شنبه, 03 آذر 1403

 



پروژه کار بینی حسابداری

بیماری های شغلی

0213

بیماریهای شغلی بیماریهایی هستند که به دلیل خصلت کار و در محیط کار که دارای عوامل زیان آور اثرگذار بر سلامت شاغلین هستند بوجود می آیند علیرغم اینکه بنظر می رسد اینگونه بیماریها از شیوع کمتری نسبت به سایر بیماریها برخوردارند، شواهد نشان دهنده آن است که گروه عظیمی از افرادی که به نوعی شاغل محسوب میشوند خصوصاً در کشورهای در حال توسعه مبتلا به اینگونه بیماریها هستند. بیماریهای شغلی در صورت بروز و ابتلا می توانند فرد مبتلا را ناتوان از انجام فعالیّت ها نمایند. بروز بیماریهای شغلی می تواند بر اساس دو عامل پیشگیری کننده کاهش یابد

کنترل و ارزیابی مداوم در محیط کار

معاینات قبل از استخدام ومعاینات دوره ای

بیماریهای شغلی در صورت تشخیص زودرس در مراحل اولیه قابل پیشگیری و کنترل است.

عوامل اثرگذار بر سلامت شاغلین چیست؟

محیط کار دارای عوامل مختلفی است که هر کدام می تواند برای کارگران و سایر افرادی که به گونه ای در معرض آن قرار گیرند سلامت آنها را تهدید نماید مانند:

عوامل شیمایی محیط کار

عوامل فیزیکی محیط کار

عوامل بیولوژیکی محیط کار

عوامل ارگونومیکی و روانی محیط کار

محیط کار به تنهایی عامل بیماری زایی نیست بلکه شرایط، تفکّر شخص وعدم رعایت اصول بهداشت نیز از عوامل تشدید کننده می باشد.

بیماریهای شغلی دارای مدّت مسئولیت هستند و آن مدتی است که کارگر بعد از قطع تماس با عوامل بیماریزای محیط کار، علائم بیماری را بروز می دهند، در این صورت است که بیماری او ناشی از کار شناخته می شود.

در مدت زمانی که کارگر در محیط آلوده و بیماریزا کار می کند، طبیعی است که مسئولیت هر نوع خطر از جانب محیط کار که کارگر را تهدید کند با کارفرما است علاوه بر آن حتّی زمانی که کارگر از کار خود جدا شد در صورت بروز بیماری ناشی از کار بر عهده کارفرما است.

تمامی مشاغل دارای خطراتی هستند که باید آنها را شناخته و راه های جلوگیری از آنها را به کار بست:

کارگری که در واحد صنعتی با جیوه، سرب و یا مواد شیمیایی سر وکار دارد. ممکن است دچار مسمومیت حاد و یا یک بیماری مزمن شود. کارگر معدن در اثر گرد و غبار یا گازهای معدنی، دچار بیماری ریوی می شود.

کشاروزان در معرض سموم ممکن است دچار بیماری شوند.

رانندگان، خلبانان و کسانی که در کارگاه های پر صدا کار می کنند دچار عوارض کاهش شنوایی خواهند شد.

افرادی که با مواد شیمیایی سر و کا دارند ممکن است به بیماریهای پوستی، تنفسی و … دچار شوند.

کارمندان اداری به علّت بی حرکتی و یا کم تحرکی و یا کار در نور ضعیف و غیر استاندارد می توانند دجار بیماریهای اسکلتی، عضلانی و چشمی شوند.

بیماریهای شغلی بر حسب عامل فیزیکی مولد بیماری در محیط کار عبارتند از:

بیماریهای و عوارض ناشی از گرما که ممکن است دچارگرفتگی عضلانی، گرمازدگی، جوش های گرمایی شوند.

بیماریها و عوارض ناشی از سرما که ممکن است دچار یخ زدگی، هیپوترمی یا کاهش حرارت مرکزی بدن و آسم و روماتیسم شود.

بیماریها و عوارض ناشی از نور، سبب ایجاد خستگی اعصاب، کاهش سلامت چشم و قدرت بینایی و عدم دقّت عمل درکار و کاهش رغبت در کار.

بیماریها و عوارض ناشی از صدا، سبب ایجاد کری شغلی، افزایش فشار خون ، کم خوابی، عصانیت و … شود.

بیماریها و عوارض ناشی از ارتعاش سبب ایجاد ضایعات استخوانی، ضایعات بافت های نرم، ضایعات مفصلی می گردد.

بیماریها و عوارض ناشی از تشعشعات یونزان و غیر یونیزان سبب بوجود آمدن ضایعه در مراکز خونساز، ضایعات دستگاه گوارش، ضایعات سیستم اعصاب مرکزی خواهد شد.

بیماریهای شغلی را بر حسب عامل شیمیایی و تأثیرات آن بر روی ارگان های بدن می توان به صورت ذیل دسته بندی کرد:

مواد التهاب آور که محرک و دارای اثر سوزاننده و تاول زا بوده سبب متورم شدن سطوح مخاط مرطوب می شود و قسمت فوقانی دستگاه تنفس را مورد حمله قرار می دهد مانند آلدئیدها، فرمالدئیدها، گرد و غبار، آمونیاک، اسید کرومیک، گارهای سولفور و سولفوریک تعدادی نیز دستگاه تنفسی تحتانی را تحت تأثیر قرار می دهند مانند تری کلرید آرسنیک، بی اکسید و تری اکسید ازت و …

مواد خفگی آور: که به علّت اختلال در اکسیداسیون نسوج سبب خفگی خواند شد که خود دو دسته اند خفقان آور ساده و خفقان آور شیمیایی.

مواد خفقان آور ساده: گازهایی هستند که از نظر فیزیولوژیکی بی اثر بود بطور کلی با رقیق کردن هوا و اکسیژن موجود در هوای تفنسی سبب کاهش اشباع خون از اکسیژن می شود مانند اتان و متان و …

مواد خفقان آور شیمیایی: به علّت اثراتی که دارند از عمل حمل اکسیژن توسط خون از ریه ها جلوگیری می کنند و یا اکسیژنه کردن نسوج را، هر چند هم که خون دارای اکسیژن کافی باشد به هم می زنند مانند اکسید دو کربن، سیانوژن، اسید سیانیدریک و …

مواد بیهوشی آور مخدر: که بدون عوارض شدید سیستمیک اثر می گذارند تعدادی از آنها رخوت آور بوده و بر روی سلسله اعصاب مرکز تأثیر دارند مانند هیدروکربورهای استیلنی، ترکیبات اتر، کتون های آلفاتیک و …

سموم سیستمیک: که سبب صدمات عضوی به بعضی از اعضاء داخلی مانند کبد، کلیه ها و ریه ها می شود. اغلب هیدروکربورهای هالوژنه ترکیباتی هستند که باعث تخریب سیستم خونساز می شوند. مواد شیمیایی همچنین می توانند سبب بوجود آمدن مسمومیّت شوند از جمله آرسنیک، آهن، روی، سرب، کروم، کادمیوم، نیکل و همچنین حشره کش ها را نام برد.

