دوشنبه, 05 آذر 1403

 



طرح تجاری

تهيه و تنظيم:

سمیه عباسپورمقدم

خلاصه طرح

موضوع طرح احداث كارخانهاي جهت توليد شكلات و تافي است كه با ماشينآلات ساخت داخل (ماشينسازي نامجو در مشهد و ماشينسازي كاواني اصفهان خيابان كهن دژه نبش ورودي زهنان و شركت چشمه در مشهد) ساخته ميشود .

ظرفيت اسمي توليد اين طرح بالغ بر 300 تن شكلات و 300 تن تافي در سال ميباشد و پيشبيني ميشود اين طرح در سال اول 90% در سال دوم 95% و در سال سوم 100% ظرفيت اسمي را توليد نمايد.

اين كارخانه با 270 روز كاري به صورت يك شيفت در شبانه روز فعاليت مينمايد و در زميني به مساحت 2800 متر مربع احداث گرديده و زير بناي كل آن 802 متر مربع جهت كل ساختمانهاي مورد نياز خواهد بود.

سرمايه گذاري لازم براي احداث طرح با احتساب 2/5520 ميليون ريال سرمايه در گردش، مبلغ 7369 ميليون ريال ميباشد . براي تامين سرمايه مورد نياز مبلغ 4422 ميليون ريال وام (تسهيلات بانكي) و 2948 ميليون ريال سرمايهگذاري پيشبيني شده است. چنانچه كارخانه با ظرفيت كامل كار و فعاليت نمايد تعداد كل پرسنل مورد نياز طرح اعم از توليدي و غير توليدي 22 نفر ميباشد.

قيمت فروش هر كيلو تافي 9525 ريال و قيمت فروش هر كيلو شكلات 1750 ريال برآورد شده است كه به مراتب از توليدات مشابه و محصولات وارداتي از قيمت پايينتري برخوردار ميباشد.

 

مطالعات اقتصادي

***

1-1- مشخصات محصول

· تعريف محصول

محصول مورد نظر شكلات كاكائويي و تافي به عنوان ماده غذايي انرژي زا و مصرفي ميباشد كه بيشتر به عنوان تنقلات مصرف ميشود.

· مشخصات ظاهري محصول

رنگ شكلات قهوهاي تيره ميباشد و جنس آن نرم بوده و نبايستي حالت شكنندگي داشته باشد .

رنگ تافي قهوهاي روشن بوده و جنس آن بايد نرم باشد و حالت شكنندگي نداشته باشد.

شكلات و تافي داراي استاندارد اجباري نميباشد ليكن ميتوان از استاندارد تشويقي جهت آنها استفاده نمود.

· عمر مفيد محصول و ساير مشخصات

شكلات و تافي در شرايط عادي محيط دو ماه ماندگاري دارند چنانچه بيش از يك سال در انبار بمانند خواص و كيفيت خود را از دست ميدهند انبار محصول شكلات و تافي بايستي داراي جريان هواي مناسب بوده انبار شكلات بايد با رطوبت نسبي 60% و درجه حرارت آن 16 تا 18 درجه سانتيگراد باشد تحت شرايط ذكر شده شكلات به مدت 6 ماه با كيفيت خوبي باقي خواهد ماند .

انبار شكلات بايستي با سقفهايي به صورت شيبدار و به طور دقيق و تضمين شده ساخته شود تا از نفوذ آب در آن جلوگيري گردد . سقف انبار را بايد در تابستان به وسيله تبخير آب (جهت نگهداري محصول ) سرد نمود و به طور كلي شكلات بايد در درجه حرارتهاي پايين نگهداري شود.


· شرح فرمول شكلات و تافي

- شكر به عنوان ماده اوليه اصلي در شكلات و تافي بكار ميرود واين ماده داراي تعرفه 01/17 ميباشد ، اين ماده در شكلات 60% وزني محصول و در تافي 38% وزني محصول را تشكيل ميدهد. شكر از محصول چغندر قند يا نيشكر به دست ميآيد كه همان ساكارز ميباشد .

- كاكائو كه در تهيه و توليد شكلات بكار ميرود و 15% وزني محصول را تشكيل ميدهد و نقش مهمي در به وجود آوردن بو و طعم شكلات دارد . كاكائو در رطوبت بالايي حدود 90 تا 100% و درجه حرارت 25 تا 27 درجه سانتيگراد و در مناطق كم ارتفاع و آب و هواي گرمسير رشد ميكند.

- شير خشك كه در شكلات 5% وزني محصول و در تافي 4/6% وزني را تشكيل ميدهد شير خشك داراي پروتئين بوده و جهت افزودن ارزش غذايي به محصول بكار ميرود.

- روغن كاكائو كه فقط در توليد شكلات بكار ميرود و در جهت نرم كنندگي در محصول مورد استفاده قرار ميگيرد و به نسبت 20% وزني محصول را تشكيل ميدهد. از دانه كاكائو تهيه ميگردد.

- لسيتن كه نوعي چربي گياهي است كه از دانه سويا تهيه ميگردد و فقط در توليد تافي مصرف ميشود و به عنوان ماده نرم كننده و اموليسفاير در توليد تافي بكار ميرود و رنگ آن زرد پر رنگ مي باشد. لستين 3% وزني محصولي را تشكيل ميدهد.

- گلوكز كه به صورت شربت گلوكز در توليد تافي بكار مي رود ، گلوكز از هيدروليز نشاسته به دست ميآيد كه جهت جلوگيري از كريستاليزه شدن شكر در تافي مصرف ميشود و 33% وزني محصولي را تشكيل ميدهد.

- روغن نباتي مايع كه در توليد تافي بكار ميرود و جهت نرمكنندگي و طعم دهندگي در محصول مصرف ميشود و 9% وزني محصول را تشكيل ميدهد و مابقي مواد اوليه تافي را آب تشكيل ميدهد.

2-1- موارد مصرف و كاربرد محصول توليدي

همانطور كه اشاره شد محصول توليدي شكلات و تافي به عنوان ماده غذايي مصرفي بكار ميرود و در صنايع ديگر كاربردي ندارد .

3-1- كالاهاي رقيب يا جانشين و مقايسه كيفيت آنها

كالاهاي رقيب انواع تافيها ( تافي كرهاي تافي ميوهاي ) و انواع شكلات (ويفر شكلاتي تابلت و شكلاتهايي با فرمولهاي ديگر) ميباشد.

چنانچه اين محصول با نسبت درصدهاي بكار رفته در فرمول توليد شود و به صورت مناسب و با كيفيت خوب بستهبندي گردد ميتواند رقيبي براي كالاهاي مشابه خارجي و داخلي باشد و همچنين ميتواند با صادرات آن در بازارهاي خارجي با محصولات مشابه خارجي رقابت نمود .

4-1- قيمت فروش محصولات در بازار

طبق اطلاعات كسب شده قيمت انواع شكلات و تافي مشابه در بازارهاي داخلي از قرار هر كيلو 20.000 تا 25.000 ريال متغير ميباشد. شكلات توليد داخلي كيلويي 20000 تا 25000 ريال و خارجي كيلويي 30.000 تا 35.000 ريال است و تافي خارجي كيلويي 20.000 ريال و تافي توليد داخل كيلويي 15.000 تا 20.000 ريال با توجه به بسته بندي و كيفيت متغير ميباشد.

 

بررسيهاي فني

***

1-2- تكنولوژي و روش توليد

براي توليد شكلات و تافي از دو روش و يا دو نوع تكنولوژي ميتوان بهره گرفت :

· توليد محصولات يا استفاده از ماشين‌آلات تمام اتوماتيك خارجي

· توليد محصول با استفاده از ماشين‌آلات نيمه اتوماتيك داخلي

در اين طرح روش دوم يعني استفاده از ماشينالات داخلي در نظر گرفته شده است كه به علت پايين بودن قيمت ماشينآلات داخلي در مقايسه با ماشينآلات خارجي و همچنين با توجه به محدوديت سقف سرمايهگذاري طرح از روش دوم استفاده شده است.

