل انجام هزینه ها مسئولیت مشترک خواهند داشت.

تبصره 2 :

نگهداری وجوه به صورت نقدی (به استثنا تنخواه گردان)اکیدا ممنوع می باشد و مسئولین ودرسه و صاحبان امضا مسئولیت اجرای این تبصره را به عهده خواهند داشت.

تبصره 3 :

هر واحد آموزشی مجاز به افتتاح یک حساب نزد بانک های دولتی بوده و سایر حساب ها اعم از دولتی وغیر دولتی مسدود گردد.

تبصره 4 :

مدیران مدارس موظف می باشند برای چک هایی که مبلغ انها بیش از حد مجاز اعلام شده از سوی ادارات کل آموزش پرورش در هر سال می باشند نسبت به اخذ تاییدیه از ادارات آموزش و پرورش مناطق ،شهرستان و یا نواحی و ارائه آن به بانک عامل اقدام نمایند تا امکان پرداخت از سوی بانک ها به عمل آید.

ماده(2)شورای مالی مدرسه:

شورای مالی که عضویت در آن افتخاری است در اول هر سال تحصیلی بلافاصله پس از آغاز اولین انجمن اولیا و مربیان با ترکیب مشخص شده در ماده 87 آیین نامه اجرایی مدارس تشکیل می گردد.

تبصره :

به منظور عدم توقف امور مالی مدارس تا تشکیل انجمن اولیا و مربیان در سال تحصیلی جدید ادامه کار شورای مالی سال تحصیلی قبل به نوبت خود باقی می ماند.

ماده(3)وظایف شورای مالی مدرسه :

1-بررسی برنامه های تدوین شده توسط مسئولین و شورای مدرسه و تصویب بودجه پیش بینی شده برنامه ها و ارائه آن به مدیر مدرسه برای اجرا.

2-همکاری مستمر با مسئولین مدرسه در استفاده صحیح از منابع مالی یا رعایت صرفه جویی و امضای اسناد هزینه و مدارک مالی و چاره اندیشی برای کسری بودجه در برنامه های سالانه و با هدایت مصرف بهینه مازاد بودجه.

3- انجام سایر وظایفی مه در این دستورالعمل و آیین نامه اجرایی مدارس (علل خصول فصل هفتم)به عهده شورای مالی گذاشته شده است.

ماده4 :

جلسات شورای مالی برای مدارس موضوع ماده 2 با حضور کلیه اعضا رسمیت می یابد و مصوبات شورا پس از ثبت در دفتر جلسات شورای مالی و امضا اعضای حاضر با اکثریت ارا قابل اجراست (مدیر مدرسه مکلف به دعوت اعضای شورا می باشد.)

ماده5 :

شورای مالی حسب ضرورت جهت تصمیم گیری درمورد هزینه های مدرسه جلسه خواهند داشت و به هر حال

تشکیل جلسات شورای مالی مدرسه حد اکثر دو ماه یکبار الزامی است.

تبصره :

در مواردی که هزینه جنبه ی فوری و فوتی داشته باشد و تاخیر در آن منجر به زیان و خسارت گردد به علت ضیق وقت امکان طرح و تصویب در شورای مالی مدرسه میسر نباشد مدیر یا سرپرست مدرسه مجاز است در هر سال حداکثر تا سقف 20درصد هزینه های سال قبل نسبت به انجام این قبیل هزینه اقدام و مراتب را در اولین جلسه ی شورای مالی به اطلاع و تصویب شورا برساند.

ماده6 :

صورت جلسات و مصوبات شورای مالی باید به وسیله ی منشی شورای مالی مدرسه که در اولین جلسه شورا انتخاب می شود یا ذکر نظرات موافقین و مخالفین تنظیم،ثبت و به امضای کلیه ی حاضران برسد.

ماده7 :

در ابتدای هر سال جهت انجام هزینه های مدرسه تنخواه گردان لازم به میزانی که شورای مالی مدرسه تعیین می نماید در اختیار مدیر مدرسه قرار می گیرد که این میزان تنخواه در هر سال نباید حداکثر از 20 درصد سقف تنخواه گردان اعلام شده از سوی وزارت امور اقتصدی و دارایی که هر ساله برای کارپردازان دستگاه های اجرایی به ادارات آموزش و پرورش ابلاغ می شود با توجه به درجه و هزینه های آموزشگاه تجاوز نماید در ضمن تنخواه گردان دریافتی باید در پایان سال تحصیلی تصویه گردد.

