دانشگاه علوم پزشكي تهران
دكتر سودابه وطن خواه مدير تحول، نوسازي و مطالعات كاربردي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به فرمايش مقام معظم رهبري خطاب به اساتيد، پژوهشگران و دانش آموزان؛ مبني بر اينكه علم، تحقيق و نوآوري در دانش و زنده كردن روح ابتكار و خلاقيت و آفرينش دروني و حقيقي خود را رها نكنند؛ تاكيد كرد: يك سازمان نوآور، توانايي پيش بيني تازه ها را داشته آن ها را مي پذيرد و مي تواند ديدگاه هاي نو را به فناوري، محصولات و روش هاي جديد تبديل كند.
دكتر وطن خواه افزود: دانشگاه ها نقش عمده اي در تجارب دانش دارند و اساسي براي بهره گيري از اقدامات و راه حل هاي مبتني بر مديريت دانش محسوب مي شوند، در تحليل ساختار ماموريت دانشگاه ها، اهداف خرد و كلان آن مبتني بر مديريت دانش بوده و در برگيرنده كشف، كسب ، توليد و نوآوري است.
مدير تحول، نوسازي و مطالعات كاربردي دانشگاه علوم پزشكي تهران، ادامه داد: براي تعريف و اندازه گيري بهتر نوآوري بايد سه بعد؛ چه چيزي "نو" است، چگونه "نو" است و براي چه كسي "نو" است را بررسي كنيم.
وي با اشاره به اينكه برخي از صاحب نظران نوآوري به دو دسته تقسيم مي كنند؛ خاطر نشان كرد: نوآوري تحولي(EVOLUTIONARY INNOVATION) و نوآوري ضربتي يا انقلابي (REVOLUTIONARY INNOVATION) كه نوآوري تحولي"نوآوري مداوم يا ديناميك" مي گويند كه از طريق ايجاد ارزش افزوده در تكنولوژي و يا فرآيند ها ايجاد مي شود و نوآوري انقلابي يا ضربتي "نوآوري غير مداوم" است.
وي در ادامه افزود: نوآوري پويا از جنس تحول و روش هاي نويني است كه به صورت سازمان يافته و با برنامه، هدايت و مديريت مي شود و با فرهنگ بهبود سيستم هاي فعلي و بالا بردن بازده عملكرد آنها تفاوت دارد.
دكتر وطن خواه با اشاره به اينكه نوآوري فرآيند ترجمه يك ايده يا ابداع كالا يا خدمت است كه توليد ارزش كرده و مشتريان حاضر به پرداخت براي آن باشد، گفت: براي اينكه ايده اي نوآورانه خوانده شود اين ايده بايد از بعد هزينه هاي اقتصادي قابل بررسي باشد و به يك نياز خاص را پاسخ دهد.
دكتر وطن خواه تصريح كرد: درتقسيم بندي ديگري از نوآوري، آن را به دو دسته باز و بسته طبقه بندي مي كنند كه در نوآوري باز فرض براين است سازماني كه به پيشبرد تكنولوژي در آينده نظر دارد مي تواند و بايد از ايده هاي خارج سازمان همانند ايده هاي داخل سازمان استفاده كند و مسيرهاي داخلي و خارجي را به سمت بازار در نظر بگيرد، ولي نوآوري بسته بيان مي كند كه نوآوري موفق نيازمند كنترل بر مالكيت و دارايي هاي داخلي است.
وي يادآور شد: نوآوري شامل كاربرد اطلاعات، تخيل و ابتكار در ايجاد ارزش بيشتر يا متفاوت از منابع بوده و شامل فرآيندهايي است كه از طريق ايده هاي جديد به توليدات مفيد تبديل مي شود.
