جمعه, 02 آذر 1403

 



پروژه کاربینی صفحه 1-10

« اعتبارات اسنادی و اسناد »

مدیر گروه : جناب آقای تقدیسی

تهیه کننده : مهسا بدیعی

02136547528

فهرست مطالب

$11-     ویژگی ها و امتیازات اعتبار اسنادی

$12-     محدودیت های اعتبار اسنادی

$13-     تعریف اعتبار اسنادی

$14-     ارکان اعتبار اسنادی

$15-     گشایش اعتبار اسنادی

$16-      مدارک مورد نیاز برای گشایش اعتبار اسنادی

$17-     نحوه گشایش اعتبار اسنادی

$18-     تاریخ گشایش اعتبار اسنادی

$19-     اصلاح اعتبار اسنادی

$110-اصلاح اعتبار اسنادی برگشت ناپذیر

$111-کارمزد بانکی اصلاح اعتبار اسنادی

$112-تسویه بانک گشاینده اعتبار با ذی نفع

$113-نحوه رسیدگی به اسناد

$114-تسویه بانک با متقاضی و ظهرنویسی اسناد

$115-درخواست اسناد

$116-  تهیه و ارائه اسناد

$117-انواع بارنامه ها

اعتبار اسنادی (DOCUMENTARY   CREDIT  ) بعنوان یک روش دریافت ارز حاصل از صادرات یا پرداخت ارز واردات حاصل تجارب بازرگانی می باشد. که این امر هم در بازرگانی داخلی و هم در بازرگانی خارجی کاربرد دارد.

در واقع اعتبار اسنادی دارای ویژگی ها و امتیازاتی می باشد .

ویژگی ها و امتیازات اعتبار اسنادی

مشاهده می شود که اعتبار اسنادی هم برای صادرکننده و هم برای واردکننده ویژگی هایی دارد که که آن ها توافق می کنند علیرغم محدودیت هایی که دارد از این روش برای تسویه معامله استفاده کنند.

اولین و مهمترین ویژگی اعتبار اسنادی از دید فروشنده (صادرکننده ) این است که در صورتی که برای دریافت ارز حاصل از صادرات به نفع صادر کننده اعتبار اسنادی باز شود صادر کننده ارز حاصل از صادراتش را از بانک گشاینده می خواهد نه از واردکننده.

این ویژگی مهم باعث شده تا صادرکنندگان به بازار جهانی اغلب از واردکنندگان میخواهند به روش اعتبار اسنادی وجه صادرات آن ها را بپردازند.

به همین دلیل مهمترین ریسک صادرکننده به بانک گشاینده انتقال داده می شود. در اینصورت بانک گشاینده تا از واردکننده تعهدات، وثایق و تضمینات لازم را اخذ ننماید اقدام به گشایش اعتبار اسنادی نمی نماید.

لذا در روش اعتبار اسنادی بدون وجود بانک گشاینده اعتبار اسنادی تحقق نمی یابد.و چون بانک گشاینده در مقابل صادرکننده متعهد پرداخت می گردد لذا کارمزد بیشتری از متقاضی طلب  می کند. به همین دلیل اعتبار اسنادی از سایر روشها گرانتر است.

دومین ویژگی اعتبار اسنادی این است که از تنوع بالایی برخوردار می باشد.

سومین ویژگی اعتبار اسنادی این است که اتاق تجارت بین الملل یا ICC برای اعتبار اسنادی سه نوع مقررات زیر را انتشار داده که طرفین دادو ستد حق انتخاب دارند:

$1·        مقررات متحد الشکل اعتبارات اسنادی تجاری

  1. )

$1·        مقررات متحدالشکل اعتبارات برای ارائه اسناد الکترونیکی

  1. )

چهارمین ویژگی اعتبار اسنادی این است که هم در مورد کالا و هم در مورد خدمت و هم در مورد کالایی خدماتی کاربرد دارد.

پنجمین ویژگی اعتبار اسنادی این است که امکان تأمین مالی خریدها را فراهم می سازد. در واقع وارد کننده با روش اعتبار اسنادی خریدهای خارجی خود را به اعتبار بانک گشاینده خریداری و وارد می نماید و با توجه به ترم پرداخت واریز وجه انجام می شود.

ششمین ویژگی اعتبار اسنادی این است که در کشورهایی که نظام کنترل ارزی حاکم می شود بانک مرکزی از طریق مکانیسم اعتبار اسنادی راحت تر می تواند سیاست های ارزی خویش را به اجرا بگذارد.

هفتمین ویژگی اعتبار اسنادی این است که دریافت ها و پرداخت های ارزی براساس سررسید اعتبارات اسنادی قابل تخمین است. این امر به بانک ها کمک لازم را برای تنظیم جدول گردش نقدینگی می نماید.

