گزارش برگزاری دومین کنگره جهانی روابط عمومی
معرفی کنگره
با استعانت از خداوند متعال، دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی و نهمین کنفرانس بین المللی روابط عمومی ایران با همکاری دانشگاه هاي تهران، علامه طباطبايي، امام صادق (ع)، آزاد اسلامي، سوره، الزهرا (س)، مذاهب اسلامی، جامعه المصطفی العالمیه، دارالحکمه، دانشکده صداوسیما، و نیز کميسيون ملي يونسکو، مجمع جهانی اهل بیت(ع)، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و هشت انجمن شاخص روابط عمومي ايران و با شرکت حدود 1200 نفر از رهبران، انديشمندان، نخبگان، مديران و کارشناسان صاحب نام در حوزه ارتباطات و روابط عمومي کشورهاي اسلامي با شعار "روابط عمومی اسلامی، مسئولیت پذیری، کارآمدی و اخلاق مداری" در روزهاي 17، 18 و 19 آذرماه 1391 در تهران- ایران برگزار شد.
در این کنگره که با موضوع "روابط عمومی اسلامی" برگزار گردید مسایل مختلف جهان اسلام از دیدگاه روابط عمومی و توقعات و انتظارات از کارگزاران مسلمان روابط عمومی در صحنه های مختلف منطقه ای و بین المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
اهداف کنگره
- ایجاد و توسعه روابط میان کارگزاران مسلمان روابط عمومی با هدف افزايش همگرايي و همافزایی توانمندیها
- کمک به ایجاد و تقویت الگوی ذهنی مشترک در حوزه روابط عمومی اسلامی
- ایجاد فرصت مناسب برای تعامل هر چه بیشتر نخبگان روابط عمومی جهان اسلام و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود
- اطلاع رساني گسترده، شفاف سازي و ارايه واقعيت هاي موجود کشورهاي مسلمان به ساير ملل جهان از طريق روابط عمومی و بازارسازی رسانه اي با هدف اصلاح برداشت نادرست و یا استنباط غلط از اسلام
- تلاش برای اتخاذ رویکرد واحد و ایجاد انسجام و وحدت لازم در برابر تحولات منطقه اي و بين المللي از زوایه روابط عمومی
- فضاسازي رسانهاي براي نشان دادن جايگاه و اهميت صنعت- هنر روابط عمومی در کشورهای اسلامی
- ترغيب سياستگذاران، رهبران ديني، انديشمندان و اصحاب رسانه و روابط عمومی به ايفاي نقش مؤثرتر در عرصه های بین المللی
- تبیین نقش انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی؛ وظیفه کارگزاران مسلمان روابط عمومی
برنامه ها و ويژگي هاي کنگره
- تهیه پیش نویس منشور اخلاقي کارگزاران مسلمان روابط عمومی
- برگزاری دومین دوره جایزه ممتاز جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
- کتاب کتاب خلاصه مقالات کنگره به دو زبان فارسی و انگلیسی
- انتشار ويژه نامه کنگره به دو زبان فارسی
- راه اندازی انجمن جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی - شعبه ایر ان
- برگزاري نمايشگاه جانبی
- حضور بیش از 1200 نفر از متخصصان و كارشناسان مسلمان روابط عمومی
محورهای تخصصی کنگره
- روابط عمومی اسلامی و نقش کارگزاران روابط عمومی
- روابط عمومی اسلامی، جامعه و اخلاق حرفه ای
- روابط عمومی اسلامی و توانمند سازي جامعه
- روابط عمومی اسلامی، ارتباطات يكپارچه و مسئوليت اجتماعي
- روابط عمومی اسلامی، ارتباطات بحران، بحران اعتبار و مديريت هوشمندانه امور
- روابط عمومی اسلامی و توسعه پايدار
- روابط عمومی اسلامی، پژوهش هاي کاربردي و مشارکت ملي و جهاني
- روابط عمومی اسلامی، انجمن های روابط عمومی، سازمان های مردم نهاد و تدوين راهبردها
- روابط عمومی اسلامی و روابط بينالمللي
- روابط عمومی اسلامی و روابط فرهنگی
- روابط عمومی اسلامی و جهانی شدن
- روابط عمومی اسلامی، جنگ و تروريسم
- روابط عمومی اسلامی و مبارزه با بيگانگي و تحریف مبانی دینی و اسلامی
- روابط عمومی اسلامی و تعاملات گفتگويي
- روابط عمومی اسلامی، عقايد و ديدگاههاي متضاد
- روابط عمومی اسلامی و دیپلماسیعمومی
- روابط عمومی اسلامی و چالش هاي جهان معاصر از منظر گفتگوي اديان
- روابط عمومی اسلامی، ترويج و اطلاع رساني شفاف
- روابط عمومی اسلامی، رسانه و بازاريابي اجتماعي
- روابط عمومی اسلامی و جنگ نرم و اطلاعاتي
- روابط عمومی اسلامی و خدمات رسانههاي جديد
- روابط عمومی اسلامی و ارتباطات الكترونيك
- روابط عمومی اسلامی و بیداری اسلامی
مراسم افتتاحیه
دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با قرائت پیام رییس جمهور توسط محمد شیخان سرپرست معاونت ارتباطات و اطلاع رسانی ریاست جمهوری کار خود را آغاز کرد.
در بخشی از پیام رییس جمهور به این کنگره آمده است: حضور اندیشمندان، نخبگان، مدیران و تلاشگران صاحب نام عرصه روابط عمومی در این کنگره جهانی را ارج نهاده امیدوارم این گردهمایی ارزنده که مزین به گنجینه ای از تجارب علمی و عملی در حوزه های مختلف هنر و صنعت روابط عمومی است، بتواند با ارایه راه کارهای مفید و ایده های ارزشمند، بستر مناسبی برای ارتقای جایگاه و افزایش سطح دانش کارگزاران این عرصه حرکت آفرین و آگاهی بخش فراهم آورد.
مجموعه نفیس تعالیم اسلامی، در حوزه های مختلف، راهگشای افق های نوینی است که خرد انسان، همواره در پی کشف ژرفای بی بدیل آن بوده و با اتکا به پشتوانه های محکم این دین رحمت، در برابر جهالت ها و نابخردی هایی که اساس انسانیت را نشانه رفته اند، پرتوافکنی می کند. اگرچه همه کسانی که به توحید، عدالت و پاکی ایمان داشته و در پی سعادت و پیشرفت انسانها هستند، وظیفه دارند با غور در سرچشمه زلال تعالیم الهی به پالایش و زدودن غبار جهل بپردازند اما به یقین متولیان روابط میان انسان ها که میراث داران بهترین ارزش های بشری هستند، در انجام این رسالت، وظیفه ای خطیر بر عهده دارند.
با عنایت به موج بیداری حق طلبان در مقابل توطئه های روزافزون دشمنان اسلام که با استفاده از ابزارهای مختلف اطلاع رسانی و توسل به سنگین ترین جنگ های روانی رسانهای به صف آرایی در برابر معتقدان به حاکمیت الله و مشتاقان اهتراز پرچم نبوت خاتم الانبیاء (ص) ایستاده اند و مناسبات جهانی را در جهت منافع خود هدایت می کنند، اهتمام به اعتلای همبستگی های دینی و فراهم آوردن شبکه ای شاخص با هدف حفظ و تقویت «گفتمان اسلامی در عرصه اطلاع رسانی» حرکتی قابل ستایش و تحسین است.
در پیام رییس جمهوری تاکید شده است: بی تردید، کارگزاران مسلمان روابط عمومی می توانند با تأسی به فرهنگ اسلام ناب محمدی (ص) و با تکیه بر فضایل انسانی و دایره اخلاق گرایی، پیشتاز اتحاد، بین امت اسلام و تمامی ملتهای موحد و عدالت خواه باشند و با تقویت آرمان خواهی و نشان دادن قله های آرمانی، روند شکل گیری و انسجام جبهه ملت های آزاده را در مقابل قدرت های به ظاهر بزرگ، تسریع نموده و اقتدار پوچ آن ها را در هم شکنند.
وی در ادامه تصریح کرد: این کنگره می تواند با ایجاد فرصت مناسب برای تعامل هرچه بیشتر نخبگان مسلمان روابط عمومی و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود، در راستای همبستگی ملل و جوامع اسلامی، می تواند در تحقق آرمان مدیریت مشترک جهانی نقش آفرینی نماید.
در ادامه مهدی باقریان دبیر کل دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی ضمن خیرمقدم به میهمانان داخلی و خارجی به ارایه گزارشی از روند برگزاری کنگره پرداخت.
باقریان با اشاره به تاریخچه شکل گیری انجمن و کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی از تمامی روابط عمومیهای کشور و سایر مدیران نهادها و سازمانهای موثر در برگزاری کنگره تقدیر کرد.
آمادگی کامل مجلس شورای اسلامی برای تدوین قوانین موردنیاز در حوزه روابط عمومی
کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی سخنران بعدی مراسم افتتاحیه بودند. دکتر جلالی با اشاره به ورود و حضور مکتب رهایی بخش اسلام در ادبیات سیاسی جهان امروز از آن به عنوان دکترین جدید و موثر در تعیین مدیریت عرصه جهانی دنیای امروز نام برد و در این باره گفت: تغییرات شگرف در دهکده جهانی با مدد رشد فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی ایجاد شده و تعیین مدیریت عرصه جهانی در دنیای امروز را با چالشی روبرو ساخته است.
وی با بیان اینکه پس از فروپاشی رژیم شوری سابق، توازن قوای جهانی تغییر یافت، افزود: در نگرش یکجانبه نگرانه آمریکا، رهبر و دیکتاتور جهان است و کشورهای در حال توسعه باید پیرو سیاستهای او باشند، اما در نظریه چند جانبه گرایانه که کشورهای نظیر روسیه مداخله آن هستند، به ایفای نقش کشورها در مورد تصمیم گیریهای داخلی تأکید دارد.
دکتر جلالی مدیریت همه جانبه گرایی جهانی را با پیشتازی نظریه اسلامی به عنوان سومین رویکرد مدیریتی در عرصه جهانی برشمرد و افزود: نظریه اسلامی بر توسعه و تحقق مردم سالاری و ایفای نقش تمامی جوامع عضو سازمان ملل در تصمیم گیریهای جهانی تأکید دارد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به تقابل کشورهای سلطه طلب با نظریه همه جانبه گرایی اسلام اشاره کرد و با بیان این که راهبردهای توطئه آمیز علیه نظریه اسلامی شکل گرفته است خاطرنشان کرد: معرفی دین اسلام به عنوان دین خشن و با گرایشات تروریستی و طالبانیسم، برای اسلام هراسی با هدف تضعیف نگرش همه جانبه گرای اسلام در مدیریت جهانی از سوی قدرتهای استکباری انجام می شود.