بیماریهای ناشی از از عوامل ارگونمیکی و روانی به سبب خستگی های مفرط ناشی ار کار در اثر عدم تطابق ابزار با کارگر بوجود می آید. لذا برای نگاهداری و ارتقاء سطح سلامت جسمی و روحی کارگران در همه مشاغل باید عوامل زیان آور محیط کار شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل شده و معاینات قبل از استخدام و دوره ای به منظورهای ذیل انجام پذیرد:

تعیین سطح سلامت شاغلین

تشخیص زودرس بیماریها و درمان آن

انتخاب کارگران برای مشاغلی که متناسب با ظرفیت های جسمی و روانی آنان باشد.

تطبیق ابزار کار با وضعیّت جسمانی – روانی کارگر.

پیشگیری از بیماریهای ناشی از کار

به خاطر داشته باشید برای پیشگیری از بیماریهای ناشی ار کار و ارتقاء سلامت

عوامل زیان آور محیط کار را شناسایی کنید.

عوامل زبان آور را ارزیابی کنید.

عوامل زیان آور را کنترل کنید

7 زنگ خطر برای کسانی که زیاد می نشینند

خطر نشستن تا آنجاست كه متخصصان امر، آن را در‌ردیف سیگار كشیدن قرار داده و اذعان می‌كنند همان‌طور كه ترك سیگار سخت و اغلب ناممكن است، نشستن نیز همین وضع و حال را دارد، تنها با این تفاوت كه نشستن به اندازه‌ مصرف توتون و تنباكو كشنده نیست!

7 زنگ خطر برای کسانی که زیاد می نشینند

اگر دچار رخوت در بهار هستید، خبر بدی برایتان داریم؛ چرا‌كه نشستن بلای جان ماست! حقیقت آن است كه نشستن، آن هم برای ساعت‌های طولانی از جنبه‌های گوناگون برای سلامت انسان مضر است.

خطر نشستن تا آنجاست كه متخصصان امر، آن را در‌ردیف سیگار كشیدن قرار داده و اذعان می‌كنند همان‌طور كه ترك سیگار سخت و اغلب ناممكن است، نشستن نیز همین وضع و حال را دارد، تنها با این تفاوت كه نشستن به اندازه‌ مصرف توتون و تنباكو كشنده نیست!

خطر بیخ گوش شما است

به تازگی، تحقیقات گسترده‌ای برای سنجش میزان سلامت افراد تن‌پرور یا كارمندانی كه بنابه اقتضای كاری، ساعات زیادی را پشت میز می‌نشینند، صورت گرفته است. متاسفانه نتیجه ‌عمومی این تحقیقات نشان می‌دهد افرادی كه سبك زندگی كم‌تحركی دارند، حتی با انجام فعالیت‌های ورزشی نیز از خطرات مربوط به نشستن در امان نخواهند بود.

تحقیقات جدیدی نشان می دهد که یکی از راه های اصلی حفظ سلامتی ایستادن و پرهیز از نشستن در ساعات طولانی است.

کسانی که بیش از ۱۱ ساعت در روز می نشینند فارغ از اینکه در ساعات دیگر روز چقدر فعال و در حرکت باشند، به نسبت سایرین با احتمال بیشتری از مرگ زودرس روبرو هستند.

یک پیشنهاد

اگر محیط و سبك زندگی‌تان به گونه‌ای است كه نمی‌‌توانید از نشستن اجتناب ورزید؛ توصیه می‌كنیم ارتفاع میز را طوری تغییر دهید كه به حالت ایستاده نیز بتوانید امور روزمره‌ خود را به انجام برسانید یا زمانی كه از كار روزانه فارغ شده و در تعطیلات آخر هفته به سر می‌برید، تحرك بیشتری از خود نشان می‌دهید.

اگر هم بودجه كافی برای رفتن به گردش در دامان طبیعت را ندارید، بهترین انتخاب كمك در انجام كارهای منزل و همین خانه‌تكانی خودمان است.

خطرات نشستن زیادی را جدی بگیرید

نشستن بیماری‌زاست

نتایج تحقیقی كه زمستان سال گذشته روی بیش از 6300 نفر از میانسالان استرالیایی‌تبار صورت گرفته نشان می‌دهد افرادی كه بیش از چهار ساعت در روز پشت میز می‌نشینند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌های مزمن قرار دارند. از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان به پرفشاری خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و سرطان اشاره كرد.

همچنین نتایج این تحقیق و سایر بررسی‌های علمی نشان می‌دهد هر‌چه فرد زمان بیشتری را به صورت نشسته صرف می‌كند، احتمال ابتلای وی به انواع بیماری‌های مزمن بیشتر است. جالب این‌كه میزان شاخص توده‌ بدنی (BMI) فرد در این میان اهمیت خاصی ندارد.

نتایج دیگر تحقیقات نیز نشان می‌دهد افرادی كه حداقل شش ساعت در روز را به صورت نشسته می‌گذرانند، بیش از دیگران مبتلا به بیماری دیابت (یا قند خون) می‌شوند.

نشستن عمر را كم می‌كند

با كاستن از ساعات نشستن اضافی و رساندن آن به كمتر از سه ساعت در روز می‌توانید امید به زندگی را تا دو سال افزایش دهید. این در حالی است كه با كم كردن از زمان تماشای تلویزیون به كمتر از دو ساعت در روز نیز می‌توانید امید به زندگی را تا 4/1 سال دیگر افزایش دهید.

جالب است بدانید سیگار كشیدن در مردان و زنان به ترتیب به كم شدن 5/2 و 8/1 سال از عمر فرد منتج می‌شود. نتایج این بررسی‌ها همچنین نشان می‌دهد بزرگسالان آمریكایی به طور متوسط 55 درصد از روز را به صورت نشسته می‌گذرانند.

ابتلا به بیماری‌های كلیوی

نتایج تحقیقی كه بهار امسال روی بیش از 6300 نفر از افراد میانسال چهل تا هفتاد و پنج ساله صورت گرفت، نشان می‌دهد حتی حركات كنترل شده‌ فیزیكی بخصوص در افرادی كه مدت زمان كمتری را به صورت نشسته سپری می‌كردند، به كاهش احتمال ابتلای فرد به بیماری‌های كلیوی منتج می شود.

نتایج به دست آمده بخصوص در زنان معنی‌دارتر بود؛ به این ترتیب زمانی كه خانم‌ها از ساعات نشستن خود در روز كاسته و آن را به كمتر از سه ساعت كاهش دادند، خطر ابتلای آنها به بیماری‌های كلیوی تا 30 درصد تقلیل یافت. این در حالی است كه نتایج آزمایش‌های مشابه روی مردان تنها 15 درصد كاهش را نشان داد.