ماشينآلات خارجي با در نظر گرفتن ارزبري بالا هر ساله نياز به قطعات يدكي دارند كه در نتيجه نياز به خروج ارز جهت ورود قطعات مذكور ميباشد ليكن ماشينآلات داخلي ساخته شده مورد نظر در اين طرح نياز به ارزبري نداشته و توسط شركت كاواني اصفهان ساخته ميشوند.

- ماشين‌آلات تافي شامل

1- ديگ پخت مواد كه دو جداره و استيل بوده و داراي يك همزن و ترموتر ميباشد كه توسط ماشينسازي نامجو در مشهد ساخته ميشود .

2- دستگاه بستهبندي تافي شامل سه قسمت فرم دهنده برش و بستهبندي است كه ظرفيت هر دستگاه 600 كيلو در روز ميباشد .

3- دستگاه بستهبندي شكلات همراه با تونل سرد كن و تزريق مواد شكلات است كه با ظرفيت يك تن در روز توسط ماشينسازي كاواني اصفهان توليد ميگردد.

4- ميزهاي سرد كننده تافي با روكش استيل كه در داخل قابل ساخت است : آسياب (شكر پودركن) كه والسي ميباشد به ظرفيت يك تن در روز توسط ماشينسازيهاي واقع دراستان خراسان ، مشهد مانند شركت چشمه ساخته ميشود. همزن خمير (ميكسر)با ظرفيت 500 كيلو ساخت ماشينسازي نامجو مشهد است .

5- دستگاه تزريق مواد با موتور دور متغير به قدرت 5/1 كيلو وات ساخت ماشينسازي كاواني اصفهان ميباشد.

همانطور كه در قسمت قبلي ذكر گرديد ميتوان محصول را با ماشينآلات تمام اتوماتيك خارجي توليد نموده ليكن در روش دوم كه در اين طرح بكار رفته روش توليد به اين صورت است كه ابتدا مواد اوليه با فرمول مشخص شده در قسمت فرمول محصول و با نسبت درصدهاي مشخص با يكديگر مخلوط شده و در ديگ پخت تافي ريخته ميشود و پس از 20 دقيقه پخت از قسمت انتهاي ديگ پخت مايع تافي كه به صورت غليظ شده و حالت خميري دارد در ظرفهاي مخصوص تخليه شده و سپس توسط كارگران روي ميزهاي سرد كننده ريخته شده و به مدت 15 تا 20 دقيقه سرد شده و سپس وارد قسمت بستهبندي تافي ميگردد. و روش توليد شكلات به اين صورت است كه ابتدا مواد با نسبتهاي مشخص در هم آميخته شده (شكر توسط آسياب پودر شده و با كاكائو و روغن و شيرخشك در ميكسر خمير كونچ يا ورزداده شده در دماي 30 تا 40 درجه) و سپس توسط دستگاه تزريق مواد در قالب ريخته شده و پس از عبور از كانال سرد وارد دستگاه بستهبندي شده و در دماي 18 تا 22 درجه بستهبندي و در انبار ذخيره ميگردد.

2-2- شيوههاي كنترل كيفيت محصول

سه ايستگاه عمده براي كنترل كيفيت محصول ضروري ميباشد.

الف : كنترل كيفيت مواد اوليه مواد اوليه بايد قبل از ورود به خط توليد به طرز صحيح جاسازي شده و اين امر ميبايست مطابق قوانين انبارداري (استفاده از پالت) جهت عدم تماس با زمين باشد. همچنين در تخليه مواد از انبار به سالن توليد بايستي از نقاله يا بالابر استفاده شود ، شكر بايستي تصفيه شده باشد و داراي آلودگي ميكروبي نباشد و قبل از ورود به خط توليد توسط مسئول فني كنترل شود.

ب كنترل كيفيت محصول در حين توليد : كنترل درجه حرارت در موقع پخت ( با توجه كامل از دريچه شيشهاي ديگ پخت) بايستي انجام شود. درجه رطوبت هوا در محل توليد با توجه به مصرف در نقاط مختلف كشور بايستي در نظر گرفته شود و نمونه برداري از هر پخت توسط آزمايشگاه در مراحل مختلف بايد انجام شود. در زمان پخت و پس از پخته شدن هر نيم ساعت يكبار وچون در روز يك تن شكلات با ظرفيت نهايي توليد ميگردد بايستي چهار نوبت جهت چهار پخت 250 كيلويي نمونه برداري شده و در آزمايشگاه از نظر چسبندگي يا عدم چسبندگي ، رطوبت نهايي و دانستيه كنترل گردد. آزمايش ميكروبي لازم نيست زيرا وجود شكر و مواد قندي در محصول از رشد ميكروب جلوگيري مينمايد.

در آمادهسازي خمير روي ميزهاي سرد و پس از مرحله پخت كامل كارگران بايستي از دستكشهاي بهداشتي مخصوص استفاده كنند و در انتهاي توليد و در مرحله بستهبندي بايستي محصول توليد كنترل شده و در آزمايشگاه چهار نوبت از محصول آماده و بستهبندي شده نمونه برداري و آزمايش گردد تا وزن هر دانه تافي كه حدود 6/5 گرم به طور استاندارد ميباشد و رنگ و نرمي آن توسط مسئول فني آزمايشگاه كنترل گردد.

ج كنترل نهايي محصول : در بستهبندي كه مهمترين مرحله توليد است مسئول آن بايستي از نظر مرغوبيت و از نظر استاندارد محصول را كنترل نمايد ( البته تافي و شكلات داراي استاندارد اجباري نميباشد) دركليه مراحل فوق بايد مدير توليد در طول زمان توليد و در تمامي خطوط توليد نظارت داشته باشد. كنترل شكلات نيز در هنگام ميكس كردن مواد و پس از ميكس شدن نمونه برداري شده و در انتهاي خط پس از بستهبندي كيفيت و كميت شكلات و رنگ آن مورد آزمايش در آزمايشگاه قرار ميگيرد كه توسط تكنيسين و زير نظر مسئول فني آزمايشگاه كنترل ميشود.

در كليه مراحل فوق چهار نوبت از محصول تافي و دو نوبت از محصول شكلات همانطور كه شرح داده شده نمونهبرداري و آزمايش ميگردد.


3-2- مشخصات مواد اوليه ، قيمت و محل تامين آنها

مواد اوليه جهت توليد با ظرفيت نهايي (300 تن شكلات و 300 تن تافي در سال ) در نظر گرفته شده است.

1-3-2- مشخصات مواد اوليه محصول تافي

· شكر كه به عنوان ماده اوليه اصلي در ساخت تافي بكار ميرود 38% وزني محصول را تشكيل ميدهد . شكر مورد نياز با ظرفيت نهايي (300 تن در سال) به صورت زير محاسبه ميگردد.

تن در سال 114= 38%*300

با احتساب 2% ضايعات مقدار نياز در سال 116 تن ميباشد. شكر به قيمت هر كيلو 4100 ريال خريداري ميگردد. بنابراين قيمت هر تن معادل 4.100.000 ريال ميباشد.

هزينه كل ساليانه شكر برابر است با : 475600000 = 4100000*116 ريال

· لسيتن كه 3/0% وزني محصول را تشكيل ميدهد به قيمت هر تن 3.000.000 ريال خريداري ميگردد و ميزان نياز آن برابر است با

تن 9/0 = 3/0% * 300

قيمت كل لسيتن ساليانه برابر است با :

ريال 2.700.000 = 3.000.000 *9/0

· شير خشك كه 4/6% وزني محصول را تشكيل ميدهد كه مقدار نياز ساليانه :

تن 2/19= 4/6%*300

ميباشد و با احتساب 2% ضايعات ميزان نياز 5/19 تن در سال ميشود. هزينه ارزي هر تن شيرخشك 1875 دلار است و تعرفه آن 42/22 و حقوق گمركي و سود بازرگاني آن بخشوده است .