وی با اشاره به سخنان رئیس جمهور وقت آمریکا بعد از واقعه 11 سپتامبر گفت: کلام رئیس جمهوری آمریکا به گونه ای تداعی کننده جنگهای صلیبی بود و پس از این واقعه بلافاصله انگشت اتهام را متوجه مسلمانان ساخت.
دکتر جلالی هم اندشی و انسجام روابط عمومیهای کشورهای اسلامی را در مقابله با هجمهها و تحریفات علیه اسلام گامی ارزنده توصیف کرد و با اشاره به تشکیل اتحادیه روسای مجالس کشورهای اسلامی از آمادگی کامل این اتحادیه و همچنین مجلس شورای اسلامی برای تدوین قوانین موردنیاز در حوزه روابط عمومی خبر داد.
بیداری اسلامی بزرگترین چالش سلطه غرب است
علامه محمد امین شهیدی نائب رئیس مجلس وحدت مسلمین پاکستان در مراسم افتتاحیه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی گفت: رسانه در عصر کنونی موثرترین نقش را در جهان دارد که هم می تواند جهان را گلزار و یا آن را به جهنم تبدیل کند.
وی گفت: هم اکنون رسانهها درجهان جنگ افکار و جنگ نظریات را ه انداخته و باعث دوری ملتها شدهاند و بالاخص باعث دوری ملتها از تعلیم نوربخش و روح بخش عالم اسلام و افکار اهل بیت شدهاند.
وی با بیان اینکه روزنامهها ،تلویزیونها واینترنت ابزاری هستند که انسانها بدونآنها نمی توانند زندگی کنند گفت: باید به دنبال این بود که این ابزار را برای ترویج احکام دین به کار برد چراکه رسانه در حال حاضر در دست غرب ا ست و چون دست غرب است لذا غرب برای پیشبرد منافع خود از این ابزار بهترین و بیشترین استفاده را می کند.
علامه محمد امین شهیدی بزرگترین هدف غرب در استفاده از رسانه را انحراف افکار از مسائل اصلی به مسائل جزئی عنوان کرد و گفت: بزرگترین موضوع رسانههای امروز گریز دادن ا نسان از خود او و بی خبر نمودن وی از فطرت و وجدانش و سرگرم کردن به کارهایی است که خلاف فطرت آدم است.
وی با بیان اینکه یکی از بزرگترین اهداف غرب که با رسانهها آن را دنبال میکند خشن جلوه دادن اسلام و مسلمانان است گفت: غرب با ایجاد القاعده، طالبان،گروهها خشن در عراق، پاکستان و افغانستان و برخی دیگر کشورها، از طریق رسانهها آن ها را بزرگ می کنند و بعد به دنبال اهداف خود این ها را به عنوان بیرق به کار می برند و اسلام و مسلمان را نشانه می گیرند.
نائب رئیس مجلس وحدت مسلمین پاکستان با اشاره به این که یکی از موضوعاتی که غرب از طریق رسانه به کار میگیرد جنگ طایفهای و مذهبی و فرقهای و لسانی است، گفت: آن ها در کشورهای مختلف چنین محیطهایی را انتخاب و از طریق رسانه به هدف خود می رسند.
وی با تاکید بر مشترکات مسلمانان و جامعه اسلامی واینکه بر اساس این مشترکات می توان به یک جامعه ایده ال اسلامی رسید، افزود: پیامبر اسلام سرمایه مشترک همه مسلمانهاست و در تایید این حرف می توان به فیلمی که چندی پیش ساخته شد اشاره کرد که و اکنش عجیبی در سراسر جهان نشان داد این جنگ واکنش در پاکستان پدید امد و اکنشی که بر اسس فطرت انسانها بود.
علامه شهیدی گفت: همین رسانه را دنیای غرب در پاکستان به کار برد و همین واکنش فطری مسلمانان را طوری جلوه داد که در دنیا این پیام را ارائه کرد که مسلمانها نمیتوانند با منطق صحبت کنند چون خشن هستند و با خشونت رفتار میکنند.
وی با بیان این که همین رسانه یک روز قبل مسئله توهین آمیز بودن این فیلم را مطرح میکند و روز بعد برخی واکنشهای خشن را که دست نشاندگان دنیای غرب ارائه کردند به نام مسلمانان نشان داد افزود: این رسانه ها طوری وانمود کردند که اصل مسئله پشت پرده افتد و بیش از صد رسانه نشان داد که این ها خشونت طلب هستند.
وی با تاکید بر این که در اعتراض به این فیلم موهن همه فرقهها و گروههای مسلمان باهم متحد و یکصدا بودند، گفت: در کل جهان و در پاکستان دیدیم که حتی گروههایی که با هم عداوت داشتند بدون هیچ درگیری به خیابانها آمدند که نشاندهنده چهره مثبت دین بود اما هیچ رسانهای این امر را نشان نداد در عوض یک شبانه روز مستقیم و غیر مستقیم آتش زدن اتوبوس را که یک سری دست نشانده غرب انجام دادند به تصویر کشید.
وی افزود: در این ماجرا کشورهای غربی به ویژه آمریکاییها یک روز قبل با آن رسانهها جلسه داشتند و پولهایی به آنها داده شد تا همان راهی که آنها نشان داده بودند پیگیری کنند و برای انحراف افکار مردم شاهدبودیم که چگونه از رسانهها استفاده کردند.
وی با اشاره به مجروح شدن دختر 13 ساله افغانی که دچار ترور نافرجام طالبان بود گفت:رسانهها 8 روز بدون وقفه این موضوع را پیگیری کردند به طوریکه انگار هیچ مسئله ای بزرگتر از این مسئله نیست اما هدف انحراف افکار عمومی از فیلم توهینآمیز بود که می خواستند به یک موضوع فرعی پرداخته شود و احساسات مردم را جریحه دار و جریان های دینی را از خط خود منحرف کنند.
وی خاطرنشان کرد: در این عرصه وظیفه ما بسیار سنگین است چون میتوانیم از طریق رسانهها افکار مردم را تعمیر کرده و به طرفی بیاوریم که مسیر درست افکار دینی است بایدا ز رسانههای موجود و یا ایجاد رسانههای جدید مسائل را آ سیب شناسی کرده و به دنبال راه حل منطقی آنها باشیم.
جهانی سازی فرهنگ مهدویت با بهره گیری از تخصص روابط عمومی های مسلمان
حاج حسن کافی مدیرعامل مهدیه تهران در آیین افتتاحیه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی، گسترش فرهنگ مهدویت را با بهرهگیری از ابزارها و فنون و تخصص روابط عمومی های مسلمان عملی دانست.
مدیرعامل مهدیه تهران در سخنانی ضمن بیان این مطلب به تشریح فعالیت های انجام گرفته شده در مهدیه تهران پرداخت و افزود: شهید کافی با استفاده از رسانه منبر و با همت گماردن بر ساخت مکانی برای ترویج فرهنگ مهدویت اقدام به تأسیس مهدیه تهران کرد و پس از شهادت وی در سال 1357 تداوم فعالیت ها و اهداف متعالی شهید احمد کافی مورد اهتمام جدی قرار گرفت.
حاج حسن کافی رییس مجمع مهدیه های سراسر کشور که از او به عنوان چهره ای پرتلاش در وسعت بخشی به فرهنگ اسلامی در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی تجلیل شد، در ادامه سخنان خود با اشاره به وجود بیش از 200 مهدیه در ایران اسلامی و دهها مهدیه در سایر کشورها و همچنین ظرفیت های موجود در روابط عمومی های کشورهای اسلامی، اعلام آمادگی مهدیه تهران را برای ایجاد تعاملات مضاعف با سایر کشورهای مسلمان اعلام کرد.
تمبر دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی رونمایی شد
مراسم افتتاحیه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با رونمایی از تمبر این کنگره همراه بود.
پایان بخش مراسم افتتاحیه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی که صبح امروز در تالار وحدت برگزار شد، رونمایی از تمبر ویژه کنگره بود که با همکاری میان موسسه کارگزار روابط عمومی و شرکت پست جمهوری اسلامی ایران به مناسبت برگزاری دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی به میزبانی ایران اسلامی توسط دکتر کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و دکتر عزیزی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی رونمایی شد.
اهدای نشان ویژه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
در این مراسم از چهرههایی چون دکتر مهدی مظاهری، حاج حسن کافی مدیرعامل مهدیه تهران، محمد حمدان عدنان از مالزی، مهدی باقریان، حسن بشیر، امیدعلی مسعودی و جمیله احمد از مالزی تقدیر به عمل آمد.
سخنرانی های علمی
نوآوری در روابط عمومی، دیدگاه و گرایش های بین المللی
(جان لئپولد شویبروک) رئیس سازمان بینالمللی مشاوره ارتباطات (ICCO)در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی به تشریح و نقش نوآوری در روابط عمومی و دیدگاه ها و گرایش های بین المللی پرداخت.
جان لئپولد شویبروک که از کشور بلژیک برای شرکت در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابطعمومی به ایران آمده است به عنوان اولین سخنران بخش علمی کنگره پس از مراسم افتتاحیه ضمن ارایه مقاله خود، تأثیرگذاری روابط عمومی ها را برای ایجاد تفکرات و نگرش های جدید به ویژه در عرصه بین المللی متکی به نوآوری و بکار بستن عنصر خلاقیت عنوان کرد.
رئیس سازمان بین المللی مشاوره ارتباطات (ICCO) گفت: به گزارش سازمان بينالمللي مشاوره ارتباطات، مشاوره روابطعمومي به رغم وجود نوسان در اقتصاد جهاني رشد كرده است. مشاوره روابطعمومي نيز مانند هر حوزه ديگري در ركود جهاني 2009 متضرر شده است اما پس از رشد دوباره در 2010، در سال 2011 از توسعه اقتصاد جهاني در آن سال پيشي گرفت (در حدود 8/3 درصد).
روابطعمومي بخشي از رشد خود را مديون كنارهگيري از ديگر حوزههاي ارتباطات بازاريابي است. هزينه تخصيص يافته به روابطعمومي در سال 2011 افزايش يافت.
