کاربینی
عنوان :
سيستم حقوق دستمزد شهرداري
گردآورنده :
مهرنوش قبادی
رشته: حسابداري
تقدير و تشكر
از استاد محترم جناب آقاي تقدیسی و خانم میرزائی وكليه كساني كه مرا در امر تحصيل ياري كردهاند تشكر مي نمايم .
پروژه مالی سیستم حقوق و دستمزد شهرداری
مقدمه
هزينه حقوق و دستمزد در شهرداري ها نشان دهندة نيروي كار در توليد محصولات و ارائه خدمات بوده و يكي از مهمترين هزينه هاي عملياتي محسوب مي شود. وظايف حسابداران در مورد حقوق و دستمزد از ساده ترين و در عين حال با اهميّت ترين آنهاست. حقوق و دستمزد يكي از عوامل احساسي ايجاد رابطه مطلوب بين كارگران و كارفرما است و همچنين يكي از عوامل مهم در برقراري رابطه مناسب بين كاركنان و مقامات بالاتر (مديران مؤسسه) يا مقامات قانوني مانند ادارة كار، بيمه و ماليات و غيره .... می باشد. تهيه مدارك حقوق و دستمزد به صورتي آسان و قابل فهم و درك تهیه می شود. عوامل مهم برقراري رابطه مناسب بين كاركنان و مديران عبارتنداز حقوق و دستمزد را درست محاسبه كنيم و به موقع پرداخت كنيم و قابل فهم بودن مدارك و محاسبات حقوق و دستمزد.
دستمزد عبارت است از وجوهی که برای کار انجام شده در یک مدت معین پرداخت میشود و دستمزد دو نوع است دستمزد مستقیم و غیر مستقیم. در شهرداری منطقه چهار دستمزد به این دو صورت پرداخت میشود و کسورات قانونی، اضافه کردن نرخ اضافه کاری، کار کردن در روزهای تعطیل، کسورات و اضافه شدنیهایی که با موافقت طرفین صورت میگیرد محاسبه و پرداخت میشود؛ که به صورت کلی در متن اصلی توضیح داده شده است.
كوشش براي طراحي نظام حقوق و دستمزد به سال 1351 باز ميگردد با آنكه به علل پاره اي نارسائيها اين نظام درسال 1356 مورد تجديد نظر قرار گرفت. از آنجا كه نظام حقوق و دستمزد درسال 1356 تجدید شده و تغيرات انجام شده در طول اجراي آن، جوابگوي نيازهاي سازمان نبوده؛ در خرداد ماه 1363 تهيه طرح "اصلاح نظام حقوق و دستمزد" از سوي شوراي سرپرستي به مديريت عامل سازمان محول شد و در تيرماه همان سال مسئوليت تهيه و تدوين طرح ياد شده به گروهي از كارشناسان سازمان واگذار گرديد. سیستم جدید پرداخت حقوق و دستمزد که نسبت به نظام پيش از آن حاوی روشها و مقررات جدیدی بود، پس از تصويب در سال 1367 به اجرا در آمد. نظام حقوق و دستمزد به خاطر ضروريتهايي كه داشت پس از گذشت سه سال، در مهرماه 1369 مجدداٌ مورد بازنگري قرار گرفت. اين بررسيها پس از تصويب رياست سازمان با تشكيل يك كميته اصلي در واحد برنامه ريزي و ارزيابي و كميته هاي فرعي در هر یک از حوزه ها و مراكز شهرستانها آغاز به كار نمود و در ديماه 1370 به تصويب رياست سازمان رسيد. بازبینی و اصلاح نظام حقوق ودستمزد به مدت يازده ماه از مهرماه 1369 لغايت مردادماه 1370 بطول انجامید.
اهمیت فراگیری مطالب مرتبط باحقوق و دستمزد
کسانی که در رشته های امور مالی مشغول تحصیل می باشند و اطلاعات حسابداری را نیز فرا
می گیرند، یکی از انواع هزینه هایی را که با آنها آشنا می شوند، هزینه حقوق و دستمزد می باشد و لذا به تبع آن، روش حسابداری و ثبت این هزینه را در دفاتر روزنامه و کل فرا خواهند گرفت؛ ولی باید توجه داشت بحث هزینه حقوق و دستمزد دارای مطالب زیادی می باشد که هر فرد حسابدار یا کسی که در واحد حقوق و دستمزد سازمان یا مؤسسه ای که کار می کند، نیاز به داشتن دانش تخصصی در این زمینه خواهد بود. این اطلاعات را به صورت خلاصه می توان شناخت سیستمهای کنترل حقوق و دستمزد، شناخت قوانین بیمه و مالیات و سایر موارد قانونی همچون اضافه کاری، مأموریت، تهیه اسناد و مدارک ثبت لیست حقوق و دستمزد و ...، که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد، در نظر گرفت.