سلامت ذهنی كمتر

از قدیم‌ گفته‌اند، «عقل سالم در بدن سالم». جالب اینجاست كه نشستن متوالی در روز نه‌ تنها به سلامت جسمی فرد آسیب می‌رساند؛ بلكه به كاهش سلامت مغز و توانایی ذهنی وی نیز منتج می‌شود.

تحقیقاتی كه بهار امسال صورت گرفته نشان می‌دهد ارتباط معنی‌داری بین سبك زندگی كم‌تحرك و كاهش توان فكری، ذهنی و خلاقیت وجود دارد. از این گذشته بنا به اطلاعاتی كه از بیش از 3500 نفر جمع‌آوری شده، آنهایی كه در خارج از محیط كار بیش از اندازه می‌نشینند، برای نمونه هنگام رانندگی، تماشای تلویزیون یا استفاده از رایانه از نظر سلامت ذهنی تا حد زیادی در سطوح پایین‌تری قرار دارند. این تحقیق همچنین نشان داد كه زنان در این مورد آسیب‌پذیرتر از مردان هستند.

بروز چاقی و سندروم متابولیك

نتیجه‌ تحقیقی كه زمستان 1378 صورت گرفته نشان می‌دهد افراد چاق روزانه به طور متوسط دو و نیم ساعت بیش از دیگران می‌نشینند و همین نشستن بیشتر ارتباط مستقیمی با بروز سندروم متابولیك در آنها دارد.

از مشخصه‌های بارز این سندروم می‌توان به چاقی شكمی، كاهش سطح كلسترول مفید خون، فشار خون بالا و سطح بالای تری‌گلیسیرید خون اشاره كرد. این عوامل در كنار یكدیگر فرد را مستعد مخاطرات جدی نظیر بیماری‌های قلبی و عروقی، سكته‌ مغزی و دیابت قرار می‌دهند.

از سویی دیگر، نتایج تحقیقی كه سال گذشته صورت گرفته، نشان می‌دهد مردمی كه سبك زندگی كم‌تحركی دارند، 73 درصد بیشتر ازدیگران در معرض ابتلا به سندروم متابولیك قرار دارند. از این گذشته سال 1383 نیز گروهی از محققان نظریه‌ جدیدی ارائه كردند كه براساس آن، كاهش میزان تماشای تلویزیون و كار با رایانه در منزل به كمتر از یك ساعت در روز می‌تواند به كاهش 30 تا 35 درصدی بروز این سندروم خطرناك در بزرگسالان ختم شود.

مرگ بر اثر سرطان روده‌ بزرگ

از سویی دیگر نتایج تحقیقی كه بتازگی منتشر شده نشان می‌دهد افرادی كه قبل یا بعد از تشخیص بیماری سرطان روده‌ بزرگ در خارج از محیط كار، زمان بیشتری را به صورت نشسته سپری می‌كنند، احتمال مرگ‌ ومیر بالاتری دارند.

نتایج این بررسی كه روی 2000 نفر ـ كه تا 16 سال از این بیماری رنج می‌بردند ـ نشان داد افرادی كه تحرك بیشتری داشتند تا 28 درصد احتمال مرگ در آنها كمتر بود و افرادی كه در خارج از محیط كار حداقل شش ساعت در روز را به صورت نشسته سپری می‌كردند، به نسبت افرادی كه تنها سه ساعت می‌نشینند تا 36 درصد احتمال مرگ بیشتری داشتند.

نشستن زیاد مرگ‌آور است

تحقیق دیگری كه بهار سال پیش روی بیش از 200 هزار استرالیایی 45 ساله و پیرتر صورت گرفته، نشان می‌دهد بدون در نظر گرفتن جنسیت، سن و شاخص توده‌ بدنی نمونه‌ها، نشستن می‌تواند از همه نظر افراد را بیش از سایرین در معرض مرگ قرار دهد.

گفتنی است افرادی كه بیش از 11 ساعت در روز می‌نشینند، 40 درصد بیشتر در معرض تجربه‌ مرگ در سه سال آینده هستند. در حالی كه مرگ برای افرادی كه حداقل پنج ساعت و بیشتر در هفته ورزش كرده‌اند، به مراتب كمتر بوده است، اما به هرروی آنها نیز از مرگ بر اثر نشستن و كم‌تحركی در امان نبوده‌اند.

در پایان باید گفت هدف از بیان این موارد، به صدا درآوردن زنگ خطر برای افرادی است كه بی‌محابا زندگی بی‌تحرك یا كم‌تحرك را پیشه كرده‌اند. شاید در ابتدا از خود بپرسید با توجه به مشغله و گرفتاری‌های فراوان شغلی، معذورات مالی و سایر عوامل هم‌اكنون نمی‌توانید حتی دقیقه‌ای به ورزش بپردازید، اما از یاد نبرید كه پیاده‌ روی، استفاده از اتوبوس و مترو به جای خودروی شخصی، ایستادن وتحرك به هر دلیل ممكن و سایر ترفندها می‌تواند هرچند اندك اما به طرز موثری به سلامت خودتان بینجامد. همیشه سالم و سلامت باشید و این گفته‌ طلایی را از یاد نبرید كه: «سلامت همچون تاجی است بر سر انسان‌های سالم، كه فقط بیماران قادر به دیدنش هستند.»

افسردگي ساليانه ميلياردها تومان براي دولت و مردم بار مالي دارد

رييس انجمن روانپزشكان ايران با هشدار نسبت به ضرر و زيان ناشي از افسردگي در جامعه، گفت:‌ بيماري افسردگي علاوه بر جنبه‌هاي منفي رواني آن، بالاترين ضرر و زيان را متوجه سيستم اقتصادي كشور مي‌كند و ساليانه ميلياردها تومان براي دولت و مردم بار مالي به همراه دارد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دكتر احمد جليلي با اعلام اين مطلب افزود: افسردگي در تمام دنيا از جمله كشور ما بالاترين ضرر و زيان شغلي و كارگري را ايجاد كرده كه عمده‌ترين آن كاهش بهره وري در ميان جامعه است.

وي با ابراز تاسف از اين كه زيان‌هاي اقتصادي بيماري‌هاي رواني در سيستم اقتصادي كشور لحاظ نمي‌شود، تصريح كرد:

بيماري‌هاي رواني علاوه بر پايين آوردن بهداشت عمومي در جامعه، بيشترين نمود را در نظام اقتصادي كشور دارد.

دكتر جليلي يادآور شد:

‌25 درصد افراد جامعه به نوعي با انواع اختلالات رواني از قبيل افسردگي، اضطراب، بيماري‌هاي دو قطبي و غيره دست به گريبانند كه اين آمار در كشور ما با ساير كشورها چندان متفاوت نيست.

وي تاكيد كرد:

نفي وجود اختلالات و بيماري‌هاي رواني در جامعه پديده انگ زني را گسترش داده، در حالي كه ابتلا به بيماري‌هاي روان مانند سرماخوردگي، ناراحتي‌هاي گوارشي، سردرد و غيره نيازمند مراجعه به پزشك و درمان از سوي روان‌پزشكان است.