رسانه ديجيتال و اجتماعي، امور همگاني و مديريت بحران و مسأله بيشترين رشد را در سطح جهان داشتند. اين خدمات روابطعمومي براي مدت چهار سال متوالي بهترين چشم انداز رشد را داشتهاند. ارتباطات سازماني نيز يكي از رقبا در سطح بينالمللي بوده است و تقاضا براي آن در ايالات متحده و انگلستان همچنان بالاست.
روابطعمومي بازاريابي مصرفكننده/ علامت تجاري نقش مهمي در بزرگترين بازارها داشته است، به طوري كه يك سوم از درآمد مشاوره روابطعمومي را در سال 2011 در انگستان به خود اختصاص داده است و منبع درآمدي خوبي براي موسسات ايالات متحده نيز بوده است. اين حوزه از خدمات در سال 2012 نيز عملكرد خوبي در اين كشورها داشته است.
از سال 2008 تاكنون تقاضا براي دريافت خدمات روابطعمومي از حوزه انرژي جهاني افزايش چشمگيري داشته است. جستجو براي انرژيهاي جايگزين، كاهش يارانههاي دولتي، قوانين جديد ماليات بر كربن، آزادسازي خدمات عمومي و افزايش قيمت نفت، نياز به روابطعمومي خوب را تقريبا در تمام كشورها افزايش داده است.
تاثیر رسانه های اجتماعی در جامعه اسلامی نیازمند بررسی های عمیق است
دکتر عبدالله عسکری در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی نقش و تاثیر رسانه های اجتماعی بر هویت افراد و بویژه جوامع اسلامی را موضوع مهم ونیازمند بررسی های عمیق دانست.
استادیارارشد دانشکده روزنامه نگاری سلیمان دمیرل دانشگاه آلماتی قزاقستان ، با بیان اینکه پیشرفت های بشر در عرصه به کارگیری فناوری های ارتباطی، زندگی او را دستخوش تحولات جدی ساخته است افزود:ظهور پدیده های اینترنت و وب و امکان برقراری ارتباط در فضای مجازی با سرعت زیاد و نیز رشد و توسعه سریع این فضا در جای جای کره خاکی، در کنار تبدیل شدن رایانه به یک جزء لاینفک در زندگی انسان مدرن، گونه ای متفاوت از تعاملات انسانی و تبادل افکار را رقم زده است.
وی با بیان اینکه تعاملی شدن فضای وب با ایجاد وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی، آغازگر فصلی جدید در ظهور و بروز استعدادهای بشری در قالب بهره گیری از این فضای دوسویه بود و عرصه های جدیدی از ارتباط را در برابر بشر گشود خاطرنشان ساخت: با انتقال اخبار، اطلاعات و یافته های علمی و به بحث و بررسی گذاشته شدن آرا و نظرات در این فضای تعاملی، رشدی دو چندان در عرصه علم و فناوری نصیب بشر شد.
استاد دانشگاه آلماتی قزاقستان،گسترش فضای ارتباطی را موجب بروز تبعاتی برای بشر دانست و گفت: ارتباط در فضای مجازی موجب آن شد که انسان، خود را بی نیاز از معرفی هویت حقیقی خود در همه عرصه ها بداند و در این فضای مجازی، هویتی مجازی را نیز برای خود تعریف کند. لذا انسانی که هویتی مبتنی بر حضور در زمان و مکان و ارتباطات حقیقی اجتماعی را به صورت اکتسابی به دست می آورد، به جعل هویت و تعریف یک "من" جدید از خود پرداخت.
دکترعبدالله عسکری با اشاره به این که انسان تلاش کرد تا برخی آرا و عقاید خود را که نوعا به دلیل همان هویت حقیقی و اکتسابی و برخی محدودیت های ناشی از آن، امکان ابراز و عرضه آن را نداشت، خاطر نشان ساخت: انسان در این شرایط فارغ از نقاب سانسور و خودسانسوری و با هویتی جدید، در فضای مجازی مطرح سازد.اما این همه ماجرا نبود. انسان مجازی، با قرارگرفتن در موقعیت های مختلف و بر حسب نیاز، به تولید "من" های جدید از خود پرداخت که گاه هیچ سنخیتی با هم نداشته و متعارض می نمودند. لذا با نوعی بحران هویت مواجه شد که البته این بحران با در نظر گرفتن هویت حقیقی فرد، او را به یک انسان فاقد تعلقات و ارزش ها در زندگی حقیقی مبدل ساخته است.
روابطعمومي اسلامي نقش مهمی در ترويج بانكداري اسلامي دارد
دکتر غلامحسن تقی نتاج، استادیار دانشگاه امام حسین (ع) در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی به تبیین نقش روابطعمومی در ترویج بانکداری اسلامی پرداخت.
دکتر غلامحسن تقی نتاج، از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با اشاره به ویژگیهای بانکداری اسلامی و توجه ویژه به جایگاه آن پس از بحرانهای مالی اخیر در دنیا گفت: روابطعمومی دانشی نوین است که ماموریت برقراری ارتباط و پیوند وثیق میان سازمانها با محیط اجتماعی آنها را بر عهده دارد که میتواند نقشی موثر و فعال در معرفی بانکداری اسلامی در سطح جهان به ویژه در کشورهای اسلامی داشته باشد.
وی مهمترین نقش روابطعمومیها را در درجه نخست، ایجاد یک هویت برجسته و شناسه متمایز برای سازمان دانست و افزود: روابط عمومی در حوزه بانکداری اسلامی با جایگاه مطلوب و بایدهای خود فاصله بسیاری دارد که این نقیصه تنها از جانب کارکنان این حیطه نیست، بلکه عناصر و عوامل متعددی در این خصوص دخیل هستند.
نتاج خاطر نشان ساخت : بانکداری اسلامی به مثابه نهالی است که در رشد خود به بلوغ و تکامل مورد نظر نرسیده است. از این رو روابط عمومیها برای ایفای نقش در این زمینه باید کارکرد و فعالیتهای خود را به گونهای تنظیم کنند تا این نهال بارور شده و بانکداری بدون ربا به جایگاه مطلوب خود دست یابد.
وی در ادامه به خواستههای مورد انتظار از روابطعمومیها بهمنظور نقشآفرینی در استقرار بانکداری اسلامی پرداخت و تصریح کرد: آگاهیبخشی به مسوولان نظام اقتصادی و بانکی و مردم، اعتمادسازی و باورپذیری در آحاد جامعه نسبت به اجرای بانکداری بدون ربا، نهادینه ساختن فرهنگ بانکداری اسلامی در سطح جامعه، تلاش برای تاثیرگذاری بر سیاستهای عمومی در حوزه بانکی، راهاندازی مراکز مشاوره بانکداری اسلامی در سطح جامعه، مشتریان و کارکنان بانکها، برانگیزاندن روحیه مطالبهگرایانه در بین مشتریان نظام بانکی تا اجرای صحیح و کامل قانون عملیات بانکی بدون ربا از جمله موارد بهرهگیری از ابزار و تاکتیکهای تخصصی برای بازآفرینی مفهوم مثبت بانکداری اسلامی در اذهان عمومی محسوب میشوند.
روابط عمومی ها نقش مهمی در ترويج محصولات اسلامي در دنيا دارند
دکتر جمیله احمد دانشیار دانشگاه سینز مالزی و از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با عنوان این مطلب گفت: بازار محصولات حلال در دنیا در حال حاضر دو تریلیون دلار تخمین زده میشود و بازار جهانی، صدای مصرفکنندگان مسلمان را شنیده است اما هنوز نمیداند که چگونه این بازار را مدیریت نماید لذا کارگزاران مسلمان روابطعمومی برای درک چالش بازار جهانی نیازمند به کارگیری ابزارهای تبلیغاتی استراتژیک هستند.
وی در ادامه افزود: مالزی از سال 1983 وارد حوزه بانکداری اسلامی شده است. از آن زمان تاکنون مالزی دارای سیستم مالی اسلامی و صنعت حلال شده است.
استاد دانشکده ارتباطات دانشگاه سینز مالزی گفت: وزارت بازرگانی مالزی دریافت که فرصت طلایی در بازار حلال جهانی وجود دارد که ارزش سالانه آن 7/2 تریلیون دلار آمریکا است. در سال 2012، ارزش صادرات مالزی در حوزه محصولات حلال به 4/35 میلیارد رینگت رسید.
داعیه داران آزادی بیان ،دنیای واقعی مسلمانان را سانسور می کنند
تيري ميسان، تحلیلگر مشهور فرانسوی و نویسنده کتاب دروغ بزرگ گفت: مدافعان آزادي بيان و گفتمان دموكراتيك به تدريج رسانه ها را از دنياي مسلمانان لبنان، فلسطين، عراق، ليبي، سوريه و ايران) سانسور كردند؛ هر چند كه شبكههاي بسياري را به زبانهاي عربي و فارسي راهاندازي كردهاند.
تیری میسان در گفت و گو با خبرنگار ویژه نامه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی ضمن بیان این مطلب افزود: پيدايش شبكههاي خبر ماهوارهاي و فناوري تصاوير ديجيتال، استفاده رسانه در تبليغات جنگ را به كلي متغير ساخته است. اكنون اين قابليت پخش زنده از رويدادهايي كه هرگز اتفاق نيافتاده است وجود دارد.
میسان با اشاره به اینکه شكل جديد تبليغات سياسي همسوبا شبكههاي ماهواره اي برای القای ضرورت های جنگافروزي است تصریح کرد: سانسور شبكههاي صلحطلب در جنگ رسانه ای با هدف موجه جلوه دادن مهاجم، فاسد نشان دادن حريف مقابل و گالوانيزه كردن ارتش کشورهای سلطه طلب به انجام می رسد.
وی با بیان اینکه اين سيستم جديد تبليغات در دسامبر 1989 و زماني پديد آمد كه يك شبكه محلي آتلانتا سي.ان.ان به يك شبكه خبري ماهوارهاي بينالمللي تبديل شد ، خاطرنشان ساخت:در این تحربف رسانه ای ، بينندگان ميتوانستند به زمين افتادن چائوشسكو را به صورت زنده ببينند. همه چيز با حادثه تيميسوئارا و كشف گورهاي دسته جمعي توسط سي.ان.ان شروع شد كه نشان ميداد قربانيان نظام تحت شكنجه به قتل رسيدهاند.
