شنبه, 03 آذر 1403

 



کاربینی حسابداری مالی

بسم الله الرحمان الرحیم

درس : کاربینی

رشته : حسابداری مالی

دانشجو : راهبه مهدیان فر

accounting2

 

مقدمه

حسابداری یکی از علومی است که همه روزه اکثر افراد با آن سروکار دارند برخی به صورت تخصصی و برخی به صورت تجربی از آن استفاده می‌کنند. حسابداری این امکان ‌را به ما میدهد که به صورت علمی و دلخواه میزان سودهی وهزینه ها را تغییر دهیم . اطلاعات مربوط به این رشته مورد استفاده عموم مردم اعم از مدیران صنایع ،سرمایه گذاران ،تجار و اصناف تا استفاده‌ کنندگان محصولات و خدمات می‌باشد و باعث می‌شود تا اعداد و ارقام نامفهوم و گیج‌ کننده به صورت اطلاعات جالب توجه و قابل نتیجه‌ گیری دردسترس قرار گیرد.

فراگیری این فن به صورت تخصصی، نه تنها به صورت یک حرفه مطرح بلکه در زندگی خصوصی و شخصی نیز کارساز می‌باشد. به طور مثال نحوه صحیح بودجه‌ بندی، تقسیم هزینه، تعیین قیمت تمام شده، روش‌‌های پیمانکاری، معاملات اوراق بهادار، تعیین استهلاک دارائی‌‌ها ، انواع سرمایه‌ گذاری، حسابداری با توجه به تورم و … از بحث‌‌های ارائه شده در این گروه می‌باشد . شاید بتوان حسابداری را به عنوان پایه اصلی صنعت ، تولید و ارائه خدمات معرفی کرد. چرا که بدون وجود حسابداری و ثبت دقیق و نتیجه‌گیری صحیح از اطلاعات، پایه اصلی شرکت که همان سرمایه و نقدینگی است به لرزه درآمده و چه بسا که شرکت را به انحلال بکشاند.

درسالهای اخیر رشته حسابداری در کشور ما پیشرفت و کاربرد بسیاری داشته است اما از گفته های اشخاصی که در این رشته سالها به صورت حرفه ای مشغول به کارند میتوان به این نتیجه رسید که راه طولانی تا رسیدن به تکامل در این رشته و بکارگیری درست وکامل و دقیق ان در پیش داریم .

ابزار کار حسابدار:

همواره نسل بشر به حساب اموال و مخارج خود می پرداخته اما در ابتدا با استفاده از ابزارهای ساده ای همچون چرتکه و با گذشت زمان و پیشرفت روز افزون علم با به کارگیری ابزاری همچون دفتر روزنامه ، دفتر کل و ماشین حساب که اکنون کارایی کمتری دارند و در قرن بیست ویکم با بکارگیری سیستم های رایانه ای و نرم افزارهای پیشرفته حسابداری به این امر می پردازد.

آینده شغلی :

موقیت های شغلی موجود برای فارغ التحصیلان رشته حسابداری بسیار زیاد است زیرا امروزه درکلیه موسسات اعم از تجاری،خدماتی،تولیدی وهمچنین کارخانجات ، فروشگاهها، ادارات ، شرکتها و... احتیاج مبرمی به انجام عملیات حسابداری و رسیدگی به امور مالی برای جلوگیری از اتلاف سرمایه ، بکارگیری درست سرمایه و دسته بندی اطلاعات مربوط به درامد ها، هزینه ها ،دارائی ،سرمایه و بدهی ها وجود دارد.

حسابداری بانک

DSC01494

 

امورحسابداری در بانک ملی :

در بانک رسیدگی به امور حسابداری درابتدا با درج کلیه اطلاعات مالی،عملیاتها ومعاملات در دفاتر روزنامه و دفاتر کل به صورت سنتی و دستی انجام می گرفت. به مرور زمان این امر به سیستم رایانه انتقال یافته است که سیستمی الکترونیکی،سنتی می باشد و در ان از نرم افزار حسابداری تحت DOS استفاده می شود.

