سیستم حقوق ودستمزذ
- توضیحات
-
منتشر شده در پنج شنبه, 24 اسفند 1391 10:03
-
نوشته شده توسط سیلوانا باباییان
-
بازدید: 952
به نام خدا
سیلوانا باباییان
رشته حسابداری مالی
واحد کاربینی
استاد میرزایی
تعريف حسابداري:
حسابداري شناسايي اندازه گيري ثبت وگزارش اطلاعات اقتصادي به استفاده كنندگان به گونه اي كه امكان قضاوت وتصميم گيري آگاهانه براي آنها فراهم شود.
استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری:
مجموعه کسانی هستند که جهت تصمیم گیری نیازمندند اطلاعات حسابداری را دریافت نمایند.استفاده کنندگان اطلاعات مالی 2 گروه هستند :1.استفاده کنندگان درون سازمان 2.برون سازمانی .
استفاده کنندگان درون سازمانی در واقع مدیران و گردانندگان سازمان می باشند.استفاده کنندگان برون سازمانی مجموعه اشخاص حقیقی وحقوقی خارج از سیستم موسسه هستند که برای تصمیم گیری وقضاوت آگاهانه مایلند اطلاعات حسابداری را دریافت کنند.
حسابداری مالی:
حسابداری مالی شاخه ای ازحسابداری است که گزارش های مالی برون سازمان را جهت استفاده مدیران وافراد خارج از سازمان تهیه می کند سیستم حسابداری موجود در دنیای امروز :
سیستم حسابداری دوبل است .اساس وشالوده سیستم حسابداری دوبل معادله اصلی حسابداری است که در آن
داراییها = بدهی ها + سرمایه
دارایی:
داراییها به مجموعه اموال مطالبات وجوه نقد وتمامی چیزهایی که دارای منافع آتی باشد .
بدهی:
حق یا ادعای اشخاصی غیراز مالک موسسه نسبت به داراییها.
سرمایه:
حق یا ادعای مالک یا مالکین نسبت به دارایهای موسسه.
حقوق و دستمزد کارکنان؟
منظور از حقوق ودستمزد پرداخت هزینه ای است که به جبران فعالیت کار کنان در هر موسسه یابنگاهاقتصادی پرداخت می گردد. هزینه حقوق و دستمزد بیانگر سهم نیروی کاردر تولید محصولات یا اریه خدمات است و به عنوان یکی از عوامل بها تمام شده مستلزم اندازه گیری,کنترل و تجذیه و تحلیل مستمر میباشد.البته منظور از حقوق مبلغ ریالی وجنبه های مادی, جبران سازی بوده و بدیهی است که جنبه های انگیزشی نیز از اهمیت خاص برخوردار است که خارج از مفهوم حقوق ودستمزد قرار دارد.
نکته قابل توجه این است که منظور از دستمزد,پرداختی است که مبنای محاسبه آن, ساعت است و شیوه پرداخت به کارگران بوده و منظور از حقوق, پرداخت های است که ماهانه محاسبه وپرداخت می گردد.و نوعاَ مربوط به پرداخت کارمندان میباشدحقوق تخصصی شامل مزایا و کسورات می باشد که مزایای را میتوان دو مورد همچون حقوق مبناوفوقالعاده محل خدمت نام برد و موارد کسور نیز شامل مالیات,بیمه عمر,وام و..باشند.اشخاصی که در رشته حسابداری مالی مشغول به تحصیل میباشند یکی از انواع هزینه هایی که با آن آشنا میشوند هزینه حقوق و دستمزد است و هر فرد حسابدار نیاز به داشتن دانش تخصصی در این زمینه خواهد بود این اطلاعات را به صورت خلاصه میتوان شناخت سیستمهای کنترلی حقوق و دستمزد,شناخت قوانین بیمه و مالیات و سایر موارد قانونی همچون:اضافه کاری ومأموریت وتهیه اسناد و مداراک ثبت لیست های حقوق ودستمزد وسایر موارد نام برد.