می دانید هزینه نیروی کار، بخش اعظمی از بهای تمام شدۀ تولید کالا و خدمات یک مؤسسه یا یک واحد اقتصادی را به خود اختصاص می دهد و در واقع تأثیر قابل توجه ای بر سود واحدهای تجاری خواهد داشت؛ البته اهمیت هزینه حقوق و دستمزد در واحدها ی مختلف متفاوت است ولی به طور معمول هزینه حقوق و دستمزد از درآمدهای واحدهای اقتصادی را به خود اختصاص
می دهد. بنابراین خیلی واضح است کسانی که در رشته امور مالی تحصیل می کنند باید اطلاعات جامع و کافی در این زمینه داشته باشند .
سیستم حقوق و دستمزد چگونه باید باشد
هزینه حقوق و دستمزد بخش قابل ملاحظه ای از هزینه های که یک مؤسسه به خود اختصاص
می دهد را شامل می گردد. لذا مدیریت واحد های اقتصادی نیاز به کنترل دقیق و منظمی در این زمینه دارند و از طرفی می دانید که کارکنان یک واحد اقتصادی توقع دارند که حقوق و مزایای خود را به شکل منظم دریافت کنند و در ضمن قوانین کشورها، واحدهای اقتصادی را ملزم نموده اند تا اطلاعاتی از تعداد کارکنان، حقوق و دستمزد و مزایای مربوطه را همه ماهه به دستگاههای ذیربط همچون وزارت دارایی برای وصول مالیات حقوق و سازمان تأمین اجتماعی برای ارائه خدمات، ارسال دارند و در نتیجه موارد فوق ایجاد یک سیستم منظم و دقیق را برای حقوق و دستمزد ضروری کرده است . بنابراین یک سیستم حقوق و دستمزد باید به شکلی طراحی شود که اطلاعات لازم را به سرعت و به موقع جمع آوری و مبلغ صحیح قابل پرداخت به هر یک از کارکنان و دستگاههای مربوط را محاسبه کند و در ضمن روشهای کنترلی مناسبی برای جلوگیری از پرداخت وجوه به شکل غیر قانونی به افراد سوء استفاده کننده را ایجاد نماید .
باید اشاره کرد امروز رایانه بخش عمده ای از محاسبات حقوق و دستمزد را در مدت بسیار کوتاه انجام می دهد و همچنین رایانه یک ابزار مناسب در دست کاربران می باشد و لذا داشتن اطلاعات در ارتباط با حقوق و دستمزد و نحوه محاسبات با رایانه، لازم و ضروری می باشد.
سيستم حقوق و دستمزد را تعريف كنيد
مجموعه ي از اجزاء به هم پيوسته در داخل يك مؤسسه مي باشند كه داده هاي مربوط به سهم نيروي كار در توليد محصولات و ارائه خدمات را به اطلاعات حقوق و دستمزد تبديل مي كند.
داده هاي مربوط به سهم نيروي كار كدامند؟
1- نام كارمند
2- شمارة تأمين اجتماعي
3- ساعات كاركرد
4- نرخ دستمزد
5- اضافه كاري
6- كسورات
7- بيمه
8- ماليات و غيره .....
1- p.
2- استعفاي كارگر
3- بازداشت كه منجر به محكوميت قطعي كارگر شود.
ر ساعت کار انجام شده درهفته، حاصل شده و در ستون (٥) ثبت گردیده است.
5=2÷3
3-نسبت كارآيي، از رابطة زيرمحاسبه مي گردد و در ستون (6) ثبت شده است:
6 = 100 × 4/3
4- در ستون ٨ حاصل ضرب نرخ پایه دستمزد در نسبت کارآیی ثبت شده است:
8 = 7 × 6
5- در ستون ٩ حاصل ضرب اعداد مندرج در ستون ٨ در ساعات کار هفتگی ٢ ثبت شده است:
9=2×8
٦- دستمزد یک واحد، از تقسیم جمع دریافتی کارگر بر تعداد تولید هفتگی او حاصل شده و در ستون ١٠ثبت گردیده است:
10=3÷9
٧- هزینه سربار یک واحد محصول، عبارت است از حاصل تقسیم سربار یک ساعت بر تعداد تولید در ساعت، که در ستون ١٢ ثبت گردیده است.
12= 5÷11
٨- هزینه تبدیل یک واحد محصول که از جمع سربار یک واحد و دستمزد یک واحد، محاسبه شده و در ستون ١٣ درج گردیده است.