هزينههاي ثبت سفارش و عوارض گمركي آن 17% است :

تبديل دلار به ريال 15.750.000= 8400 * 1875

هزينههاي داخلي (هزينههاي ثبت سفارش هر تن شيرخشك)

برابر است با : 2677500 =17%*15750000

قيمت هر تن شيرخشك به ريال 18427500=15750000+2677500

هزينه كل شيرخشك ساليانه به ريال 359336250=18427500*5/19

كل هزينههاي ارزي شيرخشك به دلار 5/36562 =1875 * 5/19

· گلوكز مايع جهت جلوگيري از كريستاليزه شدن شكر بكار ميرود و 33% وزني محصول را تشكيل ميدهد پس جهت كل محصول : تن 99=33%* 300 نياز است كه با احتساب 1/0 درصد ضايعات ميزان نياز در سال 1/99 تن ميشود. قيمت هر كيلو گلوكز 3300 ريال است كه از شركت گلوكزان و يا نشاسته و گلوكز ايران در تهران تهيه ميگردد پس

ريال 327030000=3300000*1/99 هزينه ساليانه تامين گلوكز ميباشد.

· روغن نباتي مايع كه 9% وزني محصول را تشكيل ميدهد و از كارخانجات توليدي روغن در داخل كشور تهيه ميشود قيمت هر كيلو روغن 7200 ريال در نظر گرفته شده است.

مقدار نياز با در نظر گرفتن 5/0% ضايعات ميزان تن 27=9%*300

نياز 1/27 تن در سال ميباشد.

هزينه كل روغن نباتي در سال : ريال 195120000=7200000*1/27

· نمك طعام جهت طعم دادن در توليد تافي بكار ميرود كه 2/0% وزني محصول را تشكيل ميدهد . 6/0=2/0%*300

با احتساب 5% ضايعات ميزان نياز 63/0 تن يا 630 كيلو است قيمت هر كيلو نمك 400 ريال از بازار آزاد گرفته شده است پس قيمت كل نمك ساليانه برابر است با :

ريال 252000=400*630

· فويل آلومينم به منظور بستهبندي و نگهداري محصول استفاده ميشود كه 5% مورد نياز است، مقدار نياز با احتساب 3% ضايعات در سال 5/15 تن ميباشد .

تن 15=5%*300

قيمت هر تن فويل 9375000 ريال است پس قيمت كل فويل مورد نياز برابر است با :

ريال 145312500 = 9375000 *5/15

· نايلون جهت بستهبندي و نگهداري محصول مصرف ميشود كه 2% مورد نياز است پس نياز ساليانه 6 تن در سال است با احتساب 3% ضايعات ميزان :

6=2%*300

نياز ساليانه 2/6 تن ميباشد قيمتهر تن نايلون 14000000 ريال است پس كل قيمت نايلون ساليانه ريال 86800000 = 14000000 *2/6

· كارتن به منظور بستهبندي و نگهداري محصول بكار ميرود كه كار تنهاي 20 كيلويي مورد نياز در سال 15000 عدد ميباشد با احتساب 2% ضايعات ميزان نياز 15300 عدد و قيمت هر كارتن 2650 ريال است پس قيمت كل كار تنها:

ريال 40545000 = 2650 * 15300

 

2-3-2- مشخصات مواد اوليه محصول شكلات

شكر مورد نياز 60% محصول را تشكيل ميدهد كه در ظرفيت نهايي برابر است با :

تن در سال 180=60%*300

قيمت شكر 4100000 ريال در قسمت تافي محاسبه گرديده پس قيمت 180 تن ساليانه :

قيمت كل شكر ساليانه به ريال 738000000 = 4100000*180 ميباشد.

· كاكائو كه 15% وزني محصول را تشكيل ميدهد در ظرفيت نهايي ميزان نياز آن برابر است

تن 45=15%*300

با احتساب 5/0% صادرات ميزان نياز در سال 2/45 تن ميباشد .

تعرفه كاكائو 01/18 ميباشد . حقوق گمركي آن 12% و سود بازرگاني 138% و 17% جهت هزينههاي ثبت سفارش و حمل و غيره جمعاً 167% هزينه دارد . قابل ذكر است كه اگر چه بسياري از شركتها كاكائو را وارد ميكنند ولي در حال حاضر در بازار داخلي ميتوان از وارد كنندگان به قيمت هر كيلو 20.000 ريال خريداري نمود. لذا قيمت هر تن كاكائو 20000000 ريال است.

بنابراين كل هزينه كاكائو برابر است با 904000000=20000000*2/45

· شيرخشك 5% محصول را تشكيل ميدهد و نياز ساليانه آن تن 15=5%*300 ميباشد .

ضايعات آن در قسمت تافي در نظر گرفته شده است و قيمت آن جهت هر تن 1875 دلار محاسبه گرديده است پس :

قيمت ريالي هر تن شيرخشك ريال 15750000 =8400*1875

هزينههاي ثبت سفارش هر تن 2677500=17%*15750000

قيمت كل ريالي هر تن شيرخشك : 18427500= 2677500+ 15750000

كل هزينه ريال شيرخشك : ريال 276412500=18427500*15

· فويل آلومينيم كه جهت بستهبندي و نگهداري بكار ميرود 5% مورد نياز است:

ضايعات آن در قسمت تافي محاسبه گرديده است .

تن در سال 15=5%*300

قيمت هر تن 9375000 ريال است پس كل آن معادل 14062500 ريال ميباشد.

ريال 140625000 = 937500 *15

· كاغذ مخصوص بستهبندي شكلات به منظور نگهداري محصول به ميزان 5% ظرفيت مورد نياز است. با احتساب 2% ضايعات مقدار نياز آن 3/5 تن در سال 15=5%*300 ميباشد.

در سال است قيمت هر تن 5200000 ريال است پس هزينه كل آن برابر است با :

ريال 79560000 = 5200000*3/15

· جعبه مقوايي جهت بستهبندي و نگهداري محصول كه تعداد 300000 عدد جعبه يك كيلويي جهت كل محصول مورد نياز است كه با احتساب 1% ضايعات نياز به 303000 عدد در سال است پس با قيمت هر عدد 2000 ريال قيمت كل برابر است با :

606000000 = 2000*303000

· چسب جهت بستهبندي محصول شكلات در سال يك تن با ضايعات مورد نياز است قيمت هر تن 6000000 ريال 6000000 = 6000000*1

· كارتن جهت بستهبندي نهايي محصول كه كارتن 20 كيلويي است و جهت كل ظرفيت نياز به 150000 عدد در سال است (ضايعات در قسمت تافي محاسبه شده است ) كارتن از واحدهاي كارتن سازي تهيه ميگردد و قيمت هر عدد 2650 ريال است پس قيمت كل : 39750000=2650*15000


جدول 1- مواد اوليه مورد نياز توليد يكسال شكلات و تافي

           نام مواد

مصرف ساليانه

(تن)

قيمت هر واحد دلار

هزينه هر واحد

(ريال)

كل هزينه ريالي

شكر

296

__

4100000

1213600000

لسيتن

9/0

__

3000000

2700000

شيرخشك

5/34

1875

18427500

635748750

گلوكز

1/99

__

3300000

327030000

روغن نباتي

1/27

__

7200000

195120000

كاكائو

2/45

__

20000000

904000000

نمك طعام

63/0

__

400000

252000

فويل آلومينيوم

5/30

__

9375000

285937500

نايلون

2/6

__

14000000

86800000

كارتن (عدد)

30300

__

2650

80295000

كاغذ

3/15

__

5200000

79560000

جعبه مقوايي (عدد)

303000

__

2000

606000000

چسب

1

__

6000000

6000000

جمع كل هزينه‌هاي مواد اوليه در سال

4423043250


4-2- ماشينآلات و تجهيزات

1-4-2- ماشينآلات توليد تافي

الف ) ديگ پخت مولد :