هزینه نیرویکار بخش اعظمی از بهای تمام شده تولید کالا وخدمات یک موسسه یا یک واحداقتصادی را به خود اختصاص می دهد و در واقع تأثیر قابل توجه ای برسود واحد های تجاری خواهد داشت البته اهمیت حقوق و دستمزد در واحد های مختلف متفاوت است ولی به طور معمول هزینه حقوق ودستمزد از درآمد واحدهای اقتصادی و تجاری را به خود اختصاص می دهد بنا براین پرواضح است کسانی که در این رشته تحصیل می کنند باید اطلاعات جامع و کافی در این زمینه داشته باشند.
تفاوت بین برنامه های رایورز،تدبیر، همکار سیستم ؟
بیس تمم برنامه ها یکسان است و تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و لی برنامه های همکار سیستم وتدبیر کاربرد آسان تری نسبت به برنامه رایورز دارد ولی به طور کل برای حسابداران برنامه ای بهتر است که کاربردی آسان داشته باشد و صورت مالی دقیق تری ارائه دهد
مهمترین مهارتی که یک حسابدار باید داشته باشد؟ ماهیت حسابها است یعنی بداند کدام بدهکار و کدام بستانکار است که با داشتن این مهارت میتواند صورت مالی درستی تنظیم کند.
تفاوت حسابداری وحسابرسی؟ حسابداری یک سیستم است که در آن فرآیند جمعآوری، طبقهبندی ، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی و صورتهای حسابداری در شکلها و مدلهای خاص انجام میگیرد. تا افراد ذینفع درون سازمانی مثل مدیران سازمان و یا برونسازمانی مثل بانکها، مجمع عمومی سازمان مورد نظر و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند. حسابرسی فعالیت های اطمینان بخشی به کارها حسابداری بر اصول قوانین حسابداری است یا به زبان ساده تر چک کردن کار حسابداران است.
ارتقاء شغلی حسابداران:
شخصی که دارای دیپلم حسابداری است کمک حسابدار،بعد از 3سال کار لیساسه حسابداری امتحانی در مجمع حسابداران با نام امتحان جامع حسابدار از او گرفته میشود واگر قبول شد به مرحله ارشد می رسدوبعد از 3سال کار به مرحله حسابدار رسمی و بعد از 3یا4 سال کار وامضاء کردن 20گزارش به عنوان ارشد میتوان مجوز گرفت و یک شرکت حسابداری تأسیس کرد البته سابقه کار در زود تر رسیدن به مرحله آخر کمک بسزای دارد.
بودجه:
دو طرف دارد درآمد وهزینه هریک از این دو طرف باید با دقت بسیار و صحت هرچه بیشتر سنجیده شود زیرا برآورد ارقامی که پایه اساس منطقی نداشته باشد نه تنها مفید نیست بلکه میتواند زیانبار باشد چون بودجه نوعی برنامه است و بودجه نویسی نوعی برنامه ریزی تا حد امکان باید این برنامه را استواری بخشید از این رو برای پیش بینی در آمدها و برآورد هزینه ها روشهای مختلفی ابداع شده است که روز به روز از نظر علمی و فنی به اهمیت آن افزوده میشود.
گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی
بسمه تعالی
به مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت.........(سهامی.....)
گزارش نسبت به صورت های مالی
مقدمه
1.صورتهای مالی شرکت............(سهامی.....)شامل ترازنامه به تاریخ 29اسفد ماه 1390و صورتهای سود وزیان و جریان وجوه نقد بری سال مالی منتهی به تاریخ مزبور ویاداشتهای توضیحی 1تا26 توسط این موسسه حسابرسی شده است.
مسولیت هیت مدیره در قبال صورتهای مالی
2.مسولیت تهیه صورتهای مالی یاد شده طبق استانداردهای حسابداری،با هیت مدیره شرکت است.اینمسولیت شامل طراحی اعمال و حفظ کنترل های داخلی مربوط به تهیه صورت های مالی است به گونه ای که این صورتهای مالی است به گونه ای که این صورتها عاری از تحریف با اهمیت ناشی از تقلب اشتباه باشد.
