مقدمه
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دی ماه ۱۳۴۴ به عنوان سازمان فرهنگی، هنری، بنیان نهاده شد. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دارای گستردهترین شبکهی کتابخانههای کودکان و نوجوانان است و از برجستهترین تولیدکنندگان و ناشران کتابهای کودکان و نوجوانان در ایران به شمار میرود. کانون همچنین تهیهکنندهی فیلمها و سایر فرآوردههای فرهنگی برای کودکان و نوجوانان است که پس از انقلاب اسلامی، بهعنوان شرکتی دولتی و وابسته به وزارت آموزش و پرورش بر اساس اساسنامه مربوطه به فعالیت خود ادامه میدهد. این شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است. مرکز کانون در تهران است.
هدف از تأسيس كانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ايجاد امكانات لازم براي رشد و پرورش فكري و ذوقي كودكان و نوجوانان و كمك به شكوفايي استعدادهاي آنان بر اساس ارزشها و نظام تعليم و تربيت اسلامي در اوقات فراغت است.
وظايف كلي كانون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان:
کانون زبان ایران نیز وابسته به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است. در کانون زبان، زبانهای مختلف انگلیسی، آلمانی، فرانسه، عربی، اسپانیایی تدریس می شود و در هر ترم که دو ماه و نیم برابر با 21 جلسه آموزشی است تدریس می شود.
هدف از راه اندازي اين مؤسسه آموزش زبانهاي خارجي به كودكان و نوجوانان و بزرگسالان است و در حال حاضر بيش از 670000 زبانآموز در 122 مركز آموزشي توسط 1850 استاد، زبانهاي خارجي را فرا ميگيرند.
شرح وظايف کانون زبان ایران:
تمامی قسمتهای کانون زبان در تهران و شهرستانها تحت نظارت ساختمان مرکزی(مجتمع) که در تهران است می باشند. یکی از این قسمتها، امور مالی می باشد که و ظایف و کارکردهایی دارد و تحت نظارت کانون پرورش می باشد و قسمت امور مالی کلیه کارهای مربوط به فرآیند مالی در سیستم مالی را دارا می باشد و زیر نظر قوانین دیوان محاسبات و سازمان حسابرسی به فعالیت خود ادامه می دهد.
بطور کلی وظایف امور مالی به شرح زیر می باشد.
قسمت امور مالی
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چون شرکتی دولتی است دارای بودجه می باشد. این شرکت درآمد اندکی دارد آن درآمد شامل درآمد فروش محصولات یا ثبت نام کلاس های کانون زبان می باشد.
وظایف امور مالی
سیستم نرم افزاری حسابداری این مجموعه تدبیر می باشد و نوع روش ثبت آن ثبت دائمی می باشد و فروش محصولات شامل کتابهای کانونی و غیر کانونی می باشد. کتابهای کانونی شامل کتابهایی می باشند که خود کانون آنها را به چاپ رسانده است، کتابهای غیر کانونی کتابهایی هستند که از مراکز مختلف خریداری می نمایند،که بیشتر کتابهای کانونی هدیه می گردد.
هر گونه درآمد تحصیل شده از طرف معاونت ها و استانها به حساب درآمدی استان واریز می شود و از محل حسابهای درآمدی پایان هر ماه بصورت اتوماتیک برداشته می شود و به حساب 715 خرانه بانک مرکزی واریز می شود، امور مالی مرکز درخواست وجه از خزانه و مبلغ مورد نظر به حساب جاری 2173226100500 واریز می شود و قابل خرج (هزینه) می باشد.
بابت بودجه یا اعتبار هم پولها به حساب فوق واریز و قابل خرج می باشد. استانها هر ماهه در قالب اعتبار یا بودجه مبلغی ثابت به حساب جاریشان بابت هزینه های جاری از طرف مرکز واریز می شود و در حسابهای مرکز با حسابهای رابط ثبت می شود. به طور مثال بودجه ماهانه فروردین ماه استان تهران را واریز می کنیم و نحوه ثبت آن به شرح زیر می باشد.
بودجه ماهانه استان تهران را بدهکار و بانک مرکز جاری را بستانکار می کنیم. استان با دریافت وجه ثبت معکوس را صادر می کنند و حسابهای رابط در استان به صورت بستانکار باز می ماند. استانها از بودجه جاری هزینه های خود را پرداخت می کنند. دقیقاً معاونت یا مرکز هم مثل یک استان هزینه، تنخواه و ... را مستقیماً پرداخت می کند.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دارای واحد حقوق و دستمزد متمرکز بوده، بدین صورت که کلیه اطلاعات مربوط به کارکنان و ریز استانی دریافت و یکجا جمع می گردد و پس از محاسبه استانها حقوق کلیه کارکنان مرکز و استانها در مرکز مجتمع پرداخت می شود ولی ثبت هزینه ها توسط استان انجام می گیرد فقط در موقع ثبت هزینه حقوق چون استان متصدی پرداخت نیست در بستانکار حساب به جای بانک حساب رابط خالص حقوق را بستانکار می کند.
مثال: ثبت فوق به شرح زیر: هزینه حقوق پرداختنی را بدهکار و حساب رابط خالص حقوق را بستانکار می کنیم در حالیکه در مرکز هزینه حقوق پرداختنی بدهکار و حساب بانک را بستانکار می کنیم.