ظرفيت : 250 كيلو

راندمان : 85%

مشخصات : دو جداره استيل با بهمزن وترمومتر

كارگر مورد نياز : يك نفر

قدرت موتور بهم زن : 5/1 كيلو وات

نام سازنده : ماشينسازي نامجو

ب :ميزهاي سرد كننده

تعداد : چهار عدد

مشخصات : گالوانيزه با روكش استيل

ابعاد : 2*1

ظرفيت اسمي : 50 كيلو

نام سازنده : شركت چشمه

كشور سازنده : ايران

راندمان : 85%

كارگر مورد نياز : 3 نفر

ج :دستگاه بسته‌بندي تافي

مشخصات شامل قسمت فرم دهنده برش و بستهبندي

تعداد : 2 عدد

ظرفيت اسمي : 800 كيلو در روز

نام سازنده :ماشينسازي كاواني

كشور سازنده : ايران

قدرت موتور : 5/4 كيلووات

راندمان : 85%

تعداد كارگر مورد نياز : يك نفر

 

2-4-2- ماشينآلات توليد شكلات

الف :آسياب (‌شكر پودر كن)

مشخصات : والسي

تعداد : يك عدد

كشور سازنده : ايران

نام سازنده :شركت چشمه

قدرت موتور : 5/1 كيلو وات

ظرفيت اسمي : 1400 كيلو در روز

راندمان :85%

تعداد كارگر مورد نياز : يك نفر

ب :دستگاه تزريق مواد شكلات با تونل سردكن

نام سازنده : ماشينسازي كاواني

كشور سازنده : ايران

قدرت موتور : 5/1 كيلووات

نوع موتور : دور متغير

ظرفيت اسمي : 1400 كيلو در روز ( يك شيفت)

راندمان : 85%

تعداد كارگر : دو نفر

ج :همزن خمير (ميكسر) با بهم‌زن

مشخصات : استيل

نام سازنده : ماشينسازي نامجو

كشور سازنده : ايران

ظرفيت اسمي : 250 كيلو

قدرت موتور : 5/1 كيلو وات

راندمان : 85%

كارگر مورد نياز : يك نفر

چ :دستگاه بسته‌بندي شكلات

مشخصات : اتوماتيك

نام سازنده : شركت كاواني

كشور سازنده : ايران

ظرفيت اسمي : 1400 كيلو در روز

راندمان : 85%

قدرت موتور :5/4 كيلو وات

تعداد كارگر مورد نياز : يك نفر

د :انواع قالب شكلات

مشخصات فلزي : 30 تايي

كشور سازنده : ايران

تعداد : 6 نفر


جدول 2- ماشينآلات و تجهيزات خط توليد

رديف

     نام دستگاه

       مشخصات فني و قدرت

   نام سازنده

كشور

تعداد

1

ديگ پخت مواد

دو جداره استيل با بهم زن و ترموتر و قدرت 5/1 كيلو وات

ماشينسازي نامجو

ايران

1 عدد

2

ميزهاي سرد كننده

گالوانيزه با روكش استيل به ابعاد 2*1

شركت چشمه

ايران

4 عدد

3

دستگاه بستهبندي تافي

شامل قسمت فرم دهنده و برش و بستهبندي با قدرت موتور 5/4 كيلو وات

ماشينسازي كاواني

ايران

1 عدد

4

آسياب

والسي به قدرت 5/1 كيلو وات

ماشينسازي چشمه

ايران

1 عدد

5

همزن خمير ( ميكسر)

استيل با قدرت 5/1 كيلو وات

ماشينسازي نامجو

ايران

1 عدد

6

دستگاه تزريق مواد

همراه با تونل سرد كن

ماشينسازي كاواني

ايران

1 عدد

7

دستگاه بستهبندي شكلات

به قدرت 5/4 كيلو وات اتوماتيك

ماشينسازي كاواني

ايران

1 عدد

8

ميز كار

چوبي با روكش استيل به ابعاد 2*1

شركت صنايع چوبي ايران

ايران

1 عدد

9

قالب شكلات

فلزي 30 تايي

شركت چشمه

ايران

3 عدد

10

سبد پلاستيكي

20 كيلويي پلاستيكي

توليد كنندههاي ظروف پلاستيك

ايران

50 عدد

جدول 3- برآورد قيمت ماشينآلات و تجهيزات

رديف

نام

تعداد

قيمت واحد (ريال)

قيمت كل( ريال)

1

ديگ پخت مواد

1 عدد

12000000

12000000

2

ميزهاي سرد كننده

4 عدد

500000

2000000

3

دستگاه بستهبندي تافي

2 عدد

15000000

30000000

4

سبد پلاستيكي 20 كيلويي

50 عدد

30000

1500000

5

ميز كار

3 عدد

500000

1500000

6

آسياب

1 عدد

2800000

2800000

7

ميكسر خمير

1 عدد

9000000

9000000

8

دستگاه تزريق

1 عدد

11000000

22000000

9

دستگاه بستهبندي شكلات

1 عدد

10400000

15400000

10

انواع قالب شكلات سيتايي

6 عدد

800000

4800000

11

جمع

 

__

101.000.000

12

هزينه نصب510% و هزينه حمل 2%

__

__

12120000

جمع هزينه‌هاي ماشين‌آلات و تجهزات

113120000

           


5-2- مشخصات ماشينآلات حمل و نقل و تاسيسات

1-5-2- ماشينآلات حمل و نقل

جهت حمل و نقل مواد اوليه و محصولات توليدي نياز به يك دستگاه وانت نيسان دو تن ( زيرا در روز نياز به دو تن مواد اوليه ميباشد ) و جهت رفت و آمد پرسنل و اياب و ذهاب نياز به يك دستگاه ميني بوس ميباشد كه هزينه آن به شرح زير است. لازم به ذكر است كه حمل و نقل مواد اوليه به انبارها توسط ليفتراك و در داخل كارخانه از انبار به سالن توليد توسط جرثقيل سقفي انجام ميگردد.

وانت نيسان 83800000 ريال

ميني بوس 190000000 ريال

ليفتراك 120000000 ريال

جمع 393800000 ريال

2-5-2- تاسيسات

· برقرساني

ميزان مصرف برق هر دستگاه از ماشينآلات و تجهيزات به شرح زير ميباشد :

- دستگاه بستهبندي تافي 5/4 كيلو وات و جهت دو دستگاه 9 كيلو وات ساعت

- هم زن ديگ پخت تافي 5/1 كيلو وات ساعت

- ميكسر خمير 5/1 كيلو وات

- آسياب شكر 5/1 كيلو وات

- دستگاه بستهبندي شكلات 5/4 كيلو وات

- دستگاه تزريق مواد 5/1 كيلو وات

برق مصرفي تاسيسات شامل :

- موتور چاه آب 5/7 كيلو وات

- موتور ديگ بخار 7/7 كيلو وات

- دستگاه چيلر 12 كيلو وات

- تهويه ساختمان توليد 5/2 كيلو وات

- كولرها 5/2 كيلو وات

- جرثقيل 5/0 كيلو وات

جمع برق مصرفي ماشينآلات و تاسيسات 52 كيلو وات ساعت و جهت روشنايي 24 كيلو وات ساعت و جهت روشنايي 24 كيلو وات در نظر گرفته شده است . ضريب هم زماني ماشينآلات و تجهيزات 50% است لذا : 50=24+(5/0*52)

پس كل برقي مصرفي 50 كيلو وات ساعت ميباشد.

هزينه تامين برق و امتياز و پست برق و نصب تابلو و غيره به ازا هر كيلو وات 300000 ريال است پس كل هزينه برق : ريال 15000000 = 300000*50

يك دستگاه ژانراتور اضطراري 25 كيلو وات جهت مواقع اضطراري به قيمت 15000000 ريال در نظر گرفته شده است پس كل هزينه برق رساني 165000000 ريال برآورد ميگردد.

· آب رساني

آب مورد نياز كارخانه از چاه عميق به عمق 100 متر تامين ميگردد كه نياز به يك الكتروپمپ شناور با موتور 5/7 كيلووات دارد و يك مخزن 4 متر مكعبي هوايي با خرپاي مربوطه نياز ميباشد. حفر چاه از قرار هر متر 1250000 ريال با هزينه لوله و پمپ كه جهت 100 متر مبلغ 35 ميليون ريال و مخزن هوايي 4 متر مكعب 25000000 ريال محاسبه گرديده، پس هزينه آب رساني 185000000 ريال محاسبه شده است.

