سه شنبه, 06 آذر 1403

 



انواع كاغذ و مصارف آن

انواع کاغذ و مصارف آن ها

 

 

21

 

- کاغذ روزنامهNews Print) ) : کاغذ روزنامه از خمیر مکانیکی ، که مقداری خمیر شیمیایی نیز در آن وجود دارد ، تهیه می شود . این نوع کاغذ برای چاپ روزنامه و مواد چاپی شبیه به کار روزنامه استفاده می شود ، مانند بعضی از ژورنال های خانگی

کاغذ روزنامه به شکل پرداخت نشده تولید می شود و به همین دلیل خاصیت جذب مرکب در آن زیاد است . اما به دلیل استفاده از خمیر مکانیکی در حجم بالا با قرار گرفتن در مقابل نور و تابش خورشید به سرعت تغییر رنگ می دهد . کاغذ روزنامه از ارزانترین نوع کاغذ چاپ است که به صورت رول یا ورق عرضه می شود و برای چاپ با روش لترپرس و افست بدون خشک کن آماده شده و گرماژ آن معمولا بین 45 تا 50 گرم در هر متر مربع است .

- کاغذ مکانیکیMechanical Printing)) :نوع مرغوب تری از کاغذ روزنامه است که درصد خمیر شیمیایی آن نسبت به نوع اول بیشتر است . در صد خمیر شیمیایی بر اساس کیفیت مورد نیاز کم یا زیاد است . مواد پرداخت کننده موجود در خمیر این کاغذ به میزان معمول است و از این کاغذ برای چاپ تولیدات ارزان قیمت استفاده می شود

 

این نوع کاغذ را می توان با پرداخت بهتر تهیه نمود که در آن صورت به عنوان کاغذ تحریر ارزان قیمت نیز مصرف دارد .

 

- کاغذ مکانیکی با سطح بسیار صاف ( Mechhanical Sc Printinh) : خمیر این کاغذ را از موادی معدنی بیش تری برخوردار است و شفافیت آن نیز به دلیل پرداخت شدن زیاد سطح آن با نوردهای سوپر کلندر super calendar) ) است .

 

کاغذ چاپ مکانیکی اس سی (SC) به شکل گسترده ای در چاپ با ماشین های روتوگراور و گرماژ این کاغذ بین 54 تا 80 گرم در متر مربع متغیر است .

 

- کاغذ شیمیایی (Wood free Printing) :این نوع کاغذ بدون خمیر مکانیکی است و از خمیر چوب شیمیایی ساخته شده و کاغذ تولیدی آن از رنگ و کیفیت بسیار خوبی برخوردار است و برای مجله ها مورد استفاده قرار می گیرد .

 

این کاغذ از کاغذ مکانیکی مقاوم تر است و به صورت رول یا ورق عرضه می شود . این کاغذ به عنوان کاغذ چاپ افست شناخته شده است . گرماژ این نوع کاغذ حدوئ 60 تا 135 گرم در هر متر مربع است

 

- کاغذ انجیلی (Bible Paper) : کاغذ بسیار نازک ، سفید رنگ و دارای خاصیت پشت پوشانی است که برای چاپ کتاب های حجیم با تعداد صفحات بالا مورد استفاده قرار می گیرد . این نوع کاغذ برای نوشتن مناسب نمی باشد .

 

- کاغذ شیمیایی آنتیک (Woodfree Antique Wove) : این کاغذ که حجم بیشتری دارد برای کتاب های نازک مناسب است .

 

- کاغذ گلاسه خام(Matt-coatrd Paper) : این کاغذ در سال های اخیر بسیار رایج شده است . در پوشش سطح این کاغذ از خاک چینی استفاده می کنند که باعث صافی سطح و بهبود جذب مرکب می شود .

 

کیفیت چاپ و صافی این کاغذ بر اساس مقدار پوشش مصرف شده در ساخت بدنه و سپس در مرحله پرداخت آن ارزیابی می شود .

 

کاغذ مات به نظر صاف و نرم است ولی در مقایسه با کاغذ گلاسه بسیار خشن و زبر است . از کاغذ های گلاسه براق و مات برای چاپ انواع مختلف کارهای تجاری و با کیفیت بالا استفاده می شود که معمولا در آن ها از مقدار زیادی تصاویر ترامه استفاده می شود مانند : چاپ بروشورها و کتاب و کاتالوگ با گرماژ بین 60 تا 200 گرم در هر متر مربع .