وي با تاكيد بر نقش رسانه‌هاي جمعي در فرهنگ‌سازي در سطح جامعه يادآور شد: طي سال‌هاي اخير با افزايش اطلاع رساني از سوي رسانه‌هاي جمعي در حوزه سلامت به ويژه سلامت روان و روانپزشكي، آگاهي‌هاي عمومي بهبود نسبي يافته اما تا رسيدن به نقطه مطلوب راه زيادي در پيش داريم.

رييس انجمن روانپزشكان ايران، يكي از اهداف برپايي كنگره‌هاي سالانه انجمن روانپزشكان را طرح مباحث روز و تبادل ديدگاه‌هاي پزشكان در زمينه مشكلات مربوط به رشته روانپزشكي برشمرد.

افسردگي و انواع آن

طبقه بندي افسردگي   - خفيف ، متوسط ، شديد

افسردگي خفيف:

در افسردگي خفيف، خلق پايين ممكن است ايجاد شود وبعد از مدتي از بين برود. اين بيماري اغلب بعد از يك واقعه استرس زا بروز مي كند. شخص ممكن است به غير از احساس خلق پايين، احساس اضطراب و نگراني هم داشته باشد. تغيير در نحوه زندگي، اغلب تمام آن چيزي است كه براي درمان اين نوع افسردگي لازم است.

افسردگي متوسط:

در افسردگي متوسط، خلق پايين طول كشيده و باقي مي ماند و شخص دچار علايم جسمي نيز مي گردد. گرچه اين علايم از فردي به فرد ديگر فرق مي كند. در چنين مواردي، فقط تغيير در نحوه زندگي به ندرت باعث بهبودي ميشود و نياز به درمان دارويي هم وجود دارد.

افسردگي شديد:

افسردگي شديد يك بيماري تهديدكننده زندگي مي باشد كه داراي علايم شديدي مي باشد. بيمار دچار علايم و مشكلات جسمي، هذيان ها و توهمات شده و مراجعه به پزشك در اولين فرصت از اهميت زيادي برخوردار است.

ساير اصطلاحات افسردگي

ساير اصطلاحاتي كه بطور رايج در پزشكي براي توصيف انواع افسردگي بكار مي روند عبارتند از: افسردگي واكنشي، افسردگي درون زاد، افسردگي عصبي، افسردگي رواني، افسردگي دوقطبي، افسردگي يك قطبي، افسردگي تهييجي، افسردگي تاخيري، افسرده خويي، افسردگي پنهان، افسردگي عضوي، افسردگي راجع به كوتاه مدت و افسردگي مفصلي.

افسردگي واكنشي:

پزشكان از اصطلاح افسردگي واكنشي (Reactive Depression) در دو مورد استفاده مي كنند. در مورد اول، به افسردگي هايي كه به علت يك حادثه استرس زا ايجاد شده است، واكنشي اطلاق ميشود كه مدت اين افسردگي ها هم معمولاً زياد نيست. چنين افسردگي هايي را مي توان به صورت يك پاسخ طبيعي تشديد يافته در مقابل ناملايمات زندگي نيز درنظر گرفت.

انجام مشاوره، حمايت خانواده، كنترل استرس و بعضي از اقدامات عملي، ممكن است تمام آن چيزهايي باشند كه براي درمان اين بيماري لازم هستند.

با اينحال، يك حادثه استرس زا مي تواند باعث شروع افسردگي شديدي شود و افرادي كه مستعد به اين بيماري هستند مي توانند بعد از شروع بيماري شان، زندگي پراسترسي را داشته باشند. در صورت وقوع چنين وضعيتي، بسيار مشكل است كه دقيقاً بگوييم كه اين افسردگي، واقعاً واكنشي به استرس بوده است.

اصطلاح واكنش افسردگي را همچنين براي مواردي كه يك شخص هنوز مي تواند به موقعيتهاي اجتماعي واكنش نشان داده و از آن لذت ببرد نيز بكار مي برند.

افسردگي درون زاد:

افسردگي درون زاد: (Endogenous Depression) بدون هيچ دليلي ايجاد ميشود. اين افسردگي معمولاً شديد بوده و بيمار احتمالاً دچار علايم جسمي افسردگي همچون از دست دادن اشتها و كاهش وزن، صبح خيلي زود از خواب بيدار شدن، بدتر شدن خلق در هنگام صبح و كاهش ميل جنسي، مي باشد. اين نوع افسردگي معمولاً فقط با درمان، بهبود مي يابد.

اشكالي كه استفاده از اين نوع روشها براي توصيف انواع افسردگي وجود دارد اين است كه همين علايم بيماري مي تواند در بعضي افراد به علت حوادث استرس زا ايجاد شود. بعلاوه، فقط بخاطر اينكه شما قادر نيستيد كه روي يك حادثه استرس زا انگشت بگذاريد و ان را مشخص نماييد كه باعث بروز افسردگي شده است به اين معني نيست كه چنين حادثه استرس زايي وجود نداشته است.

افسردگي عصبي:

اصطلاح افسردگي عصبي (Neurotic Depression) براي توصيف نوع خفيفي از افسردگي بكار مي رود كه در آن، در بعضي روزها حال بيمار خوب است و در بعضي روزها حالش بد ميشود. چنين بيماراني معمولاً عصرها بيشتر احساس افسردگي مي كنند. در چنين نوعي از افسردگي، بيمار ممكن است شبها در بخواب رفتن مشكل داشته باشد و در نيمه هي شب هم از خواب بيدار ميشود، اما اين افراد صبح هاي زود بيدار

نمي شوند. بعضي از اين بيماران بيش از حد مي خوابند و بعضي نيز احساس مي كنند كه بيشتر از معمول تحريك پذير شده اند.

افسردگي رواني:

افسردگي رواني (Psychotic Depression) يك افسردگي شديد بوده و بيماراني كه به چنين افسردگي دچار ميشوند به علايم جسمي آن نيز مبتلا شده و ممكن است ارتباطشان را با واقعيت از دست بدهند. آنها ممكن است به هذيانها و يا توهمات نيز دچار شوند. بيماران مبتلا به افسردگي رواني هميشه به درمان پزشكي نياز دارند.