13=12+10
تنظیم لیست حقوق و دستمزد
دایره حسابداری، معمولاً درپایان هر پانزده روز و یا در پایان هر ماه، به تهیه لیست حقوق و دستمزد کارکنان برای همان مدت اقدام می نماید. لیست حقوق و دستمزد از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر قسمت بر اساس قانون کار و با توجه به اطلاعات گردآوری شده از دایره کارگزینی، دایره حضور و غیاب، دایره ثبت اوقات کار و کارتهای مربوط، همچنین قراردادهایی که کارفرما با کارگران منعقد نموده، تکمیل می گردد.
لیست حقوق و دستمزد، دارای قسمتهایی به منظور درج دستمزد کار عادی، اضافه کاری، نوبت کاری، شب کاری، دستمزد ایام مرخصی و تعطیلات رسمی، فوق العاده ها (حق اولاد، حق مسکن، خواروبار، کمکهای غیر نقدی و حق ایاب و ذهاب) ، جمع حقوق و مزایا، کسور مربوط به دستمزد قابل پرداخت و نیز حق بیمه های اجتماعی، سهم کارفرما و ...... می باشد.
فرم لیست حقوق و دستمزد، استاندارد نیست و به نحوه فعالیت مؤسسه تولیدی قراردادهای منعقد شده بین کارگران و کارفرما بستگی دارد. در این قسمت یک نمونه از لیست حقوق و دستمزد ارائه می گردد.
نحوه محاسبه و پرداخت حقوق و دستمزد در شهرداری -------------- كاوس
در این شهرداری تعداد زیادی افراد کار می کنند که به دو نوع کارمند و کارگر تقسیم می شوند؛ که کارمندان نیز به دو نوع تقسیم می شوند که عده ای کارمند رسمی هستند و عده ای کارمند موقت، و کارگران نیز همین گونه هستند که به دو نوع عده ای کارگران رسمی و عده ای کارگران موقت هستند و نحوه محاسبه حقوق و دستمزد در آنجا به صورت کامپیوتری می باشند که 4 نمونه فیش حقوقی برای کارمندان و کارگران صادر می کند.
1- کارمندان رسمی : این کارمندان با قراردادی رسمی و دائم وارد شهرداری شده اند و در آنجا مشغول به خدمت و کارند و قرارداد آنها کتبی است و تا زمانی که قرارداد کارش تمام نشده و برابر مقررات که قبلاً ذکر شده فسخ نشود، به کارخود در شهرداری ادامه می دهند و منظور آن نیست که به صورت مادام العمر به کارخود ادامه دهد.
فیش حقوقی کارمندان رسمی شهرداری:
نام: کد بانکی: کارمند رسمی:
شماره پرسنلی: شماره حساب:
تاریخ: کد محل:
شرح |
بدهکار |
بستانکار |
|||
حقوق مبنا ترمیم شغل سنواتی حق جذب عائله مندی محرومیت بدی آب و هوا حق اولاد بیمه عمر پس انداز س-صبا آریان بیمه عائله مندی 5 نفر و – صبا آریان بازنشستگی بیمه مازاد درمان جمع درآمد جمع کسورات قابل پرداخت کد فرم : M4-F0-226/00 |
3375 53200 120000 58420 260000 187839 10000 692834 |
414200 389621 352070 194109 737100 106400 41420 20710 63840 2319470
1626636 |
نحوه محاسبه مالیات کارمند :
مالیات در این شهرداری طبق آیین نامه که صادر شده برای کارمندانی تا حقوق برابر 000/175/2 ریال، از پرداخت مالیات معاف بوده و مابقی %10 حساب می شود و عائله مندی نیز جزء مالیات محسوب نمی شود.
نحوه محاسبه هزینه بیمه کارمند :
نرخ محاسبه بیمه همان %7 می باشد که از فرمول زیر به دست می آید
سهم بیمه اجتماعی کارمند رسمی = %7 × میزان دستمزد
اضافه کاری و شب کاری کارمند به صورت زیر محاسبه می شود :
مبلغ اضافه کاری و شب کاری = تعداد ساعت اضافه کاری و شب کاری × {حق جذب +حق سنوات+حقوق مبنا+ترمیم+فصل شغل}
160
تعطیلات کارمند به صورت زیر محاسبه میشود :
تعطیلات =تعداد تعطیلات× 5/7 × {حق جذب +حق سنوات + حقوق مبنا +ترمیم + فصل شغل}
111
2- کارمند موقت یا قراردادی: قرارداد این کارمندان به صورت موقت برای یک سال، چند سال یا چند ماه بسته می شود و کارمندان موقت طبق قراردادی که دارند مشغول به کار می شوند و هر موقع که مدت قرارداد تمام شود، کارمندان باید کار را ترک نمایند مگر در صورتی که قرارداد آنها باز هم تمدید شود.
فیش حقوقی کارمند موقت يا قراردادي :
نام: کد بانک:
شماره پرسنلی: شماره حساب:
تاریخ: کد محل:
نحوه همه محاسبات کارگر قراردادی (تعطیلات، اضافه کاری و شب کاری و اضافه کاری و مالیات و بیمه) مانند کاررسمی می باشد.