· سوخت رساني

ماده سوختي مورد نياز گازوئيل ميباشد كه جهت ذخيره آن نياز به يك مخزن به گنجايش 6 متر مكعب است كه هزينه 6 متر مكعب برابر است با ريال 5000000 و با احتساب 500000 ريال هزينه حمل مخزن تا كارخانه كل هزينه سوخت رساني 5500000 ريال برآورده شده است.

· وسايل سرمايش و گرمايش

به منظور تامين گرمايش و سرمايش مورد نياز در فصول سال موارد زير پيشبيني ميگردد.

كولر با ظرفيت 6000 به تعداد 4 دستگاه براي سالن توليد و انبار محصول مواد اوليه، كولر با ظرفيت 4000 به تعداد دو دستگاه براي ساختمان اداري و غذا خوري

يك دستگاه چيلر جهت سرد كردن ميزهاي تافي به ارزش 2800000 ريال

براي گرمايش از رادياتور در ساختمان اداري و سالن توليد و با استفاده از ديگ بخار در استفاده از سوخت صرفهجويي ميشود كه هزينه رادياتورهاي مورد نظر با لولهكشي مربوطه 8 ميليون ريال برآورد شده ، 6 دستگاه كولر به ارزش 1150000 ريال، ديگ بخار همراه با سيستم تصفيه آب به مبلغ 4500000 ميليون ريال كه جمعاً هزينه اين بند 22200000 ريال ميباشد.

· وسايل حفاظت و ايمني

كپسول اطفاء حريق 11 كيلويي به ازاي هر 50 متر مربع سالن توليد يك عدد كه جهت 300 متر مربع 6 عدد كپسول و تعدادي سطل شن و جعبه كمكهاي اوليه از جمله وسايل حفاظت و ايمني ميباشد هزينه اين قسمت 1400000 ريال و همچنين يك حلقه چاه 12 متري جهت دفع فاضلاب انساني كارخانه به هزينه 600000 ريال و لذا جمع كل وسايل حفاظت و ايمني 2000000 ريال ميباشد .

· تهويه و جابجايي

جهت تهويه سالن توليد نياز به 5 عدد تهويه به ارزش كل 300000 ريال و جهت جابجايي مواد اوليه نياز به يك دستگاه جرثقيل بالا بر 500 كيلويي با زنجير به مبلغ 2500000 ريال ميباشد.


· وسايل آزمايشگاه

وسايل آزمايشگاه نظير : چگالي سنج- ترمومتر پيپت و بورت و بن ماري و سانتريفوژ كه هزينه آنها به مبلغ 1500000 ريال ميباشد.

در نتيجه هزينه تاسيسات مبلغ 385000000 ريال محاسبه مي گردد.

جدول 4- برآورد هزينه ماشينآلات حمل و نقل و تاسيسات طرح

رديف

شرح

هزينه (ريال )‌

1

ماشينآلات حمل و نقل

393800000

2

تاسيسات برق رساني

165000000

3

تاسيسات آب رساني

185000000

4

تاسيسات سوخت رساني

5500000

5

وسايل سرمايش وگرمايش

22200000

6

وسايل حفاظت و ايمني

2000000

7

تهويه و جابجايي

3800000

8

وسايل آزمايشگاهي (در مرحله اول)

1500000

جمع

778800000


6-2- برآورد زمين، ساختمانها و محوطهسازي طرح

· زمين مورد نياز 2800 متر مربع از قرار هر متر مربع 35000 ريال معادل 98 ميليون ريال است .

· ساختمانهاي توليدي مورد نياز


سالن توليد

جهت ديگ پخت مواد يك متر مربع فضا لازم است.

جهت هر ميز سرد كننده به ابعاد 2*1 متر دو متر مربع و جهت 4 عدد ميز 8 متر مربع

هر دستگاه تافي 4 متر مربع و جهت دو دستگاه 8 متر مربع

سه عدد ميز كار كه ابعاد هر ميز 2*1 ميباشد و جهت سه عدد ميز 6 متر مربع

دستگاه آسياب يك متر مربع و ميكسر خمير يك متر مربع جمعاً 2 متر مربع فضا نياز دارند . دستگاه تزريق مواد شكلات 2 متر مربع و دسدگاه بسته بندي شكلات 3 متر مربع مساحت نياز دارند .

كل مساحت لازم فقط جهت جاسازي دستگاه ها 30 متر مربع و با احتساب سه برابر مساحت براي هر دستگاه مساحت لازم 100 متر مربع و با احتساب 35% فضاي اضافي جهت حمل و نقل و تحركات ديگر مساحت سالن توليد 200 متر مربع ميشود و همچنين يك انبار جهت نگهداري قالبها و سبدها و لوازم مورد نياز توليد به مساحت 100 متر مربع نياز است كه كل سالن توليد300 متر مربع برآورد ميشود. ساختمان سالن از نوع سوله بوده واز قرار هر متر مربع 600000 ريال قيمت دارد كه كل سالن / 180000000 ريال هزينه دارد .

180000000=600000*300

انبار مواد اوليه

شكر و كاكائو شير خشك به مقدار 375 تن در سال مورد نياز است (قبلاً در قسمت مواد اوليه ميزان مواد محاسبه گرديده است ) با توجه به بستهبندي اين مواد در كيسه‌‌هاي 50 كيلويي تعداد كيسههاي لازم برابر است با :

كيسه عدد 7500= 375000:50

طول كيسه ها 85 سانتيمتر و عرض آنها 45 سانتيمتر پس مساحت هر كيسه 382/0 متر مربع مي باشد و ارتفاع هر كيسه پر از مواد 30 سانتيمتر ( در حالت افقي )است پس حجم اشغال شده توسط يك كيسه 1146/0 متر مكعب است و جهت كل كيسهها برابر است با

860=1146/0*7500

متر مكعب و چون ارتفاع انبار مواد اوليه 5/2 متر ميباشد پس :

مساحت لازم 344 متر مربع محاسبه ميگردد . 344= 5/2 : 860

با احتساب 30% فضاي خالي جهت حمل و نقل مقدار مساحت لازم 447 متر مربع جهت يك سال مي باشد.

براي لسيتن و گلوكز مايع و روغن نباتي و كاكائو در سال 87 1 تن مواد نياز ميباشد كه در حلب هاي 17 كيلويي بسته بندي مي گردد. پس تعداد حلبها برابر است با 11000 عدد . ابعاد حلبهاي 17 كيلويي (23*23*35) سانتيمتر است فضاي اشغال شده توسط هر حلب 0185/0 متر مكعب است پس كل فضاي اشغال شده :

متر مكب 5/203 = 0185/0*11000

با توجه به ارتفاع 5/2 متر انبار مواد اوليه مساحت لازم : 4/81= 5/2 : 5/203

با احتساب 30% فضاي خالي جهت حمل و نقل 106 متر مربع جهت يكسال مواد به فضا نياز است .