افسردگي دوقطبي:

افسردگي دوقطبي (Bipolar Depression) نام ديگر بيماري شيدايي- افسردگي (مانيك- دپرسيو) مي باشد. افراد مبتلا به بيماري شيداني- افسردگي در بعضي مواقع دچار خلق بالا هستند و در دوره هايي نيز به خلق پايين دچار مي شوند كه مي تواند افسردگي آن خفيف ويا شديد باشد. وقتي چنين بيماراني در حالت خلق بالا (شيداني) قرار دارند آنها احتمالاً احساس خوشحالي و سرخوشي دارند، به خواب و خوراك كمتر از حد معمول نياز دارند و احساس مي كنند كه حال عمومي شان خيلي خوب است. آنها در چنينمواقعي داراي انرژي زيادي مي باشند، خيلي سريع و تند حرف مي زنند و احساس مي كنند كه انگار افكار در مغز آنها در حال مسابقه دادن هستند. قضاوت آنها مختلف و بد شده و ممكن است دچار هذيانها و يا توهمات نيز بشوند اما اين هذيانها و توهمات با آن نوعي كه در افسردگي رواني ديده ميشود فرق دارد و محتواي آنها بسيار مثبت تر است. در چنين مواقعي بعضي از بيماران فكر مي كنند كه خيلي پولدار هستند و آدم معروفي شده اند و يا اينكه از قدرت زيادي برخوردارند. اين خلق بالا نيز همانند خلق پايين مي تواند به بيمار آسيب برساند. گاهي اوقات قضاوتهاي نادرست و توهمات آنها منجر به ايجاد مسايل مالي ميشود. در بعضي موارد، اين بيماران خرجها و ولخرجي هاي زيادي انجام مي دهند.

افسردگي يك قطبي:

افسردگي يك قطبي (Unipolar Depression) اصطلاحي است كه براي توصيف افسردگي اي كه در اكثريت افراد ايجاد ميشود بكار مي رود و نشان دهنده اين است كه در اين نوع افسردگي، فقط خلق پايين ديده ميشود و خلق بالا در آن رخ نمي دهد.

افسردگي تهييجي:

افسردگي تاخيري (Retarded Depression) نيز توصيف علايم نوعي افسردگي است كه فرآيندهاي جسمي و ذهني بيمار، كند و آهسته شده و اشكال در تمركز حواس نيز اغلب وجود دارد. وقتي كه اين بيماري خيلي شديد ميشود، بعضي از اين افراد حتي نمي توانند حركت كرده، حرف بزنند و يا غذا بخورند.

افسرده خويي:

اصطلاح افسرده خويي (Dysthymia) به افسردگي خفيف و طول كشيده اطلاق مي گردد. پزشكان در مواردي كه در يك دوره دو ساله به مدت بيش از دو ماه، افسردگي در فردي ايجاد شود، چنين تشخيصي را مطرح مي سازند. علايم اصلي اين بيماران، ترديد و بي تصميمي و كم شدن باعث طبع مي باشد. در چنين بيماراني، روان درماني ممكن است بهتر از دارو درماني جواب بدهد.

افسردگي پنهان:

افراد مبتلا به افسردگي پنهان (Masked Depression) اظهار مي دارند كه اصلاً احساس افسرده بودن ندارند (حتي با وجوديكه ساير علايم افسردگي را دارا مي باشند). در چنين افرادي ممكن است قبل از اينكه تشخيص افسردگي داده شود، آزمايشات و معاينات متعددي براي پيدا كردن مشكلشان انجام شود. علايم جسمي مثل درد سينه يا مشكلات خوابيدن اين بيماري با مصرف داروهاي ضدافسردگي بهبود مي يابد.

افسردگي عضوي:

افسردگي عضوي يا ارگانيك (Organic Depression) نامي است كه به نوعي افسردگي داده شده است كه به علت يك بيماري جسمي و يا مصرف بعضي از داروها ايجاد شده است.

افسردگي راجعه كوتاه مدت:

اصطلاح افسردگي راجعه كوتاه مدت (Brief Recurrent Depression) به نوعي از افسردگي گفته ميشود كه افسردگي شديد فقط به مدت چند روز ايجاد ميشود و سپس برطرف مي گردد.

افسردگي فصلي:

اصطلاح افسردگي فصلي به نوعي افسردگي گفته ميشود كه به علت كم تابيدن نور خورشيد در روزهاي كوتاه زمستان ايجاد مي گردد. اين بيماران ممكن است ميل زيادي به خوردن چيزهاي شيرين و يا شكلات داشته باشند و در طي ماههاي زمستان، نياز آنها به خوابيدن افزايش مي يابد.

درمان سردردهاي تنشي با انجام تمرينات ورزشي سبك و مداوم

با انجام تمرينات ورزشي سبك و مداوم مي توان از بروز سردردهاي ناشي از تنش هاي هيجاني جلوگيري كرد.

به گزارش سلامت نیوزبه نقل از خبرگزاري آلمان به گفته متخصصان آلماني، انجام دوچرخه سواري، دو يا شنا، سه بار در هفته به مدت 30 دقيقه با بروز تنش هاي غضلاني كه يكي از عوامل بروز اين نوع سردردهاست مقابله مي كند.

بنابراين گزارش سردردهاي تنشي برعكس سردردهاي ميگرني شديد و در يك ناحيه سر نيست بلكه خفيف و در كل ناحيه سر رخ مي دهد.

اين گزارش مي افزايد تنفس هواي تميز و آزاد، تحرك بدني به جلوگيري و كاهش اين سردردها بسيار كمك مي كند متخصصان تاكيد كردند در صورت بهبود نيافتن اين نوع سر درد مي توان از مسكن استفاده كرد اما استفاده از مسكن ها نبايد بيشتر از 10 بار در ماه و يا سه روز پشت سر هم صورت گيرد.

بى توجهى به جنبه هاى عاطفى ارتباط آنها را با خانواده دچار مشكل مى كند و در كار و محيط شغلى نيز برايشان مشكلات زيادى را به وجود مى آورد. اگر اين اختلال در همان اوايل جوانى كه شروع آن است بهبود نيابد در بزرگسالى افسردگى نيز به آن اضافه خواهد شد. البته مانند ساير اختلالات روانى مى توان گفت كه در فرد دچار اختلال وسواسى- جبرى اين نظم پذيرى و كمال طلبى نه تنها منجر به پيشرفت و رسيدن به هدف نمى شود بلكه در بسيارى از زمينه هاى زندگى باعث افت در عملكرد مى شود. در مورد علل و ريشه هاى اين بيمارى اظهار نظرهاى بسيارى شده كه وراثت، وضع هوشى، عوامل اجتماعى و خانوادگى از جمله آنان هستند. تحقيقات نشان داده اند كه حدود 40 درصد وسواسى ها اين بيمارى را از والدين خود به ارث مى برند. همچنين افرادى كه از نظر هوشى در حد متوسط و بالاى متوسط هستند، بيشتر درگير اين بيمارى مى شوند. بررسى ها حاكى از آن هستند كه والدين كمال جو كه فرزندان خود را براساس ضوابط خاصى تربيت مى كنند در وسواسى كردن آنها بسيار مؤثرند.

در شيوه رفتار درمانى با تقويت كردن پاسخ هاى مثبت و حذف پاسخ هاى منفى بيمار، روان درمانگر سعى در كاهش رفتارهاى وسواسى بيمار خواهد داشت البته در صورتى كه بيمار نسبت به بيمارگونه بودن رفتارش آگاهى داشته باشد كار درمانگر آسان تر خواهد شد و نتيجه بهترى به دست خواهد آمد. گروه درمانى نيز از جمله ديگر درمان هاى غيردارويى است كه در درمان اين افراد مى تواند بسيار مفيد باشد.