فرآیند جاری در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان :
واحد حسابداری مالی پس از اینکه ابلاغیه های بودجه یا تنخواه واحد های متعدد کانون پرورش به طور مثال واحد پشتیبانی کتابخانه مرجع و حراست ، تئاتر و فیلم و ..... را دریافت کرد به مقدار تائید شده ابلاغیه به واحدهای زیر مجموعه با حساب تنخواه گردان پول پرداخت می نماید که پس از هزینه توسط واحد های گفته شده پس از تائید مدیر هر واحد به واحد مالی ارجاع می شود تا صحت هزینه از دیدگاه قوانین و مقررات دولتی اطمینان حاصل گردد و بعد از آن مراحل صدور سند حسابداری و ارجاع به خزانه داری که در برگه بعدی توضیح داده خواهد شد انجام می گردد و در پایان سال مالی نیز کلیه تنخواه های پرداخت شده تسویه می گردد و فرآیند تهیه صورتهای مالی از مدارک گفته شده که در سیستم مالی ثبت گردیده است تهیه می گردد.
خزانه داری و صدور چک
زمان صدور چک از طریق سیستم خزانه داری عمل می کند که دریافت کننده چک و حساب بانک را مشخص می کنیم و سیستم بصورت اتوماتیک آخرین شماره چک سفید را به ما اعلام می کند که با نوشتن مبلغ و شرح چک سند جدید صادر و ضمیمه چک می نماییم.
بطور مثال در موقع پرداخت بدهی حسابی به نام سایر حسابهای پرداختنی و تفصیلی شناور بیمه تامین اجتماعی را بدهکار و اسناد نزد بانک را بستانکار می کنیم و در موقع پاس شدن چک سیستم بطور اتوماتیک اسناد نزد بانک را بدهکار و حساب بانک را بستانکار می کند. ثبت آن به شرح زیر می باشد.
بیمه تامین اجتماعی بدهکار و اسناد نزد بانک بستانکار(هنگام صدور سند چک)
اسناد نزد بانک بدهکار و بانک بستانکار (هنگام باز شدن چک)
تنخواه گردانها
معمولاً در ابتدای سال با توجه به مراکز مختلف و هزینه های مختلف در طول سال، تنخواه گردانهای مختلف معرفی می شود با اخذ تضمین مبلغ معین به عنوان علی الحساب و افتتاح تنخواه در اختیار افراد قرار می گیرد که ثبت آن به شرح زیر است:
تنخواه آقای ..... بدهکار بانک بستانکار
پس از انجام هزینه های مربوط آن به مرکز، مرکز تنخواه گردان را با ارائه فاکتور درخواست وجه می کند که با ثبت هزینه ها با عنوان مرکز هزینه مربوطه پرداخت وجه انجام می شود که ثبت آن به صورت زیر است.
هزینه آب با مرکز .......: بدهکار تنخواه گردان: بستانکار
پس از ثبت هزینه ها که از محل تنخواه پرداخت شده است، تنخواه گردان را بستانکار می کنیم و با پرداخت وجه مجدد سند تنخواه گردان را بدهکار و بانک را بستانکار می کنیم.
در مورد خرید کالا یا خدماتی که مبلغ کل آنها بیش از 67 میلیون ریال باشد نیاز به استعلام بها از سه شرکت معتبر داریم و پایین ترین قیمت ملاک خرید می شود در این حالت چک از طرف مرکز در وجه شرکت مربوطه پرداخت می شود که شماره حساب شرکت به همراه نام آن شرکت در چک صادره ثبت می شود.
مثلاً چک در وجه x جهت واریز به حساب شماره 7383 بانک X بابت خرید کالا
حسابداری انبار
حال اگر درخواست ملزومات باشد مسئول حسابداری انبار، اگر ملزومات را در سیستم موجودی انبار داشته باشد حواله خروج را تهیه می کند و آن را در 5 نسخه چاپ می گیرد. و بعد از امضا مسئول حسابداری انبار، حواله خروجها باید توسط مدیر امور اداری امضا شود. سپس دو نسخه از آنها برای مسئول انبار فرستاده می شود تا اجناس مورد نظر از انبار خارج شود و به واحد مورد نظر ارسال گردد و سه نسخه بقیه حواله خروجها در زونکن ها بایگانی می شود و برای درخواست ملزوماتی که در انبار موجود نمی باشد همانند درخواست خرید دارایی ثابت آنها به امور تدارکات تحویل می دهد تا آنها را خریداری نمایند.
اجناسی که تدارکات خریداری می کند انباردار آنها را دریافت می کند و طبق آنها رسید انبار صادر می نماید و رسید انبار انباردار ضمیمه اسناد تدارکات که شامل کلیه خریدها (دارایی ثابت و ملزومات) می باشد. و اسناد تدارکات پس از مراحل فوق به قسمت حسابداری انبار رفته تا مسئول حسابداری انبار اسناد تدارکات را در سیستم انبار ثبت و رسید انبار صادر گردد که یک نسخه از اسناد در زونکن بایگانی می گردد و نسخه دوم تحویل حسابداری مالی می گردد.