فويل آلومينيوم و نايلون و كاغذ بسته بندي در سال 52 تن مورد نياز است . كه به صورت رولهاي پنج كيلويي در نظر گرفته شده

104000 = 5 : 52000

پس تعداد رولها 10400 عدد كه ابعاد هر رول (2/0 * 5/0 * 5/0) ميباشد پس فضاي اشغال شده توسط هر رول 05/0 متر مكعب ميباشد 520 = 05/0 * 10400 پس كل حجم لازم جهت رولها 520 متر مكعب است كه با ارتفاع 5/2 متر انبار مواد اوليه مساحت لازم برابر است با 208 متر مربع كه با احتساب 30% فضاي خالي مساحت لازم 270 متر مربع جهت يك سال است . 208 = 5/2 : 520

جهت انبار نمودن كار تنهاي خالي با توجه به نياز به 30300 عدد كارتن 20 كيلويي براي توليد 600 تن محصول در سال و با توجه به اين كه ابعاد هر كار تن خالي 1*90*100 سانتيمتر است (در حالت تا شده) و از آنجا كه فضاي لازم جهت هر كارتن 009/0 متر مكعب است . لذا فضاي كل كار تنها برابر است با :

متر مكعب 7/272 = 009/0 * 30300

پس حجم كل كار تنها برابر با 272 متر مكعب و با احتساب 5/2 متر ارتفاع انبار مساحت لازم 109 متر مربع و با احتساب 30% فضاي اضافي جهت جابجايي به 142 متر مربع مساحت جهت انبارسازي يكسال كار تنها لازم است : 109= 5/2 : 272 در نتيجه با جمع نمودن اقلام كل مساحت انبار مواد اوليه جهت يك سال برابر است با :

965 = 142 + 270 + 106 + 447 متر مربع

و براي انبار سازي دو ماه ماده اوليه نياز به : 160 = 8/160 = 6 : 965

160 متر مربع انبار ميباشد كه ساختمان آن از نوع سوله بوده و از قرار هر متر مربع 600000 ريال هزينه دارد. پس كل هزينه انبار مواد اوليه برابر است با :

ريال 96000000 = 600000 * 160

انبار محصول

كل محصول 600 تن در سال است كه در كار تنهاي 20 كيلويي بستهبندي مي شود پس براي محصول 30000 عدد كار تن 20 كيلويي به منظور بستهبندي لازم است . ابعاد هر كارتن محتوي مواد 40 * 50 * 50 سانتيمتر است پس حجم هر كار تن 1/0 متر مكعب و كل كار تنها 3000 = 1/0 * 30000 متر مكعب فضا اشتغال ميكنند.

كه با احتساب 5/2 متر ارتفاع انبار :

1200 = 5/2 : 3000

و با در نظر گرفتن 30% فضاي اضافي جهت يك سال محصول 1560 متر مربع انبار و جهت ذخيره سازي يك ماه نياز به 130 متر مربع مساحت مي‍‌باشد:

130= 12 : 1560

نوع ساختمان انبار از نوع سوله بوده و از قرار هر متر مربع 600000 ريال است پس هزينه انبار محصول برابر است با : ريال 78000000 = 600000 * 130

ساختمان اداري و سرويس‌‌هاي مورد نياز

به ازاي هر نفر پرسنل اداري 10 متر مربع ساختمان در نظر گرفته شده است . كه با وجود 4 نفر پرسنل اداري مساحت لازم 40 متر مربع و 20 متر مربع به عنوان ساختمان سرويسها شامل رختكن و دستشويي و حمام پيشبيني شده است و 30 متر مربع جهت نمازخانه و غذاخوري 20 متر مربع جهت انبار قطعات يدكي و 20 متر مربع جهت تعميرگاه و 30 متر مربع جهت تاسيسات و 20 متر مربع جهت نگهباني كه در كل به 212 متر مربع مساحت لازم است. ساختمان آن از نوع آهن و آجر و از قرار هر متر مربع 1500000 ريال است پس هزينه كل اين بند : 38000000 = 150000 * 212 ريال ميباشد.

كل هزينههاي ساختمان سازي بالغ بر 492000000 ريال ميباشد .

مساحت كل ساختمانها 802 متر مربع است.

محوطه‌سازي و تسطيح

خاكبرداري و تسطيح ، چون زمين انتخابي مسطح در نظر گرفته شده نيازي به تسطيح ندارد.

حصار كشي

ابعاد زمين 40 * 70 در نظر گرفته شده است كه متر مربع 220 = (40+70) 2 ديواركشي به ارتفاع 2 متر برابر است با متر مربع 440 = 2 * 220

هزينه هر متر مربع ديوار كشي از قرار 400000 ريال است پس :

176000000 = 40000 * 440 ريال كل هزينه حصاركشي ميباشد.

آسفالت و پياده‌سازي

مساحت 280 متر مربع جهت آسفالت و پياده سازي در نظر گرفته شده ( 10% زمين ) و از قرار هر متر مربع 10000 ريال لذا كل هزينه برابر است با : ريال 2800000 = 10000 * 280


 

ايجاد فضاي سبز

مقدار 140 متر مربع به منظور ايجاد فضاي سبز در محوطه كارخانه در نظر گرفته شده كه هزينه هر متر مربع 10000 ريال و جمعاً 1400000 ريال ميباشد .

1400000 = 10000 * 140

جدول 5- برآورد مساحت و هزينه هاي ساختماني

رديف

نام ساختمان

زير بنا

متر مربع

هزينه هر

متر مربع

هزينه كل

(هزار ريال)

1

سالن توليد

300

600000

180000000

2

انبار مواد اوليه

160

600000

96.000.000

3

انبار محصول

130

600000

78000000

4

ساختمان اداري

40

1500000

60000000

5

سرويسها شامل (رختكن و دستشويي و حمام)

20

1500000

30000000

6

نمازخانه و غذاخوري

30

1500000

45000000

7

انبار قطعات يدكي و تعميرگاه

40

1500000

60000000

8

تاسيسات

30

1500000

45000000

9

آزمايشگاه

20

1500000

30000000

10

سرايداري

20

1500000

30000000

11

نگهباني

12

1500000

18000000

جمع

802

__

672000000



جدول 6- هزينههاي محوطهسازي و تسطيح و غيره

نام ساختمان

زير بنا

هزينه هر متر مربع

(ريال)

هزينه كل (هزار ريال)

خاكبرداري و تسطيح

__

__

__

حصار كشي

440

400000

176000000

آسفالت و پياده سازي

280

10000

2800000

فضاي سبز

140

10000

1400000

جمع

   

180200000


7-2- انرژي مصرفي (آب، برق و سوخت )

1-7-2- آب مصرفي

به ازاي هر نفر پرسنل كارخانه روزانه مقدار 200 ليتر آب به منظور شستشو و حمام و آشپزي و ديگر موارد پيشبيني شده است پس جهت كل پرسنل :

ليتر 4000 = 200 * 20

آب مصرفي جهت فضاي سبز به ازاي هر متر مربع 4 ليتر پس : ليتر 560 = 4 * 140

4 متر مكعب جهت مصرف ديگ بخار يك تن و يك متر مكعب جهت توليد جمعاً پنج متر مكعب ، پس كل آب مصرفي روزانه 10 متر مكعب ميباشد كه چون از چاه استفاده ميشود هزينهاي ندارد ، آب مصرفي ساليانه 2700 متر مكعب مي باشد .

2-7-2- برق مصرفي

همانطور كه قبلاً در قسمت برق رساني محاسبه گرديد ميزان برق كارخانه 50 كيلو وات ساعت است كه در يك شيفت 8 ساعته و با 270 روز كاري در سال

كيلو وات 108000 = 270 * 8 * 50

هزينه برق از قرار هر كيلو وات 122 ريال برابر است با : ريال 1317600 = 122 * 108000

 

3-7-2- سوخت مصرفي

سوخت مصرفي گازوئيل و بنزين ميباشد كه به شرح زير محاسبه ميشود :

الف : گازوئيل مصرفي ديگ بخار در روز 200 ليتر ميشود از قرار هر ليتر 300 ريال :

62100 = 230 * 270

18630000 = 300 * 62100

ب : مصرف روزانه بنزين جهت وانت 30 ليتر است و مصرف ساليانه آن 8100 ليتر هزينه بنزين از قرار هر ليتر 650 ريال برابر است با :

ليتر 8100 = 30 * 270 و 5265000 = 650 * 8100 ريال

هزينه بنزين ميباشد.

پس هزينه كل سوخت برابر است با :

23895000 = 18630000 +5265000

جدول 7- انرژي مصرفي آب و برق و سوخت

شرح

واحد

مصرف ساليانه

هزينه واحد

(ريال)‌

هزينه كل

برق

كيلو وات

108000

122

13176000

آب

متر مكعب

2700

__

__

گازوئيل

ليتر

62100

300

18630000

بنزين

ليتر

8100

650

5265000

جمع

   

37071000

بنابراين مجموع كل هزينه انرژي مصرفي بالغ بر 37071000 ريال برآورد شده است.

8-2- نيروي انساني مورد نياز

تعداد 22 نفر پرسنل در يك شيفت با در نظر گرفتن 270 روز كاري در سال به شرح جدول 8 به كار اشتغال خواهند داشت.

