سه شنبه, 06 آذر 1403

 



نخستين جلسه كميته اجرايي ستاد برگزاري هفته سلامت

 

gpj 11

نخستين نشست كميته اجرايي ستاد برگزاري هفته سلامت در دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد. اين كميته روز چهارشنبه 9 اسفند 91 با حضور دكتر گتميري، مدير روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران و عوامل دست‌اندركار در امور خبر، عكس،IT، اداري مالي، رسانه و دفتر روابط عمومي در دفتر مديريت برگزار شد.
در اين نشست دكتر گتميري، با اشاره به شعار روز جهاني بهداشت 18 فروردين 92 مصادف با 6 آوريل 2013  گفت: روز جهاني سلامت امسال با شعار « فشار خون را جدي بگيريم» برگزار خواهد شد.
وي با اشاره به نامگذاري ايام اين هفته گفت: روز يكشنبه 18 فروردين 91 كه روز اول هفته سلامت است با شعار آموزش و پيشگيري، زيربناي سلامت جامعه و روز دوم با شعار بيماري كمتر با تغذيه سالم و امنيت غذايي، روز سوم با شعار پزشك خانواده، دسترسي آسان به خدمات سلامت، روز چهارم با شعار تامين سلامت، نيازمند همكاري بين بخشي و همبستگي اجتماعي، روز پنجم با شعار دخانيات تهديدي براي سلامت جامعه، رو ششم با شعار جامعه سالم با ورزش، نشاط و رفتارهاي سالم و روز هفتم با شعار فشارخون، بيماريابي و استمرار درمان است.
مدير روابط عمومي دانشگاه با بيان اينكه فشار خون يك بيماري بسيار رايج است افزود: متاسفانه شيوع اين بيماري رو به افزايش است و شرايط جوامع جديد كه مردم به لحاظ فعاليت فيزيكي رو به كاهش فعاليت هستند و از نظر نحوه استفاده مواد غذايي به سمت غذاهاي فست فود و فرآوري شده و غذاهايي كه نمك قابل توجهي در فرآوري آن مصرف مي شود روي آورده‌اند اين مساله بسيار حايز اهميت است و از همين جهت براي كشور ما هم اين مسئله و شعار روز جهاني سلامت يعني شعار « فشار خون را جدي بگيريم» يك فرصت محسوب مي شود.
وي افزود: در جوامع غربي - كه متاسفانه عادات غذايي جامعه ما هم به آنها نزديك مي شود - حدود 85 درصد نمك مصرفي در غذاها خارج از اراده خانواده ها و بانوي خانه كه وظيفه تهيه غذا را بر عهده دارد مصرف مي شود يعني از پيش در تركيبات غذايي نمك را اضافه كرده‌اند. ما پيش از اين به مردم سفارش مي كرديم كه نمك را از سفره حذف كنند زيرا معتقد بوديم كه بخش قابل ملاحظه اي از مصرف نمك را با اين دستور مي توانيم پايين بياوريم يا اگر مي خواستيم رژيم جدي‌تر بدهيم به خانم خانواده سفارش مي‌كرديم كه نمك را در آشپزخانه كمتر استفاده كند ولي الان حتي اگر اين دو دستور هم رعايت شود ما حداكثر 20 تا 30 درصد مي توانيم مصرف نمك را كاهش دهيم به اين علت كه نمك بسياري از غذاهاي فرآوري شده از قبل افزوده شده است.
دكتر گتميري با بيان اينكه كارخانجات مواد غذايي براي اينكه غذا را خوشمزه و فسادپذيري آن را كمتر و در مراحل حمل و نقل از خطر فسادپذيري دور كنند نمك خيلي زياد مصرف مي‌كنند اضافه كرد: مساله چاقي، شيوع ديابت، استرس ها و آلودگي هوا همه دست به دست هم مي‌دهد تا افراد از سنين خيلي پايين در مواجهه با ريسك فاكتورهاي فشار خون و ديگر بيماري هاي غيرواگير قرار گيرند.
وي در ادامه افزود: در زندگي توام با فرهنگ آپارتمان‌نشيني و خانه‌ها و مدرسه‌هاي كوچك كه معمولا زميني براي بازي ندارند و گاهي جايي دور از مدرسه را اجاره مي‌كنند؛ هفته اي يك روز ورزش كردن شايد آن هم به طور نامنظم جامعه را به سمت افزايش ريسك فاكتورهاي فشار خون پيش مي‌برد و همين مسئله باعث شده كه فشار خون به يك بيماري شايع تبديل شده و به همين جهت انتخاب اين شعار توسط سازمان جهاني بهداشت براي روز و هفته سلامت انتخاب مناسبي است و معمولا سازمان بهداشت جهاني با اين انتخاب  كشورها را در مسير توجه به مهمترين مسايل بهداشتي قرار مي دهد.
دكتر گتميري با اشاره به اينكه ما در ايران سال هاست كه به صورت هفته اين مناسبت را  برگزار مي كنيم افزود: ممكن است متناسب با شرايط اقليمي و فرهنگي خودمان آن شعار تكميل و يا اجزايي به آن شعار اضافه شود. ما هم در دانشگاه علوم پزشكي تهران به تبع سياست هاي كلي نظام و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي هر سال هفته سلامت را باشكوه هرچه تمام‌تر برگزار كرده ايم و براي ما خيلي مهم است كه تا حد زيادي بتوانيم واحدهاي مختلف را از هم اكنون آماده ي اجراي باشكوه اين هفته كنيم.