مسولیت حسابرس و بازرس قانونی
3.مسولیت این موسسه اظهار نظر نسبت به صورتهای مالی یاد شده بر اساس حسابرسی انجام شده طبق استانداردهای مزبور ایجاب میکند این موسسه الزامات آیین رفتار حرفه ای را رعایت و حسابرسی را به گونه ای برنامه ریزی و اجرا کند که از نبود تحریف با اهمیت در صورتهای مالی اطمینان منقول کسب شود.حسابرسی شامل اجرای روشهایی برای کسب شواهد حسابرسی درباره مبالغ و دیگر اطلاعات افشا شده در صورتهای مالی است.انتخاب روشهای حسابرسی،به قضاوت حسابرس،از جمله ارزیابی خطرهای تحریف با اهمیت ناشی از تقلب یا اشتباه در صورتهای مالی،بستگی دارد.برای ارزیابی این خطرها، کنتل های داخلی مربوط به تهیه وارایه صورتهای مالی به منظور طراحی روشهای حسابرسی مناسب شرایط موجود،ونه به قصد اظهار نظر نسبت به اثر بخشی کنترل های داخلی واحد های تجاری،برسی می شود.حسابرس همچنن شامل ارزیابی مناسب بودن رویه های حسابداری استفاده شده و معقول بودن برآوردهای حسابداری انجام شده توط هییت مدیره ونیز ارزیابی کلیت ارایه صورتهای مالی است.
این موسسه اعتقاد دارد که شواهد حسابرسی کسب شده،برای اظهار نظر مشروط نسبط به صورتهای مالی،کافی ومناسب است.
همچنین این موسسه به عنوان بازرس قانونی مسولیت دارد موارد عدم رعایت الزامات قانونی مقرر در اصلاحیه قانون تجارت ومفاداساسنامه شرکت و سایر موارد لازم را به مجمع عمومی عادی صاحبان سهام گزارش کند.
مبانی اظهار نظر مشروط
4.باعنایت به یاداشتهای توضیحی 5و12مانده حسابهای دریافتنی در تاریخ ترازنامه شامل مبلغ29میلیون ریال مطالبات سنواتی بوده است که تا تاریخ این گزارش به حیطه وصول درنیامده ودر مقابل آن ذخیره مطالبات مشکوک الوصول در حسابها منظور نشده وهمچنین از بابت مالیات تکلیفی تعین شده سال 1387به مبلغ38میلیون ریال ذخیره در حسابها منظورنگردیده است. در صورت تعدیل،سود انباشته شده ابتدای سال وحسابهای دریافتنی به ترتیب معادل 67 میلیون ريال و29میلیون ريال کاهش وسایر حسابهای پرداختنی به مبلغ 38 میلیون ريال افزایش خواهد یافت.
5.تا تاریخ این گزارش پاسخ تاییدیه های در خواستی از......اطلاعات درارتباط با حسابهای می فابین وزارت فرهنگ وارشاد(در خصوص تسویه کاغذ در سنوات قبل در حدود 1500بند) وکالا امانی دریافت نشده است (یاداشتها توضیحی5الی7) واین موسسه نیز نتوانسته است ازطریق اجرای سایر روشای حسابرسیري اثار احتمالی ناشی از دریافت پاسخ تاییدیه های مزبور بر صورتهای مالی مورد گزارش را تعین کند.
6.به نظر این موسسه، به استثنای آثار مالی موارد مندرج در بند 4فوق وبه استثنای آثار مالی موارد مندرج در بند5 ای گزارش،صورتهای مالی یاد شده در بالا،وضعیت مالی شرکت........(سهامی.....)در تاریخ 29 اسفند ماه 1390و عملکرد مالی وجریانهای نقدی آن را برای سال مالی منتهی به تاریخ مزبور،از تمام جنبه های با اهمیت، طبق استاندارد های حسابداری، به نحو مطلوب نشان میدهد.
سایر بندهای توضیحی
7.در سال مورد گزارش موجودی مواد وکالا وداراییها ثابت،تحت پوشش بیمه ای نبوده است.