جمع حقوق و مزاياي پرسنل برابر 790398000 ريال برآورد ميگردد. توضيح اين كه حقوق ساليانه براساس چهارده (14) ماه (دوازده 12 ) ماه حقوق ، يك ماه مرخصي و يك ماه پاداش به علاوه 23% حق بيمه سهم كارفرما برآورد گرديده است.


جدول 8- نيروي انساني طرح

رديف

نيروي انساني (گروه )‌

تعداد

تخصص يا تخصيلاتش

متوسط حقوق ماهانه

ريال

حقوق ساليانه

ريال

جمع حقوق گروه‌ها

( ريال)

1

مديريت

1

مهندس صنايع غذايي

7000000

98000000

98000000

2

مهندس (مسئول فني )

1

مهندس صنايع غذايي

4500000

63000000

63000000

3

تكنيسين آزمايشگاه

1

فوق ديپلم با تجربه

3500000

49000000

49000000

4

تكنيسين توليد

1

فوق ديپلم صنايع غذايي

3500000

49000000

49000000

5

مسئول امور اداري

1

حداقل ديپلم با سابقه

2500000

35000000

35000000

6

حسابدار

1

حداقل ديپلم حسابداري

2500000

35000000

35000000

7

راننده و كارپرداز

2

حداقل سيكل

2000000

35000000

56000000

8

آبدارچي و نظافتچي

1

حداقل ابتدايي

1300000

18200000

18200000

9

مكانيك و سرويس كار

1

حداقل ابتدايي

1500000

21000000

21000000

10

كارگر

10

حداقل ابتدايي

1300000

18200000

18200000

11

نگهبان

1

حداقل ابتدايي

1300000

18200000

18200000

12

سرايدار

1

حداقل ابتدايي

1300000

18200000

18200000

جمع

22

__

__

__

642600000

بيمه 23%

__

__

__

 

147798000

جمع

790398000


اثانيه اداري جهت هر نفر 150000 ريال و جهت چهار نفر پرسنل اداري 600000 ريال در نظر گرفته شده است.

9-2- استهلاك ساليانه

هزينه استهلاك ساليانه برآورده شده براي اقلام سرمايه اي استهلاك پذير به شرح زير است .

جدول 9- هزينه استهلاك ساليانه

عنوان

نرخ استهلاك

ارزش كل

(ميليون ريال)

استهلاك ساليانه

(ريال)

محوطه سازي و حصار كشي

5%

2/180

9010000

ساختمان

5%

672

3360000

تاسيسات

7%

385

26950000

وسايل حمل و نقل

10%

8/393

39380000

ماشين‌آلات

10%

101

10100000

اثاثيه اداري

20%

6/0

120000

جمع

__

6/1732

119160000


10-2- تعمير و نگهداري

هزينه تعمير و نگهداري با توجه به نرخ استاندارد به شرح جدول زير مي باشد:

جدول 10 هزينه تعمير و نگهداري ساليانه

عنوان

نرخ

ارزش (ميليون ريال)

هزينه تعمير و نگهداري ساليانه

( ريال)

ساختمان

1%

672

6720000

محوطه سازي و حصاركشي

1%

2/180

36040000

تاسيسات

4%

385

1540000

وسايل حمل و نقل

10%

8/393

39380000

ماشين‌آلات

3%

101

3030000

جمع

__

1732

68134000


 

بررسيهاي مالي

***

1-3- هزينههاي ثابت طرح

ميزان سرمايه ثابت مورد نياز براي اجراي طرح با احتساب هزينه هاي قبل از بهره برداري برآورده ميشود .

· محاسبه هزينه هاي قبل از بهره‌برداري

- هزينه مطالعات مقدماتي ، تهيه طرح اجرايي و خدمات مهندسي 1% سرمايه ثابت و معادل 18479000 ريال است .

- هزينه مربوط به تاسيس شركت و دريافت مجوزهاي مختلف 02/0% وام و معادل 8842917 ريال است.

هزينههاي پرسنل اجرا و دوره بهره برداري آزمايشي به شرح جدول زير ميباشد .


جدول 11 هزينههاي پرسنلي اجراو دوره بهرهبرداري آزمايشي

سمت

 

مدت كار

حقوق ماهيانه (ريال)

كل حقوق ساليانه( ريال)‌

مدير

1

12

7000000

18000000

تكنيسين

1

12

3500000

49000000

مكانيك

1

6

1500000

21000000

كارپرداز

1

6

2000000

28000000

جمع

4

__

__

196000000

هزينه آموزشي پرسنل جهت هر نفر 500000 ريال و با توجه به 10 نفر كارگر معادل 5000000 ريال است . جمع هزينههاي قبل از بهرهبرداري 228331917 ريال برآورده شده است.


 

سرمايه ثابت طرح

جدول 12 اقلام تشكيل دهنده سرمايه ثابت طرح

رديف

شرح

جمع كل به ميليون ريال

1

زمين

98

2

محوطه سازي و حصار كشي

2/180

3

ساختمان

672

4

تاسيسات (آبرساني، برقرساني و سوخترساني)

385

5

وسايل حمل و نقل

8/393

6

ماشينآلات و تجهيزات

101

7

اثانيه اداي

6/0

8

هزينههاي پيشبيني نشده

__

9

هزينههاي قبل از بهرهبرداري

3/18

جمع (ميليون ريال)

9/1848


· ميزان سرمايه در گردش سه ماه توليد

ميزان سرمايه در گردش جهت سه ماه توليد به شرح جدول زير ميباشد .

جدول 13 سرمايه در گردش سه ماه توليد

رديف

عنوان

هزينه (ريال)

1

تامين مواد اوليه مورد نياز

1105760813

2

حقوق و مزاياي كاركنان

197599500

3

انرژي مورد نياز

9267750

4

ساير هزينههاي جاري 5% اقلام فوق

65631403

5

هزينههاي فروش 1% قيمت مواد اوليه

11057608

جمع

1380049324

كل سرمايه = سرمايه در گردش + سرمايه ثابت

7.369.097.296=5.520.197.296+1.848900000

سرمايه در گردش يك سال ريال : 5.520.197.296=4*1380049324

60

100


وام يك ساله سرمايه درگردش :

 ريال 3.312.118.378 =100/60 * 5.520.197.296


وام سرمايه ثابت : ريال 1.109.340.000 =   10 / 22%* 1.848.900.000


نرخ بهره وام سرمايه ثابت : ريال 24405480 = 2 / 25%  * 1.109.340.000

 


نرخ بهرهوام سرمايه در گردش : ريال 414014797 = * 3312118378

كل نرخ بهره وام : ريال 438420277 = 24405480 * 41401479

نرخ بهره وام جهت سرمايه ثابت 22% و جهت سرمايه درگردش يك ساله 25% محاسبه شده است.

2-3- هزينههاي عملياتي طرح

شامل هزينههاي غير پرسنلي دفتر مركزي و هزينههاي جاري آزمايشگاه و هزينههاي فروش است.

هزينههاي غير پرسنلي دفتر مركزي به علت نداشتن دفتر مركزي در نظر گرفته نشده است . هزينههاي جاري آزمايشگاه در سال 10000000 ريال در نظر گرفته شده است .

هزينههاي فروش 1% قيمت مواد اوليه كه 11057608 ريال محاسبه شده است .

كل هزينههاي عملياتي برابر است با :

ريال 21057608 = 11057608 + 10000000


3-3- كل هزينههاي طرح

بنابراين كل هزينه هاي توليد به شرح زير محاسبه مي گردد.

