به نام خالق يكتا
درس كاربيني
موضوع مقاله :کارگاه خیاطی
ارائه دهنده مقاله : مرضیه وحیدی
حسابداري مالي پودمان 1
ساعت 15تا 30/16- روزهاي يكشنبه
روندتوليد
براي توليد يك كالا جدا از بازاريابي كه مرحله آخر آن مي باشد نياز به سرمايه هاي ثابت و متغير يا در حال گردش داريم . سرمايه ثابت عبارت از كارگاه و وسايل توليد آن مي باشد براي مثال براي توليد مانتو به محل كار كه همان كارگاه يا به زبان ديگر كارخانه نياز داريم بخشي از سرمايه ثابت براي خريد كارگاه و يا اجاره آن مصرف مي شود پس از ايجاد كارگاه يا پيدا كردن محل آن نياز به وسايل توليد كه همان چرخ هاي خياطي و قيچي برش و ديگر ابزاركمكي آن را داريم در نتيجه در اين مرحله بخش ديگري از سرمايه ثابت ما بايد براي اين كار هزينه شود اينكه گفتيم ابزار يدكي و كمك به اين دليل است كه هرگاه غير از وسايل اصلي توليد ابزار كمكي حمل نياز دارد . براي مثال در همين كارگاه توليدي مانتو وسايل اصلي كه چرخ خياطي و قيچي برش مي باشد وسايل ديگري مثل نيمكت ميز ، چارپايه ،رگال هم لازمه اين كار است كه هرچند جزء وسايل تولید به حساب نمي آيند اما از ملزومات آن بشمار مي آيند .
نا گفته نمايند كه بخش ديگري ازسرمايه در كارگاه ضمن روند توليد هزينه مي شود كه استهلاكي به حساب مي آيند . مانند : هزينه هايي مثل مصرف برق ، مصرف آب ، ماليات و يا هزينه هاي ديگري مثل مصرف چاي ، پوشاك كارگران يك دست ، اياب و ذهاب ... ، كه اين قبيل هزينه ها در بعضي ازكارگاهاي توليدي كوچك به عنوان هزينه هاي متفرقه ياد مي شود هزينه متفرقه سرمايه ايست براثر روند توليد كالا از بين مي رود .
پس ازايجاد يا تأسيس كالا يا كارخانه و خريد وسايل آن نياز به خريد مواداوليه آن مي
باشد. هركارگاه براي توليد كالايش به موادي نيازدارد كه براثر روند توليد اين مواد با تغييراتي كه توسط پرسنل كالا به آن وارد ميشود در مجموع تبديل به كالايي مي شود كه در انتها كالاي توليدي به حساب مي آيد . براي مثال براي توليد مانتو مواد اوليه آن پارچه مي باشد . كه پس از خريد آن با تغييراتي كه براثر برش و دوخت توسط پرسنلي كارگران تبديل به مانتو مي شود. توجه شود كه كارگاهي غير مواد اوليه توليد ، موادكمكي ديگري نياز دارد كه در روند توليد براي آن كالا هزينه ميشود .
براي مثال براي توليد مانتو غير از مواد اوليه كه پارچه مي باشد ما به نخ ، لايه چسب و يا دكمه كه به مواد اوليه مي آيند نياز داريم . اين مواد كمكي در هر صنفي از توليد اصطلاح واسم خودش را دارا مي باشد براي مثال براي توليد مانتو اين مواد (خرج كار )گفته مي شود.
در هر حال پس از تهيه مواد اوليه و مواد كمكي آن نياز به كارگران لازمه آن داريم اين كارگران در كارگاه ها يا كارخانه ها به اصلي و فرعي تقسيم مي شوند براي مثال در كارگاه توليد مانتو كارگران اصلي همان خياط ها مي باشند كه هزينه آن در آخر ماه به عنوان حقوق پرسنل به حساب مي آيد كه بخش ديگري از سرمايه توليد به حساب مي آيد .
