نام پروژه : کاربینی
مورد تحقیق : شرکت صادراتی پارس صفیر
زمینه کار شرکت : صادرات کالا از ایران به ترکیه
محل شرکت : ترکیه – استانبول
مدیرعامل : رضا تهرانی
استاد: سرکار خانم میرزائی
دانشجو: زهرامیرزا زکی خان ارنکه
رشته : مدیریت کسب و کار
مقدمه:
واحد کاربینی یکی از مهمترین واحدهای دانشجویان بجهت کاربردی بودن آن است . در این پروژه دانشجو با نحوه کار در شرکتها آشنا شده و می تواند پس از اتمام تحصیلاتش با تجربه ای که بدست آورده کسب و کار خوبی را براه بیاندازد یا اینکه در شرکتها کمک خوبی برای بهبود وضعیت آنها باشد. جهت انجام پروژه کاربینی با مدیر عامل شرکت پارس سفیر ملاقاتی داشته و هدف خود را اعلان نمودم از جانب مدیریت محترم عامل آن شرکت درخواست شد تا در خصوص کالاهایی که امکان صادرات آن به کشور ترکیه مقرون بصرفه بوده و از نظر گمرکی مشکلی نداشته باشند و همچنین آیا بازار خرید خوبی خواهند داشت یا خیر تحقیقی بعمل آورده و جهت راه اندازی کار جدید و تولید درآمد به ارز خارجی و همچنین بهبود کار شرکت جدید الاتاسیس در کشور ترکیه کمک نمایم . تحقیقات این جانب بشرح گزارش ذیل می باشد.
عکس بالا از شرکت پارس صفیر البته شعبه تهران از همکاران در آن پروژه گرفته شد.
اهداف
اهدف اجتماعی : وارد نمودن ارز به کشور، صادرات غیر نفتی ، کسب درآمد و اشتغال زایی
الاهصادراتی :
الف – کالای صادراتی مجاز بطور مثال زعفران - پسته - برنج - چای
ب – کالای مشروط
ج – کالای ممنوع اصدور
کالاهای صادراتی مجاز
به کالاهایی گفته میشود که با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد . منظور از ضوابط مواردی است که رعایت آن برای صادرات پاره ای از کالاها قانوناً ضروری است مثل گواهی استاندارد.
کالاهای مشروط
به کالاهایی گفته میشود که صدور آن با مجوز امکان پذیر است . مشروط شدن کالاها بنا به دلایل ذیل می باشد.
- کنترل میزان تولید
- تامین نیازهای داخلی
- جلوگیری از صدور کالاها
- و غیره
بنابر این با مراجعه صادر کننده و معرفی کالای موضوع صادرات به وزارتخانه ذیربط با رعایت ضوابط تعیین شده ممکن است مجوز صدور صادر و یا برعکس از صدور کالا جلوگیری نمایند.
کالای ممنوع الصدور
به کالاهایی اطلاق می گردد که صدور آن به موجب شرع مقدس اسلام به اعتبار خرید و فروش – یا مصرف و یا به موجب قانون ممنوع است که دولت میتواند بنا به مقتضیات و شرایط خاص زمانی صدور بعضی از کالاها را ممنوع نماید.
فهرست کالاهای ممنوع الصدور به شرح ذیل است :
با توجه به گزارش بالا و بررسی های انجام شده تحقیق در خصوص کالاهایی که ممنوعیت و مشروطیت نداشته باشند و در عین حال بازار خرید خوبی نیز در کشور ترکیه داشته باشند بشرح ذیل پیشنهاد می شود:
با تحقیقات بعمل آمده بازار چای بدلیل اینکه در ترکیه مردم طعم چای کشور خود را می پسندند و بر روی آن عرق مملکتی دارند ممکن است بازار خیلی خوبی نداشته باشد پس بنابراین تمرکز بر روی محصول برنج بهتر ، مقرون بصرفه تر و درصد ریسک آن کمتر است.
برنج ایرانی در بازارهای صادراتی بهای بسیاری دارد و سال گذشته میزان محدودی از برنج ایرانی به کشورهای حوزه خلیج فارس کیلویی هفت هزار تومان صادر شد.
قیمت هر کیلو برنج مرغوب قبل از سال 1392 یعنی در اسفند ماه سال 1391 خریداری شده به مبلغ 60000ریال که البته در زمان کنونی به احتمال قوی به 80000 ریال افزایش یافته است.
