دوشنبه, 05 آذر 1403

 



روز درختکاری

DSC05585

پیامبر اکرم (ص)فرمودند :

مسلمانی نیست که بذری بیفشاند یا نهالی بنشاند و از حاصل آن بذر و نهال پرنده ای یا انسانی یا چرنده ای بخورد ، مگر آنکه برای او صدقه محسوب شود . کنزالعمال:9051/منتخب میزان الحکمه:290

امام صادق (ع):

کشت کنید و درخت بنشانید به خدا قسم آدمیان کاریبرتر و پاک تر از این کار نکرده اند . بحارالانوار،ج 103 ، ص 68 .

" درخت تجلی آفرینش و نهاد دمیده شدن روح زندگی در کالبد هستی است ، درخت آیینه و مثال تمام نمای مسیر آفرینش و آیه رحمت الهی است "

 

روز درختکاری :

 

روز درختکاری یکی از روزهای سال است که در آن مردم تشویق به کاشتن نهال می‌شوند. این روز در چندین کشور گرامی داشته می‌شود. این روز معمولاً در روزهای پایانی زمستان یا روزهای نخست بهار است. در ایران این روز ۱۵ اسفند (۵ مارس) هر سال است. این روز برای نخستین بار توسط جولیوس استرلینگ مورتون از ایالت نبراسکا در ۱۰ آوریل ۱۸۷۲ پایه گذاشته شد.

 

درخت و درختكاري :

 

درخت اين جاندار بي زبان ازگرانبهاترين آفريده هاي خداوند دانا براي آدمي است و به دليل نقش حياتي كه در زندگي تمامي موجودات زنده علي الخصوص انسانها دارا مي باشد در سالنامه جمهوري اسلامي ايران روز پانزدهم اسفند بنام روز درختكاري ناميده شده است .

 

درختكاري :

 

كمتر كسي است كه به عمرش درخت نكاشته باشد و يا لااقل در فكر كاشتن يك درخت نبوده باشد ، درختكاري يك سنت پسنديده است كه همه مردم به آن علاقه دارند. شرع مقدس اسلام نيز امر كشت و زرع و درختكاري را تشويق و ترغيب كرده و رهبران بزرگ اسلام در عمر مقدسشان اغلب به اين امور اشتغال داشته اند . مولاي متقيان علي (ع) به دست مباركشان هسته هاي خرما را مي كاشتند و نخلستانهاي احداثي را در راه خداوند يكتا وقف مي كردند بنابراين ما هم كه پيروان اين بزرگان هستيم بايد به درختكاري توجه بيشتري داشته باشيم و همه ساله درخت بكاريم و از آن نگهداري كرده و ديگران را هم در اين كار خداپسندانه تشويق نماييم.

 

درختكاري با نهال :

 

نهال معمولا به سه صورت در اختيار قرار مي گيرد :1- نهال ريشه عريان 2- نهال گلداني 3- نهال گوني پيچ

 

- نهالهاي ريشه عريان:

 

مي توان اين گونه نهال را در اواخر زمستان و يا اوايل بهار قبل از بيدار شدن درخت از نهالستانها و مراكز فروش نهال تهيه كرد در موقع خريد به سالم بودن كليه اجزاي نهال توجه شود و شاخه ، تنه و ريشه تازه ، سالم و مناسب باشد. گوده را به اندازه اي حفر كنيد كه ريشه ها در هم پيچ نخورد وقتي نهال را در گوده قرار داديد در آن بريزيد و آن را با لگد فشار بدهيد پس از آن اطراف گوده را براي آبياري به صورت حوضچه آماده كنيد .نهال بايد به اندازه اي كه در نهالستان در خاك بوده است در خاك داخل گوده قرار گيرد و اين را از روي رنگ قسمت يقه گياه ( فاصله ريشه و ساقه اصلي )‌مي توانيد به خوبي تشخيص دهيد.

 

- نهالهاي گلداني:

 

اينگونه نهالها را در تمام طول  سال مي توان انتقال داد و در محل مورد نظر كشت نمود، مشخص كردن وضعيت ريشه ها قبل از بيرون آوردن نهال از گلدان كار مشكلي است و مي توانيد ظاهرا آنرا معاينه كنيد و اگر ريشه ها از سطح خاك اطراف گلدان و سوراخهاي زهكش زير گلدان بيرون زده باشد از انتخاب اين چنين گلداني جدا خودداري كنيد.