روند توليد اگرچه دراينجا خاتم پيدا ميكند اما روند گردش سرمايه و برگشت آن طي يك پروسه توليد هنوز تداوم خودش را دارد . شايد دراينجا بتوانيم قيمت تمام شده كالا رامحاسبه كنيم اما قيمت تمام شده كالا قيمت عرضه آن نيست براي قيمت كالا چند توضيح لازم است . كالاي توليد شده پس از توليد توسط بازارياب ويزيتور بازاريابي و عرضه بازار مي شود . ضمنا حقوق ويزيتور نيز بخشي ازسرمايه وجزء حقوق پرسنل به حساب مي آيد كالاي عرضه شده براثر تقاضاي مورد نياز حالتهاي خاص خودش را دارد هرچند حالت مهم آن را توضيح ميد هيم تا بتوانيم قيمت تمام شده كالا و قيمت عرضه شده آن را مشخص كنيم
1 – كالا ممكن است به استقبال خيلي عالي از طرف خريدار روبرو شده و تمامي آن به فروش برسد در چنين حالتي معمولاكالا دوبار هپروسه توليدش تكرار مي شود البته در تكرار ممكن است تغييرات كوچكي به كالا وارد شودكه نسبت به قبل جديد تر و يا امروزي تر بشود براي مثال درتولید تكراري مانتو ممكن است براي پارچه اشاز طرح پارچه ديگري استفاده شود .
2 -كالاي ممكن است از اتقبال هشتاد درصدي روبرو شودكه در چنين حالتي مابقي كالا به عنوان " استوك " به حراج گذاشته شود . كه در حراج ممكن است كالا از قيمت تمام شده اش هم پايين تر عرضه شود . درچنين حالتي توليد كالا ممكن است باز هم با تغييرات گسترده تري تكرار شود چون اين حالت طبيعي و قابل پيش بيني مي آمد .
3 – كالا ممكن است فقط در حد برگشت سرمايه مورد استقبال قرار بگيرد كه ما بقي آن مجددا به حراج گذاشته مي شود در اين حالت گاهي در حراج هم خريداري پيدا نمي كنند در چنين شرايطي معمولا از تكرار توليد خودداري مي شود.
4 – كالا ممكن است در عرضه از استقبال روبرو نشده و حتي سرمايه تمام شده براي كالا برگشت داده نمي شود در اين حالت از تكرار توليدي آن كالا خودداري شده و سرمايه گذار نسبت به اين پروسه توليدي متضرر و در صورت تداوم چنين ضرر هايي ورشكسته به حساب خواهد آمد .
حال باتوضيحات فوق سعي مي كنيم قيمت تمام شده كالا بايد سرمايه حساب شده را در موارد زير جمع بندي كنيم قبلا بدانيم سرمايه ثابت است آن را بايد به صورت سرمايه استهلاكي در بياوريم تا بتوانيم اين سرمايه را جزء قيمت تمام شده كالا را اضافه كنيم پس مي توانيم به جاي سرمايه ثابت از مبلغ اجاره كارگاه اسم ببريم پس ازقيمت تمام شده كالا با جمع بندي در جدول زير محاسبه مي شود :
قيمت توليد 540 عدد مانتو در يك ماه |
|
اجاره كارخانه در يك ماه |
10000000 |
هزينه هاي متفرقه واستهلاكي مثل آب و برق و گاز و ماليات در يك ماه |
1500000 |
مواد اوليه و كمكي در يك ماه |
91800000 |
حقوق پرسنل در يك ماه |
47800000 |
جمع قيمت تمام شده كالا ها درطول يك ماه |
x |
قيمت تمام شده هر كالا = تعداد كالا ها مانتو ها ÷قيمت تمام شده كالا ها
قيمت تمام شده هر مانتو= 540 مانتو ÷x
پس ازتعيين قيمت تمام شده كالا قيمت عرضه آن را بايد بررسي كرد در اينجا پاي قوانيني دولتي و نهاد هاي قيمت گذاري به ميان مي آيدكه سرمايه گذار با تبعيت از قوانين دولتي درصدي كه نهادهاي قيمت گذاري كشوري تعيين مي كنند بايد به قيمت تمام شده كالا اضافه كرده و آن را عرضه نمايند . وي معمولا سرمايه گزاراني از اين قوانين تبعيت مي كنند كه كالايشان از فروش صد درصدي برخوردار مي باشد مثل ماشين آلاتي كه با پيش فروش توليد مي شوند . در توليد كالاهايي مثل مانتو سرمايه گذار درصدي از توليدش را جلوتر به عنوان حراج يا استوك پيش بيني كرده و آنرا به قيمت تمام شده اضافه كرده كالاي خود را فاكتور ميكند .
سود كارگاه = قيمت تمام شده كالا - قيمت عرضه شده كالا