گزارش در مورد سایر الزامات قانونی مقرراتی
گزارش در مورد سایر وظایف بازرس قانونی
8.فعالیت اصلی شرکت از ابتدای تاسیس منحصراً در ارتباط با قرارداد.....(از الف تا ی)منعقده مابین ............بوده که تاتاریخ ترازنامه فقط 13جلد آن (تاقسمت خ) چاپ وتوضیع گردیده وضعیت سایر مجلدات ،مشخص نشده است.نظر مجمع عمومی صاحبان سهام محترم را به مراتب فوق ولزوم اتخاذ تصمیمات وتدوین استراتژی شرکت در خصوص فعالیت های آتی و وضعیت مجلدات تالیف نشده فرهنگنامه جلب مینماید.
9.مفاد ماده 114اصلاحیه قانون تجارت در ارتباط با تودیع سهام وثیقه مدیران نزد صندوق شرکت به طور کامل رعایت نشده است.
10.در اجرای مفاد ماده240اصلاحیه قانون تجارت،تا تاریخ این گزارش پرداخت سود به صاحبان سهام ظرف مدت مقرر،انجام نشده است.
11.تاتاریخ این گزارش آدرس جدید دفتر مرکزی شرکت چاپ وآگهی نشده است.
12.معاملع مندرج در یادداشت توضیحی25،به عنوان کلیه معاملات مشمول ماده 129اصلاحیه قانون تجارت که طی سال مالی مورد گزارش انجام شده وتوسط هیت مدیره به اطلاع این موسسه رسیده،مورد برسی قرار گرفته است. معاملات مذکور با رعایت تشریفات مقرر در ماده قانونی یاد شده در خصوص کسب مجوز از هییت مدیره وعدم شرکت مدیر ذینفع در رأی گیری صورت پذیرفته است.نظر این موسسه به شواهد حاکی از اینکه معاملات مزبور با شرایط مناسب تجاری و در روال عادی عملیات شرکت انجام نگرفته باشد جلب نگردیده است.
13.گزارش هییت مدیره در باره فعالیت ووضع عمومی شرکت،موضوع ماده 129اصلاحیه قانون تجارت که به منظور تقدیم به مجمع عمومی عادی صاحبان سهام تنظیم گردیده مورد برسی این موسسه قرار گرفته است.با توجه به رسیدگی های انجام شده نظر این موسسه به موارد با اهمیتی که حاکی از مغایرت اطلاعات مندرج در گزارش مذکور با اسناد ومدارک ارایه شده از جانب هییت مدیره باشد جلب نشده است.
تاریخ.................
موسسه حسابرسی شراکت
"حسابداران رسمی"
............. ...............
شماره عضویت......... شماره عضویت..........
تعريف اشتباه و تقلب
1-عبارت اشتباه به ارائه اطلاعات غلط و از قلم افتادگي مبالغ يا موارد قابل افشاء در صورتهاي مالي، به طور عير عمدي اشاره مي كند
2- اشتباهات شامل تاثير فرآيندي حسابداري استفاده شده جهت سهولت ، نمي شود از قبيل نگهداري ثبت هاي حسابداري بر مبناي نقدي و يا مالياتي و تعديلات دوره اي اين ثبت ها براي تهيه صورتهاي مالي مطابق با GAAP .
1- عبارت تقلب به ارائه اطلاعات غلط يا از قلم افتادگي مبالغ يا موارد قابل افشاء در صورتهاي مالي به طور عمدي اشاره مي كند .
تقلب شامل گزارشگري مالي ساختگي نوشته شده جهت ارائه صورتهاي مالي گمراه كنند ( تقلب مديريت ) و سوء استفاده از داراييها ( اختلاس ) مي باشد .
مسئوليت حسابرس نسبت به كشف اشتباهات و تقلب
1- حسابرس بايد احتمال وجود اشتباه و تقلب كه ممكن است منجر به تحريف با اهميت صورتهاي مالي شود را برآورد كند . بر اساس اين ارزيابي حسابرس بايد حسابرسي را به گونه اي طراحي كند كه اطمينان معقولي از كشف اشتباهات و تقلب داراي اثر با اهميت بر صورتهاي مالي ، را بدهد .
2- به دليل ويژگي هاي تقلب ، مخصوصا آنهايي كه شامل جعل و تباتي هستند ، طراحي و اجراي مناسب حسابرسي ممكن است كه نتواند تقلب با اهميت را كشف كند .