ماده 8مصرف منابع مالی:

منابع مالی مدرسه باید برای مصارف ذیل بارعایت موارد این دستور العمل هزینه گردد.

1- حمل و نقل ارنباصات و فناوری(هزینه های پستس، مخابرا ،حمل و نقل اموال و اشیا متعلق به مدرسه رفت و آمد دانش آموزان).

2-تعمیرات جزیی ساختمان، تجهیزات و وسایل ساختمان ها و پرداخت حق بیمه ی آنها در مقابل سرقت ،زلزله ،سیل ،آتش سوزی‌ و ...

تبصره 1 :

تعمیرات اساسی ساختمان و ایجاد بناهای جدید از محل اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای اداره کل نوسازی تامین می گردد.

3-سوخت ،آب ،برق ،گاز

4-تهیه ی مواد و لوازم مصرفی و درحکم مصرفی اعم از آ<وزشی ،کارگاهی ،آزمایشگاهی ،اداری ، بهداشتی ،ورزشی وپرورشی .

5- تهیه ی وسایل و تجهزات مصرف نشدنی آموزشی و کمک آموزشی ( آزمایشگاهی، کارگاهی ، خوابگاهی و آشپزخانه).ورزشی و اداری و سایر اموال غیر مصرفی دیگر

6-هزینه های مربوط به فعالیت های پرورشی شامل اقامه نماز ، برگزاری اردو ها ، مسابقه های ورزشی ، علمی ، فرهنگی و هنری اجرای مراسم ایام الله و اعیاد مذهبی ، ملی و بسیج دانش آموزی ، پدافند غیر عامل ، مناسبت های مختلف

7-هزینه هی مربوط به فعالیت های فوق برنامه آموزشی ، پرورشی و ورزشی و کمک های ضروری به دانش آموزان و خرید جوایز و هدایا

8-هزینه های تشکیل کلاس های آموزشی خانواده و مشارکت در تشکیل و فعالیت مرکز راهنمایی و مشاور خانواده(وابسته به انجمن اولیاء و مربیان ).

9-حق اشتراک مجلات آموزشی (پیوند ،رشد‌ و تربیت و ...)

10-تشویق کارکنان آموزشی ،پرورشی و اداری مدرسه و تجلیل از بازنشستگان مدرسه با رعایت مفاد ماده 90 اجرایی مدارس.

11-پرداخت حق التدریس معلمین و حق الزحمه عوامل اجرایی کلاس های جبرانی و فوق برنامه.

12-تهیه مواد غذایی در مدارس شبانه روزی

13- سایر موارد پیش بینی نشده در این ماده که انجام آن در ارتباط با فعالیت مدرسه ضروری و اجتناب ناپذیر است(بارعایت ضوابط و مقررات).

تبصره 2 :

در مواردی که زمینه مصرف کمک ها کتب از طرف اهدا کننده تعیین شده باشد وجوه مذکور منحصرا بایستی در جهت اهداف و نیات پرداخت کننده (مشروط بر اینکه منافاتی با موازین شرعی و مقررات قانونی نداشته باشد)صرف گردد.

در صورتی که نیت و هدف اهدا کننده ارتقاء سطح آموزشی وپرورشی مدرسه به طور عام باشد با مسئولیت مدیر مدرسه و تحت نظر شورای مالی به مصرف خواهد رسید.

تبصره 3 :

خرید اشیا لوکس و تجملی و غیر ضروری (موضوع قانون منع خرید اشیا تجملی)اکیداممنوعاست.

تبصره 4 :

در پرداخت هی حق التدریس و حق الزحمه کسر مالیات بر طبق مقررات مربوطه اعمال و به حساب امور مالیاتی واریز گردد.

تبصره 5 :

به کار گیری نیروهای آزاد تحت هر عنوان (حق التنظیف ،حق الزحمه بگیر ،حق التدریس و...)توسط آموزشگاه خارج از ظوابط و مقررات بوده و ممنوع می باشد.