طی هشت سال اخیر با افزوده شدن نرم افزار حسابداری سیبا OS2)) به سیستم حسابداری بانکبیش از نیمی از سرفصل ها از نرم افزار حسابداری تحت DOS به این نرم افزار انتقال یافته و همچنین برخی از سر فصلها بطور کامل از بین رفتند مانند سر فصل مربوط به چکهای دارای مبالغ بالا که به صورت پشت نویسی شده موجود بود.

به این ترتیب کلیه دفاتر حسابداری که اطلاعات به صورت دستی درآنها ثبت می شد کارایی خود را از دست داده و بطور کامل جمع شدند و کلیه ثبت های مربوطه به سیستم رایانه ای انتقال یافته واموری مانند بستن حسابها،مانده گیری،ترازنامه آزمایشی و...به صورت خودکار توسط نرم افزارحسابداری تحت DOS و نرم افزار حسابداری سیبا (OS2) طبق اطلاعات به ثبت رسیده در دفتر روزنامه، کل و معین سیستم های فوق انجام می گیرد این موارد باعث ایجاد سهولت بسیار در امر رسیدگی به امور حسابداری در بانک شده است.

نرم افزار حسابداری تحت DOS :

در این نرم افزار که سیستم حسابداری سنتی بانک می باشد تمام اطلاعات به ریز به ثبت میرسد و امکان جستجو در این سیستم برای کلیه امور انجام شده و اطلاعات به ثبت رسیده موجود می باشد.از کلیه اطلاعات مربوط به عملیات انجام شده در طول روز پرینت تهیه می شود که ماهیت بدهکار و بستانکار در ان مشخص است.این سیستم شامل سرفصلهای زیر می باشد :

 

1-  ثبت : ثبت از اسناد ب شعبه(اسناد ب : اسناد داخل شعبه)،ثبت دستی اسناد،اصلاح و حذف اسناد روز،انتقال از اسناد ب،انتقال از اسناد سیبا.

 

2-  گزارش : گزارش از اطلاعات خاص،گزارش از اسناد روز،عملیات دفتر کل ومعین،گزارش اقلام باز.

 

3-  پایان روز : اختلاف حسابداری و شعبه،عملیات پایان روز،ایجاد اطلاعات روزانه.

 

4-  متفرقه : رمز اپراتوری،عملیات اضطراری،بازرسی.

 

نرم افزار حسابداری سیبا (OS2) :

 

در این نرم افزار کلیه عملیات متصدیان به ثبت می رسد و تمام اطلاعات مربوط به عملیاتها در لحظه انجام مستقیماً وارد سیستم حسابداری می شود و به صورت عملیات روزانه از آنها پرینت تهیه می شود. بر اساس اطلاعات به ثبت رسیده در دفتر روزنامه،کل ومعین این سیستم به صورت خودکار ترازنامه آزمایشی،مانده دفتر کل،مانده معین،استهلاک ها،جمع ها و...را بدست آورده و ارائه میدهد. این سیستم شامل سرفصلهای زیر می باشد :

 

1-  صندوق : اسکناس ها با تفکیک مبلغ ،اسکناس های فرسوده.

 

2-  تسهیلات : وام ها ( لازم به ذکر است وام های بلند مدتی که متعلق به قبل از راه اندازی این سیستم بوده وهنوز بطور کامل پرداخت نشده اند همچنان در سیستم سنتی موجود می باشد )

 

3-  حساب وجوه در راه : مبالغی که از سوی خزانه به شعبه ارسال می گردد.

 

4-  حساب اموال منقول : ملزومات و اثاثه موجود در شعبه.

 

5-  حساب بدهکاران داخلی : بدهکاری شعبه ها به یکدیگر.

 

6-  حساب بدهکاران موقت : بدهکاری اشخاص به شعبه.

 

7-  حساب انتظامی : به ازای هر شخص گیرنده وام از بانک یک حساب یکریالی باز می شود.

 

8-  حساب انتظامی کتاب : به ازای هر کتاب موجود در شعبه (کتابهایحسابداری ، بانکداری) یک حساب یک ریالی باز می شود.