3- حسابرس بايد موارد ذيل را بكار گيرد :
الف: ملاحظات حرفه اي در برنامه ريزي ، اجرا و ارزيابي نتايج حاصل از روشهاي حسابرسي
ب: درجه مناسبي از شك حرفه اي جهت رسيدن به يك اطمينان معقول براي اينكه اشتباهات يا تقلب با اهميت كشف خواهد شد .
4- مسئله بعدي اينكه اظهارات غلط با اهميت موجود در صورتهاي مالي ، به خودي خود نشان دهنده برنامه ريزي ، عملكرد و يا قضاوت نامناسب توسط حسابرس نمي باشد .
بررسي ريسك حسابرسي د رسطوح صورتهاي مالي
1- برآورد احتمال ارائه اطلاعات غلط و با اهميت بايد توسط حسابرسي در طي برنامه ريزي انجام گيرد . درك حسابرس از ساختار كنترل داخلي ، بايد دقت و نگراني حسابرس را در مورد احتمال اظهارات غلط با اهميت افزايش يا كاهش دهد .
2-عواملي از قبيل آنچه در زير ليست شده ممكن است مورد توجه قرارگيرد.
الف: خصوصيات و ويژگي مديريت ( به عنوان مثال : طرز برخورد مديريت نسبت به گزارشات مالي بيش از اندازه جسورانه يا ريسك پذير است )
ب : ويژگي فعاليت و صنعت : ( به عنوان مثال سودآوري شركت نسبت به صنعتي كه در آن فعاليت مي كند بي ثبات و نامناسب است )
ج : ويژگي هاي واحد مورد رسيدگي ( به عنوان مثال ارتباط داشتن غير عادي و زياد با طرف مقابل معامله كه در روش تجارت موجود عادي نيست ) .
2- اندازه شركت ، پيچيدگي شركت و خصوصيات مالكين شركت ، تاثير قابل توجهي بر فاكتورهاي ريسك دارد ، كه بايد بررسي و مهم تلقي شوند .
3- يك حسابرس بايد ريسك و احتمال سوء استفاده مديريت را بوسيله مرور اطلاعات بدست آمده در مورد فاكتورهاي ريسك و ساختار كنترل داخلي ارزيابي و برآورد كند .
مواردي از قبيل آنچه در زير آمده مي تواند مورد برسي قرار گيرد :
الف : آيا دلايل مشخصي وجود دارد كه ممكن است نشان دهنده تمايل مديريت به تحريف صورتهاي مالي باشد ؟ از قبيل اختلاف زياد جهت استفاده متهورانه از اصول حسابداري براي افزايش سودآوري.
ب : آيا شواهدي وجود دارد كه نشان دهد ، مديريت د راستقرار خط مشي ها و رويه هايي كه اطمينان معقولي از قابل اتكا بودن برآوردهاي حسابداري فراهم مي كند ناتوان است ؟
به عنوان مثال پرسنلي كه در شركت اين برآوردها را انجام مي دهند فاقد دانش و تجربه لازم باشند .
ج : آيا شرايطي كه نشان دهنده عدم كفايت كنترل فعاليتها باشد ، وجود دارد ؟ از قبيل شرايط بحراني دائمي در زمينه حسابداري و عملياتي.
د : آيا شواهدي از عدم كفايت كنترل ، در مورد سيستم پردازشگر كامپيوتر وجود دارد ؟ از قبيل فقدان كنترل جهت دستيابي به دستور العملهايي كه براي كنترل و نقل و انتقال دارايي ها استفاه مي شود ( مانند دستورالعمل سپرده ديداري نزد بانكها )
ه : آيا دلايلي وجود دارد كه مديريت سياستها و شيوه عمل مناسبي براي حفاظت از اطلاعات و يا دارائيها به كار نبرده است ؟ نظير عدم شناسايي پرسنل قبل از بكار گيريشان در پستهاي كليدي .
واكنش حسابرس نسبت به ريسك در سطح صورتهاي مالي
1- نظر كلي حسابرس نسبت به سطح ريسك در واحد مورد رسيدگي ممكن است برروي تعداد كاركنان حسابرسي ، ميزان رسيدگي و خط مش كلي در خصوص پيش بيني نحوه اجرا و دامنه حسابرسي ، درجه بدبيني حرفه اي كه به كار گرفته مي شود، تاثير بگذارد .