تیری مسیان افزود:چند روز بعد چائوشسكو در بخارست سخنراني كرد. اما مردم حرف او را با فرياد «تيميسوئارا» قطع كردند. روز بعد، سي.ان.ان صحنه حمله مردم به دفتر مركزي حزب توده را پخش كرد كه در آن تك تيراندازها به سرعت وارد صحنه شدند و به سوي جمعيت شليك كردند وسي.ان.ان ارتش سري ديكتاتور را متهم اعلام كرد.
وی با اشاره به اینکه در نمايي از ديد سوژه، تعقيب و گريز در تسهيلات زيرزميني كه توسط تك تيراندازان استفاده مي شد نمايش داده شد تشریح کرد:اعضاي سابق نومنكلاتورا به آزاديخواه تبديل شدند و به يكباره محافظان انقلاب برخاستند. آنها پس از اعدام چائوسشكو با موافقت جامعه بينالملل قدرت را به دست گرفتند.
نویسنده کتاب پرفروش دروغ بزرگ افزود: به شما نشان ميدهيم كه قبر تيميسوئارا ،هيچگاه وجود نداشته است و اين تنها توافقي ميان مسكو و واشنگتن براي خلاصي از دست چائوسشكو بوده است. تك تيراندازها هيچگاه شناسايي نشدند. روايت دروغ سي.ان.ان توانست اين كودتا را يك انقلاب جلوه دهد.
شبيهسازي بمبباران توسط ايالات متحده طي عمليات "طوفان صحرا" و اینکه جنگ چيزي جز يك بازي ويدئويي بيخطر جلوه نميكند ،موضوع دیگری بود که تیری میسان در گفت و گو با ستاد خبری نهمین کنفرانس بین المللی روابط عمومی ایران به آن اشاره کرد و در این باره اظهار داشت: رويدادهاي جانبي اين تصويرسازي و معكوس كردن توالي زماني اسباب و تجهيزات، نقش و تعادل قدرت ميان دوره پيش و پس از چاوز را در يك تلاش براي كودتا برعكس ميكند.
میسان با بیان اینکه استفاده از تصاوير با وضوح پايين ميتواند دهه آخر اسامه بن لادن را زنده كند و مخاطبي مجازي در دولت بوش ايجاد کند معتقد است: تصاوير با وضوح پايين كه معمولا با موبايل گرفته ميشود، به طور گستردهاي در "انقلاب زعفران" مورد استفاده قرار ميگيرد تا تشخيص تغييرات ناممكن شود.
وی افزود: تعميم افشاگريهاي ادامهدار، خبرنگار حرفهاي را ميانبر ميزند. تحليل تصاوير ديگر غير ممكن است. بنابراين تحميل داستاني نامنسجم از وقايع پس از سانحهاي مانند 11 سپتامبر را در سطح جهاني ناممكن ميسازد.
تیری میسان با بیان اینکه در سال 2012، ناتو عملياتي را براي قطع شبكههاي تلويزيوني سوريه و جايگزين كردن آنها با شبكههاي تقلبي برنامهريزي كرد گفت: این اقدام با این هدف انجام گرفت تا طي يك حمله نظامي عليه دمشق، ويدئوهاي ديجيتال ساختگي از فرار ریيس جمهور بشار اسد و سقوط نظام او منتشر کند.
وی تصریحکرد: قوانين بينالملل تبليغ جنگ و استفاده از ماهواره براي اين شكل از تبليغات را ممنوع كرده است اما تا كنون هيچ كشوري به خود جرأت نداده است تا بدين دليل به دادگاههاي بينالمللي شكايت کند.
اقدامات دولت الكترونيك به شهروندان به منظور شفافيت و پاسخگويي دولت است.
دکتر طوبی هاسدمیرعضو هیات علمی دانشکده ارتباطات دانشگاه غازی ترکیه و سخنران نهمین کنفرانس بین المللی روابط عمومی ایران گفت : اقدامات جديد مربوط به دولت الكترونيك تحت عناوين متفاوتي مانند دولت الكترونيك، دموكراسي الكترونيك و مشاركت الكترونيك قابل تحليل است و اين عناوين ايدههاي چالشبرانگيزي را نيز به دنبال دارند.
وی در ادامه افزود: يكي از نكات مهمي كه علاقمندان به دولت الكترونيك بر آن تأكيد دارند اين است كه به شهروندان امكان دسترسي آسان به دانش مربوط به سياست عمومي ميدهد. علاوه بر اين، سياستهاي اداري از طريق زيرساختهاي ارتباطي ايجاد شده مطابق با دولت الكترونيك به آساني قابل اجراست. از سوي ديگر، مخالفان بر اين باورند كه دولت الكترونيك ميتواند مفهوم نادرستي از شفافيت و پاسخگويي به وجود آورد چرا كه افزودن يا كاستن از اطلاعات دور از چشم مردم به راحتي ممكن است ولی در عین حال ابزار ديجيتال ممكن است موانع مهمي براي دسترسي شهروندان به اطلاعات باشند.
هدف نهایی روابط عمومی رسیدن به تفاهم است
هدف نهایی روابط عمومی رسیدن به تفاهم از طریق گفتن و شنیدن است.
دکتر احمد یحیایی ایلهای از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران روابط عمومی مسلمان عنوان داشت: با ترکیب علوم ارتباطات با اخلاق اسلامی، روابط عمومی اسلامی شکل میگیرد.
وی در ادامه گفت: بر اساس تحلیل محتوای تعاریف کلیدی روابط عمومی، ارزشهای بنیادی روابط عمومی از نظر بنیانگذاران تعاریف مختلفی چون رفتار منصفانه و غیر جانبدارانه، گفتار صادقانه، بیان آزادانه، خدمت متعهدانه، اعمال مسئولانه و آگاهانه از روابط عمومی شده است.
یحیایی ضمن اشاره به مثلث ارتباطات انسانی شامل چشم، زبان و گوش اظهار داشت: اگر روابط عمومی را علم مدیریت ارتباطات انسانی برای دستیابی به تفاهم و با استفاده از مثلث عناصر ارتباطات انسانی بدانیم، میتوان گفت: روابط عمومی، چشم، گوش و زبان یک سازمان است.
وی با بیان اینکه هدف نهایی روابط عمومی رسیدن به تفاهم از طریق گفتن و شنیدن است گفت: وقتی از شنیدن و گفتن صحبت میشود به آداب گفتن و شنیدن خواهیم رسید.
ایله ای در ادامه به تبیین ارزشهای بنیادی روابط عمومی در نهج البلاغه پرداخت و عنوان کرد: امام علی(ع) در گفتارشان صریح، شفاف و با صداقت بودند و به انتخاب آزادانه مردم توجه داشتند.
وی در ادامه به تشریح مدل روابط عمومی اسلامی بر مبنای مفاهیم نهج البلاغه پرداخت و گفت: چشم و گوش به عنوان عناصر مهم در روابط عمومی انسانی، در مدل روابط عمومی انسانی بر مبنای مفاهیم نهج البلاغه، شامل چشم حاکم و چشم عامه میشود و زبان گویا نیز شامل زبان پیامبر، قرآن، مومنین، زبان حاکم و زبان عامه است.
وی گفت: بر اساس مفاهیم نهج البلاغه، بیناترین چشم ها آن است که در دل نیکیها نفوذ کند و پنهان شدن رهبران از چشم مردم، تنگ نظری و کم اطلاعی است.
یحیایی در تبیین گوش در مدل اسلامی روابط عمومی عنوان کرد: در مورد گوش حاکم، حاکم شکایات را میشنود و در مورد گوش عامه، شنواترین گوش کسی است که پندپذیر است.
ایلهای زبان پیامبران را در منظر امام علی(ع)، زبان راستگویی عنوان نمود و گفت: زبان قرآن، نمیفریبد، دروغ نمیگوید و همواره گویاست و در نگاه امام علی(ع) زبان حاکم گمراه نمیکند، تندخویی و پیمان شکنی نمیکند و عیب پوش است و مومنان زبان گفتارشان نرم است و مردم را با القاب زشت نمیخوانند و زبان عامه یاوه نمیگوید و پرحرفی نمیکند.
در پایان، یحیایی مدل اسلامی خود بر اساس مفاهیم نهج البلاغه را مثلث ارتباطات انسانی بر اساس سه محور چشم بینا، گوش شنوا و زبان گویا عنوان نمود و تأکید کرد: بیناترین چشم آن است که در دل نیکیها نفوذ کند، شنواترین گوش، گوشی است که پندپذیر است و بدترین گفتار دروغ است.
روابطعمومي روشي در ارتباطات موثر و مناسب ميان سازمان و جامعه براي تامين شفافيت در جامعه جهاني است
منور سلطان مازومدارنایب رییس انجمن روابط عمومی هند معتقد است: متخصصان روابطعمومي ميبايست با اتكا به قدرت ارتباطات به بالندگي سازمان مورد نظر خود كمك كنند. دنيا در حال تغيير است و اين تغيير سبب شده است تا كشورها براي منافع تجاري مشترك خود به يكديگر نزديك شوند.
وی می گوید: توسعه سريع در حوزه فناوري اطلاعات، ارتباطات و تفريحات و رشد انفجاري بخش خدمات اطلاعات فشرده، اقتصاد دنيا را دستخوش تحول شگرفي كرده است. اين تغييرات جامعه جديدي مبتني بر دانش را بنا كرده است. بدين ترتيب رقابت بينظيري در دنياي تجارت به راه افتاده است. اما اين رقابت همزمان راههاي جديد براي توسعه، استخدام، بازدهي، كارايي و عوامل افزايش رشد اقتصادي به دست ميدهد.
نایب رییس انجمن روابط عمومی هند افزود: در ميان اين تهديدات و فرصتها، ملتها براي جذب مشاركت و سرمايههاي خارجي نيازمند اين هستند كه بهترين باشند. روشهاي جنجالبرانگيز شركتها در دنياي امروز جايي ندارد. تفكر بايد استراتژيك باشد.
وی تصریح کرد: شفافيت نه فقط در دولت بلكه در واحدهاي تجاري و صنعتي يك الزام است. در اين بافت است كه عبارت «حاكميت شركتي» معنا مييابد و بر اهميت آن افزوده ميشود. تا چند سال پيش تنها درباره مديريت شركتي صحبت بود نه حاكميت شركتي. آزاديخواهي در تكامل سريع بخش خصوصي آغاز شد. پايههاي حاكميت شركتي عبارتند از شفافيت، توانمندسازي و پاسخگويي، شهروندي شركتي و مسئوليت اجتماعي.
