شنبه, 03 آذر 1403

 



کاربینی حسابداری - محمدی

 

کاربینی حسابداری

محیط کار : شرکت مهرآسان صنعت

025 copy

 تاریخچه شرکت :

 

شرکت مهرآسان صنعت در تاریخ 19/10/1384 به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و طی شماره 263263 مورخ 19/10/1384 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. مرکز اصلی شرکت در تهران- خیابان استاد نجات الهی کوچه خسرو-
 پلاک 24 می باشد.

 

فعالیت اصلی شرکت:

 

موضوع فعالیت شرکت طبق ماده 2 اساسنامه عبارتست از: خرید و فروش کلیه کالاهای مجاز بازرگانی ساخت و تولید قطعات صنعتی و
قالب سازی قطعات سازی مونتاژ و بسته بندی تولید قطعات فلزی و پلاستیکی اخذ وام و تسهیلات از بانکها و موسسات مالی و اعتباری گشایش اعتبارات بین المللی واردات و صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی عقد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی اخذ و اعطا نمایندگی و شعبه از داخل و خارج کشور شرکت در مناقصات و مزایدات خصوصی و دولتی سرمایه گذاری در بخشهای خصوصی و نیمه خصوصی می باشد.

 

روند امور حسابداری در شرکت پترو ایرانیان :

 

شرکت دارای دو روند کاری می باشد که اولی نقدی و دومی بصورت اسناد دریافتی می باشد.

 

در هر دو روش ابتدا مارکتینگ انجام شده و مشتری درخواست خود را به شرکت اعلام می نماید و شرکت و کارشناسان مربوطه پس از بررسی درخواست و اینکه آیا تامین درخواست از شرکتهای خارجی امکان پذیر است یا خیر آن در خواست را تائید نموده و روی آن درخواست پروفرما یا پیش فاکتور صادر می شود که دارای کد و شر کالا و مقدار و مبلغ آن است.پس از آن مشتری پیش فاکتور را تائید نموده و درخواست خرید را صادر می کند . در این زمان است که شرکت شروع به خرید می کند و از شعب یا نمایندگی های خود یا شرکتهای دیگر خرید می کنـد و با توجه به هزینه های که برای خرید و حمل و هزینه های گمرکی و ... دارد یک فاکتــور فروش یا Invoice  صادر می کند .( شرکت هم دارای سیستم حسابداری اکسل می باشد و هم سیستم مالی هلو دارد . یعنی قابلیت ثبت در هر دو سیستم مهیا است .)

 

چون در زمان فاکتور دادن کل مبلغ دریافت نمیشود و اینکه فاکتور ها همگی ارز یورو / دلار یا پوند می باشند روش دریافت وجه به این صورت است که در زمان خرید مشتری مبلغی بعنوان پیش پرداخت میدهد که ثبت آن بصورت زیر می باشد:

 

پیش پرداخت ها ****

 

                               پیش دریافت ها ( شرکت X )  ****

 

شرح: ثبت پیش دریافت از شرکت X بابت خرید کالای...

 

در این زمان شرکت با اولین دریافت مبلغی را به شرکت فروشند ( خارجی ) حواله می کند که از صراف نرخ دریافت نموده و مبلــــغی را بابت خرید کالا حواله می کند(قابل ذکر است که شرکت فعال در انگلیس در اغلب موارد کارهای حواله را انجام میدهد).

 

زمان حواله پول معادل ریالی آن ثبت میشود که بصورت زیر می باشد :

 

پیش پرداخت ها شرکت X ******

 

                                                بستانکاران    ******

 

شرح : ثبت سند پیش پرداخت بابت کالای X معادل A یورو/دلار/پوند

 

به مرور خرید انجام شده و دریافت از مشتری و حواله به فروشنده انجام می شود تا اینکه بار حمل میشود و بارنامه تحویل می شود که با ارائه بارنامه به مشتری , مشتری مابقی وجه را پرداخت می کندکه سند آخر آن بصورت زیر است :

 

قیمت تمام شده کالای خریداری شده ****

 

                                                          پیش پرداخت ها ****

 

شرح : قیمت تمام شده کالای خرید شده

 

البته بابت  هر کدام از حوالجات هزینه ای بعنوان کارمزد پرداخت می شود که در حساب هزینه های مربوط به آن پروژه ثبت میشود و در نهایت به حساب قیمت تمام شده بسته می شود.