مدير تحول، نوسازي و مطالعات كاربردي دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه خاطرنشان كرد: در اجراي موثر يك برنامه نوآوري، توجه به ارتقاء و ظرفيت سازي فرهنگ نوآوري و حمايت از نوآوري، مهم ترين عوامل موثر هستند؛ اين فرهنگ مجموعه عوامل بهم پيوسته اي است كه در بافت سازمان به صورت مستقيم و غير مستقيم ايجاد مي شود و در بلند مدت زمينه ساز موفقيت برنامه هاي نوآوري خواهد بود.
وي تاكيد كرد :حركت به سمت نوآوري به مفهوم بي توجهي به زير ساخت ها، متوقف نمودن فعاليت هاي جاري دانشگاه يا عدم انجام فعاليت هايي براي دست يابي به رسالت هاي اجتماعي يا فرهنگي نيست و نظام نوآوري به صورت متوازن و به موازات بهبود وضعيت موجود دنبال خواهد شد ولذا فرهنگ نوآوري لزوماً وضعيت جاري را نفي نكرده و كنار نمي گذارد بلكه در كنار آن، موئلفه هاي تازه اي خلق مي كند كه در نهايت به تعالي سازمان مي انجامد، در اين راستا ستاد نوآوري لازم است نقش هدايت كننده و هماهنگ كننده را در تمام بخش هاي دانشگاه ايفاء نمايد واز مديريت و بروكراتيك پرهيز كند تا به اثر بخشي لازم دست يابد.
وي همچنين در آستانه برگزاري دومين جشنواره نو آوري كه 12 لغايت 13 اسفند ماه 91 در سالن همايش هاي رازي برگزار مي شود، بيان كرد: كانون نوآوري توسعه مديريت و برنامه ريزي منابع به رياست دكتر بيگلر ،در سال گذشته با وجود حجم بالاي فعاليت هاي جاري و توسعه اي خود در اولين جشنواره روز نو آوري (9/12/90) حضوري فعال و پررنگ داشت و به عنوان واحد برتر سال 1390 برگزيده شد، همچنين در سالجاري نيز اين كانون با حضور و همكاري سه فسمت معاونت آموزشي، مركز تحقيقات مديريت بيمارستاني و بيمارستان جامع بانوان آرش همچون سال گذشته فعال و پر شور در اين جشنواره حضور خواهد داشت.
وي در ادامه از شاخص هاي اصلي برتر شدن معاونت توسعه ومديريت برنامه ريزي منابع در جشنواره روز نوآوري را تفكر و نگاه ويژه دكتر بيگلر به مديريت تيمي و مشاركت جويانه مديريت ها و همه اعضاء و كميته هاي كانون دانست و عنوان كرد: همه مديريت ها اين معاونت با توجه به حجم بالاي كاري كه دارند به دليل تسري فرهنگ كار تيمي همواره در بحث هاي نوين علمي مديريتي و سازماني مشاركت دارند و خواهند داشت و به همين دليل در دومين جشنواره روز نوآوري همانند سال گذشته و نيز بهتر از آن شركت خواهند كرد.
دكتر وطن خواه كار تيمي و مشاركت همه مديريت ها، قمرها و كارشناسان را در كانون توسعه مديريت و برنامه ريزي منابع بي نظير توصيف كرد و گفت: اين معاونت تنها معاونتي است كه به عنوان كانون" قطب نوآوري" مطرح است و بحث هاي علمي نوآوري را در زمينه توسعه مديريت و سازمان دنبال مي كند و همه مديريت هاي آن اعضاء كميته علمي و اجرايي كانون هستند.
وي ياد آور شد: در اين كانون از ابتداي سال بر حسب فعاليت هاي تخصصي ستاد نوآوري و حيطه هاي مربوطه، جلسات مستمر داخل كانون و ستاد نوآوري، در قالب كميته هاي اصلي و فرعي تشكيل شد كه حاصل اين تلاشها پس از داوري هاي متعدد در كانون، اقمار مربوطه و نيز ستاد نوآوري، به ارائه 35 طرح نوآورانه، اولين و بهبود تقسيم بندي شد. /