شنبه, 03 آذر 1403

 



تولید دارو در ایران

 

دارو


1

تولید دارو در ایران


به گزارش شفا آنلاین،
هم اكنون تقریباً ۹۷ درصد حجم مصرفی داروهای كشور را داروهای تولید داخل تشكیل می‌دهد، در حالی كه این میزان در سال ۸۴ حدود ۹۵ درصد بوده است.
اكنون در بخش تولید دارو در كشور موفقیت‌های چشم گیری حاصل شده است. تولید داروهای با فناوری‌های نوین از جمله اسورال، اسویكس، انوكساپارین، دفروكسامین، زولندرونیك اسید، پنتوپرازول، زیفرون، ایماتینیب، فلوتامید، ریتوكسیماب، تاكسو‌تر، پاكلیتاكسل از جمله این موفقیت‌ها در دو سال اخیر است.
ارتقای توانمندی ملی در زمینه تولید دارو به نحوی كه تعداد اقلام دارویی تولید داخل از
۸۴۰ عدد در سال ۸۴ به بیش از ۱۲۰۰ عدد رسیده است. از نظر تعداد داروهای مصرفی، تعداد داروهای تولید داخل از ۲۵ میلیارد عدد در سال ۸۴ به ۳۰ میلیارد عدد رسیده است.
با توجه به پیشرفت های ایجاد شده در صنعت داروسازی كشور، برای اولین بار در تاریخ داروسازی ایران، ‌داروهای نو تركیبی همچون ‌‌سینووكس (برای بیماران ام اس )، اینترفرون بتا، گاما و آلفا ( برای بیماران خاص ) و اینترفرون پگنیله ( برای مبتلایان به هپاتیت
c ‌‌) توسط متخصصان داخلی ساخته و وارد بازار شده است. ‌
در واقع ساخت نخستین داروی نو تركیب انسانی به نام گاما اینترفرون‌ ‌‌(‌گاما ایمونكس) سرآغاز ورود ایران به عرصه تولید داروهای نوتركیب به عنوان سومین كشور تولیدكننده این دارو پس از آلمان و آمریكاست وبدین ترتیب ایران قادر خواهد بود به تولید صنعتی این دارو در سطح بین المللی برسد و انحصار تولید این دارو را بشكند .
سال گذشته رونمایی از
۶ داروی جدید بیوتكنولوژیك ایرانی شامل ۲ قلم داروی نوتركیب و ۴ نوع ماده اولیه دارویی در قالب طرح كلان ملی فناوری 'تولید داروهای وارداتی' انجام شد كه تولید این داروها از دیگر فعالیت های دولت دهم درعرصه پزشكی است .
***تولیدات واكسن
فراهم شدن امكانات تولید داخلی واكسن آنفلوانزا و آنتی بوتولیسم برای اولین بار، فراهم شدن امكانات تولید و كنترل ایمونو گلوبولین ضدهاری و تولید داروهای منوكلونال آنتی بادی و فاكتورهای نوتركیب
۷ و ۸ در داخل كشور در طی دو سال اخیراز جمله دستاوردهای دارویی ایران در سال های اخیر است .
واكسن های 'سرخك 'و 'سرخجه (
MMR ) 'كه برای كودكان مورد نیاز است از سال آینده درانستیتو پاستور تولید می شود.همچنین به نتیجه رسیدن پروژه تولید واكسن آنفلوآنزا در كشور در سال جاری و تولید برخی از انواع واكسن ها مانند' هپاتیت ' و' ب ث ژ ' پیش از این در كشور تولید شده اما اكنون تغییر مسیر داده و كیفی تر شده اند.
ساخت واكسن آنفلوآنزا و سرطان سینه زنان در سال گذشته را می توان به عنوان گام های اساسی در تولید واكسن در كشور قلمداد كرد . مراحل مقدماتی تحقیقات و آزمایش این واكسن‌های جدید مثبت و موفقیت‌آمیز بوده است از این رو محققان ایرانی برای ادامه تحقیقات در این زمینه امیدوارترهستند.