 

در روش اسناد دریافتی هم به روش فوق انجام میشود با این تفاوت که مشتری چک مدت دار تحویل میدهد و خرید با اعتباری که شرکت دارد انجام میشود و در نهایت میزان و مقدار حوالجات و تغییر نرخ ارز محاسبه شده و اگر سند دریافتی مربوطه پوشش دهد که ثبت انجام میشود وگرنه طی نامه ای به خریدار اعلام و مابقی وجه دریافت میشود.

 

در زمان دریافت سند ثبت آن بصورت زیر است :

 

اسناد دریافتنی    ****

 

                                 پیش دریافتها ****

 

شرح : دریافت چک ...بابت خرید کالای X

 

در زمان وصول چک :

 

پیش پرداختها ****

 

                             اسناد دریافتنی ****

 

شرح : وصول چک ... بابت خرید X

 

بقیه هزینه ها اعم از عمومی و اداری و هزینه پروژه در سیستم ثبت میشود و در واقع شرکت دو تنخواه دار دارد که هزینه ها را پرداخت می نمایند.

 

امر باعث میشود حوالجات را خود شرکت از انگلیس و از حساب خود انجام میدهد.

 

سرمایه گذاری :

 

شرکت با مسئولیت محدود است و سرمایه آن 000/000/10 ریال می باشد .

 

حقوق و دستمزد پرسنل :

 

طبق رویه شرکتها در پایان هر ماه لیست حقوق و دستمزد تنظیم میشود بصورتی که نرم افزاری وجود دارد که ســـاعات ورود و خروج را ثبت میکند و در پایان هرماه گزارشی گرفته میشود ( این نرم افزار قابلیت گزارش گیری به صورت جمعی و فردی دارد و میتوان از آن کلیه اطلاعات مورد نیاز را استخراج کرد ) . پس از مشخص شدن ساعات ورود و خروج و میـــزان مرخصی های هر ماه و تائید آن توسط مسئول مربوطه این اطلاعات در سیستمی که تعریف شده گنجانده میشود و فیش حقوق صادر میــــشود . در مرحله بعد ثبت هزینه حقوق انجام میشود, فقط در سیستم حسابداری شرکت کلیه ثبتهای مربوط به حقوق جداجدا است به ترتیب زیر :

 

حقوق پایه                      ****

 

حق مسکن                     ****

 

حسن انجام کار                ****

 

بهره وری                        ****

 

بن کارگری                     ****

 

حق ماموریت                   ****

 

اضافه کاری                     ****

 

حق بیمه سهم کارفرما        ****

 

حق بیمه بیکاری               ****

 

                                                        بیمه کامل                             ****

 

                                                         مالیات                                 ****

 

                                                         حسابهای پرداختی حقوق       ****

 

شرح : ثبت حقوق آقا / خانم x

 

یعنی شرکت فقط به کل نگاه نمیکند و به جزء حساب هزینه های حقوق هم اشراف کامل دارد . در پایان هر سال هم طبق اشل وزارت کار عیدی و سنوات و خرید مرخصی پرسنل محاسبه و پرداخت میشود.

 

زمان پرداخت بستانکاران در سند حقوق به ترتیب زیر عمل میشود :

 

حسابهای پرداختی بیمه         ****

 

حسابهای پرداختی مالیات      ****

 

حسابهای پرداختی حقوق      ****

 

                                                      بانک / صندوق / تنخواه          ****

 

شرح : ثبت پرداخت بیمه و مالیات و حقوق فرد

 

 

 

لازم به ذکر است که در پایان هر سال مرخصی های پرسنل جمع شده و اگر مانده باشد ذخیره گرفته نمیشود و وجه مرخصی مانده به پرسنل پرداخت میشود .

