جمعه, 02 آذر 1403

 



مديريت جهاد كشاورزي

 

مقدمه :

080

بر اساس تعاريفي كه كارشناسان و نظريه پردازان از مديريت و اصول سرپرستي نموده اند: مديريت را هنر انجام دادن امور بوسيله ديگران با صرف حداقل منابع و امكانات و بدست آوردن بيشترين بهره براي رسيدن به هدف واحد و مورد نظر تعريف كرده اند . متخصصين امر نيز راههاي بسياري را ارائه داده اند كه همه با اندكي تفاوت به يكجا ختم ميشود .در واقع مهمترين آيتم اين موضوع يعني مديريت موفق و يا ناموفق بودن آن است .

يكي ديگر از نكات مهم مديريت نقاط قوت و ضعف يك مدير ميباشد كه ميتوان آنرا نيز مورد ارزيابي قرار داد . اما در اين مقال نمي گنجد و نياز به وقت بيشتري است . اما موضوع مورد بحث در اينجا       مديريت جهاد كشاورزي است كه از نظر اولويت بندي ادارات درسطح شهرستان يا استان بعد از آموزش و پرورش دومين مقام را از هر حيث دارا مييباشد . زيرا كه از يك سو سر وكار با قشر كشاورزان و دامداران و گلخانه داران و سايرين را دارد . و دوم آنكه زراعت و كشت گندم كه نه تنها در ايران بلكه در جهان حائز اهميت است . و بعنوان يك محصول استراتيژيك تلقي ميگردد را مديريت مينمايد.

پس از نظر كارشناسان امر كشاورزي آندسته از مديراني را ميتوان موفق ناميد كه بتوانند گامي در جهت خودكفايي اين محصول يعني گندم را برداشته تا كشور از واردات اين محصول بي نياز باشد.البته در يك و سال گذشته اين مهم به دلايلي محقق نگرديده .اما ميتوان با برداشتن مشكلات سر راه دوباره در توليد گندم خودكفا شد .

جهاد كشاورزي از نظر چارت بندي در شهرستان مديريت جهاد كشاورزي نام دارد. و در استان رده بالاتر آن سازمان و بعد وزارتخانه زير مجموع آن نيز عبارتنند از : معاونت فني معاونت اداري مالي و چند واحد ديگر مانند اداره توليدات دامي و گياهي امور دام-حفظ نباتات زراعت باغباني-مكانيزاسيون-     آب و خاك-ترويج-اراضي-طرح و برنامه-پشتيباني و ماشين آلات-عشايري تعاوني روستايي-امورمالي-كارگزيني-حراست و رايانه كه مختصرا به وضيفه هر واحد اشاره ميشود.

مدير : كه در راس هرم واقع و نظارت بر كل سيستم و انجام جلسات اداري در داخل و خارج از تشكيلات را به عهده دارد.

معاون فني : كه بعد از رئيس انجام كليه امور را عهده دار است بخصوص در زماني كه مدير حضور ندارد معاونت اداري مالي : نيز در مواردي كه مدير و معاون فني حضور ندارند عهده ار امور است .

توليدات دامي گياهي : نظارت بر سه واحد دام و نباتات و باغباني دارد .

اموردام

رسيدگي به كارهاي دامداران و تامين سبوس براي دامها . واكسناسيون دامها ركوردگيري دامهاي شيري تامين نهاده هاي دامي سرشماري زنبورستانها صدور پروانه . معرفي دامدار به بانك جهت اخذ تسهيلات حفظ نباتات

مبارزه با سن و آفات نباتي و همكاري با كشاورزان براي به موقع استفاده كردن از سم و كود براي مزارع كشاورزي.

باغباني

نظارت بر گلخانه داران و همكاري با باغداران براي استفاده كردن از نهالهاي مرغوب و بكارگيري كود لازم براي بهتر شدن محصولات باغي .

زراعت

نظارت بر كاشت .داشت.و برداشت گندم و همچنيين تهيه كود و سم براي كشاورزان- وبخصوص معرفي رقمهاي پر محصول گندم به كشاورز.

مكانيزاسيون

معرفي كشاورزان و باغداران به بنگاه هاي توليد ماشين آلات كشاورزي جهت خريد تراكتور و كمباين يا ديگر ادوات و يا دادن تسهيلات بانكي براي خريد ادوات به كشاورزان

ترويج

انجام كليه امور ترويجي مانند برگزاري كلاسهاي آموزشي يا تهيه برشور،مجله كشاورزي ،سي دي آموزشي،كتابچه و جلساتي با كشاورزان براي پيشبرد اهداف كشاورزي

آب و خاك

احداث استخر جهت ذخيره آب احداث كانال جهت تسهيل امر آبرساني و آزمايش خاك

امور اراضي

وظيفه آن حفظ تغيير كاربري اراضي روستايي و جلوگيري از تفكيك وخرد شدن زمينهاي كشاورزي به دست سودجويان طرح وبرنامه انجام كليه امور و برنامه ريزي هاي مربوط به اداره و كشاورزان-اخذ اعتبار مورد نياز در بخش هاي كشاورزي .

عشايري

انجام امور مربوط به عشاير و خدمت رساني به آنها-توسعه راههاي عشايري وغيره-تعاوني روستايي ايجاد صندوق اعتباري حمايت از كشاورزان.

پشتيباني و ماشين آلات

انجام تداركات مورد نياز اداره از جمله تامين و نگهداري از خودروهاي اداري جهت انجام ماموريتها-امور مالي انجام كارهاي مالي مربوط به كاركنان و اداره را عهده د ار است .

ميتوان گفت رشد و شكوفايي در تمامي رشته هاي كشاورزي و دامداري و غيره هدف نهايي واحدهاي مذكور ميباشد .لازم بذكراست كه اين توانايي در وجود همه دست اندركاران امر كشاورزي اعم از زارعين و فعالان اين بخش و همچنين جهاد كشاورزي بچشم ميخورد و با خواست خدا روز به روز بهتر ميشود. اما اين بدان معني نيست كه همين كافي است . وبايد از وجود يك مدير متخصص و خلاق در امور كشاورزي استفاده لازم را برد .                                                                                                  

نويسنده : محمد اقا موسوي

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.