روابطعمومي روشي در ارتباطات موثر و مناسب ميان سازمان و جامعه براي تامين شفافيت در جامعه جهاني است.
نقش ارتباطات بین الملل اسلامی در شکل گیری و صیانت هویت امت اسلامی
آیت اللهدکتر محسن اراکی، سخنران دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی بر نقش ارتباطات بیناالملل اسلامی در شکل گیری و صیانت هویت امت اسلامی مورد تاکید قرار داد .
آیت اللهاراکی شنبه 18 آذرماه در سخنرانی خود که در تالار وحدت برگزار شد، در جمع اساتید، صاحب نظران و کارگزاران مسلمان داخلی و خارجی ضمن بیان این مطلب افزود: موسساتی که ایجاد و توسعه ارتباطات بینالملل اسلامی را به عهده دارند میتوانند بیشترین و مهمترین نقش را در فعال سازی زمینه های همکاری بین ملل اسلامی در عرصه¬های گوناگون سیاسی اقتصادی فرهنگی ایفا کنند.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، صیانت و حراست از منافع ملل اسلامی در برابر تهاجمات سیاسی نظامی فرهنگی اقتصادی دشمنان جهان اسلام علیه منافع و هویت و موجودیت ملل اسلامی در سراسر جهان را از دیگر کارکردهای روابط عمومی های کشورهای اسلامی بر شمرد و خاطرنشان ساخت: از ویژگی های اسلام برخورداری آن از نظام هماهنگ شایستهها و ناشایسته هاست که در واژگان اسلامی از آن به مجموعه معروف ها و منکرها تعبیر می شود و نظام واحد معروفها و منکرها که مجموعه نظام فرهنگی اسلام را تشکیل می دهد اساس و پایه هویت امت اسلامی است.
آیت الله اراکی فرهنگ هر امتی رامبنای شکل گیری هویت آن امت است قلمداد کرد و اظهار داشت: مقصود از فرهنگ نظام هماهنگ شایسته ها و ناشایسته هاست که مورد پذیرش و قبول جامعه قرار می گیرد.
روابط عمومی ها از ابزارهای مهم توسعه هستند
خدیجه مختارزاده استاد دانشگاه اشراق ولایت هرات– افغانستان و از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی در مقاله ای به تبیین جایگاه روابط عمومی در سازمان های دولتی و غیر دولتی کشور جمهوری اسلامی افغانستان پرداخت.
وی گفت: دنياي امروز دنياي ارتباطات است. در هر ثانيه ميليون ها واحد اطلاعاتي در سطح جهان رد و بدل مي شود. از زماني كه تحولات زندگي بشر سرعت گرفت، نياز به اطلاعات و ارتباطات هر روز افزايش يافت و امروزه داشتن اطلاعات دقيق و به روز از واجبات موفقیت در برنامه ریزی کاری و زندگی است و هر كه بيشتر بداند، موفق تر است چون دانايي = توانايي است.
وی اظهار داشت: روابط عمومي در جايي مي تواند مطرح با شد كه مردم سالاري و پاسخگويي وجود داشته باشد و بايد روح پاسخگويي درون يك جامعه شكل گيرد. يكي از ابزارهاي مهم توسعه، روابط عمومي ها هستند، نقش مهم روابط عمومي در بهينه سازي تصميم گيري هاي سازماني است. روابط عمومي ابزاري در اختيار مديريت است.
وی با بیان این که مهمترین وظیفه روابط عمومی، شناخت افکارعمومی و نفوذ در آن برای جلب رضایت افکارعمومی نسبت به سازمان است که هم در درون سازمان و هم در بیرون از سازمان دنبال می شود، گفت: بی تردید، این وظیفه در قالب مجموعه ای از فعالیت های ارتباطی صورت می گیرد که می توان آن ها را تحت عناوین ارتباطات، امور فرهنگی و نمایشگاه ها، انتشارات، سنجش افکار و تحقیق و برنامه ریزی دسته بندی کرد.
محتارزاده تاکید کرد: امروزه روابط عمومی در چارت تشکیلاتی سازمان های دولتی و غیر دولتی از جایگاه خاصی برخوردار است و منحیث یکی از دروس دانشگاهی به خصوص در دانشکده های ژوزنالیزم در سرتاسر دانشگاه های کشور تدریس می شود.
روابط عمومي اسلامي نقش مهمی در مدیریت بحران دارد
پدر علم فناوری اطلاعات ایران از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی معتقد است: روابط عمومي اسلامي با استفاده از ارتباطات و رسانه هاي جديد می تواند نقش مهمی در مدیریت بحران ایفا نماید.
دکتر علی اکبر جلالی با بیان این مطلب که بحران يكي از مهم ترين مسائل بازدارندگي توسعه كشورهاي اسلامي است، گفت: ارتباطات، هسته اصلي موفقيت روابط عمومي اسلامي براي غلبه بر بحران از طريق كنترل نمودن جريان اطلاعات قبل از بحران، در زمان بحران و بعد از بحران مي باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علم وصنعت ایران در ادامه افزود: قابليت انتشار اطلاعات دقيق توسط روابط عمومي هاي كشورهاي مسلمان به مردم، مسئولان منتخب و رهبران گروه های اجتماعی و رسانهها، سبب كاهش خطر، محافظت از جان و مال مردم و تسريع بازسازي بحران ها می شود.
وی در ادامه تصریح کرد: با ظاهر شدن رسانه هاي برخط مانند سايت ها، پست الكترونيك، وبلاگ ها، پيام هاي متني، تلفن همراه تصويري و افزايش نقش روابط عمومي در انتقال اطلاعات سريع از يك روابط عمومي اسلامي به روابط عمومي اسلامي ديگر و تعريف جديد، قانون مديريت بحران تغيير يافته است.
پیام دهندگان بصیر دینی الگویی برای روابط عمومی های اسلامی هستند
دکتر غلامعلی افروز روانشناس پیشکسوت و استاد ممتاز دانشگاه تهران معتقد است: متّصفشدن به صفات مطلوب مربیان بزرگ و ماندگار و پیام دهندگان بصیر و وارسته، روابط عمومی های اسلامی را در انجام وظایف و رسالت های خطیر پیام رسانی یاری می دهد.
وی در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی ضمن ارایه مقاله خود گفت: پیامهای حاصل از ارتباطات بینفردی و تعاملات اجتماعی زمانی بیشترین اثربخشی را به همراه خواهد داشت که علاوه بر آن که در حوزه شناختی، آگاهی بخشی و دانشافزایی عمومی و تخصصّی مؤثر واقع میشوند، به لحاظ مؤلفههای متناسب شناختی و احساسی، در قلمرو باورها و تعهدات فردی و مسئولیت پذیری اجتماعی بیشترین تأثیر را داشته باشند.
وی با بیان اینکه انسان اصالتاً موجودی است اجتماعی خاطر نشان ساخت: تحوّل مطلوب حیات فردی، خانوادگی و اجتماعی انسان در گروه تعاملات بینفردی و ارتباطات بایسته اجتماعی است و توان و مهارت برقراری ارتباط متقابل، مؤثر، مفید و اثربخش با دیگران از اصلیترین ویژگی های انسان های هوشمند، دلآرام و متعالی است.
دکتر افروز با اشاره به اینکه همه تعاملات بینفردی و ارتباطات و روابط اجتماعی خواسته و ناخواسته، مستقیم و غیرمستقیم متضمن انتقال "پیام" است اذعان داشت: هر قدر این پیام جالب، جاذب و متناسب با ویژگی ها و نیازهای فطری و حرفهای مخاطبان بوده و در حوزه تغییر یا تقویت باورها و نگرش ها اثربخش باشد از بیشترین ارزشمندی برخوردار خواهد بود.
وی افزود: والاترین مهارت و شناختی معلم، مربی و مدیر بصیر روابط عمومی در این است که بتواند با تولید و تدوین پیامی با مناسبترین و خوشایندترین محتوا به گونهای همزمان حوزه هنر و احساسی (تعهدی) مخاطبان را متأثر ساخته تا زمینه لازم برای تکوین بازخوردها و باورهای ایشان نسبت به موضوع یا مسئله موردنظر فراهم شود.
استاد ممتاز دانشگاه تهران ، پدیدار شدن رفتارهای فردی و اجتماعی را در بستری از چگونگی، غنا و قوّت نگرش ها و باورهای ممکن دانست و گفت : پیامهای حاصل از ارتباطات بینفردی و تعاملات اجتماعی زمانی بیشترین اثربخشی را به همراه خواهد داشت که علاوه بر آن که در حوزه شناختی، آگاهی بخشی و دانشافزایی عمومی و تخصصّی مؤثر واقع میشوند، به لحاظ مؤلفههای متناسب شناختی و احساسی، در قلمرو باورها و تعهدات فردی و مسئولیت پذیری اجتماعی بیشترین تأثیر را داشته باشند.
دکتر افروز شناخت هرچه بیشتر ویژگی های شخصیتی مخاطبان و باور و اذعان قلبی را از اصول مسلّم ویژگی های روانشناختی بر شمرد و تصریح کرد: محبتپذیری و اخمگریزی، تکریمطلبی و تحقیر ستیزی، تأییدطلبی و تکذیب گریزی، آشنایی کافی به اصول و روش های تولید و پردازش روانشناختی پیام های متناسب، انتخاب دقیق موقعیتها و شرایط مطلوب انتقال پیام، مسلّح شدن به بیشترین و مؤثرترین روش های انتقال پیام و بالاخره متّصفشدن به صفات مطلوب معلمان و مربیان بزرگ و ماندگار و پیام دهندگان بصیر و وارستهای که در یک نگاه شخصیت ایشان آمیزهای است از عطوفت، محبت و منطق و استواری، میتواند ما را در انجام وظایف و رسالت های خطیر پیام رسانی و قدرت، مهارت و مدیریت روابط عمومی یاری دهد.
کارگزاران مسلمان روابط عمومی می توانند دین اسلام را به سرعت گسترش دهند
محمد حمدان عدنان استاد دانشگاه سباح مالزي و از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی بر این باور است که : کارگزاران مسلمان روابط عمومی بيترديد با تلاشهاي خود اسلام را به سريعترين دين در حال گسترش در دنيا تبديل كردند.
وی تاکید کرد: كارگزار ان مسلمان روابطعمومي باید به شيوهاي موثرتر نسبت به حملات وارده به اسلام و پيامبر واكنش نشان دهند و درك بهتري از اين دين مبين را ترويج دهند.