تبصره 6 :

در راستای ایجاد انظباط مالی و رعایت اصول اصلاح الگوی مصرف مدیران مدارس موظف می باشند هزینه های مصرفی و اموالی آموزشگاه را با رعایت نصاب هزینه های تعیین شده از سوی اداره کل آموزش و پرورش در هر سال برای مدارس تحت پوشش ادارات آموزش و پرورش منطقه ،شهرستان و نواحی انجام داده و نسبت به اخذ مجوز لازم برای هزینه های بیش از حد نصاب اقدام نماید.

ماده 9 :

کلیه عملیات مالی و اسناد هزینه بایستی طبق سامانه حسابداری-اموال و انبار مدارس توسط حسابدار مدرسه و در صورت نداشتن حسابدارتوسط مدیر مدرسه با رعایت کامل مقررات مربوط به تنظیم و در سیستم زیر ربط ثبت گردد.

ماده10 :

مدیر مدرسه و حسابدار مکلف به حفظ و نگهداری دفاتر ،اسناد و مدارک مالی بوده و موظفند این قبیل اسناد را بایگانی و در جای امن به نحوی نگهداری نمایند که همیشه آماده برای رسیدگی و حسابرسی مسئولین و بازرسان اعزامی از مراجع ذیربط باشد.

ماده11 تراز نامه و صورت های مالی :

مدیر مدرسه و حسابدار مکلفند حداکثر هر 15 روز(نیمه ی اول و آخر هر ماه)اطلاعات و اسناد ثبت شده خود را به پایگاه مالی مدارس ارسال داشته و نسبت به به روز آوری پایگاه اقدام نماید و نیز در شهریور ماه تراز پایان سال مالی مدرسه را به صورت حساب بانکی و مقایرت بانکی در دونسخه تنظیم و پس از تایید شورای مالی مدرسه یک نسخه آن را به اداره آموزش و پرورش منطقه برای بررسی و اخذ تایید ارسال و نسخه دیگر را برای بایگانی در مدرسه نگه داری نمایند.

تبصره 1 :

سال مالی مطابق با سال آموزشی مدرسه است

تبصره 2 :

مسئولین مالی و حسابداری ادارات آموزش و پرورش موظفند سامانه حسابداری – اموال و انبار و نیز صورت های مالی (اسناد ،مدارک مالی و تراز و ...) واحد های آموزشی را حداقل یکبار مورد بازبینی و حسابرسی قرار دهند و گزارش حسابرسی سالانه به تفکیک هر واحد آموزشی تهیه و به اداره آموزش و پرورش مربوطه ارائه نمایند.

ماده 12اموال:

کلیه اموال خریداری شده از محل منابع مالی ماده 1این دستورالمل وهدایای غیر نقدی جزواموال دولتل بوده وباید مطابق مقررات مربوط به اموال دولتی در دفاتر اموال مدرسه یا سامانه مربوطه ثبت ویا رعایت ماده 89 آیین نامه اجرایی مدارس فهرست های اموال رسیده وفرستاده مورد نظر حداکثر ظرف مدت یک ماه به اموزش وپرورشمنطقه ارسال گردد.

تبصره 1 :

در مواردی که اموالی از طرف ولیاء دانش آموزان و سایر اشخاص به طور امانی و موقت در اختیار مدرسه گذاشته شود.مدیر مدرسه مکلف به حفظ و نگهداری آن بوده و می بایست بلافاصله پس از رفع نیاز در قبال اخذ رسید مسترد دارد در خصوص اموالی که به مدرسه اهدا می شود می بایست میزان اموال رسیده به منطقه آموزش و پرورش اعلام و نسبت به اخذ برچسب اقدام گردد.

تبصره 2 :

در کلیه ی موارد مربوط به اموال مدرس که در این دستورالعمل مسکوت است رعایت فصل اموال دولتی قانون محاسبات عمومی کشور و سایر مقررات مربوط به آن الزامی است.

تبصره 3 :

مدیر مدرسه مکلف است سالانه گزارش اموال اسقاطی مدرسه را به اداره ی آموزش و پرورش منطقه ارسال نماید تا با رعایت تشریفات قانونی نسبت به جمع آوری آن اقدام شود.

ماده 13 :

این دستور العمل از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا می باشد و با صدور آن کلیه ی آیین نامه دستور العمل ها و بخشنامه های قبلی که در این خصوص صادر گردیده اند لغو و بلااثر می گردد.

وحید کیارشی

معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش

   1390

                                                                                                           

نويسنده : فاطمه چشمه

این کاربر 5 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.