اهميت وسواس زمانى بيشتر مى شود كه فرد در دوران كودكى انواع ناامنى ها را تجربه كرده باشد. از شير گرفتن كودك به صورت ناگهانى، و تحقير از جمله عواملى هستند كه زمينه را براى انواع ناراحتى هاى عصبى از جمله وسواس فراهم مى كنند. صفات شخصيتى ديده شده در افراد وسواسى از اين قبيل است:

اضطراب جدايى، مقاومت در برابر تغيير، اهل ريسك نبودن، دودلى، افكار خرافى و دلبستگى زياد به كار. شيوع اين بيمارى در ميان زنان بيشتر است.

بسيارى از روان شناسان و روان پزشكان براى درمان اين بيماران از دو روش

رفتار درمانى

دارو درمانى

استفاده مى كنند. در شيوه رفتار درمانى با تقويت كردن پاسخ هاى مثبت و حذف پاسخ هاى منفى بيمار، روان درمانگر سعى در كاهش رفتارهاى وسواسى بيمار خواهد داشت البته در صورتى كه بيمار نسبت به بيمارگونه بودن رفتارش آگاهى داشته باشد كار درمانگر آسان تر خواهد شد و نتيجه بهترى به دست خواهد آمد.

بیماریهای روانی , بیماری جسم است نه روح

بيماری‌‌هاى روانى نيز مانند ساير بيماری‌‌ها منشا جسمى دارند نه روحی .دكتر «احمد جليلی» در آستانه برپايى هفتمين كنگره سالانه انجمن روان‌پزشكان ايران با بيان اين مطلب افزود منشا بسيارى از بيماری‌‌هاى روانى تغييرات بيوشيميايى در مغز است .وى افزود همانطوريكه اين تغييرات ممكن است به اندام‌هايى مانند قلب، كليه و ساير اندام‌ها آسيب وارد كند كاهش يا افزايش مواد بيوشيميايى سبب ابتلاى افراد به بيماری‌‌هايى از قبيل اضطراب، افسردگى و دردهاى عصبى در اندام‌ها می‌‌شود .وى با اشاره به اينكه عنوان بيمارى روحى براى بيماران مبتلا به اختلالات روانى بار منفى به همراه دارد تصريح كرد اين پديده در جامعه سبب «انگ‌زنی» به بيماران دچار اختلالات روانى می‌‌شود .به گفته رييس انجمن روان‌پزشكان ايران، توجه به وجود انسان به عنوان عضوى يگانه و يكپارچه كه در آن به بيماری‌‌هاى روانى مانند ساير بيماری‌‌هاى جسمى نگريسته شود با تلاش بر ايجاد نگرش تفاوت قايل شدن ميان روان و روح از رويكردهاى اصلى همايش امسال انجمن روان‌پزشكان ايران به شمار می‌‌رود .وى ادامه داد معالجه روح به دليل آنكه قابل آزمايش، پژوهش و عينى نيست از حيطه علم روان‌پزشكى خارج است و در حوزه فلسفه و اديان قرار می‌‌گيرد .دكتر جليلى با تاكيد بر اينكه اهميت روح بيشتر از آن است كه در حيطه محدودى چون پزشكى مورد بحث و بررسى قرار گيرد گفت درمان آثار مغز شامل هيجانات، عواطف، تخيلات، خشم و ساير حالات از طريق پزشكى ميسر بوده و موجب شناخت بهتر انسان و در نهايت ارتقاى بهداشت روان جامعه می‌‌شود .وى گفت اين همايش هفتمين همايش پياپى سالانه انجمن روان‌پزشكان ايران بوده كه در آن متخصصان و صاحبنظران رشته‌هاى مختلف از قبيل روان‌پزشكان، پزشكان مغز و اعصاب و ساير رشته‌هاى مرتبط پزشكى به بحث و تبادل اطلاعات می‌‌پردازند .

تحریک مغز با پالس های مغناطیسی میتواند موجب درمان افسردگی شود

يك مطالعه نشان می‌‌دهد كه تحريك مغز با شليك‌های سريع انرژی مغناطيسی درمان بی‌‌خطر و موثری برای معالجه افسردگی شديد است .به گزارش روز پنج‌شنبه خبرنگار ايرنا به نقل از پايگاه ‌اينترنتی خبرگزاری فرانسه، در اين درمان شليك‌های بسيار سريع انرژی مغناطيسی از طريق دستگاه‌هايی كه به جمجمه وصل هستند، به مغز ارسال می‌‌شود .

«فيليپ جانيكام» پروفسور روان‌شناسی در مركز پزشكی «دانشگاه راش» در شيكاگو در اين مورد گفت: اين پالس‌ها موجب می‌‌شود كه نرون‌ها در قسمت كوچكی از مغز «برانگيخته» شوند .وی افزود: همچنين پيام‌هايی مستقيما به نواحی عميق‌تر مغز كه اشتها را كنترل می‌‌كند و با افسردگی ارتباط دارند، ارسال می‌‌شود.

«جان كريستال» از نشريه «روان‌پزشكی زيستی» كه اين مطالعه را در شماره اول دسامبر خود منتشر كرده است، گفت: تحريك مغناطيسی از طريق جمجمه از اواسط دهه ‪۱۹۸۰به عنوان جايگزينی برای درمان «شوك الكتريكی» مورد استفاده قرار گرفته اما مطالعاتی كه در زمينه كارآيی اين روش انجام شده است، همه در مقياس كوچك بودند و نتايج مختلفی را نشان دادند.اين نخستين مطالعه‌ای است كه كارآيی اين روش را در مقياس بزرگ بررسی كرده است و محققان نيز در اين مطالعه از دوزهای بسيار بالاتر پالس‌های انرژی استفاده كردند .

صداي بلند باعث تومور مغزي مي شود

نتايج تحقيقات نشان مي‌دهد؛ قرار گرفتن طولاني مدت در معرض صداهاي بلند باعث احتمال ابتلا به نوعي تومور مغزي مي شود.

دكتر احمد رضايي دكتراي پزشكي هسته اي به باشگاه خبرنگاران گفت: با 3 سال بررسي در مورد تأثير قرار گرفتن در معرض صداي بلندتر از 80 دسي بل با افزايش شيوع اكوستيك نوروما ارتباط دارد.

وي تصريح كرد: اين در حالي است كه استفاده از محافظ گوش هيچ خطري براي ابتلا به اين بيماري را به دنبال ندارد و نتايج تحقيق نشان مي دهد قرار گرفتن در معرض صداي بلند مثل ماشين الات، ابزار موتوري ساختمان سازي و موسيقي باعث افزايش احتمال ابتلا به اين بيماري مي شود.