***تولید داروی بیماران دیابت، تلاسمی ، ام اس و سرطان در كشور
همچنین تولید داروی مقابله با ایدز (با عنوان
IMOD)، تولید داروی درمان زخم پای دیابتی (با عنوانAngipars) و تولید داروی دفراسیروكس برای درمان كم خونی بیماران تالاسمی برای نخستین بار در جهان از دیگر دستاوردهای دارویی كشور است .
علاوه براین تولید داروهای پیشرفته برای درمان بیماران‌ام. اس (اینترفرون بتا و نیگولیمود)، بیماران تالاسمی (دفرازپروكس)، بیماران سرطانی و هپاتیت سی (اینترفرون پگلیه)، اینترفرون گاما و اریتروپوئتین بتا در دولت نهم برای نخستین بار صورت گرفت.
داروی 'دوسه تاكسل '( با نام تجاری تاكسوتنر) یكی از پرمصرف ترین، گران قیمت ترین و پركاربردترین داروهای مورد استفاده در كنترل و درمان سرطان هایی نظیر تخمدان، پروستات، سینه و ریه است.در حال حاضر مواد اولیه این دارو در كشورهای فرانسه، سوئیس وآمریكا تولید می شود.
ساخت و تولید نخستین نانوداروی تزریقی ضدسرطان خاورمیانه با نام تجاری 'سینا دوكسوزوم' یكی از اقدامات مهم محققان كشورمان درسال گذشته بوده است . این نانو دارو نوعی آنتی بیوتیك قابل استفاده در انواع سرطان ناحیه شكمی است.
'سینا دوكسوزوم' مشابه داروی خارجی 'داكسیل' داروی شیمی درمانی تزریقی است كه هم اكنون تولید این دارو در انحصار یك شركت آمریكایی است .


***صادرات دارویی كشور


در راستای صادرات فرآورده‌های دارویی، در طی این مدت كمیته
ٔ توسعهٔ صادرات با شركت‌های ذینفع تشكیل و به طور میانگین سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد به حجم صادرات افزوده شده است. به گونه‌ای كه در سال ۸۷ معادل ۷۲ میلیون دلار و در ۴ سال دولت نهم حدود ۲۶۵ میلیون دلار صادرات دارو داشته‌ایم كه بیش از ۲ برابر دوره مشابه قبلی است. در سال ۸۹ نیز میزان صادرات دارو بالغ بر ۹۰ میلیون دلار گزارش شد.
همچنین
۴ مركز پلاسما فرزیس فعال در داخل كشور به منظور جمع آوری و استحصال پلاسما و ارسال آن برای شركت‌های خارجی برای تهیه محصولات دارویی مشتق از پلاسما در طی دو سال اخیرایجاد شده است.
ارتقای توانمندی ملی در زمینه تولید دارو به نحوی كه تعداد اقلام دارویی تولید داخل از
۸۴۰ عدد در سال ۸۴ به بیش از ۱۲۰۰ عدد رسیده است.
در زمینه افزایش مراكز تأمین داروهای كمبود و فوریتی باید گفت در سال
۸۴ فقط ۴ مركز تك نسخه‌ای و فوریتی وجود داشت، در حالی كه در دولت نهم و دهم این تعداد به بیش از ۴۰ مركز رسیده است و علاوه بر رفع انحصار باعث كاهش اقلام داروهای كمبودی شده است.
تعداد پروانه‌های ساخت دارو از
۱۵۰۰ پروانه ساخت در سال ۸۴ به ۳۸۵۰ پروانه رسیده است. افزایش تعداد پروانه‌های ساخت دارو، بیانگر توان تولید بیشتر و ایجاد رقابت شده و منجر به ثبات بازار و كاهش بروز كمبودهای مقطعی و ممانعت از افزایش غیرمنطقی قیمت دارو‌ها می‌شود.
صنایع تولید مواد اولیه در طول سال‌های اخیر نیز توسعه چشمگیر داشته و
۸ كارخانه تولید مواد اولیه مورد بهره برداری قرار گرفته است. در حال حاضر كارخانجات تولیدی به ۷۳ كارخانه رسیده است.
تعداد واحدهای تولید دارو با استفاده از فنآوری‌های نوین (بیوتكنولوژی) اكنون به
۱۵ واحد رسیده است و ۱۲ قلم داروی بیوتكنولوژی در كشور تولید می‌شود. این در حالی است كه در سال ۸۴، تنها ۲ داروی بیوتكنولوژی تولید می‌شد.


نويسنده : مهرداد خطیبی خیبری

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.