بالاخره مکانیسم اعتبار اسنادی می تواند بزرگترین ریسک واردکننده را پوشش دهد زیرا وجه زمانی به صادر کننده پرداخت می گردد که صادر کننده مالکیت اسنادی را انتقال داده باشد.

محدودیت های اعتبار اسنادی

با همه ویژگی ها و امتیازات اعتبار اسنادی سه عامل مهم این مکانیسم را محدود می نماید.

$1·   عامل اول: هزینه بیشتر اعتبار اسنادی در مقایسه با سایر روش ها. زیرا بانک ها با هر بار اصلاح یا تمدید و بالاخره واریز اسناد کارمزد اخذ می نمایند و چون بانک گشاینده اعتبار اسنادی تحت شرایطی در مقابل صادر کننده متعهد پرداخت وجه می گردد از این رو عملاً کارمزد بیشتری می گیرد چون مسئولیت بیشتری بر عهده می گیرد.

$1·        عامل دوم که که موجب محدودیت مکانیسم اعتبار اسنادی می شود مساله کنترل سلیقه ای اسناد می باشد

$1·   عامل سوم این است که اعتبارات اسنادی در معاملات متقابل یعنی معاملات بدون پول از جمله معاملات پایاپای کاربرد ندارد.

تعریف اعتبار اسنادی

اعتبار یعنی هرگونه ترتیباتی ، به هر نام یا توصیفی که در برگیرنده تعهد قطعی و برگشت ناپذیر بانک گشاینده نسبت به پذیرش پرداخت اسناد ارائه شده طبق شرایط اعتبار است.یا در تعریف دیگری ، اعتبار اسنادی عبارت از التزام صادرکننده اعتبار، که معمولاً یک بانک است و به صورت اعتبار به تقاضای مشتری بانک گشایش می شود و بانک را مکلف می سازد به شرط رعایت شرایط مقرر در اعتبار اسنادی از جانب ذی نفع ، وجه مذکور در اعتبار اسنادی را به ذی نفع یا به حواله­کرد وی پرداخت کند.

ارکان اعتبار اسنادی

هر اعتبار اسنادی دارای دو رکن است : ذی نفع و بانک گشاینده

گشایش اعتبار اسنادی

به طور کلی مراحل اجرایی هر فقره اعتبار اسنادی را می توان به سه مرحله زیر تقسیم نمود:

$1·        مرحله اول: گشایش اعتبار اسنادی

$1·        مرحله دوم: اصلاح اعتبار اسنادی

$1·        مرحله سوم: واریز و تسویه اعتبار اسنادی

مدارک مورد نیاز برای گشایش اعتبار اسنادی

شعبه ارزی بانک فرم تقاضای گشایش اعتبار اسنادی و سایر اوراق به شرح زیر:

$11-    قرارداد جعاله به منظور گشایش اعتبار اسنادی وارداتی

$12-    تعهدنامه ورود، ترخیص و ارائه برگ ترخیص کالاهای خریداری شده از خارج

$13-    تعهدنامه نوسانات نرخ ارز

$14-    تعهدنامه حذف بازرسی چنانچه کالا مشمول استاندارد اجباری نباشد 

را برای تکمیل شدن در اختیار متقاضی می گذارد متقاضی باید در تکمیل نمودن فرم تقاضای گشایش اعتبار اسنادی نهایت دقت را نماید زیرا بانک گشاینده اعتبار اسنادی متن اعتبار اسنادی را براساس فرم مزبور و مقررات بانک مرکزی تهیه می نماید .

در این صورت چنانچه بین متقاضی و بانک گشاینده اعتبار اسنادی اختلافی پیش اید و کار به دادگاه یا داوری برسد فرم تقاضای گشایش اعتبار اسنادی یکی از مدارکی است که می توان به آن استناد کرد.

نحوه گشایش اعتبار اسنادی

بانک پس از اطمینان از کامل بودن مدارک و وصول پیش پرداخت و سایر هزینه های بانکی یک شماره 8 رقمی به اعتبار اسنادی اختصاص و متن اعتبار اسنادی را در فرمت سوئیفت معمولاً برای بانک ابلاغ کننده ارسال و بانک مزبور پس از حصول اطمینان از اصالت اعتبار اسنادی نسبت به ابلاغ آن به ذی نفع اعتبار اسنادی اقدام می نماید.

سوئیفت نسبت به تلکس یا تلگراف یا پست برای ارسال پیام بانکی از جمله اعتبار اسنادی مطمئن تر ارزان تر و سریعتر می باشد لیکن از نقطه نظر اعتبار اسنادی از این مزیت مهم هم برخوردار است که کلاسه بندی شده می باشد.   