3- کارگر رسمی :
این کارگران، کارگرانی هستند که با قراردادی دائم و غیر موقت وارد کار شده اند و تا زمانی که قرارداد کارش تمام نشود و برابر مقررات که قبلاً ذکر شده فسخ نشود باید به کار خود ادامه دهند.
4- کارگر موقت یا قراردادی :
این کارگران، کارگرانی هستند که با قرارداد یک ساله، یا چند ساله، یا شش ماهه و....وارد کار
می شوند و این کارگران با پایان قرارداد کارشان از کار اخراج می شوند؛ مگر این که قراردادشان تمدید شود.
فیش حقوقی کارگر رسمی و کارگر قراردادی که هر دو یکی است :
نام: کد بانک:
شماره پرسنلی: شماره حساب:
تاریخ: کد محل خدمت:
شرح |
بدهکار |
بستانکار |
دستمزد روز دستمزد ماهیانه 25روز اضافه کاری 70 روز حق تعطیلات 4روز شب کاری 7 شب عائله مندی حق مسکن حق خوابار 7% بیمه بیمه عمر جمع د رآمد جمع کسورات قابل پرداخت |
77392 3375 80767 |
40864 1021600 546092 228838 1001170 122592 83333 667 2103239
2022472 |
نحوه محاسبات مالیات کارگر:
مالیات در این شهرداری طبق آیین نامه که صادر شده برای کارمندانی تا حقوق برابر 000/175/2 ریال، از پرداخت مالیات معاف بوده و مابقی %10 حساب می شود و عائله مندی نیز جزء مالیات محسوب نمی شود.
نحوه محاسبه اضافه کاری :
6 × دستمزد
اضافه کاری کارگران = ساعت اضافه کار × %140 ×
44
نحوه محاسبه شب کاری :
شب کاری کارگران = تعداد شب کاری × %35 × دستمزد
نحوة محاسبات تعطيلات:
تعطيلات كارگران = تعداد روز تعطيلات × 140% × دستمزد
نظرات و پيشنهادات ارائه شده در مورد سيستم حقوق و دستمزد شهرداري
سيستم حقوق دستمزد شهرداري داراي اشكالاتي مي باشد كه برخي از اين اشكالات عبارتنداز:
1ـ عدم چاپ گزارش هاي ساليانه، يعني وقتي كه ما مي خواهيم حقوق و دستمزد سال هاي قبل را مشاهده كنيم، كامپيوتر به ما اين اطلاعات را نمي دهد و ما بايد به اسناد و مدارك مكتوبي كه در بايگاني وجود دارد، مراجعه كنيم تا اطلاعات خود را به دست آوريم و براي حل اين مشكل شهرداري بايد از سيستم حقوق و دستمزد ارگان هايي مانند آموزش و پرورش و غيره استفاده كند كه اطلاعات حقوق و دستمزد سال هاي قبل را از طريق سيستم كامپيوتري در اختيار كارمندان و كارگران قرار مي دهد.
2ـ عدم نمايش خروجي اطلاعات در Display، يعني چيز هايي كه ما مي خواهيم چاپ كنيم يا پرينت بگيريم، بر روي صفحۀ مانيتور ظاهر نمي شود كه ما بتوانيم اشكال هايي كه دارد را در روي صفحه برطرف كنيم و براي حل اين مشكل بايد از يك سيستم پيشرفته استفاده كرد.
3ـ عدم افزايش آيتم ها به علت محدوديت ساختاري برنامه، يعني اين كه ما نمي توانيم آيتم هاي جديدي مانند سربار يا چيز هايي كه به سيستم تعريف نشده اضافه كنيم؛ به علت اين كه حجم اين برنامه محدود مي باشد و نمي توان اين كار را بر روي اين سيستم انجام داد كه اين مشكل و مشكل هاي قبلي به علت عدم ارتباط سيستم حقوق و دستمزد با سيستم عامل Windows مي باشد و سيستمي كه شهرداري با آن كار ميكند سيستم تحت DOS مي باشد كه مشكل اصلي سيستم حقوق و دستمزد شهرداري مي باشد و اين سيستم بايد تحت سيستم عامل Windows قرار گيرد تا مشكلاتي كه دارد برطرف گردد و سرعت آن بالا رود.
4ـ سيستم حقوق و دستمزد شهرداري داراي نظم خاصي نمي باشد و اين سيستم بايد منظم شود و ارتباطي بين برنامۀ اصلي و زير برنامه ها باشد كه با حل اين مشكل و مشكلات بالا سيستم حقوق و دستمزد شهرداري به يك سيستم پيشرفته و خوب تبدیل خواهد شد.