البته با توجه به اینکه قیمت برنج ایرانی در کشور ترکیه در آخرین استعلام گرفته شده هر کیلو 9 لیر بوده ( هر لیر15500 ریال) باز هم صادرات برنج به آن کشور مقرون به صرفه میباشد.
گزارشی که تهیه شده مراحل و راهنمای صادرات از طریق بازارچه های مشترک مرزی می باشد.
بنابر این ثبت مشخصات فهرست کل بار ، اظهار نامه اجمالی و نظایر آن در قبض انبار کالاهای وارده به اماکن گمرکی الزامی است . به طور کلی کالاهای صادراتی در امکاکن گمرکی وقتی قبول می شود که برای تحویل آن پروانه صادراتی تسلیم شده باشد. البته فرمی است که این فرم همان رسید تحویل کالا به انبارهای عمومی است که پس از تخلیه کالاهای صادراتی در انبار توسط انبار دادر صادر می گردد و به عنوان نخستین مدرک در اختیار صاحب کالا جهت اقدام برای تحویل و دریافت کالا و نهایتاً صدور آن می باشد.
مراحل صدور کالا از طریق بازارچه مشترک مرزی:
- تنظیم و تسلیم اظهار نامه
- پرداخت عوارض
- صدور قبض درآمد
- ثبت در دفتر کوتاژ
- ارزیابی
- اجازه بارگیری
- اخذ شماره ارزیابی
- پرینت پروانه
- کنترل نهائی
- کارشناس صادرات مهر و امضاء سرویس صادرات
در بازارچه مرزی اطلاعاتی بشرح ذیل برای گمرک لازم است :
واریز هزینه های گمرکی
پس از اینکه مراحل قبلی پشت سر گذاشته شد می بایست نسبت به پرداخت هزینه های گمرکی اقدام نمایند . در حال حاضر این هزینه ها را اداره بنادر و کشتیرانی وصول می نماید.
ارزیابی کالاهای صادراتی
در هنگام ارزیابی کالاهای صادراتی مسایلی زیر مورد بررسی قرار می گیرد.
الف) مشخصات کالا
ب ) محتویات کالا
ج) محتویات اسناد
د)معاینه و آزمایش کالا
ی) پلمپ و سیم ( لاک و مهر) بسته ها در صورت لزوم
صدور اسناد ترخیص
بعد از اینکه مراحل قبلی انجام گردید پس از اطمینان از صحت مندرجات اظهار نامه و تطبیق کامل کالای صادراتی به همراه اسناد با قوانین و مقررات و دستورالعمل ها و بخشنامه ها و ...
از طرف رئیس گمرک امضاء و به عنوان سند ترخیص نسخه از آن تسلیم صاحب کالا می گردد.
نتیجه گیری
جمع بندی :
در گزارش فوق مراحل گمرکی به ترتیب شرح داده شده است و در اینجا جمع بندی اطلاعات داده شده وهمچنین پیشنهادات و ارائه راهکارهای مناسب جهت صادرات برنج از ایران به ترکیه بشرح ذیل می باشد.
قیمت برنج :
علاوه بر هزینه هر کیلو برنج که با استعلام های گرفته شده در سال جدید حدودا کیلوئی 7 هزار تومن برنج اعلا دم سیاه می باشد در هر کیلو500 تومان ( البته این قیمت ها قبل از سال یعنی در اسفند ماه سال 1391 اخذ شده است ) نیز هزینه های جانبی از جمله برگه بهداشت مجوز ها و ... به آن اضافه خواهد شد و در نهایت کیلوئی حدودا مبلغ 8 هزار تومان قیمت تمام شده آن می باشد.
طریقه حمل :
- با تحقیقات بعمل آمده چندین راه برای این کار وجود دارد یکی از آنها ارسال با کشتی و لنج می باشد که پرهزینه ترین راه است ولی راه بهتر و آسانتر توسط کانتینر و از طریق مرز بازرگان می باشد که هم مطمئن تر و کم هزینه ترین روش می باشد.
با امید به اینکه این گزارش بتواند در راه اندازی یک کار جدید به آن شرکت محترم کمکی کرده باشد.
تقدیم به استاد گرامی جهت سپاس از زحمات ایشان