 

اطلاعات ورود و خروج پرسنل از روی سیستم جمع شده و در فرمول گذاشته و فیش صادر میشود و بصورت فوق سند زده میشود.

 

در پایان هر سال (بهمن ماه هرسال ) با توافق مدیریت عیدی و سنوات و خرید مرخصی + علی الحساب حقوق اسفند محاسبه و به پرسنل پرداخت میشود و در سال جدید محاسبه دقیق حقوق اسفند انجام شده و هر پرسنل به میزان مبلغ اضافه / کسر دریافتی  بدهکار یا بستانکار میشوند.

 

در ضمن رجع به مالیات حقوق طبق اشل حقوق و مالیات حقوق و طبق فرمولی که در سیستم اکسل طراحی شده به میزان معافیت مالیاتی کسر و مابقی در درصد مربوطه ضرب و ثبت میشود و در پته مربوط به دارائی ثبت و به اداره دارائی تسلیم میشود تا فیش صادر شود و فیش پرداخت شده و به دبیرخانه مراجعه تا ثبت شود.

 

مالیات تکلیفی :

 

مالیات تکلیفی قسمتی از مالیات بر درآمد اشخاص است که تکلیف کسر و پرداخت آن طبق احکام قانونی مربوطه در برخی منابع مالیات بر درآمد به عهده پرداخت کنندگان وجوه می باشد

 


انواع مالیاتهای تکلیفی :

 


مالیاتهای تکلیفی مقرر درقانون مالیاتهای مستقیم ، 

          1- ماده۵۳،تبصره۹ (مالیات تکلیفی اجاره املاک

 

        2-مواد۸۵و۸۶ اصلاحی (مالیات تکلیفی حقوق

        3- ماده۱۰۲ (مالیات تکلیفی مضاربه

        4- ماده۱۰۳ (مالیات تکلیفی حق الوکاله

        5- ماده۱۰۴ (مالیات تکلیفی حق الزحمه ها

 


6- ماده۱۰۷ (مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی وموسسات مقیم خارج

۷- ماده۱۰۹ (مالیات تکلیفی موسسات بیمه

۸- ماده۱۱۶ (تکلیف مدیران تصفیه اشخاص حقوقی

۹- ماده۱۱۸ (مسئولیت آخرین مدیران شخص حقوقی ومدیران تصفیه وضامن ها

۱۰- ماده۱۲۳ (مالیات تکلیفی منافع بلاعوض اموال

۱۱- ماده۱۴۳ (مالیات تکلیفی نقل وانتقال سهام

 

مالیات تکلیفی اجاره املاک- مالیات تکلیفی حقوق- مالیات تکلیفی مضاربه- مالیات تکلیفی حق الوکاله

 

شرکت در چند مورد مالیات تکلیفی را برآورد و پرداخت میکند :

 

زمان حمل کالا از شرکتهای حمل صورت حساب گرفته و 5% آن مربوط به مالیات تکلیفی میگردد که در صورت حساب شرکت حمل کسر و مابقی را شرکت پرداخت میکند و به ازاء آن مالیات تکلیفی فیش پرداخت شده آن را به شرکت حمل اراائه میگردد که از فیش باید در بایگانی خود داشته باشد تا زمان رسیدگی ارائه دهد.

 

چون شرکت برخی قراردادهای خود را بصورت کارمزدی دارد به اینصورت عمل میکند که خرید را با اندکی پیش دریافت انجام میدهد و هزینه های مربوطه را انجام داده و در پایان صورت حساب به شرکت مربوطه ارائه میدهد و در این مرحله مالیات 5 % را کسر و به شرکت اعلام میکند و شرکت مربوطه باید این مبلغ را پرداخت و فیش ارائه میشود.