يادآور مي شود؛ آلوستيك نوروما توموري است كه باعث فقدان شنوايي، تينيتوس و ناكافي بودن تعادل مي شود.

شايع‌ترين بيماري رواني‏ افسردگي است

شايع ترين بيماري رواني، افسردگي است كه در زن‌ها بيش از مردها است.

دكتر نجمه حميد عضو هيإت علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران افزود: در كشور ما به دليل نوپا بودن امر مشاوره و نبودن اطلاع رساني و آموزش كافي مردم در ضرورت استفاده از خدمات مراكز مشاوره و درمان عليرغم تإثير شگرف خدمات اين مراكز براي بهداشت رواني جامعه‏ استقبال از اين مراكز چشمگير نيست.

وي گفت: با توجه به آسيب‌هاي اجتماعي‏ و مشكلات عديده مردم به ويژه در مناطق حاشيه شهري، لازم است برنامه ريزي دقيق تري براي افزايش آگاهي مردم و ضرورت استفاده از اين مراكز صورت گيرد.

وي ادامه داد: معمولا مرد‌ها نسبت به خدمات مراكز مشاوره‌اي در مقايسه با زن‌ها داراي مقاومت بوده و اعتقادي به آن ندارند و شايع‌ترين بيماري رواني‏ ، افسردگي است كه در زن‌ها بيش از مرد‌ها و به ميزان 65 درصد بوده است

افسردگی پدران بر جسم و روح دختران تاثیر می‌گذارد

تحقیقات نشان داده است دختران در خانواده های پر تنش به ویژه در شرایطی که پدر مبتلا به افسردگی باشد، تحت تاثیر عوامل روحی دچار بلوغ زودرس می شوند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر محققان دانشگاه ویسکانسین کودکان را از سنین پیش دبستانی تا نوجوانی مورد بررسی قرار داده اند و در ضمن با والدین آنها نیز در مورد میزان استرس و مشکلات خانوادگی و مالی و حتی افسردگی والدین صحبت کرده اند.

آنها دریافته اند دخترانی که در خانواده های مستحکم زندگی می کنند و بیشتر تحت حمایتهای منسجم والدین هستند، دیرتر دچار تغییرات هورمونی و رسیدن به مرحله بلوغ می شوند.

در این میان دخترانی که در خانواده هایی زندگی می کنند که بین والدین مشکلات عاطفی وجود دارد و خانواده تحت تاثیر مشکلات مالی و اقتصادی و کمبودهای گوناگون است و به ویژه پدران مبتلا به افسردگی هستند، بیشتر و زودتر به تغییرات بلوغ می رسند.

نکته اینجاست که دختران ارتباط عاطفی خاصی با پدر دارند به همین دلیل ناراحتی های پدران بیشتر از مادران آنها را از نظر جسمی و روحی تحت تاثیر قرار می دهد.

البته لازم به ذکر است که یکی از عوامل تعیین کننده زمان بلوغ در دختران سابقه این مورد در مادران و در ضمن اضافه وزن آنهاست. اما مشخص شده عاملی مهم تر از ژنتیک در این مسئله موثر است و آن هم وضعیت روانی و عاطفی خانواده است.

از کنترل فشارهاي رواني تا درمان سکسکه

همه ما انسان ها در جوامعي زندگي مي کنيم که اجتناب از فشارهاي عصبي و رواني در آنها غيرممکن به نظر مي رسد ، در حالي که استرس و فشارهاي رواني تاثير نامطلوبي بر وضعيت سلامت افراد دارند.

هفته اي که گذشت محققان دانشگاه تگزاس و انجمن روان شناسي امريکا تاثير فشارهاي رواني بر روند بيماري ام اس در افراد مبتلا و همچنين تاثير اين عوامل در ميزان کلسترول خون گروهي ديگر از افراد را مورد بررسي قرار داده اند که اين موضوع نشان دهنده اهميت آن از نظر پزشکان است.

مواجه شدن با فشارهاي رواني اجتماعي ، التهاب سيستم عصبي مرکزي را افزايش مي دهد و با تحريک سطح پروتئين هاي ضدالتهابي آزاد شده براي تنظيم سيستم ايمني بدن ، شدت بيماري هايي مانندام اس را بالا مي برد. همان طور که مي دانيم hdl ليپوپروتئيني است که به اصطلاح کلسترول خوب ناميده شده و از ميان بردن ldl يا ليپوپروتئين هاي کم چگالي نقش مهمي دارد. در افرادي که در مواجه شدن با فشارهاي رواني مي توانند خونسردي خود را حفظ کنند ، سطح hdl در خون افزايش پيدا مي کند، در حالي که اگر در مقابله با استرس و فشارهاي رواني ميهمان نواز باشيد ، با ايجاد شرايط مناسب براي افزايش ldl به سيستم قلبي عروقي بدن خود آسيب خواهيد رساند. ldlها ليپوپروتئين هاي کم چگالي هستند که با ايجاد پلاکهايي در رگهاي خوني در گردش خون اختلال ايجاد مي کنند. پس توجه داشته باشيد که هيچ گاه عصباني نشويد و از کوره در نرويد، چرا که با حفظ آرامش مي توانيد در يک روند طبيعي با کاهش سطح هورمون هاي آزاد شده در نتيجه استرس و فشارهاي رواني بدون نياز به هيچ دارويي ، چربي خون خود را کاهش دهيد. تاکنون تصور مي شد که ويروس ايدز تنها سيستم ايمني بدن را با مشکل مواجه مي کند اما محققان مرکز تحقيقات پزشکي کاليفرنيا از تاثير ويروس ايدز در متوقف کردن رشد سلولهاي مغزي جوان خبر داده اند. آنها پيش از اين تصور مي کردند ابتلا به اين بيماري در نهايت سبب زوال عقل بيمار مي شود درحالي که اين پيامد نتيجه از دست رفتن سلولهاي مغزي بالغ در افراد مبتلا بر اثر آزاد شدن پروتئيني ناشي از فعاليت ويروس در بدن فرد بيمار ايجاد شده است.

اين پروتئين با کاهش روند تقسيم سلولي در سلولهاي بنيادي عصبي ، يادگيري و يادآوري خاطرات را غيرممکن مي کند. از آنجا که محققان به همه ابعاد زندگي انسان ها توجه دارند ، موضوع درمان سکسکه را نيز از ياد نبرده اند. افرادي که دچار سکسکه شده اند از اين پس مجبور نيستند براي متوقف کردن آن ، در پاکتهاي کاغذي نفس بکشند، ليوان آبي را در حالي که روي سر ايستاده اند بنوشند يا حتي بترسند. با استفاده از دستگاه جديدي که به وسيله يک مخترع امريکايي ساخته شده است ، سکسکه شما بسرعت متوقف خواهد شد. اين دستگاه از يک فنجان فلزي تشکيل شده و داراي 2 الکترود است که يکي از آنها به گونه و ديگري به گيجگاه متصل مي شود. وقتي ليوان پر از آب بوده و شما شروع به نوشيدن آن مي کنيد يک مدار الکتريکي ايجاد شده و با تحريک عصب مغزي و گيجگاهي به شکل موثري سکسکه را متوقف مي کند.