جدول 14 كل هزينه هاي توليد

رديف

عنوان هزينه

مبلغ كل به ريال

1

مواد اوليه و قطعات تافي

1632695750

2

مواد اوليه و قطعات شكلات

2790347500

3

حقوق و مزاياي شكلات

790398000

4

سوخت و انرژي

37071000

5

هزينه استهلاك

119160000

6

هزينه تعمير و نگهداري

68134000

7

هزينههاي عملياتي

21057608

8

كارمزد تسهيلات دريافتي

438420277

9

هزينههاي قبل از بهرهوري (استهلاك ساليانه با نرخ10%)

22833192

جمع كل هزينه‌ها به ريال

5.920.117.327

4-3- برآورد قيمت تمام شده شكلات و تافي

از مبلغ كل هزينهها چنانچه هزينه مواد اوليه تافي و شكلات راحذف نماييم كل هزينههاي مشترك دو محصول به دست ميآيد كه 50 % جهت تافي و 50% جهت شكلات در نظر گرفته ميشود .

كل هزينههاي مواد اوليه تافي و شكلات ريال: 423043250 = 2790347500 + 1632695750

هزينههاي مشترك ريا ل: 1497074077 = 442304325- 5920117327

سهم هزينه هر كدام از محصولات ريال : 748537039= 2: 1497074077

كل هزينههاي تافي ريال : 2381232789 = 1632695750 + 748537039

قيمت تمام شده هر كيلو تافي 7937 = 300000 : 2981232789

كل هزينههاي شكلات : 4287421577 = 2790347500 + 1497074077

قيمت تمام شده هر كيلو شكلات : 14291 = 300000 : 4287421577

براي محاسبه قيمت تمام شده كل هزينههاي توليد (هزينههاي ثابت و متغير ) را به مقدار توليد ساليانه با ظرفيت نهايي 300 تن تافي 300 تن شكلات تقسيم نموده و قيمت تمام شده را به دست آورديم جهت به دست آوردن قيمت فروش حدود 20% به قيمت تمام شده افزوده ايم . قيمت فروش تافي هر كيلو 9525 ريال قيمت فروش هر كيلو شكلات 17150 ريال ميباشد.

تجزيه و تحليل مالي طرح

***

جدول 15- تعيين نحوه سرمايهگذاري طرح

ميزان / مقدار

شرح

40%

درصد سهم متقاضي از سرمايه ثابت

60%

درصد سهم بانك از سرمايه ثابت

40%

درصد سهم متقاضي از سرمايه در گردش

60%

درصد سهم بانك از سرمايه در گردش

جدول 16- درصد استفاده از ظرفيت در سالهاي مختلف

ميزان توليد (كيلوگرم)

درصد از كل ظرفيت

شرح

شكلات

تافي

2700000

270000

90

توليد در سال اول

285000

285000

95

توليد در سال دوم

300000

300000

100

توليد در سال سوم

300000

300000

100

توليد در سال چهارم


جدول 17- درآمد حاصل از فروش محصول

ريال كيلوگرم

سال

شكلات

تافي

كل فروش

(ميليون ريال)

قيمت

مقدار توليد

فروش

قيمت

مقدار توليد

فروش

اول

20.0000

270.000

5.400.000.000

15000

270.000

4.050.000.000

9450

دوم

20.0000

285.000

5.700.000.000

15000

285.000

4.275.000.000

9975

سوم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

چهارم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

پنجم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

ششم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

هفتم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

هشتم

20.0000

300.000

6.000.000.000

15000

300.000

4.500.000.000

10500

قيمت محصولات براساس قيمت عمده فروشي شكلات و تافي بستهبندي شده در سال 1382 تعيين شده است . ( بند 4-1 گزارش )

گرچه ميتوان با يك نرخ تورم قيمت محصولات را در سالهاي مختلف افزايش داد اما به دليل افزايش موازي هزينههاي متغير نظير مواد اوليه از اعمال اين تغييرات اجتناب گرديد كه چندان بر تحليل وضعيت مالي طرح موثر واقع نخواهد شد.


جدول 18 هزينه هاي توليد در سالهاي مختلف براساس ظرفيت توليد

سال

مواد اوليه

حقوق و دستمزد

برق و سوخت و

روشنايي

تعمير و نگهداري

استهلاك

استهلاك هزينههاي

قبل از بهره برداري

هزينه هاي مالي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

اول

90

3980798925

90

711358200

90

33363900

90

61320600

100

119160000

100

22833192

100

438420277

دوم

95

4201891088

95

750878100

95

35217450

95

64727300

100

119160000

100

22833192

100

438420277

سوم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277

چهارم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277

پنجم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277

ششم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277

هفتم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277

هشتم

100

4423043250

100

790398000

100

37071000

100

68134000

100

119160000

100

22833192

100

438420277


ادامه جدول 18 هزينه توليد در سالهاي مختلف براساس ظرفيت توليد

سال

هزينه‌‌هاي عملياتي

هزينههاي پيشبيني نشده (1% كل هزينهها)

كل هزينه هاي توليد

درصد

هزينه واقعي

درصد

هزينه واقعي

كل هزينههاي توليد

اول

90

18951847

100

53861469

5440008410

دوم

95

20004728

100

56531321

5709663456

سوم

100

21057608

100

59201173

5979318500

چهارم

100

21057608

100

59201173

5979318500

پنجم

100

21057608

100

59201173

5979318500

ششم

100

21057608

100

59201173

5979318500

هفتم

100

21057608

100

59201173

5979318500

هشتم

100

21057608

100

59201173

5979318500

جدول 19- پيشبيني عملكرد سود و زيان

شرح

سال

اول

دوم

سوم

چهارم

پنجم

ششم

خالص فروش

945000000

9975000000

1050000000

1050000000

1050000000

1050000000

كسر ميشود هزينههاي توليد : (قيمت تمام شده)

4959803094

5228405259

6110213423

6110213423

6110213423

6110213423

- مواد اوليه

3880738925

4201891088

4423043250

4423043250

4423043250

4423043250

- حقوق و دستمزد

711358200

75087100

790398000

790398000

790398000

790398000

- انرژي

33363900

35217450

37071000

37071000

37071000

37071000

- تعمير و نگهداري

61320600

64727300

68134000

68134000

68134000

68134000

- استهلاك

119160000

119160000

119160000

119160000

119160000

119160000

- پيشبيني نشده

53861469

56531321

59201173

59201173

59201173

59201173

سود ناويژه

4490196906

4746594741

4389786577

4389786577

4389786577

4389786577

كسر ميشود : هزينههاي عملياتي

18951847

20004728

21057608

21057608

21057608

21057608

سود عملياتي

4471245059

4726590013

4368728969

4368728969

4368728969

4368728969

كسر ميشود: هزينههاي غير عملياتي

461253469

461253469

461253469

461253469

461253469

461253469

- استهلاك هزينه قبل از بهرهبرداري

22833192

22833192

22833192

22833192

22833192

22833192

- هزينه مالي

438420277

438420277

438420277

438420277

438420277

438420277

سود قبل از ماليات

4009991590

4265336544

3907475500

3907475500

3907475500

3907475500

كسر ميشود : ماليات (25%)

1002497898

1066334136

976868875

976868875

976868875

976868875

سود خالص پس از كسر ماليات

3007493693

3199002408

2930606625

2930606625

2930606625

2930606625


جدول 20- محاسبه هزينههاي ثابت و متغير براي حداكثر ظرفيت توليد

شرح

ميزان

ثابت

متغير

درصد

ميزان

درصد

ميزان

حقوق و دستمزد

790398000

75

592798500

25

197599500

انرژي و سوخت

37071000

10

3707100

90

33363900

تعميرات و نگهداري

68134000

10

6819400

90

61320600

استهلاك

119160000

100

119160000

__

__

هزينه هاي عملياتي

اداري و ساير

7894239

100

7894239

__

__

فروش

11057608

0

__

100

11057608

هزينه‌هاي غير عملياتي

461253469

100

461253469

__

__

هزينه‌هاي پيش‌بيني نشده

5921173

5

296058

95

5625115

جمع

1500889489

__

1191922766

__

308966723

به منظور تحليل نقطه سر بسر از فرمول  : 

هزينه سرانه متغير محصول - قيمت محصول/  کل سرمايه‌گذاری طرح = توليد در نقطه سربسر

در قسمت 1-3- كل سرمايهگذاري طرح معادل 7369097296 ريال محاسبه گرديد .

نويسنده : سميه عباس پورمقدم

این کاربر 7 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.