معاون انجمن ترويج حقوق بشر مالزی در ادامه ضمن اشاره به انتشار فیلم موهن درباره پیامبر اکرم (ص) گفت: در اواخر قرن 20 و اوايل قرن 21، تصوير زيباي اسلام و مسلمانان همواره به چالش كشيده شده است؛بنابراین واکنش مسلمانان هر چه پيشروانهتر و رسانه-آگاه باشد، اعاده حيثيت و حفظ يكپارچگي اسلام سهلتر خواهد بود.
روابط عمومی های اسلامی برای اتحاد جهان اسلام تبلیغ اسلام کنند
دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور عالی امور بین الملل مقام معظم رهبری در دومین روز از برپایی دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی گفت: رسالت اصلی روابط عمومیهای اسلام مقابله با هجمه های فرهنگی غرب با تبلیغ اسلام است و در این راه هراسی از هیچ ملامتی نباید داشته باشند.
دکتر ولایتی با اشاره به مکاتب مختلف سیاسی که در زمان های مختلف در کشورهای اسلامی حاکم بوده اند گفت: هیچ مکتب سیاسی به جز اندیشه های اسلامی و مکتب اسلامی در کشورهای مسلمان به پیروزی نخواهد رسید.
مشاور عالی بین الملل مقام معظم رهبری با اشاره به این که نظامهای سلطه با قصد منزوی کردن دین در جوامع بشری به دین ستیزی و ترویج اومانیسم می پردازند در تشریح تعابیر جهان غرب از اومانیسم گفت: اومانیسم غربی به قیمت تأمین رفاه مردم اروپا و آمریکا، به ذلت نشاندن دنیا و غارت اموال سایر ملت ها را توجیه می کند. به عنوان مثال حضور ناوگان آمریکا در خلیج فارس را به بهانه تأمین منافع ملت آمریکا موضوعی طبیعی جلوه می دهند.
وی افزود: آن ها قوانین و ارزشها را آن گونه که می خواهند تفسیر می کنند و هر کسی مخالف آمریکا باشد از نظر آن ها مخالف حقوق بشر است.
دکتر ولایتی با اشاره به این که دموکراسی موردنظر آنها باید مطابقت با اهداف و منافع آمریکایی ها داشته باشد، تصریح کرد: در کشورهایی که بخواهند با دموکراسی مستقل خود در برابر غرب ایستادگی کنند از نظر آن ها دموکراسی محسوب نمی شود چرا که کشورهای مستقل ارزشهای غرب را قبول ندارند.
وی با بیان این که دموکراسی که در آن دینداری محور حرکت باشد دموکراسی مورد پذیرش غرب نیست، به ذکر رویدادهای تاریخ که حاکی از روحیات استعماری و سلطه طلبانه غرب است، افزود: علم، فرهنگ، تبلیغات و روابط عمومی ابزاری در دست غرب است تا اهداف شوم خود را با کمک این ابزار محقق سازند.
دکتر ولایتی خاطرنشان ساخت: علم اسیر سلطه طلبان است. آن ها فرهنگ، تبلیغات و روابط عمومی را اسیر کرده اند و در هر کجا که بحث احیای اسلام و ارزشهای دینی مطرح است به شدت با آن مقابله می کنند.
وی با بیان این که تمامی مکتبهای غیراسلامی از جمله مکتب کمونیسم و لیبرالیسم در کشورهای اسلامی شکست خورده اند، تصریح کرد: نظام های سیاسی غیراسلامی در کشورهای مختلف به بن بست رسیده است و وعدههای سراب گونه این نظامها کارایی خود را از دست داده است.
دکتر ولایتی با اشاره به بحارنهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در کشورهای اروپایی پیشنهادهای اتحادیه اروپا برای رفع مشکلات کشورهایی نظیر یونان را تحمیلی قلمداد کرد.
وی افزود: در تمامی کشورهای مسلمان، مکاتب غیراسلامی به لحاظ عقلی و نقلی مقبولیت ندارند و بیدرای اسلامی که از سوی غرب به بیداری عربی تعبیر می شود در راستای مقابله با اسلام خواهی مردم جهان اسلام است.
دکتر ولایتی با بیان اینکه برخی واقعیت ها مثل خورشید غیر قابل انکار هستند، گفت: بیداری اسلامی از کشور ایران اسلامی شروع شد و اینک ایران اسلامی پرچمدار وحدت جهان اسلام است.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بین الملل با تأکید بر نقش روابط عمومی های اسلامی در ایجاد وحدت میان کشورهای اسلامی گفت: کشورهای اسلامی در حساس ترین و غنی ترین سرزمینها واقع شده اند و یک چهارم جمعیت جهان مسلمان است که با وحدت و همدلی می توانند یکی از قدرت های بزرگ دنیا را در سایه بازگشت به اسلام و وحدت اسلامی به وجود آورند.
دکتر ولایتی از روابط عمومی ها خواست تا با تبلیغ اسلام در ایجاد اتحاد مسلمانان نقش آفرینی کنند و در این باره گفت: روابط عمومی های کشورهای مسلمان آنچه را که مردم به آن معتقدند و به نفع مسلمانان و جهان اسلام است تبلیغ کنند و از ملامت هیچ کسی هراسی به دل راه ندهند.
اسلام، رسانه اجتماعي و بازاريابي
شفیق بصری مدرس دانشگاه پارامادینا جاکارتا و کالج لندن روابط عمومی جاکارتا سخنران دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی در دومین روز از برگزاری کنگره به تشریح رسانه اجتماعي و بازاريابي، توانمندسازي مردم با آموزهاي از اندونزي پرداخت.
شفیق بصری آسگاف ضمن ارایه مقاله خود در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با بیان اینکه رسانه اجتماعي به تازگي جايگاه خود را به عنوان ابزاري قدرتمند در برنامه كار اجتماعي سياسي اندونزي تثبيت كرده اند گفت: اكتبر سال گذشته، رئيس جمهور اندونزي، سوسيلو بامبانگ يودهويون به جدايي كميسيون ريشهكني فساد و نيروي پليس ملي اندونزي اشاره كرد و از رسانه اجتماعي به عنوان وسيلهاي براي ارتقاء افكار عمومي نام برد.
وی افزود: رئيس جمهور کشور اندونزی نشان داد كه دولت به آرمانهاي آنلاين مردم گوش فرا داده است و در طول ماه اكتبر تنها هاشتگ #SaveKPK به چيزي حدود 9 ميليون كاربر اينترنت رسيد.
مدرس دانشگاه پارامادینا جاکارتا و کالج لندن روابط عمومی جاکارتا با اشاره به اینکه اينترنت همه چيز را در زندگي ما تغيير داده است خاطرنشان ساخت: رسانه اجتماعي ارتباطات ميان سياستمداران يا علامتهاي تجاري و مخاطبان يا ميان مخاطبان و مصرفكنندگان را تغيير داده است وارتباطات دوسويه و افقي شده است
شفیق بصري آسگاف با بیان اینکه درك مردم درباره علامت تجاري شما حاصل تجربه آنها درباره شماست كه به اشتراك گذاشته ميشود، نه تبليغات و بازاريابي شما خاطرنشان ساخت: مردم امروزه درباره همه چيز در رسانه اجتماعي بحث ميكنند. آنها تجربيات خود را به اشتراك ميگذارند، سوال مطرح ميكنند و علامت تجاري شما را در اين محيط به ديگران توصيه ميكنند.
وی با اعتقاد به اینکه دموكراتيك شدن محتوا همچنين موفقيت، «قابليت اشتراك» و انتشار اخبار را سبب شده است تصریح کرد: ميزگردها و شبكهها ی رسانه اجتماعي به اجتماع امكان ميدهد تا نحوه برخورد شما با خود را هدايت كنند، اكنون ديگر همه چيز به آنها بستگي دارد. ما با كاربران روبرو هستيم نه توليد كنندگان.
وی افزود:رسانه اجتماعي همچنين شما را وا ميدارد تا به عنوان يك فرد و نه يك بازارياب يا توليدكننده در آن مشاركت نماييد. بنابراين، نيازمند ژرفاي جديدي از درك، تخصص و دانش است تا روابط معناداري ميان مشتريان، تأثيرگذاران و شركت و محصولي كه عرضه ميكنيد برقرار نمايد. ما اكنون از طريق گوش دادن و مشاركت نمودن ياد ميگيريم.
مدرس دانشگاه پارامادینا جاکارتا و کالج لندن روابط عمومی جاکارتا با اشاره به تغييرات بنياديني كه در دنياي ارتباطات و رسانه به وجود آمده است اذعان داشت: كارگزاران مسلمان روابطعمومي نيز مانند هر متخصص ارتباطات ديگري بايد روابطعمومي و بازاريابي را با تكنيكها و استراتژيهاي جديد مقام سازند.
وی افزود: ارتباط گران مسلمان نه تنها بايد از طريق تمامی شبكهها پيامرساني كنند بلكه بايد هميشه گوش فرا دهند و مشاركت کنند. شفیق بصری پاسخ به این پرسش که ، چگونه ميتوانیم گوش دهيم، دخالت كنيم، اولويتبندي كنيم و در اجتماعاتي كه بر توسعه، شهرت و روابط ما تأثيرگذار هستند، به عنوان يك فرد و يك متخصص رشد كنيم؟ را از مهم ترین كارگزاران مسلمان در حوزه توانمندسازي مردم قلمداد کرد.
خلق يك تصوير خوب از باور اسلامي
استاد گروه تلويزيون، راديو و روابطعمومي دانشگاه ملي ال.ان. گوميلو يوراسيان در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی درسخنرانی خود به موضوع خلق يك تصوير خوب از باور اسلامي پرداخت.