اختلال دوقطبي (اختلال شيدايي ـ افسردگي )

توضيح كلي

اختلال دوقطبي (اختلال شيدايي ـ افسردگي ) عبارت است از اختلالي كه در آن خلق بيمار دچار نوسانات شديدي مي شود، و ارتباطي بين خلق بيمار و آنچه كه واقعاًدر زندگي بيمار رخ مي دهد وجود ندارد. سير بيماري بدين نحو است كه به طور يك در ميان ولي نامنظم ، يك مدت فرد دچار سرخوشي و فعاليت زياد بدون توجيه است (شيدايي ) و به دنبال آن دچار افسردگي شديد مي شود، و اين سيكل به همين منوال ادامه پيدا مي كند. در بين شيدايي و افسردگي ، دوره اي از رفتار طبيعي (ممكن است كوتاه باشد يا حتي چند سال طول بكشد) وجود دارد.

علايم شايع

شيدايي

افزايش انرژي ؛ سرخوردگي و نئشگي در بيمار

بيمار صبح زودتر و زودتر از خواب برمي خيزد (در مواردي بيمار ممكن است حتي 4-3 روزنخوابد)

حواس بيمار خيلي زود از يك كار پرت مي شود و بسيار بي قرار است (امكان دارد اين مسأله باعث كاهش بازده كاري شود). فرد پروژه هاي جديد را با اشتياق فراوان آغاز مي كند، ولي ندرتاً آنها را به پايان مي برد.

امكان دارد بيمار شروع به ولخرجي كند.

امكان دارد بيمار شريك هاي جنسي متعدد اختيار كند.

بيمار اغلب تحريك پذير است و دچار حملات عصبانيت مي شود.

صحبت كردن بيمار سريع ، خشن ، و غيرمنطقي مي شود.

امكان دارد بيمار فكر كند كه توانايي هاي خيلي زيادي دارد( خود بزرگ بيني )

امكان دارد بيمار غذا خوردن را فراموش كند و وزن وي كم و خستگي بر وي عارض شود.

امكان دارد بيمار به يك باور نادرست و غيرقابل تغيير از اهميت و بزرگي خود برسد و فكر كند كه مي تواند كارهاي خطرناك انجام دهد.

بعضی نشانه های افسردگي

امكان دارد بيمار به طور فزاينده اي گوشه نشيني اختيار كند؛ خوابش مختل شود؛ و صبح ها دير از رختخواب بر خيزد.

امكان دارد بيمار دراتاقش بماند، و از رو به رو شدن با دنياي بيرون واهمه داشته باشد؛ يا در واقع عزت نفس نداشته باشد.

غفلت از رسيدگي به خود

كاهش ميل جنسي

كاهش سرعت صحبت كردن و كند شدن حركات

افزايش تصورات در مورد وجود مشكلاتي كه واقعاً وجود ندارند.

نگراني بيش از حد در مورد بيماريهايي كه واقعاً وجود ندارند.

علــــل

ناشناخته است . عوامل زيست شناختي ، رواني ، و ارثي همگي ممكن است نقش داشته باشند. امكان دارد ، استرس زياد يا مرگ يكي از نزديكان باعث ظهور ناگهاني شيدايي يا افسردگي شود.

عوامل افزايش دهندة خطر

سابقة خانوادگي اين اختلال

پيشگيري

هيچ داروي خاصي براي پيشگيري از آن وجود ندارد.

عواقب مورد انتظار

ممكن است بتوان اين اختلال را با درمان دراز مدت كه باعث كاهش دفعات و شدت حملات شيدايي و افسردگي مي شود، تا حد زيادي كنترل كرد و سلامت فرد را به حد نزديك به طبيعي رساند. بسياري از مديران ، دانشمندان ، و افراد سرشناس دچار اين اختلال بوده اند.

عوارض احتمالي

عود بيماري ، به خصوص با قطع دارو ، از دست دادن شغل ؛ بروز مشكلات در زندگي مشترك ،

عدم رو به بهبود گذاشتن اختلال ، خودكشي .

درمان

اصول كلي

- گرفتن شرح حال و انجام معاينه توسط پزشكان (گاهي روانپزشك )

- روان درماني يا مشاوره همراه با درمان دارويي بهترين نتايج را در بر دارد.

- براي مواردي كه علايم شديد هستند، ممكن است لازم باشد بيمار در بيمارستان يا مركز درماني بستري شود.

- امكان دارد در مورد بيماراني كه به دارو جواب نمي دهند، از شوك (ect) استفاده شود.

- رژيم دارويي بايد دقيقاً رعايت شود. ضمناً بايد به طور منظم به پزشك معالج مراجعه شود تا اثربخشي درمان و اثرات جانبي احتمالي مورد بررسي قرار گيرند.

- هيچگاه وقتي احساس كرديد حالتان بهتر شده است ، دارو را قطع نكنيد. اين كار ممكن است باعث عود بيماري شود كه شايد به دارو خوب جواب ندهد.

- با كمك مشاوره مي توانيد روشهاي كنار آمدن با اين اختلال را فراگيريد. اعضاي خانواده بايد بتوانند علايم پيش درآمد وقوع حمله را بشناسند و چگونگي كمك به فرد بيمار را فرا بگيرند.

داروها

پزشك شما ممكن است ليتيم ، والپروييك اسيد، يا كاربامازپين (تگرتول ) تجويز كند. براي علايم شديدتر ممكن است تجويز يك داروي ضد روان پريشي ضروري باشد.

فعاليت

فعاليت هاي روزانه خود را حتي اگر تمايل نداريد، ادامه دهيد.

رژيم غذايي

يك رژيم طبيعي و متعادل داشته باشيد، حتي اگر اشتها نداريد. امكان دارد مكمل ويتامين ها و مواد معدني لازم باشد. پزشكتان ممكن است به شما توصيه كند كه از مصرف كافئين پرهيز كنيد، زيرا كافئين يك مادة تحريك كننده است .

در اين شرايط به پزشك خود مراجعه نماييد

اگر شما يا يكي از اعضاي خانواده تان داراي علايم افسردگي يا سرخوشي هستيد.

اگر فكر خودكشي به سرتان زده است يا احساس نااميدي مي كنيد.

جنبه جسمانی افسردگی

تا كنون بیشتر به جنبه‏های روحی حالت افسردگی اشاره شده و برخی پزشكان و روان پزشكان و روان شناسان آن را یك بیماری روانی دانسته‏اند.

انجمن های ایران پردیس > انجمن پزشکی و بهداشتي > مغز و اعصاب > بیماریهای اعصاب و روان


 

نويسنده : محمد صالح جناب اصفهانی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.