 

9-  حساب تمبر : به ازای هر تمبر یک حساب به نام تمبر مالیاتی باز می شود(کلیه قراردادها در بانک باید دارای تمبر باشند این قانون تعهد نامه پول شویی،قراردادهای بین بانک و شخص وام گیرنده وضامن ها را دربر می گیرد.قراردادهای فاقد تمبراز ارزش ساقط می باشند)

DSC01495

 

در بانک ملی شعبه ستاد اجرائی فرمان امام (ره) دفاتری به شکل دفاتر اندیکاتور موجود می باشد که شامل عناوین زیر هستند :

1 – به روزرسانی معاملات

2 – دفتر کل

3 – لیست روزانه

4 – به روزرسانی شعبه

5 – فهرست مرکز

6 – به روز رسانی حسابداری

7 – به روز رسانی سیبا

در هر روز کلیه اطلاعات مربوط به عملیات های صورت گرفته در شعبه به وسیله دستگاه تلفن بانک به مرکز ارسال می گردد و از سوی مرکز لیستهایی تهیه وبه شعبه ارسال می گردد که این لیستها عبارتند از:

1 – لیست اچ اس بی 900 : شامل خلاصه دفتر کل ومعین وهمچنین تعداد و نوع سندها،جمع کل بدهکار و بستانکار می باشد.

2 – لیست هزینه کل : کلیه هزینه های یک ماهه شعبه اعم از هزینه داخل شعبه،حقوق متصدیان وکا کنان،مصارف روزانه و...

3 – پیوست 3 : شامل لیست دارائی ها وبدهی ها.

4 – لیست 790 : شامل مانده ها وگردش های کلیه سرفصلها.

 

لیستهای ارسال شده از مرکز باید با لیستهای موجود در دفاتر نام برده مطابقت داده شود تا هیچگونه مقایرتی وجود نداشته باشد. در صورت وجود مقایرت بین لیست مرکز با لیست شعبه، مرکز بابت این مقایرت به وجود آمده از شعبه توضیح می خواهد.

 

برخی از نمونه سندهای موجود درشعبه :

 

1 – سند نمونه 1200 : دارای یک نسخه بستانکار می باشد و برای واریز به حساب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

2 – سند نمونه 1201 : دارای یک نسخه بدهکار می باشد و برای دریافت وجه نقد از حساب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

3 – سند نمونه 1202 : دارای یک نسخه بدهکار ویک نسخه بستانکار می باشد و برای اموری مانند دریافت وام و انتقال ازحساب جاری به کوتاه مدت مورد استفاده قرارمی گیرد.

 

4 – سند نمونه 576 : دارای 2 بخش :1. مخصوص صاحب حساب و2. سند حسابداری بانک می باشد و برای واریز وجه به حساب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

5 – سند نمونه 587 : دارای 2 بخش 1. مخصوص صاحب حساب و2. سند حسابداری بانک می باشد و برای برداشت وجه از حساب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

هریک از صندوقدارها (متصدیان امور بانکی) سند کلیه عملیات های انجام شده در طول روز را داخل پاکتی قرار داده واز ان لیست تهیه میکند ودر همان روز مورد کنترل قرار گرفته وتا 5 روز داخل شعبه نگهداری می شود وسپس به دایره رسیدگی اسناد فرستاده می شود وبطور اتوماتیک در سیستم به ثبت می رسد.

 

معاون شعبه که در ابتدا با مدرک تصیلی دیپلم وارد بانک شده است کار خود را با ماشین نویسی واپراتوری آغاز کرده وسپس با ادامه تحصیل دررشته حسابداری دریکی از دانشگاه های علمی کاربردی و با کسب تجربه ارتقاء شغلی یافته و اکنون در سمت معاون شعبه به امور مربوط به قراردادها و وصول مطالبات رسیدگی کرده و ثبت اطلاعات حسابداری در نرم افزار حسابداری سیبا OS2)) را بر عهده دارد.

 

رئیس صندوق شعبه پس از اخذ مدرک کارشناسی حسابداری وارد بانک شده و در ابتدا به امور حسابداری به شیوه سنتی که همان ثبت دستی اطلاعات در دفاتر روزنامه و کل بوده است می پرداخته واکنون رسیدگی به امور حسابداری و ثبت اطلاعات مربوط به ان را در نرم افزار حسابداری تحت DOS برعهد دارد. طبق نظر ایشان انچه در ارتقاء و پیشرفت در این رشته بسیار مؤثر می باشد کسب تجربه است.

 

 

 

نويسنده : راهبه مهدیان فر

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.