وي تنها چالش در برگزاري هفته سلامت را قرار گرفتن در فاصله كم با تعطيلات نوروز عنوان كرد و گفت: بحمدالله با آگاهي هايي كه وزارت بهداشت مي دهد و رسانه ها هم همكاري مي كنند از ايام قبل از تعطيلات نوروز و اين آگاهي و توجه به جامعه و دست اندركاران داده مي شود. برگزاري اين جلسه نيز در فاصله بيش از يك ماه مانده به آغاز هفته سلامت براي اين است كه آمادگي لازم ايجادشود و با خيال آسوده به استقبال هفته سلامت برويم.
دكتر گتميري با تاكيد براينكه موضوع فشار خون كاملا جدي است و فقط مربوط به سنين بالا نيست افزود: همه حتي بچه ها نيز در معرض اين خطر هستند و ثابت شده است كه ذائقه كودكان مي‌تواند به مقادير بالا و پايين نمك عادت كند و اگر خانواده اي فكر كند كه كودكان فشار خون ندارند و لابد مشكلي در مصرف نمك ندارد حتما بايد بداند كه اولا بچه ها هم ممكن است در سنين پايين دچار فشار خون شوند ثانيا حتي اگر فشار خون هم نگيرند ثابت شده اگر به مصرف بي رويه نمك عادت كنند در آينده خيلي زودتر به فشار خون مبتلا مي شوند.
وي با اشاره به اينكه مساله افزايش وزن، عادات بد غذايي و ايجاد چاقي در سن پايين حتما در سن بالا فرد را در معرض فشار خون و خطر بيماري هاي قلبي و ديابت قرار مي دهد گفت: تقريبا هيچ نسل و گروه سني مصون از اين خطر نيست.
دكتر گتميري پيشگيري مهم را دانست و گفت: هزينه هاي درمان، از كار افتادگي افراد و آسيب به خانواده‌ها در بيماري فشار خون بالا زياد است و بيمه ها هم معمولا هزينه‌هاي سنگين  و گزافي را بابت اين بيماري متحمل مي شوند. بنابراين بايد از اين فرصت حداكثر استفاده را ببريم و اين شعار نه تنها در هفته سلامت بلكه قويا مي تواند در طول سال مورد استفاده قرار گيرد. ما بايد تلاش كنيم مساله پيشگيري فشار خون را در گفتمان عمومي خود در طول سال و حتي در همه سال ها بگنجانيم زيرا هرچه آگاهي نسبت به فشار خون افزايش پيدا كند جامعه از عوارض فشار خون، چه عوارض سلامتي و چه عوارض اقتصادي مصون خواهد بود.
وي اطلاع رساني از طريق رسانه‌ها را يادآور شد و گفت: ما بايد از طريق رسانه ها با مردم ارتباط بگيريم. مردم مخاطب نهايي ما محسوب مي شوند اما بايد با دست اندركاران امر درمان و پيشگيري فشار خون و با واحدهايي كه با خانواده‌ها مرتبط هستند و حوزه‌هايي كه نظارت بر مواد غذايي و دارو را برعهده دارند و كارخانجات توليد موادغذايي، اغذيه فروشي ها و رستوران ها كه با غذاي مردم سرو كاردارند ارتباط بگيريم و در همه اموري كه ممكن است يك فاكتور خطر محسوب شود نظير نحوه مصرف نوشيدني ها و به خصوص نوشابه هاي گازدار كه مقادير زيادي قند دارد آموزشهاي لازم را ارايه دهيم.
وي در ادامه گفت: مصرف لبنيات هم كه يك شاخص مثبت براي جوامع است وقتي تبديل به دوغي مي شود كه مقادير بالاتري از استاندارد نمك دارد تمام يا بخش عمده‌اي از خواص آن لبنيات كه كلسيم است با نمك زياد از دست مي رود ولذا به نظر مي رسد ارايه آموزش هاي دقيق خيلي ضروري است.
دكتر گتميري همچنين بر تمركز بر روي عناوين ديگر هفته سلامت تاكيد كرد و گفت: روزهاي ديگر و شعارهاي ديگر اين هفته نيز بايد مورد توجه قرار گيرد و بايد توليد پيام ها و شعارهايي كه مي تواند توجه ما، آحاد مسئولان و جامعه را به اين موضوعات جلب كند مورد استفاده قرار گيرد.
دبير ستاد برگزاري هفته سلامت دانشگاه همچنين با تاكيد بر مساله ارتباط منسجم با رسانه ها افزود: رسانه‌ها ابزار گفت و گوي ما با مردم، مسئولان و تبيين مشكلات و محدوديت‌ها در منابع و بطور كلي سامانه ارتباطي ما محسوب مي شوند كه لازم است با صداو سيما، وب سايت ها، روزنامه و با خبرنگاران ارتباط منسجم و فعالي داشته باشيم.
وي تدارك جدول زماني فراهم آوري مقدمات و برگزاري هفته سلامت را الزامي دانست و بر برگزاري جلسات منظم و مشاركت ديگر واحدهاي دانشگاه در اين موضوع تاكيد كرد.

نويسنده :

این کاربر مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.