2- به طور معمول ، ريسك زياد در يك واحد تجاري به پرسنل مجرب تر حسابرسي يا رسيدگي گسترده تري توسط حسابرسان با مسئوليت نهايي براي واحد مورد رسيدگي چه در طول برنامه ريزي و چه در طول اجرا در واحد مورد رسيدگي نياز دارد .
3- ريسك زياد ممكن است كه باعث شود حسابرس دامنه رويه هاي بكار گرفته شده را گسترش دهد . همچنين حسابرس را وادار كند كه روشهاي نزديكتر به تاريخ ترازنامه را استفاده كند يا ماهيت رويه ها را تعديل نمايد .
بررسي ريسك حسابرس در مانده حسابها يا گروه حسابها
1-چند نمونه از فاكتورهاي كه ممكن است بر دقت حسابرس به ريسك اظهارات غلط با اهميت در مانده يا گروه حسابها تاثير داشته باشد . عبارت است از :
الف : پيچيدگي وبحث انگيز بودن موضوعات حسابرسي كه بر روي مانده يا گروه حسابها تاثير دارد .
ب : ماهيت ، علت ، ميزان موارد نادرست احتمالي و قطعي كه در سطح مانده يا گروه حسابها در حسابرسي قبلي كشف شده است .
ج : قابليت اختلاس دارائي ها.
د : دامنه قضاوت در ارتباط با تعيين مانده يا گروه حسابها .
ترديد حرفه اي :
حسابرسي بايد با نگرش ترديد حرفه اي برنامه ريزي و اجرا شود . حسابرس نه فرض مي كند كه مديران متقلب هستند و نه فرض مي كند كه مديريت بدون هيچ ترديدي در همه موارد صادق هستند .
1- وقتي كه دستيابي به ادعاهاي مستند مديريت مشكل مي شود . حسابرس بايد توجه خود را برروي عواملي كه صداقت مديريت را تعيين مي كند افزايش دهد ، هرچند فرض تقلب مديريت مخالف با تجربه كسب شده حسابرس باشد . بعلاوه اگر فرض كنيم كه مديريت متقلب است ، جسابرس بايد تا حد امكان به بررسي تمام اسناد و مدارك به دست آمده از صاحبكار بپردازد و همچنين به شواهد قانع كننده اي براي تاييد و اثبات تمام تاييديهاي مديريت نياز خواهد داشت . انجام حسابرس به اين شكل به طور غير منطقي پر هزينه و غير عملي خواهد بود.
ترديد حرفه اي در برنامه ريزي حسابرس
1- هرگاه حسابرس به اين نتيجه برسد كه احتمال قابل ملاحظه اي در مورد ارائه اظهارات نادرست با اهميت وجود دارد ، اين نتيجه گيري از يك يا چند طريق حسابرس را تحت تاثير قرار ميدهد .
2- حسابرس بايد برآوردي را براي تعيين ماهيت ، زمانبندي يا اجراي روشها ، پرسنل يا سطح مناسبي از نظارت مورد نياز انجام دهد .
3- حسابرس ممكن است معاملات خاصي را در ارتباط با مديران ارشد شناسايي كند و جزئيات آن را نزد قسمت مناسبي در خارح از سازمان تاييد و اثبات كند و جزئيات تمام يادداشت هاي حسابداري با اهميت تهيه شده و يا تاييد شده به وسيله مدير ارشد را بررسي نمايد .