" انایگول نورژان از سخنرانان دومین روز برگزاری کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی قزاقزستان كشوري است كه در طول 70 سال حكومت اتحاد جماهير شوروي به ناچار تحت سلطه ايدئولوژيهاي كافرانه به سر برده است. بنابراين، مردم قزاقزستان به تدريج قوانين شريعت را فراموش كردند. اما پس از فروپاشي شوروي، به راه و رسم مسلماني خويش بازگشتند. در آن زمان مردم هنوز درك روشني از دين نداشتند و تنها مطالب اندكي از قرآن به گوش آنها رسيده بود. چنين شرايطي به انواع و اقسام گرايشات مذهبي فرصت داد تا در اين سرزمين توسعه پيدا كنند. بسياري از جوانان بر سر دو راهي بودند كه كدام گرايش مذهبي را انتخاب نمايند و برخي از آنها به گروههاي نامعلومي پيوستند. همچنين عدهاي عقيدهاي متفاوت برگزيدند. اما در حال حاضر شرايط بهبود يافته است. امروزه قزاقزستان سهم بزرگي در ايجاد تحمل و هماهنگي ميان-ايماني دارد. به رغم اين موضوع، اين نگراني وجود دارد كه در برخي كشورهاي غربي با استفاده از فناوريهاي خاص روابطعمومي، تصوير نادرستي از اسلام ارائه شود. در اين رابطه بايد خاطر نشان كرد كه تبليغات اسلامي در اينترنت در مقابل روابطعمومي سياه وجود ندارد. با باور من بايد مدل دقيق و چشمانداز مشتركي از به اشتراك گذاشتن عقايد اسلامي توليد شود. براي حل اين مسأله طرحهاي پيشنهادي به شرح زير وجود دارد:
-براي كار كردن در چنين محيطي، موسسات آموزش عالي كشورهاي مسلمان بايد با اتكا به مهارتهايي همچون تسلط به چند زبان و برخورداري از فرهنگ بالا، متخصصان روابطعمومي را خاموش سازند؛
- متخصصاني كه در حوزه عقايد اسلامي فعاليت ميكنند بايد از دانش كافي درباره رسانه اجتماعي برخوردار باشند؛
- براي روشنگري جنبههاي دموكراتيك، فرهنگي و انساني عقايد اسلامي، بايد مفهوم مشخصي را بيافرينند؛
- براي ايجاد و ترويج تصويري مطلوب از مسلمانان روشنفكر در سطح ملي و بينالمللي، بايد اطلاعات بيشتري را درباره چنين افرادي به اشتراك بگذاريم؛
- براي توسعه فرهنگ اسلامي بايد تا حد امكان از گفتمان سياسي سود جست
- با در نظر گرفتن اين حقيقت كه نيمي از مخاطبان را زنان تشكيل ميدهند، برنامه خود را در سطح بينالمللي اجرا كنيد تا در توسعه استعدادهاي زنان سهيم باشيد؛
- فرصتهاي بيشتري را براي يادگيري مسلمانان جوان فراهم آوريد.
آرزوی هر کارگزار روابط عمومی مسلمان حرکت در صراط مستقیم است
پدر مدیریت ارتباطات کشور گفت: در فرهنگ اسلامی حفظ معرفت دینی و خدمتگذاری به امت اسلامی جایگاه ویژهای دارد و آرزوی هر کارگزار روابط عمومی مسلمان حرکت در صراط مستقیم و خدمت به خلق و رضای الهی است.
علی اکبر فرهنگ در دومین روز از کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با بیان اینکه در هر جامعه و سازمان اقتصادی تلاش میشود که ضمن دستیابی به هدفهای سازمانی و سودآوری، رضایت شهروندان و مشتریان جلب شود گفت: در جوامع اسلامی این مهم، بسیار مورد توجه بوده و میباشد و اساس جوامع اسلامی بر خدمتگذاری و رضایت خلق خداست و رفتار و سیره پیامبر اسلام(ص)، ائمه اطهار(ع) و مسلمین در تاریخ اسلام موید این مطلب بوده است.
پدر مدیریت رسانه کشور با اشاره به این که روابط عمومی حرفهای در حال رشد درسراسر جهان است، در تعریف روابط عمومی گفت: روابط عمومی دانشی است که به وسیله آن، سازمانها آگاهانه میکوشند به مسئولیت اجتماعی خویش عمل کنند تا بتوانند تفاهم و حمایت کسانی را که برای موسسه اهمیت دارد بدست آورند.
وی افزود: در جوامع اسلامی نیز شاهد بودهایم که از بدو تشکیل جامعه اسلامی و در طول تاریخ تمدن اسلامی وظیفه همه مومنین و مومنات همین بوده است.
فرهنگی در تعریف خود از اسلام گفت: مفهوم اسلام رویکردی جامع از انسانیت و ابدیت انسان است و نظام اسلامی نظامی جامع از حیات انسان بر روی زمین است که در برگیرنده روحی ازلی و ابدی بوده و در قلمرو وحی الهی ره میپوید.
وی در ادامه با بیان اینکه ما معتقدیم به جهان آمدهایم که گرهای از خلق بگشاییم، عنوان داشت: در تفکر اسلامی همهبا هم برابر و در عین حال متفاوت هستیم و رابطه بین انسانها مبتنی بر عدل و داد و درستی است و در برابر دیگران و خدا مسئولیم و خداوند حساس نسبت به محرومان است.
پدر مدیریت رسانه کشور با اشاره به ارکان اسلام و آزادی اندیشه در آن گفت: همه اینها برای نزدیکی به خدا و اطاعت از اوست.
فرهنگی فرآیند روابط عمومی را شامل پژوهش، کند و کاو، اجرا، ارتباطات و ارزیابی دانست و افزود: کارگزاران روابط عمومی مسلمان نیز برای اجرای وظایف خود باید همین فرآیند را در نظر بگیرند.
وی پس از بررسی اجزا و عناصر روابط عمومی و اشاره به این که مدیران روابط عمومی مشاوران امینی برای سازمانشان هستند، گفت: وظیفه روابط عمومی ایجاد فضایی مناسب برای تحقق پنج اصل کارساز مدیریتی است و روابط عمومی سازمانهای اسلامی نیز باید در همین راستا تلاش مضاعف داشته باشند.
فرهنگی در تبیین جوهره روابط عمومی اسلامی اظهار داشت: در یک سازمان یا جامعه اسلامی جوهره حاکم بر هدفها و خواستههای آن جامعه یا سازمان مبتنی بر شریعت و قرآن مجید است و در چارچوب جزییتر و عمیقتر بر سنت یا احادیث و سیره باقی مانده از پیامبر اعظم(ص) و ائمه اطهار(ع) است و این جوهره روابط عمومی اسلامی است.
وی در ادامه افزود: در فرهنگ اسلامی حفظ معرفت دینی و خدمتگذاری به امت اسلامی جایگاه ویژهای دارد و آرزوی هر کارگزار روابط عمومی مسلمان حرکت در صراط مستقیم و خدمت به خلق و رضای الهی است.
پدر مدیریت رسانه کشور در جمع بندی پایانی خود خاطر نشان کرد: کسب و کار در نظام اسلامی هر چند در طی سود و منفعت دنیوی است اما در اصل رضای الهی را مقدم بر هر چیز میداند و در جهت آن میکوشد.
روابط عمومي ها باید خدمتگذار مردم باشند
روابطعمومي ها در نظام اسلامی علاوه بر خدمتگذاري به مردم باید براي جلب رضايت آنها تلاش کنند.
پدر مدیریت رسانه ایران از سخنرانان دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی با بیان این مطلب، گفت: در نظام اسلامی، روابطعمومي ها علاوه بر خدمتگذاري به مردم و تلاش براي جلب رضايت آنها، باید رضاي خداوند و خواسته شريعت را نيز عميقا در نظر داشته باشند.
دکتر علی اکبر فرهنگی در ادامه افزود: اجراي فعاليتهاي روابطعمومي در هر شركت و يا جامعه مبتني بر هدفهاي سازماني و يا آرمانهاي ملي و اجتماعي است بطوری که تمامی تلاشها مصروف دستيابي به ايجاد روابط مؤثر با مخاطبان مختلف است كه براي شكلدهي و ابقای يك تصوير ذهني خوشايند و ايجاد يك اشتهار آبرومند به جوشش درميآيند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: در فرهنگ اسلامي حفظ معرفت ديني و خدمتگذاري به امت از مهمترين هدفهاي سازمانها و سياستهاي مورد نظر است و از طريق آنها مسئولان به خدمت به خلق ميپردازند و اين آرزوي آنهاست كه مورد پذيرش خداوند و مردم واقع شوند. بنابراين، ميتوان گفت كه هدف هر فعاليت تجاري و يا اجتماعي توجه به شرع و گسترش حيات مذهبي است.
مراسم اختتامیه
بیداری اسلامی بزرگترین چالش سلطه جهانی غرب است.
حجت الاسلام ˈیوسف واعظیˈ وزیر مشاور رییس جمهوری افغانستان با بیان این که بیداری اسلامی در ایران به شکل نظام سیاسی رخ داد و سایر نظام های سیاسی جهان را متاثر کرد، گفت: بیداری اسلامی بزرگترین چالش سلطه جهانی غرب است.
حجت الاسلام ˈیوسف واعظیˈ در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی که در تهران برگزار شد، افزود: بیداری اسلامی از حوزه نفوذ مدیریت سیاسی و دیپلماتیک غرب کاسته است و جدی ترین تهدید برای لیبرال دمکراسی است.
وی حضور قدرتمند بیداری اسلامی با محوریت جمهوری اسلامی ایران را متحول کننده معادلات قدرت در روابط بین الملل دانست و گفت: این الگو در شکل مردم سالاری دینی در نظام حاکم جهانی ظهور یافت.
واعظی به توطئه هایی که نظام سلطه در متوقف کردن نهضت بیداری اسلامی مورد استفاده قرار داده اشاره کرد و افزود: بی هویت سازی نهضت اسلامی و در هم شکستن اسلام سیاسی به گونه ای که رفتارهای اسلامی را در غالب تروریسم معرفی کند، یکی از توطئه های غرب است.
وزیر مشاور رییس جمهوری افغانستان، انقلاب اسلامی ایران را بر بنیاد ارزش های دینی با تکیه بر شیوه های دموکراسی توصیف کرد و افزود: این انقلاب الگوی مبارزه با استعمار را به نمایش گذاشت و برای اولین بار اصطلاح امت اسلامی را در ادبیات سیاسی جهان وارد کرد .
وی اضافه کرد: انقلاب اسلامی ایران الگویی است که با وجود حضور قدرت های سلطه گر به تقویت حوزه نفوذ خود ادامه داد و توانست حوزه نفوذ خود را از منطقه به جهان گسترش دهد.
وزیر مشاور رییس جمهور افغانستان با اشاره به حضور 10 ساله نظامی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی غرب در افغانستان اظهار کرد: با وجود حضور قدرتهای بیگانه در افغانستان هیچ گاه حاکمیت استعماری در این کشور تحقق پیدا نکرد و مردم دست از بیگانه ستیزی برنداشتند.
واعظی ادامه داد: نقطه آغاز بیداری مردم افغانستان، بیداری ایران اسلامی و کشور مصر به عنوان بخش های شیعی و سنی بیداری اسلامی بوده است.