 

در زمانیکه مشاور یا مدیر مالی وجهی دریافت میکند هم درصدی بابت مالیات تکلیفی پرداخت و مابقی به شخص پرداخت میشود

 

فرآیند تولید :

 

توليد يا تأمين محصول، كاركرد محوري و اصلي يك بنگاه توليدي مي‌باشد. تنوع زياد در روشهاي توليد محصولات مختلف و شرايط متفاوتي كه بر محيط‌هاي توليدي حاكم است، طراحي و استقرار سيستم‌هاي اطلاعاتي مديريت توليد را تبديل به چالشي بزرگ نموده است .

 

 مقدمه ای بر روش های هیدروفرمینگ

 

انواع روش های هیدروفرمینگ:

 

          فرایند هیدروفرمینگ یکی از روش های نوین شکل دهی فلزات با استفاده از فشار بالای سیال می باشد و معمولا از این روش برای ساخت قطعات پیچیده با سطح مقطع های مختلف در یک قطعه استفاده می شود. شکل دهی به کمک روش هیدروفرمینگ به صورت کلی به دو دسته هیدروفرمینگ ورق و هیدروفرمینگ لوله تقسیم بندی می شود.

 

فرآیند هیدروفرمینگ ورق:

 

           اين فرايند شبيه فرايند متداول كشش ورق بوده كه در آن بلنك اوليه توسط ورق‌گير بر روي قالب گرفته شده و پانچ بلنك مورد نظر را به درون قالب مي‌كشاند. اختلاف عمده روش هيدروفرمينگ ورق نسبت به فرايند موسوم كشش ورق در نوع سنبه آن بوده و دراين روش از يك سيال (معمولاً امولسيون آب و روغن) يا يك ماده انعطاف‌پذير به‌جاي سنبه استفاده مي‌شود.شکل(1) نمونه فرآیند شکل دهی ورق به کمک هیدروفرمینگ را نشان می دهد.

 

 اين روش، در تيراژ پايين توليد و در مقياس نمونه‌سازي مي‌تواند جايگزين مناسبي براي فرايند كشش عميق باشد. كيفيت سطحي بالاي قطعات، يكنواختي ضخامت بسيار مناسب، كشش قطعات پيچيده در يك مرحله، عمق كشش بيشتر به همراه توزيع مناسب كرنش و عدم نياز به ساخت قالب و در نتيجه كاهش هزينه از مزاياي اين روش نسبت به فرايند كشش عميق مي‌باشد.

 

فرآیند هیدروفرمینگ لوله:

 

          یكي از فرايندهاي شكل‌دهي قطعات توخالي با مقاطع مختلف است كه در آن بلنك اوليه (لوله) با اعمال فشار هيدروليكي داخلي، شكل حفره قالب را به خود مي‌گيرد. مراحل شكل‌دهي قطعات تا رسيدن به محصول نهايي در روش هيدروفرمينگ لوله‌اي در شكل(2)، نشان داده شده است.

 اين مراحل عبارتنداز:

 

 قرار دادن بلنك اوليه (لوله) در داخل قالب
بسته شدن قالب و قرار گرفتن پانچ آب‌بندي در دو طرف بلنك
اعمال فشار با حركت پانچ‌ها
حذف فشار، باز كردن قالب و خارج كردن قطعه

 


قالب‌ها در اين نوع هيدروفرمينگ با توجه به نوع قطعه داراي 2 پانچ آب‌بندي بوده و به صورت محوري نسبت به 2 انتهاي بلنك اوليه قرار مي‌گيرند. در ضمن يك پانچ فشار متقابل از بالا براي كنترل سيلان ماده نيز وجود دارد. به‌طور كلي هر سيستم هيدروفرمينگ لوله‌اي شامل ماده اوليه يا قطعه كار، محصول نهايي، ابزار و قالب، تجهيزات و پرس، مسائل محيطي (روغن و سيال مورد استفاده قابل بازيافت است و نبايد آلودگي محيطي ايجاد كند)، فصل مشترك بين ابزار و قطعه (اصطکاک) و نواحي تغيير شكل مي‌باشد.