 

- کاغذ با جلای قوی( Cast Coated Paper) :این نوع کاغذ بسیار صاف و براق و یک نواخت است و با روشی معمولی اندود می شود . گرماژ آن بین 70 تا 135 گرم در هر متر مربع است .

 

- کاغذ با خطوط مشخص ( Wove and Laid Paper ) : این نوع کاغذ با استفاده از سیلندر دندی رول به صورت ساده و یا با خطوط مشخص تولید می شمود که به راحتی قابل تشخیص است .

 

کاغذ ساده معمولا از بافت یکنواختی برخوردار است که با قرار دادن آن در مقابل نور مشخص می شود . کاغذ خط دار با مشاهد ی یک سری خطوط مشخص می شود .

هر دونوع کاغذ را می توان با آ نقش به شکل طرح یا نوشته در سطح آن تهیه نمود . کیفیت هر دو کاغذ به هیچ وجه بستگی به صاف بودن و یا خط دار بودن آن ندارد ، بلکه تنها پوشش روی دندی رول است که انواع آن ها را از یکدیگر متمایز می کند .

 

 

- کاغذ گلاسه اندود شده (Coater Paper ) :کاغذ دارای پوشش گلاسه و صاف از بهترین نوع کاغذ های اندود شده است . این کاغذ پوششی بسیار قوی دارد و سطح آن بسیار براق و صاف است . مرغوبیت کاغذ گلاسه را با توجه به کیفیت مواد به کار رفته در ساخت آن و هم چنین مواد مصرفی در اندود کردن سطح آن و مقدار پرداخت انجام شده که به وسیله نوردهای مخصوص در مرحله پایانی بر روی آن انجام می شود ، درجه بندی می کنند .

 

کاغذ گلاسه را نیز مانند کاغذ های معمولی با استفاده از نوردهای کلندر در ماشین کاغذ سازی و یا با استفاده از ماشین جداگانه پرداخت می کنند که این عملیات بستگی به نوع استفاده و درجه مرغوبیت پرداخت دارد . کیفیت چاپ با این نوع کاغذ از کاغذ ام اف (MF) و اس سی (SC) بهتر است اما قیمت آن نسبت به دو نوع ذکر شده گران تر می باشد .

 

- کاغذ کارتریج (Cartridge) : این کاغذ از نظر ظاهر شبیه کاغذ آنتیک فشرده است که از انواع آن برای چاپ و رسم استفاده می شود . کاغذ نسبتا سختی است و از خمیر چوب با الیلف کوتاه ساخته می شود و گرماژ آن بین 60 تا 170 گرم در هر متر مربع است .

 

- کاغذ لعاب دار (Enamel Paper ( :این کاغذ تنها از یک طرف پوشش شده است و کیفیت آن بسیار بالا ست . نوع ارزان تر آن برای پوشش جعبه های مقوایی و انواع مرغوب تر را برای چاپ اتکت مصرف می کننده . آین کاغذ در رنگ های مختلف تولید می شود .

 

- کاغذ دفاتر حسابداری (Ledger or Account Paper ) : این کاغذ از انواع کاغذ تحریر است که در ساخت دفاتر حسابداری مورد استفاده قرار می گیرد . این کاغذ معمولا به رنگ آبی روشن و با آب نقش و بدون پوشش گلاسه تهیه می شود . گرماژ آین نوع کاغذ بین 85 تا 120 گرم در هر متر مربع است .

 

- کاغذ جلد (Cover Paper) : معمولا این کاغذ ها از نوع ضخیم و قابلیت تا شدن تهیه می شود . کاغذ جلد به شکل ساده و یا با سطح برجسته تهیه می شود و به نام شمیز معروف است .

 

- کاغذ سربرگ و چند نسخه ای (Bank and Bonds) : از این نوع کاغذ برای مصارف کارهایی تایپی استفاده می شود که نیاز به کاغذ مات دارد . اما به عنوان کاغذ تحریر نیز مورد استفاده قرار می گیرد و برای مصارف ادارمی مناسب است .انواع مرغوب این کاغذ را هنوز هم با استفاده از مقداری پارچه آن تولید می کنند و در پرداخت نهایی آن آب نقش نیز زده می شود اما انواع معمولی آن خمیر چوب تهیه می شود که ارزان تر است .

