بسمه تعالی
پرداختن به سرمایه انسانی وتوسعه آن،زیربنا و نقطه اتکای اصلی در همه ابعاد توسعه است. به طور حتم توسعه همه جانبه بدون توجه به توسعه سرمایه انسانی اتفاق نمی افتد، سرمایه ای که می تواند ظرفیت ساز و دارای مزیت های فراوان باشد.
بی شک مهارت آموزی نقش برجسته ای در توسعه نیروی انسانی و توسعه حوزه های کسب و کار و اشتغال دارد.
مدیرعامل سازمان رفاه ،خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران بااشاره به نقش مدیریت شهری در توسعه مهارت آموزی و اشتغال اظهار کرد: روند رو به رشد جمعیت شهر نشین ،امروزه پدیده ای است که همه ابعاد زندگی اجتماعی ما را تحت تاثیر قرار داده است.
در زندگی شهری،مسئله توسعه اشتغال پایدار وحرفهآموزی ضرورتی اجتماعی و الزامی برای مدیریت شهری است،به عبارتی پرداختن به این مقوله از یک سو نیاز اجتماعی محسوب می شود و از سوی دیگر راهکار مدیران برای اداره بهتر یک شهر توسعه یافته است .
خوشبختانه این مهم به عنوان یک ضروریت در اهداف مدیریت شهری گنجانده شده و همه بخش های شهرداری ملزم به اجرای آن هستند.
خوشبختانه سازمان فنی و حرفه ای هم دراین راستا،به یاری شهروندان تهرانی آمد و زمینه های توسعه مهارت و مهارت آموزی را مهیا کرد.
به هرحال موضوع آسیب های اجتماعی جزو لاینفک زندگی شهری در کلانشهرهاست و این موضوع،سبب شده که مدیریت شهری برای جلوگیری از گسترش آسیب های اجتماعی و شکل گیری آسیب های جدید ،از راهکار حرفه آموزی و اشتغال بهره ببرد.
خوشبختانه مدیران شهری،حرفه اموزی را برای کمک به آسیب دیدگان اجتماعی و تسکین آلام آنان هم بکار گرفته اند.
مدتهاست که مدیریت شهرداری با کمک سازمان فنی و حرفه ای شعار« هر شهروند،یک مهارت» را در پایتخت نهادینه کرده است،براین اساس سعی شده که با استفادهاز ظرفیت های موجود در مدیریت شهری مثل بوستانهاو ایستگاه های متور گذرهای مهارتی راه اندازی شود تا شهروندان با مقوله حرفه آموزی و کسب مهارت آشنا شوند.
زیرپوشش قرار گرفتن 10 هزار زن سرپرست خانوار تهرانی در مراکز حرفه آموزی کوثربه طور قطع، مهارت آموزی به این گروه از شهروندان و ایجاد اشتغال برای آنان از وقوع خیلی از آسیب ها جلوگیری می کند و عامل بهبود زندگی آنان خواهد بود.
امیدواریم این تجربه موفق در حال گسترش، سبب افزایش مشارکت مدیریت شهری با سازمان های مسئول در عرصه توسعه مهارت و اشتغال شود.