 

  مزایای استفاده از روش هیدروفرمینگ لوله

 

شکل دهی قطعات پیچیده با سطح مقاطع متفاوت در یک قطعه

 

کاهش مراحل و زمان تولید

 

کاهش وزن قطعات تولیدی(بهیینه سازی

 

صافی سطوح و کیفیت بالاتر نسبت به روشهای قبل

 

کاهش هزینه های تولید با یکپارچه کردن چند قطعه

 

کاهش استفاده از اتصالات جوشی و افزایش استحکام

 

عدم نیاز به قالب های متعدد

 

کاهش خرابی قالب و افزایش طول عمر قالب

 

بهبود خواص مکانیکی و یکنواختی آن در کل قطعه،به علت تغییریکنواخت ضخامت در سر تا سر قطعه و کار سختی یکنواخت

 

حذف آلودگی صوتی در محیط کار

 

امکان کنترل همزمان فرایند به وسیله کامپیوتر

 

معایب استفاده از روش هیدروفرمینگ لوله:

 

 1.بزرگترین مانع در گسترش هیدروفرمینگ عدم آشنایی مدیران صنایع با مزایای این روش است.که مانع از استفاده آن در صنعت رو به رشد امروز است.

 

2.بزرگ و گران بودن تجهیزات و مقرون به  صرفه نبودن آن برای تولیدات در حجم پایین.

 

 کاربرد های هیدروفرمینگ

 

1.در صنایع خودرو سازی برای ساخت قطعاتی از جمله سیستم اگزوز،فریم،برخی از قسمت های رادیاتور،اکسل،شاسی و برخی از قسمت های بدنه و...

 

2.استفاده در صنعت هوافضا و کشتی سازی

 

3.ساخت انواع اتصالات از جمله زانویی و اتصالات X شکل و Y شکل،T شکل

 

اهداف و خلاصه ای از تحقیقات انجام شده:

 

 در شکل دهی فلزات به روش هیدروفرمینگ همانند دیگر روشهای فرم دهی،موانع و محدودیت هایی وجود دارد که موجب ایجاد عیوبی در قطعه شکل داده شده می شود.بسته به نوع محدودیتهایی که در این فرایند وجود دارد،عیوبی که به وجود می آید را می توان در 3 گروه دسته بندی کرد.

 

1.پارگی یا ترکیدگی

 

2.چروکیدگی

 

3.کمانش 

 

تمامی این عیوب و ناپایداری ها زمانی رخ می دهد که تنش و کرنش در یک جزء به مقدار بحرانی خود برسد یا در واقع دیگر نتوان بین نیروهای داخلی (فشار سیال ) و نیروهای خارجی ( تغذیه محوری ) تعادل برقرار کرد.

 

عموما پارگی زمانی اتفاق می افتد که فشار داخلی سیال نسبت به تغذیه محوری آنقدر بالا باشد که جابجایی محوری فرصت جبران کاهش ضخامت را نداشته باشد و در نتیجه پدیده گلویی شدن و در نهایت پارگی اتفاق می افتد.در واقع هرگاه بر اثر نیروی کششی یک ناپایداری موضعی در ناحیه ای از پوسته  ایجاد شود،در آن ناحیه  یک تغییر شکل موضعی ایجاد شده که باعث نازک شدن جداره شده و به پارگی منجر می شود و بر عکس چروکیدگی و کمانش زمانی رخ می دهد که قطعه تحت تنش فشاری محوری بیش از اندازه قرار گرفته و در نتیجه سبب ایجاد یک قطعه معیوب می شود اما وقوع هر کدام از دو پدیده فوق ( چروکیدگی و کمانش ) بستگی به شکل هندسی قطعه اولیه دارد.

 

معمولا کمانش در لوله های بلند با ضخامت نسبتا بالا که در آنها نسبتD/T  عدد نسبتا پایینی باشد،رخ می دهد اما چروکیدگی هم در لوله های بلند و هم در لوله های کوتاه که در دیواره آنها ضخامت کمی دارد رخ می دهد یعنی در لوله هایی که در آنها نسبت D/T عدد نسبتا بالایی باشد.

 

نويسنده : مرجان محمدی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.