دوشنبه, 05 آذر 1403

 



روز درختكاري

 

 

gpj-23

 

امروز روز درختكاري است در اين روز دل زمين شاد است و آسمان به راحتي نفس مي كشد. پرنده ها سرود بهاري سر مي دهند وخورشيد با دلگرمي برزمين مي تابد. مردم با زمين مهربان مي شوند و با دست خود نهالي را در دل خاك مي كارند و با اين كار زمستان را فراري مي دهند.
يكي از زيباترين و پرثمرترين نعمت هاي پروردگار بزرگ، درخت است كه بخش زيادي از احتياجات انسان وديگرموجودات زنده راتامين مي كند. هر درختي كه درگوشه اي روييده و شاخ و برگي دارد، براي همه مردم است و ثروت ملي به حساب ميآيد. بنابراين مواظبت از درختان و جلوگيري از نابودي آنها جزء وظايف هر فردي است.
درخت ودرختكاري دراديان وفرهنگهاي مختلف جهان جايگاه خاصي دارد ودين مقدس اسلام نيزكاشت درخت را مورد تشويق و ترغيب قرار داده است و بعضي از بزرگان دين به اين امر اشتغال داشته اند. چنانكه حضرت علي (ع) در مدينه، باغ هاي خرماي فراواني به وجود آورد و بيشتر آنها را در راه خدا وقف كرد.
درخت، طلاي سبز
زمينِ سبز، دوست داشتني و خيال انگيز است. چشم را نوازش مي دهد و زبان را به تسبيح وا مي دارد اين قامت بلند و باشكوه، طلاي سبزي است كه زيستن، شكوفايي، حركت و پويايي را به ما مي فهماند. خداوند اين موجود سبزو بابركت را مايه حكمت و قدرت خويش قرار داده است. در قرآن كريم بيش از بيست آيه به سر و راز رويش گياهان اشاره مي كند.
حضرت علي (ع) درباره ارزش درخت و انديشه در آفرينش هستي درنهج البلاغه مي فرمايد: «همه موجودات سنگين و سبك، بزرگ و كوچك، و نيرومند و ضعيف، در اصول حيات و هستي يكسان اند و آفرينش آسمان و هوا و بادها و آب يكي است. پس در آفتاب و ماه و درخت و گياه و آب و سنگ و اختلاف شب و روز و جوشش درياها انديشه كن... كه نشانه هاي روشن پروردگارند».
پيوند درختكاري با معنويت
پيغمبر اكرم (ص) به كسي كه درخت مي نشاند، فرمود: «مي خواهي تو را به نشاندن درختي راهنمايي كنم كه استوارتر، رشدش بيشتر، ميوه اش خوش تر و بادوام تر از اين درخت باشد؟» عرض كرد: بلي يا رسول اللّه . حضرت فرمود: «هر بار كه صبح يا شب تسبيحات اربعه بگويي، براي هر تسبيح، ده درخت از انواع ميوه ها در بهشت براي تو كاشته مي شود». آن مرد عرض كرد: يا رسول اللّه ، من شما را شاهد مي گيرم كه اين محل را وقف فقيران كردم.
سخنان بزرگان دين در باره درختكاري:
پيامبر اكرم (ص) مي فرمايند: «اگر شخصي درختي بكارد يا مزرعه اي را به زير كشت ببرد و انسان ها، حيوانات يا پرندگان از آن بخورند، اين كار صدقه اي از طرف آن شخص شمرده مي شود».
آنحضرت همچنين فرموده اند: هر كس درختى بكارد و در نگهدارى آن بكوشد تا ميوه دهد، در برابر هرچه از آن ميوه به دست آيد، پاداشى نزد خدا خواهد داشت.
حضرت علي (ع) نقل مي فرمايد: «هنگامي كه رسول اكرم(ص) گروهي را به جهاد مي‌فرستاد، به آنان چنين رهنمود مي‌داد: با نام خدا حركت كنيد ... مبادا به كشتن زنان، پيران و كودكان مبادرت نماييد ... و از قطع درختان بپرهيزيد؛ مگر درختي كه مانع جنگ يا مانع بين شما و مشركين باشد.»
امام صادق(ع) فرمودند:شش چيز است كه مومن پس از مرگ از آنها بهره مند مي شود: فرزند صالح، مصحفي كه از او بماند، چاه آبي كه حفر كرده باشد، آبي كه جاري كند، سنت نيكي كه بنهاد و در ختي كه بكارد.
از امام كاظم عليه السلام نيز نقل شده است كه فرمود: سه چيز، چشم را جلا مي‌بخشد [و بر روشنايي آن مي‌افزايد]: نگريستن به گياهان خرم و سرسبز، نگاه به آب جاري و نظاره كردن صورت زيبا.»
نامگذاري روز درختكاري در ايران: 
همانطوركه گفته شد،احياي زمين و كاشت درختان،همواره در فرهنگ اسلامي جايگاه خاصي داشته و مورد توجه بوده است.
به همين مناسبت در جمهوري اسلامي ايران نيز به منظور توجه دادن مردم به امر مهم درختكاري و حفظ منابع محيط زيست و زيست محيطي، 15 اسفند روز درختكاري واز پانزدهم الي بيست و يكم اسفندهر سال به نام هفته منابع طبيعي نام گذاري شده است.
در اين روز، نهال انواع درختان، متناسب با شرايط آب وهوايي ايران ميان مردم پخش مي گردد و چگونگي كاشت درخت به علاقه مندان آموزش داده مي شود. اميداست كه با ترويج اين سنت خوب ، شاهد محيطي با طراوت در سراسر ميهن عزيزمان باشيم.
روزشمار هفته منابع طبيعي در سال91:
بر اساس گزارش ايرنا، برنامه هاي هفته منابع طبيعي امسال با شعار"منابع طبيعي ، سرمايه ملي" برگزار مي شود.ه
همچنين روز شمار اين هفته به ترتيب روزهاي اول تا هفتم، "جشن درختكاري" ، "منابع طبيعي، آموزش و پژوهش" ، "منابع طبيعي، همياران، سازمان هاي مردم نهاد و پيشكسوتان" ، "منابع طبيعي، آموزه‌هاي ديني، مشاركت مردم" ، "منابع طبيعي، بسيج سازندگي، جوامع محلي" ، "منابع طبيعي، مديريت جامع حوزه‌هاي آبخيز" و "منابع طبيعي و قانون" نام دارد

نويسنده :

این کاربر مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.