کوتاهی رسانه ملی برای انعکاس اخبار کنگره
دبیر کمیتهی علمی دومین کنگرهی جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی معتقد است که رسانهی ملی و بسیاری از خبرگزاریهای بزرگ، برای انعکاس خبر این کنگره کوتاهی کردند.
حسن بشیر بیان کرد: بسیاری از همایشهایی که از این کنگره کوچکترند توسط رسانهها پوشش داده میشوند، اما کنگرهای با این وسعت مورد کملطفی رسانهها قرار گرفت.
وی با بیان اینکه این کنگره مقدمهای برای ورود به بحث مهم روابط عمومی اسلامی است، اظهار کرد: تصور کمیتهی علمی این است که حرکت مهمی را به برکت نام اسلام انجام دادهایم. امیدواریم با تعهد و اعتقاد به اصول اسلامی این حرکت جهانی شود.
او با اشاره به وعدهی رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مبنی بر قانونمندی روابط عمومیها، ادامه داد: مسألهی رسیدگی قانونی اگر بهصورت عملی اجرا شود، دستاورد بزرگی است.
بشیر با اشاره به توجه جدی دانشگاهها و حوزهی علمیهی قم به این کنگره، گفت: روابط عمومیها در این چند سال با حضور نداشتن مسئولان در جلسات روابط عمومیها، با محرومیت روبهرو بودهاند. یکی از دستاوردهای این کنگره توجه به شناخت بافتهای فرهنگی است که باید در روابط عمومیها مورد توجه قرار گیرد.
او با اشاره به دو موضوع حقوق بشر و آزادی، اظهار کرد: این دو موضوع مهم بهعنوان یک چالش اصلی در روابط عمومیها وجود دارند و وظیفهی ما این است که صدای بلند روابط عمومیها بهقدری بلند شود که بتواند چهرهی نورانی اسلام را روشن کند.
وی اضافه کرد: ایجاد یک شبکهی مجازی برای توسعهی روابط عمومی اسلامی الزامی است و با توجه به ظرفیتهایی که وجود دارد، ما باید در این بخش سرآمد باشیم
در ادامه دکتر حسن بشیر دبیر کنگره در سخنانی با اشاره به شرکت نکردن مسئولان در این کنگره گفت: محرومیت روابط عمومی ها در ایران از نبود همین حضور مشخص می شود و به نظر من بد نبود سمیناری هم برای مدیران دولتی شاغل در بخش های غیر از روابط عمومی برگزار می شد تا صدای فعالان این بخش به گوششان برسد.
بشیر همچنین با اشاره به ماجرای انتشار فیلم موهن به ساحت پیامبر اکرم(ص) گفت: وظیفه روابط عمومی ها در چنین مواردی تنها اعتراض نیست. آنها باید چهره متعالی اسلام را تبیین کنند و در کنار آن شناخت صحیح نسبت به اسلام هم از بعد اسلامی و هم از بعد درونی و بیرونی برای سایر جوامع ایجاد کنند.
بشیر همچنین خواستار ایجاد شبکه مجازی برای روابط عمومی های اسلامی و نیز تشکیل اتحادیه روابط عمومی های مسلمان وتبیین منشور اخلاقی برای آنها شد و گفت: امیدوارم در کنار بیداری اسلامی شاهد بیداری فرهنگی و ارتباطی اسلامی نیز در جهان باشیم و روز به روز حمایت کشورهای اسلامی بیشتری را از توسعه حوزه ارتباطات ببینیم.
آیین تجلیل از دکتر علی اکبر فرهنگی
چهارمین جایزه دکتر نطقی به فرهنگی رسید
مراسم اعطای چهارمین جایزه سالیانه دکتر حمید نطقی بنیانگذار روابط عمومی ایران به دکتر علی اکبر فرهنگی پدر مدیریت رسانه ایران تعلق گرفت.
در مراسم اعطای این جایزه که همزمان با مراسم اختتامیه کنگره همراه بود از مقام شامخ دکتر علی اکبر فرهنگی تجلیل شد.
دکتر فرهنگی عصر جدیدی را در علم ارتباطات بنا نهاد
دکتر باقر ساروخانی درمراسم اختتامیه دومین کنگره روابط عمومی کارگزاران مسلمان در تجلیل از مقام دکتر فرهنگی گفت:دکتر فرهنگی عصر جدیدی را در علم ارتباطات و روابط عمومی بنا نهاده است .
وی ،استعداد بالا ،توان پردازش و تبدیل آن به انگیزش را یکی از خصایص بارز و کارامد فرهنگی دانست.
این استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه افزود: از اصول محوری حرکتدکتر فرهنگی بازگشت به خویشتن ، اسلام و فرهنگ اصیل ایرانی است
ساروخانی وی را فرزند ارتباطات و روابط عمومی ایران خواند و افزود :دکتر فرهنگی کار آفرین برتر علم ارتباطات است که بسیاری از رشته های جدید ارتباطات را به وجود آورده است .
گفتنی است دکتر علی سمیعی نیز از دیگر سخنرانان این برنامه بود که در سخنانی به ذکر تلاش ها و خدمات ارزنده دکتر فرهنگی پرداخت.
در پایان این مراسم نیز لوح و تمبر یادبود فرهنگی از سوی این کنگره به وی اهدا شد.
لازم به ذکر است: جايزه دكتر نطقي بنيانگذار روابط عمومي ايران، جايزهاي است كه به منظور اداي احترام به دكتر نطقي و پاسداشت ارزش هايي كه او از آن ها حمايت ميكرد، توسط موسسه کارگزار روابط عمومی و دبيرخانه دائمي کنفرانس بين المللی روابط عمومی ايران در سال 1383 بنیانگذاری شده است.
جايزه دكتر نطقي نخستين بار در سطح بين المللي در سال 1383 در مراسم برگزاري اولين كنفرانس بين المللي روابط عمومي ايران به پروفسور كاظم معتمدنژاد پدر علوم ارتباطات نوين ايران، در سال 1384 طي مراسمي به پروفسور جيمز گرانيگ استاد ممتاز روابط عمومي در گروه ارتباطات دانشگاه مريلند كالج پارك آمريكا و مبدع نظريه «تعالي» و در سال 1388 به دکتر علی اکبر جلالی پدر علم فناوری اطلاعات ایران اعطا گرديد و دكتر علی اکبر فرهنگی چهارمین دريافت كننده اين جايزه بزرگ روابط عمومي بود.
معرفی برگزیدگان دومین کنگره کارگزاران مسلمان روابط عمومی
در آیین اختتامیه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی از مدیران کل روابط عمومی های وزارت نفت ، بانک شهر ، بانک توسعه تعاون، موسسه مالی و اعتباری صالحین (بانک آینده)، شرکت منابع آب و نیروی ایران، سازمان فنی و حرفه ای کشور، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، سازمان هواپیمایی کشوری "هما"، سازمان دامپزشکی کشور، بانک قوامین ، بانک تجارت، بانک مهر اقتصاد، بانک سپه تجلیل به عمل آمد.
در بخش استانی نیز مدیران کل روابط عمومی شهرداری رشت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، شهرداری های اهواز و اراک و شرکت آب و فاضلاب تهران تجلیل شدند.
در بخش بین الملل نیز مدیر کل روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه به خاطر برگزاری 29 دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم و مدیر کل سازمان بورس و اوراق بهادار به خاطر اجرای طرح بنیادین روابط عمومی و مدیر کل روابط عمومی پست بانک ایران به خاطر مسئولیت اجتماعی حاصل جایزه سازمان ملل تجلیل شدند.
همچنین اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل شرکت پتروشیمی به خاطر اجرای طرح مقابله با تحریم در این مراسم مورد تجلیل قرار گرفت.
انتشار قطعنامه دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی
در پایان دومین کنگره کارگزاران مسلمان روابط عمومی، قطعنامهای در شش بند تنظیم شد که به شرح زیر است:
1-اسلام دین ارتباطات و پیامبر اکرم(ص) بانی روابط عمومی اسلامی است. ایمان به خداوند متعال، محبت، وحدت و اخلاق، محور اساسی این روابط و ارتباطات اسلامی برای تحقق کرامت انسانی است.
2-گسترش مناسبات و ارتباطات اسلامی، بر پایه وحدت گرایی و استقلال محوری در میان امت واحده اسلامی و احترام به حقوق دیگران، باید به یک اصل اساسی و بنیادی در تمامی مناسبات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و بین المللی در سطح جهان تبدیل شود.
3-روابط عمومی اسلامی یک حوزه علمی است که نیازمند روش شناسی معرفت شناختی و نظریه پردازی بر پایه اصول مترقی اسلام بوده و تبدیل آن به یک رشته علمی و رویکرد کاربردی و عملیاتی در جوامع اسلامی نیازمند کشف حوزه های تاثیرگذار و شرایط موثر در تثبیت آن توسط اندیشمندان مسلمان، دانشگاه های اسلامی، مدیران و کارشناسان این حوزه می باشد.
4-تبیین مبانی و ارایه تصویری واقعی و روزآمد از دین مبین اسلام مستلزم به کارگیری تمامی ابزارهای موثر ارتباطی بوده و در این راستا ضرورت دارد کارگزاران مسلمان روابط عمومی همه توان و ظرفیت استفاده از قدرت نرم از جمله دیپلماسی روابط عمومی، ارتباطات استراتژیک و اقدامات جدی و مستمر رسانه ای را بیش از پیش گسترش و تقویت کنند.
5-ما اعتقاد داریم بیداری اسلامی، نهضتی بزرگ در جهت احیای ارزش های اسلامی و طرد هر گونه وابستگی به نظام های استعماری، استبدادی و استکباری می باشد.
6-تلاش های مداوم اسلام ستیزان در تصویر چهره ای هراسناک و غیر واقعی از دین رحمت و محبت سبب رنجش ملت های مسلمان و انزجار پیروان سایر ادیان شده است. انجام این گونه اقدامات خطرناک نشان می دهد کارگزاران مسلمان روابط عمومی باید با بهره گیری از رسانه های جمعی و از طریق تولید و انتشار پیام های روشنگرانه، نقش خود را در اصلاح یا رد برداشت های نادرست و افکار غلط نسبت به اسلام یا اطلاعات نادرست مغرضانه و تحریفاتی که با هدف قرار دادن مسلمانان در جانب نادرست تاریخ صورت می گیرد، به درستی ایفا کنند.
نظرات