این کدبندی جهانی است و اختصاص به بانکهای کشور ما ندارد بعلاوه در این سیستم هر شعبه بانکی دارای یک سوئیفت کد است و هر پیامی کد مخصوص خود را دارد که با مراجعه به نوع پیام مشخص می­گردد. مثلاً : MT:700 اختصاص به گشایش اعتبار اسنادی را دارد.

هر پیام بانکی بین بانکی سوئیفت از دو قسمت تشکیل شده که در قسمت تحت عنوان که خلاصه است نوع پیام آدرس فرستنده آدرس گیرنده زمان ارسال پیام تاریخ صدور پیام که مربوط به بانک ها می شود و قسمت بعدی متن اصلی پیام کدبندی شده ملاحظه می شود.

به هر اعتبار اسنادی یک شماره عددی یا حرفی یا ترکیبی از این دو اختصاص داده می شود . در کشور ما طبق مقررات بانک مرکزی ج.ا.ا. 01010 به هر فقره اعتبار اسنادی یک شماره 8 رقمی اختصاص داد می شود که دو رقم اول آن سال گشایش و دو رقم بعدی کد بانک گشاینده اعتبار اسنادی را نشان می دهد و ارقام قبل از آن کد شعبه برای مثال عدد  91514755/147 نشان می دهد که این اعتبار اسنادی در سال 1391 در بانک اقتصادنوین در شعبه اسفندیار گشایش شده است.

تاریخ گشایش  اعتبار اسنادی

با مخابره متن اعتبار اسنادی ، اعتبار اسنادی گشایش  شده  تلقی می شود و از تاریخ مزبلور تا سررسید بانک گشاینده در قبال ذی نفع اعتبار اسنادی متعهد مشروط پرداخت وجه می باشد.

آن چه از درجه اهمیت بیشتری برخوردار می باشد تاریخ سررسید اعتبار اسنادی است زیرا تا انقضای وقت اداری تاریخ مزبور به ذی نفع فرصت داده شده تا نسبت به ارائه اسناد به بانک اقدام نماید با سپری شدن تاریخ مزبور بانک گشاینده در قبال ذی نفع حسب مقررات متعهد نمی باشد.

اصلاح اعتبار اسنادی

اصلاح اعتبار اسنادی مرحله دوم از مراحل اجرایی هر فقره اعتبار اسنادی می تواند باشد زیرا یک اعتبار اسنادی ممکن است نیاز به اصلاح نداشته باشد لذا مرحله دوم درخصوص اعتبار مزبور اجرا نمی شود و از نقطه نظر کوچکترین اشکالی هم ایجاد نخواهد شد. این نوع اعتبار یعنی اعتباری که نیاز به اصلاح پیدا نمی نماید بسیار مطلوب هم می باشد زیرا از طرفی هزینه اصلاح صرفه جویی می شود و از طرف دیگر نیازمند اخذ موافقت برای اصلاح نمی باشد . بطور کلی یک اعتبار ممکن است نیاز به اصلاح حتی برای یکدفعه نداشته باشد و در مقابل یک اعتبار ممکن است پس از گشایش تا واریز و تسویه اسناد نیازمند چندین دفعه اصلاح داشته باشد.

اصلاح اعتبار یعنی انجام هرگونه تغییر در متن اعتبار اسنادی صادر شده از جمله حذف یا جایگزینی. 

ذی نفع پس از دریافت متن اعتبار و انطباق آن با قرارداد فروش و مطالعه دقیق با یکی از دو وضعیت زیر ممکن است مواجه شود:

$1v  وضعیت اول: اعتبار هم با قرارداد فروش انطباق دارد و هم توسط بانک توافق شده گشایش شده و هم مندرجات آن ابهام ندارد. بدیهی است در این وضعیت از نقطه نظر ذی نفع نیازی به اصلاح اعتبار نمی باشد.

$1v  وضعیت دوم : اعتبار با قرارداد منعقده با واردکننده در مواردی انطباق ندارد یا شرایطی در اعتبار منظور شده که قبلاً روی آن ها توافق نشده و ا منافع ذینفع هماهنگ نیستند یا ذینفع می بیند تا سررسید حمل قادر به تهیه و حمل کالا نیست در این وضعیت احتیاج به اصلاح نیست.

اصلاح اعتبار اسنادی  برگشت ناپذیر

طبق بند الف ماده 10 مقررات متحدالشکل اعتبار اسنادی (UCP 600) اعتبار اسنادی گشایش شده                 نمی تواند بدون موافقت بانک گشاینده اعتبار ، بانک تائید کننده و ذی نفع اصلاح و باطل شود. 

نويسنده : مهسا بدیعی

این کاربر 2 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.