 

عمق گودال يا گوده را دو برابر قطر دهانه گلدان حفر كنيد. لازم است كه به خاك مقداري كود اضافه نماييد.زيرا نهالهاي گلداني از حساسيت بيشتر برخوردار هستند و بايد در عمليات كاشت و مواد غذايي مورد نظر دقت نمود. وقتي كه نهال را از گلدان بيرون مي آوريدريشه هاي اضافي پيچ خورده و صدمه ديده را قطع كنيد و به آهستگي ريشه هايي را كه در هم شده اند از يكديگر دور كنيد گياه را اندكي بالاتر از آنچه در گلدان بوده است در گوده قرار دهيد و اگر گوده را عميق تر حفر كرده ايد مقداري خاك و كود كف آن بريزيد خوب آن را با لگد مستقر و محكم كنيد.بهتر است گوده را قبلا آبياري كنيد و بگذاريد آب آن زهكش شده و جذب شود .پس از اينكه نهال را داخل گوده گذاشتيد اطراف آن را با خاك و كود پركنيد و بعد آبياري نماييد.

 

نهالهاي گوني پيچ :

 

 معمولا بعضي از نهال درخت و درختچه ها را وقتي كه از زمين نهالستان براي انتقال به محل اصلي بيرون مي آورند به سبب حساسيتي كه دارد و احتمال خشك شدن آنها در فاصله بيرون آوردن از نهالستان و كشت به هنگام كندن از بستر خزانه ها نهال را همراه با خاك اطراف بيشه آن بيرون مي آورند و ريشه ها را بدون آنكه صدمه ببينند همراه يك توپي خاك داخل گوني پيچيده و محكم با نخ مي بندند و براي جلوگيري از خشك شدن داخل گوني ، مرتبا كمي آب به گوني مي پاشند گوده اي را كه براي اين گونه نهالها در نظر مي گيرند نبايد به اندازه اي عميق باشد كه از ارتفاع توپي خاك اطراف نهال بيشترباشد معمولا بايد نهال را حدود 5 سانتيمتر بالاتر ازحد طبيعي آن كاشت پهناي دهانه گوده تقريبا بايد دو برابر توپي خاك اطراف نهال باشد و عمق آن هم كمي كمتر از ارتفاع توپي وقتي گوده را به مشخصات بالا حفر نموديد كمي خاك خوب مخلوط با كود بريزيد سپس نهال را داخل گوده گذاشته اطراف آن را با خاك مناسب و كوددار پر كنيد و پس از آن حوضچه اطراف نهال را آماده و آبياري نماييد.

 

 خصوصيات يك نهال خوب :

 

-ريشه فراواني داشته باشد

-ساقه آن مستقيم و بدون انشعاب باشد.
-
تاج آن طبيعي و انشعاب داشته باشد.
-
پوسته نهال بايد شاداب و آبدار باشد.
-
در نهالهايي كه هميشه سبزهستند رنگ برگها بايد سبز معمولي يا سبز تيره يكدست باشد.همچنين آثار ضعف و پژمردگي در برگها ديده نشود.
-
ريشه نهال بايد شادابي و رطوبت داشته باشد و بريدگي و شكستگي آن بسيار كم باشد.
-
بايد توجه داشته باشيد كه اعضاي مختلف نهال از زخم و وجود حشرات و بيماري به دور باشد
.

 

توصيه هاي مهم :

 

-هيچ وقت نبايد براي در آوردن نهال از زمين آن را بكشيد.
-
بهترين زمان براي كاشتن نهال در روزهاي ابري و زماني كه باد كم مي وزد مي باشد.

-براي كاشت نهال ابتدا مقداري خاك مرغوب كف گودال بريزيد و سپس نهال را روي آن قرار دهيد.
-
جاهايي كه خطر چراي نهال به وسيله دام وجود دارد بايد از نهال مراقبت بيشتر و كاملتري شود.

 

15 اسفند ماه روز درختکاری بر همکاران پرتلاش باغبانی و فضای سبز مبارک باد .

نويسنده : حسین صمدی

این کاربر 6 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.