 

این کاغذ در رنگ های مختلف و از جمله سفید عرضه می شود و معمولا به عنوان کاغذ کرم رنگ ساده شهرت دارد . کاغذ های بسیار نازک نیز با وزن 30 گرم در متر مربع که در بعضی از موارد ، کاغذ پستی یا چند نسخه ای نامیده می شوند ، در مواردی که نیاز به چند نسخه از کار تایپ شده وجود داشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد .

 

- کاغذ فتوکپی (Duplicators) : این نوع کاغذ به منظور استفاده در دستگاه های فتوکپی ساخته می شود . این کاغذ را معمولا از نوع گلاسه تهیه می کنند . کاغذ فتوکپی به رنگ سفید و یا در رنگ های دیگر ساخته می شود که به شکل ساده و یا با خطوط موازی با آب نقش تهیه می شود و به صورت 70 یا 80 گرمی تولید می شود .

 

- کاغذ تحریر (Writing Paper) : سطح کاغذ تحریر مناسب برای نوشتن با خودکار است . به طور کلی کاغذ های تحریر را با دقت بیش تری تولید می کنند . بنابراین قیمت آن نیز نسبت به کاغذ چاپ گران تر است . کاغذ رنگی به رنگ سفید و یا در رنگ های مختلف ساخته می شود و ممکن است دارای خط و نقش معینی باشد . کیفیت و رنگ کاغذ تحریر بستگی به نوع کاغذ خمیر دارد .

 

- کاغذ افست (Offset Printings ) :کاغذ چاپ افست به طور مشخص برای چاپ لیتوگرافی ساخته شده و معولا کمی سفید تر از کاغذ کارتریج با ته رنگ کرم است . عملیات پرداخت و پوشش کاغذ افست از نوع مرغوب است که معمولا بدون پرز تهیه می شود . بهترین نوع کاغذ افست را در ماشین کاغذ سازی مجهز به دو توری آبکش ، تولید می کنند .

 

- کاغذ کرومو (Chromo Paper ) : این کاغذ با پوشش بسیار زیاد که معمولا تنها در یک طرف آن انجام می شود ساخته شده و ضخامت روی پوشش آن از کاغذ گلاسه بیش تر است . مهم ترین مورد مصرف آن در گاپ اتکت و برجسته است .

 

- کاغذ پوستر (MG Poster) : این کاغذ دارای سطح صاف و براق در یک رو و سطح زبر و خشن در طرف دیگر است ،سطح این نوع کاغذ در کارخانه براق می شود . انواع مختلفی از این کاغذ در بازار وجود دارد که برای مصارف بسته بندی استفاده دارد . معروف ترین نوع آن که برای چاپ مصرف می شود ، در جهان با نام کاغذ پوستر شهرت دارد که سطح براق آن را چاپ کرده و از طرف زبر و خشن آن به منظور چسباندن پوستر بر روی تابلو استفاده می کنند. گرماژ این نوع کاغذ از 70 تا 170 گرمی در هر متر مربع متغیر است .

 

- کاغذ خودکپی یا کاربن لس (Carbonless) : کاغذ خود کپی در انواع سفید و رنگی تهیه می شود ، که با پوشش مخصوصی می توان نقش هایی به رنگ سیاه و آبی را در زمان وارد شدن فشار بر روی آن به کاغذ زیری منتقل کرد . کاغذ خود کپی به صورت ورق یا رول عرضه می شود و گرماژ آن بین 40 تا 240 گرم در هر متر مربع است .

 

- کاغذ چسب (Gummed Peper) :این کاغذ با چسب هایی که در اثر آب فعال می شوند ، اندود شده است و در انواع مختلفی عرضه می شود که شامل کاغذ های ام اف (MF) ، کاغذ گلاسه ، کاغذ کرومو و کاغذ رنگی است . این کاغذ به شکل ورق یا رول عرضه می شود .

 

نويسنده :

این کاربر مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.