4- حسابرسي بايد بررسي كند كه آيا رويه هاي حسابداري استفاده شده با توجه به شرايط موجود قابل قبول و مناسب است. افزايش احتمال خطر تحريف عمدي صورتهاي مالي ، با توجه بيشتر حسابرس نسبت به اين مسئله منجر مي شود كه آيا اصول حسابداري مورد استفاده كه غير از اصول پذيرفته شده حسابداري هستند . در شرايط نامناسب جهت ايجاد تحريف سود به كار رفته است ؟
5- وقتيكه ارزشيابي سطح صورتهاي مالي ريسك زيادي را نشان مي دهند حسابرس به شواهد و مدارك بيشتر و متفاوت تري براي صحه گذاشتن بر معاملات با اهميت نيازد دارد تا حقيقت نبودن چنين ريسكي مشخص شود . به عنوان مثال حسابرس ممكن است روشهاي زيادي را براي اطمينان از نسبت و گزارش درست فروش انجام دهد . ( توجه داشتن به احتمال اينكه خريدار يك حقي براي برگشت كالا دارد ) غالبا معاملاتي كه هم بزرگ و هم غير معمول هستند بايد در انتهاي سال براي بررسي انتخاب شوند .
ترديد حرفه اي در انجام حسابرسي
1- حسابرس در انجام روشهاي اجرايي و جمع آوري مدارك و شواهد بايد به طور مداوم ترديد حرفه اي را مد نظر خود قرار دهد . در طي اجراي روشهاي حسابرسي ، حسابرس ممكن است به كشف شرايط يا مواردي برسد كه باعث شود حسابرس بررسي كند كه آيا اشتباهات با اهميتي وجود دارد؟
2- اگر شرايط و وضعيت بر خلاف انتظار حسابرس به شكل نامطلوبي تغيير كند ، حسابرس نياز دارد كه علت به وجود آمدن چنين تغييري را بررسي كند . مثالهايي از اينچنين شرايطي به شرح ذيل مي باشد.
الف : افشاء روشهاي تحليلي كه تفاوت معنا داري با انتظارات حسابرس دارد .
ب : افشاء پاسخ تاييديه هاي درخواستي و يا تعداد پاسخهاي دريافتي اندك ، كه تفاوت معنا داري با انتظارات حسابرس دارد .
ج : پرونده ها و مدارك موجود كه بايد به راحتي و سرعت در اختيار حسابرس قرار بگيرد . اما زماني كه از طرف حسابرس خواسته مي شود به سرعت و راحتي در اختيار حسابرس قرار نمي گيرد .
ارزيابي نتايج آزمون حسابرسي
1- حسابرس بايد جنبه هاي كيفي و كمي اختلافات و اينكه آيا آنها نشان دهنده اشتباهات و تقلب هستند را مورد بررسي قرار دهد ( به اين دليل كه تقلب عمدي معناي ضمني فراتر از اثر پولي مستقيم خود شان دارند) .
2- حسابرس بايد اصلاحات حسابرسي بالقوه را در طي حسابرسي جمع آوري كند و اثر آنها را بصورت يكپارچه ، خلاصه ارزيابي كند . حسابرس ممكن يك سطحي را تعيين كند كه نياز نباشد اصلاحات حسابرسي بلقوه پايين تر از آن را جمع نمايد . چه به صورت تكي بررسي شود يا زمانيكه با ديگر اصلاحاتي كه مهم نيستند جمع شود .
3- اگر حسابرس پي ببرد كه اصلاحات ناشي از يك تقلب است يا ممكن است باشد ، همچنين مشخص شود كه اين اصلاحات اثر بااهميتي بر روي صورتهاي مالي ندارند . يك حسابرس بايد :
الف : موضوع را به سطح مناسبي از مديريت كه حداقل يك رده بالاتر از مديريت قسمت مورد رسيدگي است اطلاع دهد .
ب : متقاعد شود كه ، از نقطه نظر موقعيت سازماني مقصر احتمالي ، تقلب هيچ معناي ضمني براي جنبه هاي ديگر حسابداري ندارد . يا اينكه اثر آن تقلب به اندازه كافي بررسي شده است .
4 – اگر حسابرس پي ببرد كه اصلاحات حسابرسي ناشي از يك تقلب است يا ممكن است باشد و همچنين مشخص كند كه اين اصلاحات اثر بااهميتي بر روي صورتهاي مالي دارد و يا قادر نباشد اهميت بالقوه آن را ارزيابي كند ، يك حسابرس بايد :
الف : معناي ضمني آن را بر ساير جنبه هاي حسابرسي مورد بررسي قراردهد .
ب : درباره مسئله وروش انجام رسيدگي ، با سطح مناسبي از مديريت كه حداقل يك رده بالاتر از مديريت درگير با مسئله مي باشد مشورت كند.
ج : تلاش براي كسب شواهد ومدارك مستند و قابل قبول درباره مسئله جهت تعيين اينكه آيا در حقيقت تقلب با اهميت وجود دارد يا خير، و اگر وجود دارد اثراتشان چگونه است .
د : اگر نياز باشد به صاحبكار پيشنهاد كند كه با مشاور حقوقي خود درباره سوالات قانوني مشاوره نمايد .
تاثير تقلب برگزارش حسابرسي
1- اگر حسابرس به اين نتيجه برسد كه صورت هاي مالي به طور با اهميتي به وسيله تقلب تحت تاثير قرار گرفته اند حسابرسي بايد نسبت به تجديد نظر و اصلاح صورتهاي مالي پافشاري كند واگر صاحبكار نپذيرفت ، حسابرس بايد گزارش حسابرسي مشروط يا مرود ارائه نمايد .
2- اگر براي حسابرس در بكارگيري شيوه هاي حسابرسي محدوديت ايجاد گردد يا اگر حسابرس بعد از اعمال گسترده روشها موفق نشود پي ببرد كه آيا تقلب احتمالي ممكن است اثر با اهميتي به صورتهاي مالي داشته باشند ، حسابرس بايد :
الف : نسبت به صورتهاي مالي گزارش عدم اظهار نظر يا مشروط صادر نمايد .
ب : يافته هايش را به كميته رسيدگي يا رئيس هيئت مديره منتقل نمايد .
3 – اگر صاحبكار از پذيرفتن گزارش حسابرسي به دليل اصلاحات انجام شده ، به خاطر شرايطي كه در بالا توضيح داده شده ، خودداري ورزد ، حسابرس بايد از كار كناره گيري كند و دلايل كناره گيريش را به هيئت بررسي يا رئيس هيئت رسيدگي اطلاع دهد .
مكاتبات در مورد اشتباهات و تقلب
1- حسابرس بايد مطئمن شود كه كميته حسابرسي به ميزان كافي از هرگونه تقلبي كه حسابرس از آن با خبر شده ، آگاه شده است مگر اينكه اين تقلب به وضوح كم اهميت باشند .
2- افشاء تقلب به افرادي غير از مديران ارشد و كميته رسيدگي يا رئيس هيئت مديره جزء مسئوليتهاي عادي حسابرس نيست و به دور از اصول اخلاقي يا تعهدات قانوني محرمانه حسابرس مي باشد مگر
اينكه آن موضوع اظهار نظر حسابرس را در مورد صورتهاي مالي ، تحت تاثير قرار دهد .
3- حسابرس بايد تشخيص دهد كه در شرايط زير وظيفه براي افشاء به غير از صاحبكار وجود دارد .
الف: وقتي كه گزارش حسابرسي يك حسابرس را روي فرم-k – 8 تغيير دهد .
ب : براي حسابرس جانشين براساس SAS شماره 7 (( ارتباط بين حسابرس جانشين و قبلي ))
ج : در پاسخ به احضاريه دادگاه.
د : يك موسسه مالي ياموسسه خاص ديگر در زمينه حسابرسي كه كمك مالي از موسسات دولتي كرده باشد .
مسئوليتها در ديگر شرايط
1 – حسابرس ممكن است يك كاري را به عهده گيرد كه مسئوليت گسترده تري را براي كشف يا گزارش تقلب ايجاب كند .
زمانيكه رسيدگي شامل تمام صورتهاي مالي نباشد يا يكي از صورتهاي مالي را به طور كامل در بر نمي گيرد يا حيطه كار حسابرسي نيست به حسابرسي بر طبق GAAPداراي دامنه با وسعت كمتر باشد . توانايي حسابرسي جهت كشف اشتباهات و تقلب با اهميت به طورقابل توجهي كاهش مي يابد .
تاريخ قابل اجرا
1 - SAS شماره 53 براي حسابرسي صورتهاي مالي به تاريخ اول ثانويه 1989 به بعد قابل اجرا است .
2- بكارگيري قبل از تاريخ فوق الذكر مجاز است .
به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.